HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Tour de Ski: Kowałczyk útban harmadik sikere felé?

2012.01.02. 17:42 :: Dave985

 

Minden jel szerint párviadalra szűkült a küzdelem mindkét nemnél a hatodik alkalommal kiírt Tour de Skin. A hölgyeknél Jusztyna Kowałczyk előnye kevesebb, mint fél perc Marit Bjørgen előtt, ami öt kőkemény szakasszal a vége előtt még bőven megfordítható, habár az eddig négy fordulóból hármat nyerő lengyel klasszis egy fokkal esélyesebbnek tűnik. A férfiaknál alig egy másodperc a különbség Petter Northug és Dario Cologna között, a bombaformában síelő oroszok hátránya már közelebb van az egy perchez. Körkép a szünnapkor, kezdésként a hölgyekről.

Mint az utóbbi évek közül szinte mindig, a Tour de Ski hatodik kiírása előtt is a szakértők többsége norvég győzelemre fogadott volna. Mind Marit Bjørgen, mind Petter Northug ihletett formában versenyzett idén, előbb kiegyensúlyozott teljesítményével emelkedett a többiek fölé, minden idők legeredményesebb sífutónője pedig nemes egyszerűséggel, ahol rajthoz állt, ott – a davosi sprintet kivéve – nem lehetett megverni.

Szinte hihetetlen, hogy azok a norvégok, akik agyonnyerik magukat különféle világversenyeken, a Tour de Skin-n mindeddig babér nélkül maradtak. Igaz, ami igaz, a nőknél Bjørgenen kívül nem találni hasonlóan sokrétű sífutót a skandinávoknál, ő pedig mindössze kétszer tette tiszteletét a magas pénzdíjas versenyen. A férfiaknál erre sem lehet fogni a sikertelenséget, Northug ugyanis háromszor is megpróbálta, nüánsznyival mégis rendre a második helyre sorolt a viadal kétszeres győztesei, hol Lukaš Bauer, hol Cologna mögé. A „norvég átok” megtörése tűnt inkább valószínűnek.

A hagyományoknak megfelelően az oberhofi prológgal kezdődött a 11 napos, 9 szakaszt magában foglaló viadal. A hölgyeknél 74 fő vágott neki a 3,1 km-es távnak. Egyenkénti indítású versenyszámról lévén szó, itt elsősorban nem egymással, hanem az órával versenyeztek. Már az első napon tanúbizonyságot nyert Kowałczyk kiváló formaidőzítése, mindössze 4 tizeddel ugyan, de legyőzte norvég riválisát, míg harmadikként meglepetésre az inkább sprinterként ismert és elismert a svéd Hanna Brodin zárt, egyetlen tizeddel megelőzve a finn Sarasoját, s kettővel a norvég Kristoffersent. A versenykiírás szerint az első három helyezett időjóváírásokat is bezsebelt a szakasz végén – 15, 10, 5 másodperces leosztásban.

A prológ végeredménye (Oberhof, 2011. december 29.)

Az inkább ráhangolódásra alkalmas prológ után a 10 km-es klasszikus stílusú verseny következett a sorban. Hendikepindítással rajtolt a mezőny, de a kis különbségek miatt az élcsoportot tekintve ez a gyakorlatban inkább hasonlított tömegrajtosra. Az első kör végére öten is felértek a lengyelre (Bjørgen pillanatok alatt annulálta a különbséget), név szerint Therese Johaug valamint három finn sífutó, Sarasoja, Saarinen és Lahteenmaki egészítette ki az elitcsoportot. A tempót eztán is Saarinen diktálta, de minden igyekezete ellenére csak annyit ért el, hogy honfitársai leszakadjanak négyükről, az utolsó körre fordulva már közel fél perces különbség húzódott a két boly közt. A cél előtti utolsó emelkedőn a lengyel nyitott hosszú hajrát, iramváltását már egyedül Johaug bírta lekövetni, a záró kört végig a sor végén töltő Saarinen és Bjørgen nem tudta már követni. A befutó a várható eredményt hozta, vagyis a lengyel újabb szakaszsikerrel erősítette meg elsőségét összetettben. Bjørgen újabb 7, Saarinen 16 másodpercet kapott, negyedikként már csaknem egy perces lemaradással Lahteenmaki ért célba, megelőzve a nagy hajrát kivágó amerikai Kikkan Randallt.

A 10 km-s klasszikus hendikepverseny végeredménye (Oberhof, 2011. december 30.)

 

Szilveszter napján még egy klasszikus stílusú sprint várt a lányokra, immáron Oberstdorfban. A kvalifikáción egetverő szenzáció nem történt, Kowałczyk, Bjørgen, Jakobsen, Fabjan és Matvejeva is jó formában síelt, a kiesők közt találtuk viszont Hanna Brodint (38.).

