HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Síugrás: Csapattársa fosztotta meg Schlierenzauert a Grand Slamtől

2012.01.05. 21:57 :: zbigniew

A Négysáncverseny immár osztrák helyszínen, nevezetesen Innsbruckban folytatódott tovább, ahol az első két versenyen villámrajtot vett Gregor Schlierenzauer nem tudta sikerszériáját folytatni, ugyanis alul maradt csapattársával, Andreas Koflerrel szemben, aki nagy hátrányból nyert, mellyel ismét nyílttá tette a Négysánc kimenetelét! A harmadik helynek újból japán ugró örülhetett, most a drámai körülmények közt „elvérző” Daiki Ito helyett az első Vk érmét szerző Taku Takeuchi került föl a dobogó harmadik fokára! Bár Schlierenzauer második helyével továbbra is a Négysánc legfőbb esélyese maradt az 1 millió svájci frankos különdíjnak viszont búcsút inthetett!

                  Andreas Kofler adatlapja.doc          Innsbruck HS130 adatbank .xls

Az előzetesen megjósolt, azaz telt ház (20.500 néző, ami új nézőcsúcs is egyben!) előtt rendezték a turné harmadik szakaszversenyét, ahol annyian voltak, hogy szinte egy gombostűt sem lehetett volna leejteni! A versenyt illetően a tét nem volt kicsi, ezt a túlnyomórészt osztrák szurkolók is tudták, hiszen három versenyzőjük is eséllyel vághatott neki az újabb versenynek, ami a dobogós helyezéseket illette. Természetesen a legfőbb esélyes Gregor Schlierenzauer volt, akinek amellett, hogy 22 pontos előnnyel várhatta a hazai sáncon rendezett versenyt még minden esélye meg volt a kb. 820 ezer euró értékű főnyereményre is, melyet Sven Hannawald Grand Slamének 10. évfordulója alkalmából dobtak föl a szervezők, hogy ezzel is emeljék a 60. Négysánc turné rangját!

Nos, a németek megnyugodhatnak, legfőképp Sven Hannawald, ugyanis nincs már veszélyben a Grand Slam! Pedig Hanni nem rejtette véka alá véleményét még a turné előtt, hogy fél attól, hogy a rekordját beállítják, vélhetően a hatalmas jackpot is inspirálta ebben a jelenkor versenyzőit, esélyeseit. Bár Schlierenzauer az első két versenyt magabiztosan húzta be az innsbrucki helyszín tréning- és próbaugrásai alapján nem volt igazán top formában, a selejtezőn is csak a 4. legjobb eredményt érte el. Az a Kamil Stoch volt ezen a legjobb mindössze öt ponttal, aki amellett, hogy a selejtezőt meg nyerte a verseny első körében is borsot tört a Grand Slam aspiráns orra alá, ott hasonlóképp meg volt ez a pontkülönbség köztük és ha az időjárás nem kavar úgy be a véghajrában, mint ahogy az történt, akkor valószínűleg nem rivális csapattársa, Kofler, hanem a lengyelek legújabb üdvöskéje tréfálja és gátolja meg ebben a kivételes teljesítményben!
Az időjárás ismét főszerepet játszott a versenyen (talán még sem akkorát, mint amilyet a zsűri produkált), tudtuk, hogy ez a sportág nem teremsport, de mégis úgy nézett ki, hogy kidobott pénznek tűnik a nem kevés összegből megépített szélháló, amit azután építettek meg itt, amikor a 2007/08-as kiírásban törölni kellett a versenyt az irreális körülmények miatt, melyet aztán Bischofshofenbe helyeztek át!

