HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Késhegyre menő küzdelem: Három pont a különbség Riesch és Vonn között a zárás előtt

2011.03.18. 18:06 :: Dave985

Elképesztő küzdelmet hozott a szezon utolsóelőtti hivatalos női versenyszáma, a szlalom. Kiváló második futamának hála Tina Maze első szakágbeli győzelmével végképp bebiztosította történelmi összetett dobogóját. Mindössze öt századdal maradt el tőle a műlesiklás többszörös koronázott királynője, Marlies Schild. Századok döntöttek a dobogó legalsó fokáról, s könnyen lehet, hogy az Összetett Világkupa sorsáról is. Veronika Zuzulová legjobb második futamával kettővel előzte meg azt a Maria Riescht, aki borzasztó alsó szektorával akár 50 pontot is bukhatott. Lindsey Vonn a pontszerzésért hajtott, ami pokolian nehéz feladatnak bizonyult, hiszen a legjobb 15 közé kellett verekednie magát. Ez végül sikerült, tizenharmadikként zárt, így a vezetést visszavevő Rieschtől mindössze 3, azaz három pont választja el. Az utóbbi hetek óriás-műlesiklásait elnézve kevéssel Vonn tűnik esélyesebbnek.
 
 
Mivel a tegnapi szuperóriás-műlesikló versenyt törölték, az óriás-műlesiklásban nem várható lényegi különbség a két fél teljesítménye között, így a mai szlalom tűnt előzetesen a mérleg nyelvének. A mezőny talán itt volt a legerősebb, valamennyi TOP-25-ös műlesikló elutazott Lenzerheidére, kiegészülve három 500 pont fölötti szereplése jogán indulóval, valamint a junior-világbajnok Jessica Depaulival, egészen korrekt létszám, egy híján harminc fő vágott neki az utolsóelőtti női számnak.
 
Nem szerepelt a rajtlistán viszont Elisabeth Görgl, a kétszeres világbajnok osztrák ezzel mintegy lemondott az összetett harmadik helyéről ez ismerve Mancuso műlesikló képességét, gyakorlatilag Maze sikerét irányozta elő.
 
Majd’ két napon át folyamatosan szakadt a hó, a havas eső Lenzerheidén, ma reggel hagyott alább a csapadék, így a pályamunkásoktól az is emberpróbáló erőkifejtést igényelt, hogy legalább a műlesikló pályát megszabadítsák a temérdek felesleges hómennyiségtől. Két órás csúszást követően délelőtt 11:15-kor rajtoltak el a lányok.
 
A versenyszervezők – felsőbb sugallatra, nyilván nem önhatalmúlag döntöttek így – szinte példátlan eszközhöz nyúltak, amikor a villám lebonyolítás mellett döntöttek, mindössze fér órás szünetet engedélyeztek a két futam között. Ebből következik, hogy egyugyanazon a pályán teljesítették mindkét menetet a hölgyek, hogyhogy nem a németek trénere, Christian Schwaiger tűzte a kapukat. Milka-csoki a zsebekben?
 
Komolyra fordítva a szót, látni kell, hogy a szlalom sava-borsát ölték ki ezzel a lépéssel, nevezetesen a nyomvonal kétszeri, gyors memorizálását, ami legtöbbször érmekről szokott dönteni. Egy kardinális kockázati tényezővel kevesebb, a szimpla koncentráció kiesésen, a mindig meglévő stresszhelyzeten kívül nem maradt más. A megváltozott szituáció persze egyformán segített mindenkit, de nem arányaiban, csak önmagukhoz képest. A nem különösebben komplikált, mindössze 49 fordító kaput tartalmazó, szellős, bár kevésbé ritmusos pályán művészet volt kiesni, ami szintén nem Vonn malmára hajtotta a vizet. Riesch és a többi német szerencséje, hogy az első pályát edzőjük, Christian Schwaiger tűzte. Miután ezt a tényt már hetek óta tudni lehetett, pláne érthetetlen, miért nem lehetett a fagypont környéki hőmérsékletben 14 és 15 óra közti időpontra tolni a második futamot? Így sajnos nem lehet kikerülni a különféle elméleteket…
 