Az addig csak szemerkélő eső alaposan rázendített a délutáni középfutam idejére. Különösebb meglepetések nélkül zajlottak le az elődöntőbe jutásról döntő futamok. Az első Kowałczyk és Østberg tükörsima továbbjutását hozta, a legerősebbet rögtön követte a legkiegyenlítettebb menet. Nem is csoda, hogy a második hatosból rögtön négyen is kvalifikálták magukat a legjobb 12 közé. A szakasz egyik nagy esélyeseként számon tartott Kikkan Randall mellett Kalla helyezéssel, Fabjan és Docenko pedig idővel került az elődöntőbe. A harmadik középdöntőben három finn is futott, mégis valamennyien elhullottak nagy küzdelemben, az orosz Matvejeva elsősége papírforma, Aurore Jean második helyezése már kevésbé, hiszen Saarinen és Sarasoja mellett a délelőtt még remekül futó Kyllönent is búcsúztatta. A negyedik szextettben csak a Bjørgen mögötti második hely volt kiadó, nem tűnt ugyanis túl valószínűnek, hogy többek tartani tudják majd a norvég tempóját, így esetleg szóba jöhetnek „szerencsés vesztesként”. Ida Ingemarsdotter vette fel egyedül a végére kiengedő norvég tempóját, a többieknek egy pillanatig nem volt esélye továbbjutni. Az utolsó hatosból előzetesen is kiemelkedett Jacobsen és Lahteenmaki, amit a gyakorlatba is sikerült ültetni.

Az elődöntők is igazolták, hogy nehéz fába vágja a fejszéjét, aki klasszikus sprintben meg szeretné verné Kowałczykot. A lengyelt nem lehetett megszorítani itt sem, Randallal magabiztosan haladtak a továbbjutás felé, mígnem az amerikai a célegyenesben ártatlan helyzetbe földre rogyott, ami ismét a francia Jean malmára hajtotta a vizet. Charlotte Kalla kevéske volt aznap, Fabjan pedig még a pálya elején tanyált egyet a tocsogós havon. A második futam nagyobb versenyt hozott, öten is a végsőkig harcban voltak, Bjørgen és Ingemarsdotter mögött Matvejeva és Jacobsen is bekerült idővel a döntőbe. A fináléban sem volt sokáig kérdés tárgya, hogy Kowałczyk a nap legjobbja, a mindössze 1200 méteres pályán is közel 3 másodpercet vert Bjørgenre, a harmadik helyet – a végére elfáradó Matvejevát lehajrázva – Astrid Jacobsen szerezte meg. Az időjóváírásoknak köszönhetően 22 másodpercre nőtt a lengyel előnye, a középdöntőben kiesett Therese Johaug pedig egy percet is meghaladó hátrányt szedett össze három etap alatt. A lengyel egyébiránt már 9 részsikernél tart a Tour de Skin, ami abszolút csúcsnak számít a viadal történetében.

A klasszikus sprint végeredménye (Oberstdorf, 2011. december 31.)

Az újév első napján egy 5 + 5 km-es síatlon szerepelt a programon, a tömegrajtos versenyt váltott stílusban közte egy léccserével kellett letudniuk a hölgyeknek. A klasszikus etap végére jó szokásukhoz hűen szétszakadt a mezőny, az élbolyt az iramot diktáló Kowałczyk- Johaug páros mellett Bjørgen, Steira, valamint Saarinen alkotta. Féltávnál Charlotte Kalla már mintegy 16, a Kristoffersen vezette főmezőny pedig szűk 25 másodpercet szedett össze velük szemben.

A szabadstílusú rész egy újabb iramváltás után döntő változásokat hozott: Saarinen, aki addig is nagy nehézségek árán tartotta magát, teljesen elfogyott, alig telt el másfél km, s már a főmezőny sűrűjében találta magát, ahogy egyébként hamarosan Kalla is. Kristin Steira is elmaradt idővel, erejéből azonban annyira még tellett, hogy megőrizze második helyét a mögötte kialakult négyes boly (Sarasoja, Kalla, Randall és Roponen) ellenében. Az élen tehát viszonylag hamar összeállt a Tour három nagy esélyese, az utolsó emelkedőn Johaug lendült támadásba, mégis a lengyel ért fel elsőként a csúcsra, majd a célegyenesbe. Az utolsó méterekre azonban több ereje maradt Bjørgennek, vagy a lécei működtek jobban, mindenesetre a negyedik szakaszon megszakította Jusztyna veretlenségei sorozatát. Más kérdés, hogy mivel a menetközben kijelölt két részhajrát is a lengyel nyerte, összetettben kevéssel így is növelni tudta előnyét. (1,6 másodperccel kapott ki a véghajrában.)

Az 5 + 5 km-es síatlon végeredménye (Oberstdorf, 2012. január 1.)

A lányok a szünnapot már az olaszországi Toblachon töltik, hogy újult erővel vághassanak neki a következő három szakasznak. A programban elsőként egy 3 km-es, egyéni indításos időfutam szerepel, azt követi a szabadstílusú sprint, végül 5-én hendikepindítással vágnak neki a Tour leghosszabb, 15 km-es szakaszának.

Ha szigorúan a papírformát vesszük figyelembe, akkor holnap a két rivális közel azonos szintet képviselhet, a sprintben egy hangyányival a norvég tűnik esélyesebbnek, itt még Jusztyna döntős helyezése sem vehető természetesnek. A legfontosabb minden bizonnyal a szombati klasszikus tömegrajtos lesz, ott dől el, kb. együtt indulnak ők ketten, avagy valamelyikük, elsősorban a lengyel ki tud-e sajtolni nagyjából fél perces előnyt. Johauggal szemben – Kowałczyk elmondása szerint – legalább két perces előnyt ki kellene vívni a záró szakaszig, ami az elkövetkező két napon gyaníthatóan realizálódni is fog. A többiek nem osztanak, szoroznak az összetett dobogós helyeket illetően.

A 2011/2012-es Tour de Ski állása, 4 szakaszt követően

Tour de Ski (állás, 4 szakasz után).JPG

 

Szólj hozzá!

Címkék: sífutás sífutó világkupa tour de ski 2011/2012

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr853514287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása