HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Schild Zágrábban is más dimenziót képviselt

2012.01.04. 10:06 :: repens

4°C és köd, valamint a szokottnál talán valamivel kevesebb néző fogadta a Zágráb melletti Sljemén a női szlalom résztvevőit. A női alpesi szakágakban idén elég egysíkúak a versenyek, most is csak a 2. helyért volt harc Marlies Schild mögött. A mezőny számára az osztrák első helyénél csak a különbség lehetett lehangolóbb, Schild mindkét futamot nyerte, még úgy is, hogy Tina Maze fantasztikusnak tűnő második futammal biztosította be ezüstérmét. A 3. helyen Michaela Kirchgasser zárt.

Az első futamot kezdő Maria Höfl-Riesch megfázással küszködve, elég darabos mozgással jutott le a célig (8.). Marlies Schild az edzője által tűzött pályán egészen más dimenzióban síelt, mint a német, több mint másfél másodperces előnnyel bejelentkezett a futamgyőzelemért (1.). Tina Maze remek alsó szakasszal másodpercen belülre érkezett (2.), Tania Poutiainen viszont épp alul hibázott nagyot (6.).

Horvát versenyző hiányában (érződött is kicsit a hangulaton) a helyiek legfeljebb a pánszlávizmus jegyében Veronika Zuzulovának szurkolhattak, ám a szlovák síző szokatlanul óvatos volt (15.). Kathrin Zettelnek is meggyűlt a baja az alsó szakasszal (17.), Maria Pietilä-Holmner precíz síelése (4.) után pedig végképp borítékolhatóvá vált Schild újabb futamgyőzelme.

A mezőny döntő része persze még hátravolt, és láttunk is néhány jó menetet. A "hazai pályatűzést" kihasználó Michaela Kirchgasser például 15-össel indulva szerezte meg a futam 3. helyét, a francia Nastasia Noens pedig az 5. helyről várhatta a folytatást. Manuela Mölgg sem panaszkodhatott (7.), mint ahogy a svédek is elégedetten szemlélhették Frida Hansdotter (10.) és Therese Borssen (9.) menetét. Šárka Zahrobská (21.) és Christina Geiger (20.) inkább csak a továbblépésnek örülhetett, míg a top-15 egyetlen kiesője, Marie-Michelle Gagnon mindössze három kapuig jutott.

Az egyre sűrűbbé váló köd és az olvadozó pálya egyre nehezebbé tette a hátralévők dolgát. A 16-os rajtszámmal a mezőny végére besoroló Lindsey Vonnt (végül 24.) ennek megfelelően sokáig csak Fanny Chmelar (22.) tudta megelőzni. Nicole Hosp biztató részidővel a pálya alján esett ki, az amerikaiak új "szupersztárja", Mikaela Shiffrin pedig csak néhány kapuig jutott. A 23-as rajtszám után következő reklámszünet alatt kissé talán összekaphatták a pályát, sorrendben jöttek ugyanis a jobb menetek: Denise Feierabend (12.), Sandrine Aubert (25.), Emelie Wikström (19.), Lena Dürr (11.), Bernadette Schild (23.) és Irene Curtoni (17.) után végül Erin Mielzynski és Carmen Thalmann kiesése zárta a top-30-at.

30-on túlról igen előkelő pozícióba érkezett Resi Stiegler (13.), Wendy Holdener (14.) és Jessica Depauli (15.). Bravúr volt a második futamba jutás Kijoszava Emiko (27., életében először került második futamba), Anna Swenn-Larsson (28.), Nicole Gius (28.) és Anna Goodman (30.) részéről is.

A búcsúzók közt találjuk többek között a legnagyobb ködöt kifogó Tessa Worley-t (31.) és Katharina Dürrt (42.), a pálya alján remek részidővel kieső Lara Gutot, vagy a szebb napokat megélt Eva-Maria Bremet és Sanni Leinonent.


A második futamot gyengécske menetek nyitották: Anna Goodman (23.) és Nicole Gius (22.) rengeteg hibával jutott el a célig. Swenn-Larsson gyors volt ugyan, ennek azonban csak az lett az eredménye, hogy nagyot repült, amikor nem fért be egy kapuba, a japán női sí új (alighanem első?) büszkesége, Kijoszava (24.) pedig érthetően óvatos volt, a pontszerzés is hihetetlen ajándék a távol-keletiek számára. Barthet a pálya alján besokallt, rálépett egy kapura, így hiába síelt el a célig, Aubert pedig már a felső részen a lába közé vett egy kaput.

