HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Vonn-betli! 4 év után nyert újra Fabienne Suter Szuper-G-ben

2012.01.08. 19:05 :: Dave985

Suter (2) Bad Kleinkirchheim GS 2012.JPG

Közel négy év után nyert ismét a svájci Fabienne Suter szuperóriás-műlesiklásban Világkupa-futamot, ami tegnapi ragyogó lesikló teljesítménye után nem oly váratlan meglepetés. Tisztes előnnyel előzte meg Tina Mazét, a szlovén lány formajavulása tehát immáron gyorsszámokban is tetten érhető. Anna Fenninger védte meg a mundér becsületét, már ami az osztrák csapatot illeti, mert hiába zárt három sógorlányunk is a legjobb 10 között, a hazaiak újabb győzelemben reménykedtek. Tovább keserítheti a helyi nézők szívét, hogy az ősi rivális Svájc négy sízőt is a legjobb 6 között tudhatott végelszámoláskor. Lindsey Vonn ritka nagyot betlizett, indiszponált sízése ma csak egy 18. helyre volt elegendő. Miklós Edit remek sízéssel a 49. helyet kaparintotta meg, több neves sízőt megelőzve és Sutertől mindössze 4 másodperces hátrányban.

Tegnaphoz hasonlóan ismét 60 hölgy vette a bátorságot, hogy nekivágjon a Franz Klammerről elnevezett, szélvészgyors, s legalább annyira technikás pályának. Szuper-G-ről lévén szó, a nyomvonalat persze kanyargósabbra tűzték, illetve jócskán lerövidítették a pályát (mintegy 40 másodperccel), így az erőnlét szerepét felváltotta a fifika, a hosszan tartó koncentrációét a bevállalóság. Elisabeth Görgl tegnapi sikere után érthető módon bizakodtak az osztrákok, hogy a lesiklás után a rövidebb számban is megszakad hosszú, 2009 decemberéig visszanyúló nyeretlenségi sorozatuk. Mindössze három alkalommal tartottak egyébiránt Bad Kirchenheimban Szuper-G-t, 1992-ben a ma már ismert show-műsorvezető Armin Assinger nevéhez kötődik az egyetlen osztrák siker, a hölgyek között erre még nem került sor, hiszen 1997-ben Pernilla Wiberg, míg 2006-ban Janica Kostelić vitte el a pálmát Karintiában. A horvát klasszisnak ez volt egyetlen sikere a szakágban.

 

Regina Mader (31.) számára ma is megadatott az a luxus, hogy az elsők közt próbálhatta ki a pályát, ma sem élt vele, hiszen noha leért ezúttal a célba, túlkontrollált menetéért pont nem járt. Marie Marchand-Arvier (20.) tegnapi esése után javított, jóval nagyobb tempót diktált, a kívánatostól még mindig távol volt. Verena Stuffer (24.) egyetlen tizeddel maradt csak el a franciától, agilisabban síelt, a sok hiba miatt került távol egy jobb eredménytől. Fränzi Aufdenblatten (4.) kapcsán már egy ideje lehetett érezni egy ütős menetet. Tegnap különösen azon a szakaszon teljesített kiválóan, ami a mai nap sokat érhet, ennek megfelelően látható hiba nélkül, remek ütemben teljesítette a pályát, jó 8 tizedet vert a franciára. Csak kevéssel maradt el a dobogótól, habár ehhez azért a szakági legjobbak vesszőfutása is kellett. Marion Rolland (33.) roppant bágyatag menetét után Leanne Smith (15.) reszkírozós sízése követte, a célegyenesre fordító szűk jobbost rendesen elmérte, mentéségre legyen szólva, jártak még így néhányan. Francesca Marsaglia (22.) nem vállalt túlzott rizikót, szegény Martina Schild (28.) már inkább igyekezett, de Torino olimpiai ezüstérmes lesiklója gyakran teret vesztett, így múltkori negyedik helyét esélye sem volt megismételni.

Hosszú hónapok fáradságos munkájával elérte Anja Pärson (27.), hogy kikerüljön a világ legjobbjai közül ebben a számban is, sajnos ma sem győzött meg senkit ennek ellenkezőjéről, akkora késésben volt a legkanyargósabb szakaszon, hogy a célig is alig tudta átfűzni magát. Zavarták a kapuk, ahogy mondani szokás. Tina Maze (2.) remek szériában van, az eddig elsősorban szlalomban remeklő szlovén lány tegnap lesiklásban is mutatott némi javulást, az igazi áttörést a mai nap hozta meg számára. Impulzív, kristálytiszta futamot láthattunk tőle, de a svájcit csak az utolsó szektorban, azon belül is a célegyenesre fordító kanyarban, nagy valószínűség szerint végsebességben verte meg. Fél másodpercet osztott ki csak a végén, győzelmi esélyekről ekkor aligha álmodozott. Viktoria Rebensburg még nála is jobban kezdett, láthatóan elemében érezte meg ezen a felturbózott óriás-műlesikló pályán, míg mélyre nem került egy apró bukkanóhoz érve, így kaput tévesztve ki nem zuhant a versenyből. Minimális összetett esélyeit ezen a hétvégén alighanem el is játszotta a német. Andrea Fischbacher (17.) túlizgulta futamát, az olimpiai bajnoknál rontás rontást követett, a sűrű középmezőnynél többre így nem tellett tőle. Nicole Hosp (10.) már jóval összeszedettebben vállalt kockázatot, s ha a célegyenesre fordítónál nem kerül annyira pályán kívülre, tán a legjobb 6 sem lett volna lehetetlen. Így is legjobb idei eredményét érte el. Johanna Schnarf kis előny birtokában a pálya második felében teljesen kiesett a ritmusból, csak idő kérdése volt, mikor reked pályán kívül. Jessica Lindell-Vikarby (19.) tempós, ám pontatlan menete vezette fel az elitcsoportot.