Nastasia Noens (11.) érezhetően kizökkent sérülése miatt a régi kerékvágásból, az oldalra lejtő pályán elég gyakran kellett fékeznie, a legmeredekebb részt elóvatoskodta, így nem érte őt sem váratlanul, hogy ez alkalommal nem harcolhat a dobogós helyekért. Nem úgy Maria Riesch (2.), a szám olimpiai bajnokának végre összeállt a mozgása, ragyogóan élni tudott az edzője által tűzött pályával, nagyobb bizonytalanság nélkül majdnem 9 tizedes előnnyel vette át a vezetést. Marlies Schild (1.) immáron tét nélkül síelhetett, jóval gyorsabban német kollegájánál. Egyedül a végén veszített néhány századot, de ott is csak Riesch volt nála jobb. Egy század híján fél másodperces előnyt jelzett az eredményjelző. A kérdés innentől csak az volt, mennyien tudnak kettejük közé férkőzni? Hamar kiderült, hogy senki, Schild ismét űridőt állított fel. Kathrin Zettel (5.) egy világbajnoki és egy VK- dobogó után ma sem szerette volna alábbadni. Hibákkal, ívtévesztéssel teletűzdelt menete, másodpercen túli lemaradása után lemondhatott a győzelemről mindenképp. Maria Pietilä-Holmner (4.) sem volt veszélyes az első két helyre, stílusosan, bár szemre is lassabban vette a kapukat, szektoronkénti 1-2 tizedes elmaradás hízott a célban négyre Riesch-hez képest. Tanja Poutiainen (8.) formája lehanyatlott a szezon végére, széles mozdulatokkal ment lejtmenet, csak Noens-t tudta néhány századdal megelőzni. Veronika Zuzulová (13.) sem remekelt délelőtt. Egészen elfogadható kezdés után az utolsó meredek szakaszon rendezetlen mozgása hét tizedes hátrányt eredményezett. A fene gondolta volna, hogy lesz innen visszaút…
 
Négy év után immáron a kiemelt csoporton kívül találjuk a 2007-es világbajnok Šárka Záhrobskát (18.), ma sem cáfolt rá hallatlanul gyenge idényére, a végére teljesen szétesve jócskán elmaradt minden célba érkezőtől. Manuela Mölgg valami oknál fogva nem akart elrajtolni, bár állítólag a helyszínen tartózkodott menetfelszerelésben. Susanne Riesch (7.) sem reagálta megfelelőképp a cél előtti letörést, ígéretes pozícióból várhatta a folytatást. Frida Hansdotter (10.) menetében kiváló kezdés után megsokasodtak a kövér ívek, egyetlen századdal befért Noens elé. Therese Borssén (9.) is csatlakozott a rendkívül szoros középmezőnyhöz, kevéssel ő zárta a legjobb helyen a svédek közül az első futamot. Katharina Dürr (17.), majd Nicole Hosp (12.) meneténél is sok volt a megbillenés, az osztrák nyolc tizedre volt csak a dobogótól, vagyis még mindig reménykedhetett.
 
Kimondottan peches volt a sorsolásnál Tina Maze (3.), hiszen ő kapta a legmagasabb rajtszámot. A szlovénnek ez nem szegte kedvét, önbizalomtól duzzadó sízéssel okozott újabb örömöt szurkolóinak, a pálya végi letörésnél vesztett ritmusából, ezért szorult mintegy két tizeddel Riesch mögé. Lindsey Vonn (14.) jól palástolta idegességét, a felső részen elkövetett ugyan egy méretes fékezést, azon kívül viszonylag tiszta meneten volt túl, az élmezőnyre nem volt veszélyes, de pontszerzéssel kecsegtető helyzetből tekinthetett előre. Végül 1,75-ös hátrányt szedett össze.
 