Na de mielőtt rátérnénk kronológiailag a versenyre újabb jó hír röppent fel a norvég csapat háza táján! Miután Anders Jacobsen a napokban jelentette be visszatérési szándékát a sáncokra (lásd előző cikkben), ismét van miért örülniük a norvég szimpatizánsoknak, hiszen az oberstdorfi versenyen gerincsérülést szenvedett Tom Hildéről egyre jobb hírek érkeznek! Miután hazautazott Lillahammerbe részletes vizsgálatokon ment keresztül és az orvosok szerint a sérülései nem olyan komolyak, mint azt elsőre hitték! Még az sem tartják kizártnak, hogy a szezon folyamán újból versenyezni tud majd. „Csupán egy kis zúzódás van a gerincoszlopán, a csigolyatörése szépen gyógyul, hamarosan újból elkezdheti az edzéseket. 3-4 hét múlva az orvosok döntik majd el, hogy visszatérhet-e a sáncra” – mondta Alexander Stöckl, a norvég csapat kapitánya. Kezdetben gerinctörést diagnosztizáltak nála múlt pénteken az immenstadti kórházban, de azóta több kiegészítő vizsgálaton is túl van és szerda délután kapta meg a hírt, hogy a sérülése nem olyan komoly, mint azt eleinte hitték. A gerinctörés szerencsére csak egy pletyka volt. Hilde most még kivárja, hogy a hátralévő vizsgálatokat befejezzék rajta, a sáncra való visszatérést nem fogja elsietni. „Még találkozom az orvosokkal és a fizioterapeutával, akik majd többet mondanak. Egy biztos a sáncra addig nem megyek, amíg nem vagyok 100%-ig biztos abban, hogy ismét ugorhatok. Jelen pillanatban nehéz megjósolni, hogy ez mikor történhet majd meg!” - mondta Hilde. Stöckl szerint nem elképzelhetetlen, hogy Hilde már a február végén sorra kerülő vikersundi sírepülő VB-n részt vehet!
Szóval a selejtezőt Kamil Stoch nyerte, s mivel Kofler előjoga révén nem indult el, így ők kerültek párba egymással, ami igen pikáns összecsapásnak igérkezett! A nem prekvalisok közül legjobb helyen végzett ugró éppen egy német versenyző, Maximilian Mechler volt, aki a verseny legnagyobb távolságát (126,5 m) érte el Schlierenzauerrel együtt. A 3. helyen ismét egy német, Severin Freund végzett, meglepetésre nem került a legjobb 50-be a Martin Schmittet helyettesítő Andreas Wank és a mostanában gyengébb teljesítményét produkáló Piotr Zyla sem! Ezek után pedig kialakultak a végleges párosítások a másnapi versenyre!

A Négysánc harmadik összecsapása ideális körülmények közt indult el, bár a szél időnként éreztette az ugrókkal ne számítsanak könnyű versenyre, ami a végén sajnos be is igazolódott! A zsűri a 10-es beülőből rajtoltatta a mezőnyt, bár a későbbiek folyamán a 9-esbe is lekerült a palló. Az első páros enyhe szembeszélben ugorhatott, ami megadta a verseny alaphangulatát. Janda ugyan 2,5 méterrel ugrott kevesebbet (125,5 m) orosz ellenfelénél, Kornilovnál, mégis továbbjutott egyenes ágon, mindezt magasabb stíluspontjainak és kevesebb kompenzációs pontlevonásának köszönhette. Kornilov ettől függetlenül csak az első kör végén mehetett biztosra, hogy ő az egyik szerencsés vesztes, így ő is tovább lépett. A következő párosítás tagjai, a német Hocke és a japán Watase szintén örülhettek a továbbjutásnak, meglepetésre utóbbi repült messzebbre (124 m), s a magasabb pontokat is ő kapta, így elsőként mehetett tovább a párharcból. Az 5. párosítás tűnt addig a legizgalmasabbnak, hiszen az eddig szenzációsan szereplő Ito és a Négysáncon eddig haloványabban teljesítő Freitag „csapott” össze egymással. Mindketten hatalmasat ugrottak, kihasználták az akkorra megélénkülő szembeszél előnyét, míg a japán már a 130-as határt súrolta (129,5 m), addig a németek legújabb kedvence csak egy méterrel ugrott kevesebbet, így mindketten a finálé biztos résztvevői lehettek, közülük Ito egyenes ágon, aki átvette a vezetést az addig élen álló cseh Hlavától. Tízen jöttek le addig, mindannyian a K-pont fölött fogtak talajt, ezután viszont, mintegy varázsütésre óriásit fordult az időjárás, megélénkült a hátszél, mely után a teljesítmények méterekben is megmutatkoztak. Az ezután sorra kerülő 6 páros közül mindössze ketten tudták éppen hogy megugrani a K-pontot, az egyik Koivuranta volt (123 m), aki az eddig jól teljesítő Sklettet ejtette ki, a másik pedig Damjan (122,5 m), aki viszont Maturánál bizonyult jobbnak.