Suter Bad Kleinkirchheim GS 2012.JPG

Lindsey Vonn (18.) az első időmérési pontig bírta tartani Mazét, ezután sorjáztak az apró hibák, alapvetően mégsem a pontosságnak, hanem erőnek volt híján menete. „Nem volt elég erőm azok után, hogy az elmúlt napokban nem tudtam edzeni betegségem miatt. Ez nem volt rossz menet, egyszerűen híján volt az erőnek, márpedig anélkül nem lehet gyorsan síelni. Az önbizalmam sem volt a helyén. Semmi sem úgy ment, mint az megszokott.” Julia Mancuso (8.) sem javított sokat az amerikaiak kedvén, kis előnyt gyűjtött ugyan a felső részen, de aztán bizonytalanná vált, nem merte úgy betenni léceit egy-egy kanyarba, mint azt tőle elvárja az ember, így még a pillanatnyi dobogóról is leszorult. Anna Fenninger (3.) érkezését jelezte a szirénahang, a kombináció világbajnoka remekül kezdett, két szektor után már 35 századdal vezetett Maze előtt, az alsó szakaszon azonban nem bírt konkurálni vele, fél másodpercet ő is beszedett, ugyanakkor 4 századdal legalább Aufdenblattent meg tudta előzni. Lara Gut (5.) is kiköszörülte a tegnapi csorbát, némi előnyt ő is összeszedett a felső szakaszon, ez is kevésnek bizonyult, jó másfél tizeddel szorult csak le a dobogóról. Elisabeth Görgl (9.) már az elején hátrányba került, onnantól sejthető volt, hogy nem lesz sok esélye egy újabb pódiumra. Amikor Maze már-már hátradőlhetett, érkezett Fabienne Suter (1.). A svájci lány nem is igazán legfelül, hanem a középső éles fordítókkal teletűzdelt szakaszon volt elemében, 57 százados előnyéből 34-et megtartott a célig is. Dominique Gisin (7.) már valójában nem vele, inkább Fenningerrel volt csatában, de a célegyenest megelőző két kanyarban elkövetett két rontásával távolkerült a dobogótól.

A folytatásról nincsenek képi információink, pedig akadt azért néhány emlékezetes menet. Kezdve Daniela Merighettivel (12.), már tegnapi teljesítménye (kieséséig) előirányozta jó szereplését. Laurenne Rossra (14.) sem lehetett panasz, ahhoz képest, hogy a szezonban először síelt Szuper-G-ben. Tina Weirather (30.) ma nem váltotta meg a világot, Lotte Smiseth Sejersted (16.) ellenben kitett magáért, hiszen élete második legjobb Világkupa-eredményének örülhetett. Margret Altacher (37.) rossz sízése, Elena Fanchini kiesése miatt pont nélkül maradt, a legújabb Milka-lány, a junior-világbajnok Elena Curtoni (13.) erőteljes menete zárta le az első harmincast.

Hronek Bad Kleinkirchheim GS 2012.JPG

Carolina Ruíz Castillo (22.) újabb fontos pontokkal gazdagodott, Cortinán alighanem ismét a TOP-30-ban foglal helyet a világranglistán. Tessa Worley (25.) néhány pontot érő menete után két osztrák is kitett magáért, Kathrin Zettel (26.) két év után szerzett ismét pontot Szuper-G-ben, Jessica Depauli (29.) pedig első alkalommal, azok után, hogy tavaly utcahosszal nyerte a szakági Európa Kupát. Három gyatra menetet (Moser 42., Bailet 39., Štuhec 40.) követően két ifjú, szintén a tavalyi EK-ban brillírozó lány szakított nagyot. Lisa Magdalena Agerer (21.) még „csupán” első pontjainak örülhetett első szakági VK- versenyén, Veronique Hronek (6.) hozta a nap szenzációját. Az EK-szinten inkább óriás-műlesiklásban remeklő német úgy maradt el 17 századdal Fenningertől, hogy a célegyenesre fordulva neki is bőven a kék vonalon kívülről kellett visszagyűrnie magát a pályára, magyarán egy dobogót hagyott veszni hibájával. Utolsó pontszerzőként még Stefanie Köhle (11.) neve emelendő ki, 43-as rajtszámmal élete legjobb szakági helyezését érte el hazai közönség előtt.