 
Továbbra is az összetett szempontjából kellett vizslatni az eseményeket: vajon mennyi szakági specialista kerül nagyon közel Vonn-hoz? Fanny Chmelar (20.) kissé zaklatott menetével csak három tizeddel maradt el az amerikaitól, így is vastagon kívül rekedt a pontzónán, míg a szülinapos Michaela Kirchgasser (16.) elhanyagolható különbséggel szorult mögéje. Bernadette Schildet (24.) ki lehetett pipálni, nehezen találta a nyomvonalat, két és felet kapott nővérétől. 20-as rajtszámmal hengerelt az egykori junior-világbajnok. Christina Geiger (6.) remek dinamikával síelt, talán a letörésnél benne is megakadt valami, de alig rekedt másodpercen kívül. Sandrine Aubert (14.) régi önmagát idézően, mesésen síelt a felső részen, még Riescht is felülmúlta, az utolsó szektort viszont irgalmatlanul elrontotta, minden erejét lekötötte, hogy egyáltalán versenyben maradjon, végül Vonn-nal azonos idővel zárta az első kört. Nicole Giusnek (27.) komoly gondjai támadtak a pálya ritmikájával, ronda nagy késésekkel a tökutolsó helyre sorolt. Denise Feierabend (25.) képviselte egyedüliként a svájci színeket, volt junior-világbajnokként kegyetlenül megszenvedett a pályával, a dicsőséges szezonzárástól nagyon távol került. Ana Jelušić (26.) sem kárpótolta az országos bulira készülő horvátokat az elmaradt óriás-műlesiklás miatt, a hajdani olimpiai és kétszeres világbajnok Janica Kostelić is bőszen ingatta a fejét.  A szakági legjobbakat a kanadai Marie-Michele Gagnon (22.) közepes menete zárta.
 
Anja Pärson (21.) már összetettes pontszáma jogán indulhatott, egészen biztatóan műlesiklott idei önmagához képest, a végén kapott rengeteget, bizonyára mély kádak keletkeztek a sok agresszív csúszás után. Julia Mancuso (23.) valamivel jobban ment a meredeken, nem véletlen, ott nyerte meg a szerdai lesiklást, egyébként nem igazán volt elemében a közelre tűzött kapuk közt. Anna Fenninger (28.) nagyon távolról síelte a kapukat, kissé álmos mozgással, az utolsó hely jutott neki. A junior-világbajnok, nemkülönben Összetett Európa Kupa-győztes Jessica Depauli (19.) egészen épületes produkcióval mutatkozott be tévékamerák társaságában, egy sor kiváló szlalomost utasított maga mögé.
 
........................................................................................................................
 
Anna Fenninger (19.) másodjára már vb-kombinációs szlalomját idézte, ritmusos, nagyon gyors menettel nyitotta a sort, egy jó darabig övé volt a legjobb második futam. Az osztrák gyenge pontja a középső szektor volt, ezt jól jelezte mindjárt Nicole Gius (24.), más kérdés, hogy lentebb teljesen amorf testhelyzetből próbálta ráfordulni a kapukra. Ana Jelušić (25.) egyedi nagyobb erőkifejtést igénylő, ugrabugrálós stílusa délután sem hozott eredményt, úgy szétesett mozgása a végére, hogy valósággal bezuhant a célba. Denise Feierabend (16.) hektikus meneten volt túl, hiszen az első szakaszon nem találta az ideális ívet, középsőn viszont abszolút legjobb szektoridővel zárt. Jócskán előrelépett, teljesítménye teljes mezőny mellett minden bizonnyal pontot ért volna, a sportág krémjében néhány századdal lemaradt róla. Bernadette Schild (22.) végig tompán mozgott, Julia Mancuso (26.) minden mindegy alapon reszkírozott, de a letörésnél hatalmasat rontott. Mivel pontszerzését ki lehetett zárni, Mazét összetett harmadik helye biztossá vált.
 
Marie-Michele Gagnon (14.) nehéz pillanatai ellenére ragyogóan síelt, szépen korrigált, amikor kellett, remek sebességének hála bő egy tizeddel átvette a vezetést a svájci kolleginától. Anja Pärson (28.) nagyon vehemensen támadta a pályát, előnyét azonban a második időmérési pontnál elvesztette, s miután annyira kisodródott, hogy kvázi nulláról újra kellett indulnia, az utolsó helynél jobbra nem is számíthatott. Őszintén megmondom, furcsának egyben gyanúsnak találom Anja mai indulását, minekután december óta nem szlalomozott. Van olyan érzésem, hogy minden alkalmat ki szeretne használni, magyarán szólva holnap nagy bejelentésre készül… Fanny Chmelar (15.) az első rövidke szakaszon ment szédületesen, abszolút legjobb részidőjét bizonytalanságok sora követte, így nyolc tizedes előnyét teljesen el sikerült adnia. Jessica Depauli (23.) túlzottan engedte léceit, fent sok hibával, a meredeken óvatosan síelt, pont nélkül maradt. (Helyezésben persze eddigi legjobbja.) Šárka Záhrobská (17.) megkönnyebbülhetett, miután célba ért, stílszerűen zárta pocsék szezonját, majd talán jövőre felkapaszkodik.
 