Az első értékelhető menetre így Vonnig kellett várni. Az amerikai szokás szerint kockáztatott, ám korábbi szokásával ellentétben ebben a szezonban vele van a szerencse - mindenhová befért, nehezen megdönthető idő lett a vége (9.). Bernadette Schild (18.) és Chmelar (19.) jócskán elmaradt Vonntól (a századok az osztráknak kedveztek), Zahrobská pedig a pálya alján vesztette el esélyét egy jobb szereplésre (20.). Geiger jó kezdés után fokozatosan leadta előnyét (15.), így továbbra is az amerikai vezetett.

De csak Emelie Wikströmig! A svéd tini őrült kezdéssel még növelte is előnyét, és bár utána jöttek kisebb hibák, megőrzött 2 tizedet a végéig - élete legjobbját érte el (7.). Zettel bemutatta annak tanmeséjét, mi történik, ha valaki túl gyorsan jön, és ezért egyre nagyobb ívekre kényszerül - törvényszerűen eljön a pillanat, amikor egy kapuba már nem fér be (vajh a folyamat közben miért áradozott "csodálatos ívekről" a futam tv-tudósítója?...). Irene Curtoni sokat kockáztatott, alul már sokat veszített is emiatt (14.), Zuzulová épp ellenkezőleg felül volt túl óvatos, hiába jött utána jól (13.).

Nehezen érthető módon a holtversenyben 15. helyen álló két versenyző közül Depauli a reklámszünet utánra csúszott. Nem élt a váratlan előnnyel, a tisztább pálya ellenére borzalmas síelést mutatott be (21.). Holdenert elkapta az ifjonti hév, már az elején lecsúszott az ívről, alul aztán tovább sorakoztak a hibák (17.). Stiegler az első futam remeklése után visszatért idén megszokott formájához: már az elején kétszer fenékreült, később csinált egy "büntetőkört" - pontokat azért így is kapott (25.).

Feierabend csak középen jött jól (16.), Lena Dürr pedig felül veszített sok időt (12.). Hansdotter szemre nem túl szép síelése ellenére alig maradt el Vonntól (11.), Borssen pedig csak 9 századdal maradt el a még mindig vezető Wikströmtől (8.).

Amikor Höfl-Riesch nekivágott a pályának, ködfoszlányok jelentek meg - arra azért ez nem lehet magyarázat, hogy a német néhány méter után kaput tévesztett. Ebből így nem lesz összetett címvédés, de szakági cím sem... Mölgg is szenvedett felül, ám alul nagyon jól jött, 4. hely lett a jutalma. Poutiainen a pálya alján elvesztette a ritmust, a 6. hely lett az övé. Noens hatalmas hibái után már a célbaérésnek is örülhetett (10.), Pietilä-Holmner pedig 9 századdal Mölgg mögé szorult.

Az első futam dobogósait viszont nem lehetett megszorítani. Előbb Kirchgasser egy kis szerencsével teljesített kockáztatós felső szakasz után később már oktatta a mezőnyt, ezzel élete első szlalomdobogóját szerezte. Igaz, zsinórban hetedszer volt ott a top-10-ben, így annyira nem meglepő... Maze edzője tűzte a pályát, és ezt a szlovén hölgy ki is használta: brutális felső szakaszt még jobb középső követett, és alul is növelte előnyét - sorozatban harmadszor zárt dobogón. A hibátlannak tetsző menet után csak még hihetetlenebb volt látni Marlies Schild futamát: az osztrák újabb fél másodpercet adott Mazénak, közel másfél másodperccel nyerte a versenyt.

Marlies Schild ezzel már csak 3 győzelemre van Vreni Schneider rekordjától. Vagyis - minden bizonnyal 3 versenyre. Az idény közepéhez közeledve a női szakágak közül már csak az óriásban tűnik kérdésesnek a kristálygömb sorsa - Vonn és Schild minden idők egyik legegysíkúbb idényévé tették 2011/2012-t. Az amerikai továbbra is nagy előnnyel vezeti az összetettet, Schild pedig a szakágit.

A verseny valamennyi statisztikája ide kattintva tanulmányozható!

1 komment

Címkék: alpesi sí szlalom alpesi sí világkupa 2011/2012

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr933518651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sannyak 2012.01.04. 18:25:30

Ezt nem hittem volna,hogy az Kirchi-m pont Zágrábban lesz először dobogós VK-szlalomversenyen,mikor itt a legjobb helyezése eddig egy 13-dik helyezés volt,és ötször meg kiesett!
Most is voltak olyan hibák mindkét menetében (főleg az pálya tetején),amivel tavaly és tavalyelőtt simán kiesett volna,de most talán valaki megtanította neki,hogy hiba az mindig lesz,csak jól kell tudni korrigálni,és abból jól kell tudni továbblépni.Talán ezért megy idén ilyen jól a szlalom neki.
Borzasztóan jó volt látni őt a dobogón örülni!
süti beállítások módosítása