A futam részletes statisztikáját a linkre kattintva érhetitek el.

 

A mi lányunk, Miklós Edit utolsóelőttiként, 59-es rajtszámmal vágott neki a pályának. A számok nyelvén szólva azt mondhatjuk, hogy a pálya felső szakaszát a környéken nem síelte meg olyan jól (35.) senki, mint ő, a középső szektorban vélhetően lehetett egy nagyobb hiba (53.), hogy aztán a végére ismét erőre kapjon (44.). Összesítésben 3,98 másodperces hátránnyal a 49. helyet sikerült megszereznie, amivel öt vetélytársát is sikerült maga mögé utasítania. A Simari Birkner- lányokat alaposan elverte (kb. 2 másodperccel), a legnagyobb szó azonban a tavalyi osztrák bajnokság harmadik helyezettjének, egykori junior-világbajnoknak, Nicole Schmidhofernek (50.), valamint a VK- pontszerző svájci Mirena Küngnek (52.) a legyőzése kétségkívül, illetve az a tény, hogy csupán 1-2 tizeddel kapott ki két jó nevű amerikaitól, Chelsea Marshalltól (47.) és Alice McKennistől (48.). Szép volt, Edit, csak így tovább Cortinán is!

Suter Maze Fenninger Bad Kleinkirchheim GS 2012.JPG

Fabienne Suter érdekes szerzet, igazi magának való figura, távol a reflektorfénytől hajt a minél jobb eredményekért. Úgy 3-4 éve még a követlen elitbe tartozott Szuper-G-ben, az előző két idényben azonban nem akartak jönni az eredmények, már amennyiben az aránylag rendszeres TOP-10-es helyezései nem számítanak kiemelkedő teljesítménynek. Gut, Gisin, sőt a mostani szezont sérülés miatt kihagyó Nadja Kamer is feje fölé nőtt, idén azonban kétségtelenül Suter a svájci gyorscsapat vezéregyénisége. Harmadszor állhatott dobogóra, legutóbb 3 éve győzött Világkupában, ha a szakágat nézzük, már 2008-ig kellene visszatekintenünk. Ez pályafutása negyedik győzelem és 14. dobogója. 26. születésnapja után három nappal...

Tina Maze gyenge szezonkezdet után tavaly februári-márciusi formáját idézi. Három műlesiklás után immáron gyors számban is dobogóra állhatott, 3 év után ismét Szuper-G-ben. Örömébe némi üröm vegyülhet amiatt, hogy egy kevésen múlt az első szakági győzelem, amivel hatodikként bekerülhetett volna azon legendák közé, akik valamennyi számban nyertek legalább egy VK- versenyt.

Anna Fenninger jó úton jár, hogy Renate Götschl nyomdokain haladva besöpörje akár már idén a szakági kristálygömböt. Sorozata önmagáért beszél: a harmadik Szuper-G-n sem adta alább dobogónál, ami karrierjében szám szerint a 7.

Lindsey Vonn (213 pont) betlijével felkínálta az esélyt riválisainak, hiszen Fenninger 13, Suter 19 pontra közelítette meg a szakági pontversenyben. Ami az összetettet illeti, Vonn (704 pont) továbbra is érinthetetlennek tűnik, ám jó lesz odafigyelni Tina Mazére (483), mert ha tovább folytatja tündöklését szlalomban, világbajnoki formában versenyezne óriásban, s mind jobban teljesít a gyors számokban, a kombinációról nem is szólva, akár még kemény nyomás alá is helyezheti az amerikait. Jövő hétvége után már jóval okosabbak leszünk, következik ugyanis egy újabb gyorsasági hétvége Cortina d’Ampezzóból. Miklós Edittel a mezőnyben.

 női összetett 2012.01.08..JPG

5 komment

Címkék: alpesi sí alpesi sí világkupa szuper g 2011/2012

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr913529298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mormota76 2012.01.09. 20:26:40

Felvettem Edit mindkét versenyét videora itt a helyszínen.

Dave985 · http://siparadicsom.reblog.hu/ 2012.01.10. 00:17:54

@mormota76: Szuper! Szerintem nem lenne utolsó, ha közkinccsé is tudnád tenni valahogy, például ha felraknád valamelyik videómegosztóra. :)

mormota76 2012.01.10. 07:51:17

Két nagy avi kiterjesztesu file. Majd otthon megprobalom felrakni, vmikor a hétvégén.

Dave985 · http://siparadicsom.reblog.hu/ 2012.01.10. 14:35:23

@mormota76: Feltétlenül jelezd majd, amint megoldottad, szeretném megosztani a blogon is. ;)
Érdemes lenne a lányok vancouveri futamait is levagdosni a hivatalos egy-másfél órás felvételekről. Sajnos én nem értek ehhez.
süti beállítások módosítása