Katharina Dürr (27.) már komolyan veszélyeztethette volna Vonn pontszerzését (mint tehette volna Pärson és Chmelar), de a végét irtózatosan elrontotta, a mezőny legvégéig meg sem állt. Michaela Kirchgasser (8.) pattogós, egyetlen fékezést leszámítva kiváló, lent mindenkinél jobb menettel jutalmazta meg magát 26. születésnapja alkalmából, csaknem hét tizeddel állt az élre. Alaposan feladta a leckét Lindsey Vonn-nak. (13.) Újabb rendkívül koncentrált sízéssel nyitott, hat százados előnyéből egy hangyányit az utolsó szektorig fenntartott, a letörés után hatalmas mentéseket mutatott be, egy századdal befért ugyan a második helyre Gagnon elé, de a pontszerzésért még imádkoznia kellett. Sandrine Aubert (21.) sokkal jobban állt nála egészen a kritikus részig, ott ő sem úszta meg hatalmas rontások nélkül, alaposan hátraesett.
 
Biztos volt tehát a 16 pont Vonn részére, nem volt más hátra, mint a vad szurkolás, hátha lehet még tovább gyarapítani. Veronika Zuzulová (3.) jó negyed másodperces előnyét közel 8 tizedre növelte az első két szektorban, aztán bizonyára figyelmeztették edzői, jóval megfontoltabban, egyszersmind gyorsabban, ergo jobban ment, mint az előtte állók. A három tizedes különbség mellett a legjobb második futam is sejtetni engedte, jócskán előreléphet még a szlovák. Nicole Hosp (20.) indiszponált, túlzottan óvatos, viszont legalább pontatlan menetével nagy szívességet tett Vonn-nak, aki újabb két ponttal gazdagította mai termését. (Természetesen utólag okoskodunk.) Nastasia Noens (9.) helyzetéhez képest egészen korrekten ment, akárcsak Zwieselben és a vb-n, most is a 9. hely jutott neki. Frida Hansdotter (11.) bátor, végére szenvedős menettel szintén bevágott Vonn elé, honfitársa, Therese Borssén (18.) viszont egylábas mentéseivel, túlcsúszásokkal teli, roppant zaklatott menetével alulmúlta az amerikait.
 
Tanja Poutiainen (12.) folytatta szezonvégi gyengélkedését, többször kifordított testtel hámozta át magát a kapukon, kilenc századdal azonban hátrébb szorította Vonn-t, ahogy mindenki más az utána következők közül. Susanne Riesch (10.) is megtette nővérének azt a szívességet, hogy jó szokása szerint nem esik ki a második futamban, különösebben nem erőltette a dolgot. Christina Geiger (7.) délután is összeszedetten mozgott, a szlováktól távol járt, de a szép eredmény összejött. Kathrin Zettel (6.) két századdal került a német elé kockáztatós menete végén. Maria Pietilä-Holmner (5.) a vertikális kapuknál rontogatott, lényegében ott szedte össze hátrányát. (Cc. három század.)
 
Tina Maze (1.) fantasztikus síeléssel komoly nyomást helyezett Rieschék vállára, összesítésben ugyan némileg elmaradt a szlovákétól, egyik szektorban sem volt verhetetlen, de a szűk élmezőnyből kétségtelenül ő rakta össze legjobban futamát. Maria Riesch (4.) pontosan tudta, hogy legalább délelőtti pozícióját meg kell tartania, ennek megfelelően nem elégedhetett meg a biztonsági menettel. Az első szektorban néhány századot, a középsőn 3 tizedet kapott a szlovéntól, vagyis minimális hátránnyal fordult arra a szakaszra, ahol a leginkább meg lehetett verni Mazét. Többször a kiesés szélére került, nyögvenyelős végjátéka csak a pillanatnyi harmadik helyhez volt elegendő. Ha úgy vesszük, kettő századdal maradt csak el Zuzulovától, ha másként nézzük, eggyel előzte meg Pietilä-Holmnert. Marlies Schild (2.) is eladta fórját a pálya 2/3-áig, a végén viszont kevéssel jobban jött a szlovénnál, így alakult ki a minimális, 5 százados különbség a szlovén javára. Schild tehát megszakította nagy sorozatát, vagyis ezúttal nem győztesként fejezte be versenyét.
 