Ezután egy japán párosítás igérkezett pikáns párharcnak, melyen az elsőként ugró Takeuchi az addigi legnagyobb távolságot érte el, 131,5 m-en landolt, mellyel nem csak az egykor szebb napokat látott Kasainak adta fel a leckét (s egyben ejtette is ki), hanem magas pontjaival honfitársát, Itót is megelőzte! Ezután igen változékonyra fordult az idő, nem lehetett tudni kit mikor milyen erősségű szél ér, így az egész verseny kezdett hasonlítani egy lutrira. Ezután a Hula-Ammann párharc jött és utóbbi egy 119,5 m-es ugrással is tovább tudott lépni a második körbe, mellyel vérmes reményei már nem lehettek az esélyeket illetően. Az adott körülményeket ismerve a kanadai Boyd-Clowes 121 m-ével még egy váratlan továbbjutás lehetősége is fönn állt részéről, viszont párbaj ellenfelét, Prevcet 129,5 m-es távolsága magabiztosan juttatta tovább. A szlovén ugrása után lehetett sejteni, hogy megint kedvezőbbre fordult az időjárás, ennek Vassiliev örülhetett a legjobban, hiszen sikerült egy legjobbkor érkező légáramlatra ráfeküdnie, amivel meg sem állt 133 m.-ig, ami már sáncrekord közeli (134,5 m) távolság volt.

Ellenfele, Neumayer sem járt rosszabbul, ő 132 m-ig repült, mellyel elsőként jutott tovább, de az orosz is továbbment lucky looserként, hiszen ugyan sokat vontak le tőle (-10,0 pont), de a hatalmas ugrásnak köszönhetően még így is magas távolsági pontokat kapott, így a verseny legnagyobb ugrásával újból pontszerző lehetett. A zsűri egyből lejjebb vitte a beülőt (a 9-esbe) és ezután ismét gyatra ugrások követték egymást. A Hautamäki-Morgenstern párosnál ismét felerősödött a hátszél, ami miatt az osztrák srác csak 120,5 m-ig tudott repülni, bár tovább lépett, de nagy hátrányba került az éllovasokkal szemben. Mikorra Koudelka került sorra a szél ismét neki kedvezett, 123,5 m-ével Lukas Müllert ejtette ki és holtversenyben csapattársával, Hlavával a 8. helyen fordulhatott a következő körre. Ezután Bardal is bejelentkezett a győzelemre esélyesek közé, 128 m-es ugrásával nem volt nehéz dolga az eddig haloványan szereplő honfitársát, Evensent kiejtenie.