 
 
Élete legnagyszerűbb szezonján van túl Tina Maze. Ki gondolta volna ezt január közepén, amikor a kétszeres olimpiai ezüstérmes csak botladozott, rendszeresen idő előtt fejezte be versenyeit, sérüléssel, betegséggel, magánéleti problémákkal küzdött, többször elsírta magát nagy nyilvánosság előtt a mindig mosolygós szlovén lány. A vb-n, megszokott minimális hátránnyal begyűjtött ezüstérme után jött az óriás-műlesiklás, amiben felült a trónra először szlovén alpesi sízőként. Azóta elképesztő sorozat fűződik nevéhez, valamennyi versenyszámban, minden versenyen a legjobb 8 között végzett, megszerezte első kombinációs és most első szlalomos Világkupa-győzelmét. Mostani a 11. győzelme és 28. pódiuma. Mai sikerével végérvényesen eldőlt, hogy a két gigász mellett ő foglalhatja el a dobogó harmadik fokát az Összetett Világkupában. Év végére nagyon beért Maze, az már a jövő zenéje, lehetséges-e ezt egész szezonon át végigvinni, valóban konkurálhat-e Rieschékkel?
 
Marlies Schildről alább még olvashattok. Sérülése után magának tudhatja karrierje harmadik szakági kristálygömbjét a világbajnoki aranyérem mellett. Elmaradt ugyan szezonbeli hetedik, pályafutása harmincadik győzelme, de ezt aligha bántja különösebben.
 
 
 
Veronika Zuzulová, a szlovákok emblematikus alpesi síelője anno junior-világbajnokként és kétszeres szakági EK- győztesként hívta fel magára a figyelmet. A 2006/2007-es és különösen a 2007/2008-as idényben élte első virágzását, volt egy 17 versenyes szériája, melynek során valamennyiszer a TOP-10-ben végzett. Utóbbi szezonban szakági dobogó lett a jutalma a végelszámoláskor. Sérülések és formahanyatlás miatt az utóbbi két éve felejthetően sikerült, aspeni negyedik helyével tért vissza igazán, azóta egy kiesését nem számolva szintén nagyon kiegyensúlyozottan teljesített. Ez a mostani tízedik Világkupa-dobogója a pozsonyi specialistának.
 
 
A kilencedik szlalom, Lenzerheide, 2011. 03. 18.
 
 
 
 
 
A Világkupa-győztes portréja:
 
Marlies Schild
 
Született: 1981. május 31., Admont
Versenyszámai: óriás-műlesiklás, szlalom, (szuper-) kombináció, (korábban Szuper-G, lesiklás)
Olimpia: kétszeres olimpiai ezüstérmes (kombináció; Torino 2006 és szlalom; Vancouver 2010), olimpiai bronzérmes (szlalom; Torino 2006)
Világbajnokság: világbajnok és aranyérmes (szlalom; Garmisch-P. 2011), kétszeres ezüstérmes (mindkettő szlalom; Åre 2007 és St. Moritz 2003), kétszeres bronzérmes (szuper-kombináció; Åre 2007 és kombináció; Bormio 2005), a csapatversenyben aranyérmes (Åre 2007) és ezüstérmes (Garmisch-P. 2011)
Junior-VB: 6. helyezett (lesiklás; Pra Loup 1999)
Világkupa-debütálás: 2001, Sestriere
Világkupa-rajt: 180
Vk-futamgyőzelem: 29 (27 szlalom, 1 „óriás”, 1 szuper-kombináció)
Vk-dobogó: 55 (43 szlalom, 5 szuper-kombináció, 3 „óriás”, 2-2 lesiklás és Szuper-G)
Vk-összetett: második helyezett (2006/2007), ötödik helyezett (2007/2008) és hatodik helyezett (2005/2006)
Vk-szakági: négyszeres győztes (szlalom; 2006/2007, 2007/2008 és 2010/2011, valamint szuper-kombináció; 2006/2007), kétszer második helyezett (szlalom; 2003/2004 és 2005/2006), harmadik helyezett (szlalom; 2009/2010), negyedik helyezett (szuper-kombináció; 2005/2006), kétszer ötödik helyezett (szlalom; 2002/2003, valamint szuper-kombináció; 2007/2008)
Európa Kupa: három győzelem, további négy dobogós helyezés
 
További eredményei: négyszeres osztrák bajnok (mind szlalomban, 2002, 2003, 2008, 2010), 11 győzelem különböző FIS- versenyeken
 