Ezt követően az osztrák publikum hatalmas hangorkánja közepette ugorhatott Schlierenzauer, akinél minden feltétel adott volt, hogy egy nagy ugrást hajtson végre, ami sikerült is neki, hiszen 130,5 m-en fogott talajt, mellyel a hosszú ideig vezető Takeuchit is megtudta előzni. Szerencséje volt, mert ezután ismét rosszabbra fordult az idő, melynek Freund (118,5 m) és Mechler (119 m) itta meg a levét, bár mindketten megnyerték párharcukat, a végelszámolásnál nagy hátrányba kerültek a jobbakkal (szerencsésebbekkel) szemben. Már csak Kofler és Stoch maradt fönn, közülük az osztrák indult elsőként és 127,5 m-es ugrása nem tűnt rossznak elsőre, de amikor Stoch került sorra és a 132,5 m-es vonalon ért földet az osztrákok arcára fagyott a mosoly, hiszen a lengyel ugró nem csak hogy megnyerte a párbajt, de komolynak tűnő 6 pontos előnnyel vette át a vezetést Schlierenzauertől, így ha számára a Négysánc nem is, de a Grand Slam igen csak veszélyben forgott! Kofler lucky looserként szintén tovább ment, de csak a 4. helyről indulhatott a fináléban holtversenyben Bardallal.

A fináléban az első három ugrást osztrákok (sorrendben Koch, Hayböck, Loitzl) végezhették el, akiknek mind sikerült valamelyest javítaniuk előző ugrásukhoz képest, közülük is a legfiatalabb, ún. szabadkártyás (a hazai rendezés miatt bónusz kvótát kapó) Hayböck tudott jelentősen javítani pozícióján, aki csupán 121,5 m-es ugrással is tíz helyett tudott előrébb lépni, mellyel a 19. helyen végzett. Ezután Freund ugrott és alul múlta teljesítményével (116,5 m) első körös gyenge produktumát is, csak azért sikerült a végén pár helyet javítania, mert voltak nála nagyobb rontások is a versenyen. Majd jött a norvég Velta, aki a nap legnagyobb helyezés javítását érte el! Ő maga sem gondolta volna talán, hogy egy mindössze 123,5 m-es ugrásból ennyi mindent ki lehet hozni, de végül is ez történt és nem kevesebb, mint 13 helyet javított! Sokat sejtet az a tény az időjárási körülményeket illetően, hogy az erre kapott pontszám a második kör 3. legnagyobb pontértéke volt!

Ammannak sem sikerült a komolyabb széllel megbírkóznia, de a 120,5 m-es ugrása Velta mögé rangsorolta, amivel a végén a középmezőnyben végzett. Mivel már Négysánc összetettben nincs esélye jó eredményt elérni (az ő esetében csak a győzelem lett volna az), így az utolsó bischofshofeni versenyen már nem lesz ott, de a legfőbb ok nem ez! Ugyanis Oberstdorf óta gyomor és bélrendszeri problémákkal küzdött, amely kezdettől fogva gátolta a versenyzésben. Bár azóta jobban van, de gyengülő szervezete miatt veszített a testsúlyából is, ami kihatással van az új BMI-szabályra, ami végső soron a síléc hosszát illetően járhatott volna súlyos következményekkel (le kellett volna vágni a hosszából). Így Ammann úgy döntött hazautazik Svájcba, hogy egészségét rendbe tegye és nyugodt körülmények közt készülhessen az elkövetkezendő Vk versenyekre.
A mezőny fele lejött már, amikor a selejtezőn remek teljesítményt nyújtó német Mechler következett, aki a körülményekhez képest nagyot ugrott, 126 m-e a finálé második legnagyobb ugrása volt, mellyel sikerült 8 helyet javítania, a végén pedig az előkelő 7. helyen végzett, ennél szebb születésnapi ajándékkal (28 éves volt aznap) nem is lephette volna meg magát és edzőjét, Werner Schustert, hiszen csapatukból ő lett a legjobb német a versenyen! Mechler egyébként közel 8 év után tudott újból top10-es eredményt elérni, 2004 feb.-jában Oberstdorfban 10. volt (egyetlen Vk érme, egy bronz még 2003-ból való), ez a 7. hely volt pályafutása negyedik top10-es eredménye!
Vassiliev az első kör (s mint utóbb kiderült) a verseny legnagyobb ugrását érte el, rosszabb időjárási körülmények a fináléban sem vártak rá, viszont most csak 120 m-ig repült, mellyel hosszú idő után sikerült újból jónak mondható eredményt elérnie (15. lett), ugyanis utoljára két évvel ezelőtt, Bischofshofenben ért el ennél jobb helyezést (akkor 7. volt). Őt követően a hazaiak szorítottak egyik kedvencükért, Morgenstern jött le, aki 123 m-ével sikerült Mechlertől átvennie a vezetést, de dobogós helyezésre nem igazán számíthatott. Prevc ezután az előző körben elért 129,5 m-ére most csak egy 118 m-es ugrást hozott össze, mellyel a verseny végéig sikerült megőríznie 11. helyét, így harmadszorra állította be egyéni legjobbját, legutóbb tavaly volt 11. Zakopanéban.

 Az élen álló osztrák versenyzőt Koudelka előzte meg egy 122,5 m-es ugrással és nagy szerencséje volt, mert ezután jött a rossz idő, Walter Hofer „vókitóki”-jára érkezett információ alapján 10 percen belül erős havazásra lehetett számítani, ami igen csak neccessé tette volna a verseny zavartalan lebonyolítását. A havazást kísérő szél azonban hamarabb jött a kelleténél és a következő ugrót, történetesen Freitagot már kissé komolyabb hátszél nyomta le a 114 m-es jelnél, mellyel dobogós esélye elszállt és csak a 12. lett. Ezután jött – mint kiderült – a verseny legnagyobb vesztese, Daiki Ito, akit a zsűri egy közel 2 m/s-os erős hátszélre engedett rá! A zsűri látván azt, hogy lassan fejük fölé ér a hófelhő próbálták megnyomni a versenyt mielőtt az idő még rosszabbra fordul, csak hát ennek első vezéráldozata éppen az az Ito volt, aki nem csak a versenyen, hanem Négysánc összetettben is nagy esélyes volt épp azzal a Morgensternnel szemben, aki a versenyt megelőzően mindössze csak egy tized pont választott el a bronzérmet jelentő dobogótól. A zsűri döntése érthetetlen volt és sokan összeesküvés elméletet gyanítottak a tett mögött, hiszen érdekes módon, amikor Kofler került sorra már nem kapkodtak ennyire és kivárták a számukra épp ideális, s mint kiderült a legoptimálisabb szelet!

Kofler a 4. helyről indult és meg sem állt 132,5 m-ig, mellyel természetesen átvette a vezetést a cseh fiútól. Az osztrák közönség természetesen tombolt, Kofler is ujjongott az örömtől, hogy ebből a helyzetből így tudott kijönni. A verseny innentől kezdve igen szaggatottan ment, a zsűri sem merte az újabb japán ugrót, Takeuchit egy erős hátszélre ráengedni, így mint valami bűntudattól vezérelve kivárták számára a legkedvezőbb feltételeket. Bár ő nem ugrott akkorát, mint az osztrák, de 124 m-e nem tűnt ebben a helyzetben rossz eredménynek, sőt, Kofler mögé sikerült bejönnie, már ekkor biztos volt, hogy rosszabb eredményt nem fog elérni, mint újév napján! Már csak két ugró volt hátra és biztos volt, hogy a zsűri nem fogja egy rosszabbra fordult idő esetén sem törölni a második kört, hiszen akkor már egy osztrák vezette a versenyt! Schlierenzauernél nagy volt a tét, nem volt mindegy milyen körülmények közt engedik le, hiszen nem csak a Grand Slam, hanem a Négysánc összetett is veszélyben volt már ekkor! Aztán leengedték és 123 m-es ugrása után biztos volt, hogy nem veszi át a vezetést honfitársától, de végül a második helyre sikerült beérnie, mellyel ugyan a Grand Slam elszállt (ekkor Hanni sóhaja alighanem bejárta az egész tiroli hegyvilágot), de összetettben nem veszített sokat Koflerrel szemben!