Marlies Schild már hatévesen alpesi síversenyeken indult, tízévesen a salzburgi diákcsapatba, majd 1998-ban az ÖSV utánpótláscsapatába is felvételt nyert. FIS- és Európa Kupa-versenyek után hamarosan a Világkupában is bemutatkozhatott, 2002 óta állandó tagja az ÖSV csapatának.
A karrierjét lesiklóként kezdte, 19 évesen azonban egy térdoperáció a kevésbé veszélyes technikai szakágak felé sodorta. Mostanra egyértelműen a szlalom a főszáma, de óriás-műlesiklásban és kombinációban is a világ élvonalában van.

Első olimpiáján, 2002-ben Salt Lake Cityben már szlalomban versenyezhetett. 2003-ban St. Moritzban VB-ezüstöt nyert ebben a szakágban, két évre rá pedig kombinációban gyűjtött be egy VB-bronzot.
2006-ban, a torinói olimpián kombinációban ezüstöt, pár nappal később szlalomban bronzot gyűjtött be. 2007-ben újabb VB-érmekkel gyarapította gyűjteményét: szlalomban ezüstig, kombinációban bronzig jutott. Egyben megszerezte első VB-győzelmét – kis szépséghiba, hogy ezt a mindmáig mérsékelt presztízsű csapatversenyben érte el.

A világesemények mellett a Világkupában is gyűjtögette az előkelő helyezéseket. 2003/2004-ben és 2005/2006-ban egyaránt második lett a szlalom szakági Vk-ban. 2006/2007-ben az összetett Vk második helyén végzett, nyolc versenyt is megnyert, és övé lett a szlalom valamint a kombináció szakági kristálygömbje. 2007/2008-ban sikerült újból elnyernie a szlalom kristálygömbjét, több versenyt is nagy előnnyel nyert.

2008. október 21-én, egy óriás-műlesikló tréningen súlyosan megsérült, több mint egy évet ki kellett hagynia, így távolmaradt az előző világbajnokságról is. 2009/2010-ben azonban régi formájában tért vissza, 2010-ben a vancouveri szlalomban olimpiai ezüstérmet szerzett. Garmischi győzelmével egy hosszúra nyúlt osztrák nyeretlenségi sorozatot zárt le, Karin Buder 1993-as győzelme óta nem nyert világbajnokságot osztrák női műlesikló, az utóbbi 50 évben egyébként Schild mindössze a harmadik, akinek sikerült. 29 győzelmével az összesített női örökranglista tízedik helyét foglalja el, kedvenc szakágában csak a 34 sikert számláló svájci Vreni Schneider előzi meg. Hét éve él boldog párkapcsolatban Benjamin Raicchal.
 
 
Tanja Poutiainen nyert már korábban három kis kristálygömböt, két alkalommal (2004/2005 és 2008/2009) óriás-műlesiklásban egyszer (2004/2005) pedig szlalomban. Az utóbbi három évben a gyorsabb számban aratott sikereket, szerzett dobogós helyezéseket. Idén kétségkívül a szlalom lépett elő favorizált számnak. Egészen a világbajnokságig nem adta alább negyedik helyezésnél, Flachauban – Riesch-sel holtversenyben – három év után a VK- győzelem is összejött, úgy tűnt tehát, hogy felveheti a versenyt a két versenyen is nullázó Schilddel szemben. A világbajnokság második futamát azonban elrontotta, minimum érem-, vélhetően aranyesélyes helyzetből visszacsúszott a hatodik helyre. Azóta nem ocsúdott föl csalódásából, de Riesch gyengélkedésének köszönhetően tabellán elfoglalt második helyét így is megtartotta a szám 2009-es bronzérmese. Ha ezt nézzük, mostani volt a második legsikeresebb éve.
 
Maria Riesch idén mindent alárendelt az összetettnek, talán ennek tudható be, hogy érdemben nem bírt konkurálni Schild formájával, az előző két szezon szakági győztesének, olimpiai bajnokának meg kellett elégednie már emlegetett egyetlen sikerével. Az már sokkal inkább bánthatja, hogy könnyen lehet utolsó három szlalomjával veszti el az Összetett Világkupát 200 pontos előnyből.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mint a mellékelt pontszámításból kiderül, Lindsey Vonn megnyeri az Összetett Világkupát, ha:
 
- legalább a 9., és Riesch előtt végez legalább EGY hellyel *
- legalább 14., és Riesch előtt végez legalább KÉT hellyel
- ha befér a pontszerzők közé (helyezéstől függetlenül), miközben Riesch valami oknál fogva nem
 
* 8. és 9. helyezettként is elegendő Vonn-nak, ha szimplán megelőzi Riescht, az előálló pontegyenlőség esetén a több VK-győzelem dönt, amiben az amerikai áll jobban 8:6 arányban.
 
Mint előzetesünkben tettünk már róla említést, az óriás-műlesikló mezőny hígabb a többinél, a szűk eliten (Rebensburg, Worley, Maze, Poutiainen, Brignone és Görgl) kívül mindenki más verhető kategória mindkettejük számára, de előbb felsoroltak közül az utolsó három nem virgonckodik újabban, ill. nem eléggé konstans. Riesch a kilencedik (3,80), Vonn a 14. a világranglistán (4,70), de utóbbi apró lemaradása inkább tavalyi szezonbeli kieséseinek köszönhető, egyértelműen az amerikai van jobb formában, akár az óriást nézzük, akár általában. A lélektani előny is talán Vonn oldalára billenti a mérleg nyelvét.
 
Idei helyezéseik így oszlanak meg:
Maria Riesch: 5., 9., 19., 2., 11., 29.
Lindsey Vonn: 18., DNF1, 7., 7., 18., 3.

Ebből is kiderül, hogy idegtépő versenyre van kilátás. Akik holnap iskolában, munkahelyen töltik a délelőttöt, nem figyelhetik az élő közvetítést, a Live Timing követése is necces, a Facebook-ot viszont engedi a számítógép, keressék meg közösségünket, mert blogunk élőben tudósít az eseményekről rövid címszavakban, de lehetőségeinkhez mérten tartalmasan.
 

2 komment

Címkék: alpesi sí szlalom alpesi sí világkupa 2010/2011

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr22750747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

repens 2011.03.18. 19:19:00

"Riesch és a többi német szerencséje, hogy az első pályát edzőjük, Christian Schwaiger tűzte."
Naaaa, azért ne hülyéskedjünk már! Mondhatod, hogy túlragozom svájger szerepét, de azt azért te is pontosan tudhatod, hogy svájger pályái az egész idény során nem jelentettek semmiféle pluszt (mínuszt annál inkább!) a német csapatnak. Alighanem épp ezért nem mert most semmit bonyolítani a pályával. Vonn inkább örülhet, hogy nem egy fifikás osztrák pályán kellett küszködnie másodjára.
Azzal sem értek egyet, hogy az egyszerű pálya Vonn számára rossz hír lett volna. Egy valódi szlalompályán még többször kerül bajba, és aligha szerez pontot. A gyógypályák mindig a gyorssízőknek kedveznek, nemde? :P

Dave985 · http://siparadicsom.reblog.hu/ 2011.03.19. 00:59:47

@repens: Eddig sem foglalkoztam a Schwaiger-mizériával, ezután sem fogok, a német portálokon sem olvastam erre vonatkozó megjegyzést, nyilván nem a véletlen műve. A csehországi szlalom mindkét futama kimondottan nehéz volt, Vonn mégis vastagon pontszerzőként zárt. Megtérül a befektetett munka, amit az utóbbi időben végigszenvedett szlalomban.

Kommentek közt ki merem mondani, amit csak kóstolgattam a cikkben:
Nem lehet nem észrevenni, mennyire nyomják az illetékesek (bármi is legyen az) Riescht. A Szuper-G végleges törlésével döntően befolyásolták az összetettet, ez a harmadik gyors szám, amit törölnek, miközben Rieschtől csak egy szlalomot koboztak el, az óriásban minimális különbséggel szerzett volna több pontot valamelyikük.
A tegnapi történések pedig objektíven nézve bicskanyitogatóak voltak. Ilyet nem lehet ebben a helyzetben tenni.
És akkor még nem beszéltem arról, hogy Riesch valami általam nem ismert oknál fogva ranglista-9. helyezettként berakták a kiemelt csoportba, kisorsolták neki a 2-es rajtszámot, miközben a cseh helyszínen is erősebb, ranglista-hatodik Zettel valamiért ment a sűrűbe. Ellenszélben szebb a győzelem.
süti beállítások módosítása