Már csak Stoch volt hátra és vele sem bánt kegyesen a zsűri, őt is, mint Itót egy igen komoly hátszélben hagyták leengedni, mellyel nem csak hogy nem nyert, de még a dobogóra sem ért föl, csak a 9. helyen végzett! A zsűri kedvezve a hazai rendezőknek és szurkolóknak inkorrekt módon viselkedtek, hiszen saját érdekeiket tolták előtérbe, azaz hogy mindenképp hazai versenyző nyerjen és a Négysánc dobogó se legyen veszélyeztetve mindhárom esélyesük által! Valahogy talán az sem véletlen, hogy az elmúlt négy évben csak hazaiak nyertek itt, ettől függetlenül Kofler megérdemelten szerezte meg élete 10. Vk győzelmét, még ha ilyen körülmények közt sikerült is nyernie! A verseny egyik nagy vesztese Stoch volt, hiszen egy biztos győzelmet vettek ki a „zsebéből”! Mivel mind a selejtezőn, mind a verseny első körében messze ő volt a legjobb, normális feltételek mellett nehezen lehetett volna őt legyőzni aznap! A másik vesztes Ito volt, aki így nem csak a mezőny alján (27. lett) végzett, hanem addigi Négysánc dobogós álma is szerte foszlott! Egy vigasztalhatta csak a japánokat, hogy Garmisch után újabb bronzot sikerült elcsípniük most éppen Takeuchi révén, akinek ez volt pályafutásának első komolyabb sikere, ugyanis első Vk érmét szerezte ezen a napon!

Andreas Kofler:„Nagyon boldog vagyok, hogy nyerni tudtam otthonomban, Innsbruckban. Ez a győzelem sokat jelent nekem, mivel nem sok versenyző tudott eddig nyerni szülővárosában, ehhez még hozzájárul a Négysáncverseny hangulata is, mely egyszerűen tökéletes! Tehát ez egy valóban különleges nap volt számomra!”
Gregor Schlierenzauer:„Elégedett vagyok a mai teljesítményemmel, akkor is, ha nem én nyertem! Megpróbáltam a körülmények ellenére is a legjobban összpontosítani az ugrásaimra és tenni a dolgomat. Gratulálok Andynak! Természetesen örülök, hogy a győzelem itthon, Tirolban maradt! Most már nincs esélyem a Grand Slamre, de a pénz sohasem volt számomra olyan fontos! A célom, hogy megnyerjem a Négysáncversenyt és most ehhez egy lépéssel közelebb vagyok! Már nagyon várom a finálét Bischofshofenben!”
Taku Takeuchi:„Nagyon jó érzés ma a dobogón állni. Egy helyezés az első három között mindig különleges számomra, nem csak a Négysáncversenyen, hanem minden Vk versenyen. Ezért nyilvánvalóan több mint elégedett vagyok az eredményemmel!”
A Négysáncverseny jan. 6.-án folytatódik az utolsó szakaszversennyel, melyet Bischofshofenben rendeznek majd! Az összetett állást tekintve Gregor Schlierenzauer vezet meggyőző, 17 pontos előnnyel (805,4 ponttal), őt Kofler követi 788,4 ponttal, a harmadik pedig Morgenstern, aki eddig 769,3 pontot gyűjtött össze. Részletes állást lásd az alábbi pdf-ben:

http://www.fis-ski.com/pdf/2012/JP/3069/2012JP30694H.pdf

Alább a dobogósok:  Schlierenzauer (2.), Kofler (1.) és Takeuchi (3.)

Teljes végeredmény: http://www.fis-ski.com/pdf/2012/JP/3069/2012JP3069RL.pdf

Szólj hozzá!

Címkék: síugrás síugró világkupa négysáncverseny 2011/2012

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr753522975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása