HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Lindsey Vonn harmadik "kis" kristálygömbjét szerezte Tarvisión. 100 pont alá csökkent Riesch előnye összetettben

2011.03.06. 16:28 :: Dave985

Harmadik nekifutásra már győzelemmel biztosította be újabb szakági elsőségét Lindsey Vonn, az amerikai kiválóság ezúttal szuper óriás-műlesiklásban aratott, szám szerint 41. diadalával megvédte címét a világkupában. Mögötte az olasz pályák specialistájaként elkönyvelt honfitársa, Julia Mancuso végzett, míg harmadikként kisebb hibái ellenére Maria Riesch zárt, aki hiába vesztett összesen 100 pontot előnyéből ezen a hétvégén, továbbra is ő számít a nagy kristálygömb toronymagas esélyesének. Miklós Edit ma is rajthoz állt, ám a célvonalat már nem érte el.
 
 
A tegnapi ködfátyolnak szerencsére a nyomát sem lehetett találni, szikrázó napsütésben, fagypontnál valamicskét magasabb hőmérséklet mellett rendezték meg a szezon hatodik szuper óriás-műlesiklását. Mint az előző két szakágban említettük, ebből a műfajból is eddig két versenyt rendeztek Tarvisión. 2007-ben a szám koronázott legendája Renate Götschl ért révbe, az volt a VK- győzelmek tekintetében csúcstartó osztrák utolsó szakági győzelme. A szezon végén összetett győzelmet ünneplő Nicole Hosp végzett a második, Julia Mancuso pedig a harmadik helyen. A címvédő 2009-es győztes Lindsey Vonn, lényegében onnantól datálódik az amerikai szépség elképesztő dominanciája a gyors számokban. Fabienne Suter és Tina Maze fért még fel a dobogóra.
 
A mai verseny is egyértelműen az összetett jegyében telt, a szakági elsőség lényegében eldőlt már januárban, a 131 ponttal vezető Vonnt csak valami fatális eseménysorozat foszthatta volna meg a kristálygömbtől. Más kérdés, hogy a februári-márciusi futamok tanúsága szerint akadtak azért vetélytársak. Elsősorban a tegnapi lesiklást elképesztő fölénnyel nyerő Anja Pärson, másodsorban a múlt héten 3 év után Szuper-G-s futamon győztes Maria Riesch köphetett Vonn levesébe, de a mindig veszélyes Tina Mazét és Julia Mancusót sem lehetett kihúzni az esélyesek közül. Előző nap kifelejtettünk egy érdekes statisztikai mutatót megemlíteni: Vreni Schneider és Alberto Tomba után Anja a harmadik, akinek sikerült 11 egymást követő szezonban is VK- győzelmet aratnia. Szerkesztőségünk meg van győződve róla, hogy legalább Szocsiig folytatni fogja.
 
A versenyt Elena Curtoni (19.) nyitotta. A szám junior-világbajnoka igyekezett végre kitenni magáért, bevállalósan, ám sok hibával síelt, nem sikerült jól számára ez a hétvége. Leanne Smith (11.) rögtön bő hat tizeddel átvette tőle a vezetést, jelentősebb volt a tempó, s különösen a pálya utolsó szegletében adott sokat az olasz lánynak. Nem sokkal maradt el legjobb szakági eredményétől (Cortina idén, 8.), de bizonyára egy cseppet sem csalódott, hiszen vitán felül karrierje legjobb hétvégéjén van túl, egy 9. és két 11. hellyel búcsúzik Olaszországtól. Marie-Marchand Arvier (17.) inkább az olasszal volt versenyben, végül nagyobb hibáktól mentes menetével befért 1 tizeddel Curtoni elé. Ingrid Jacquemod (16.) lehengerlő tegnapi produkcióját ma nyomokban sem lehetett felfedezni, még így is idei legjobb szakágiját állította be.
 
A spanyol Carolina Ruíz Castillo (9.) remekül összerakott menettel állt élre, az alsó részen tudott valamivel gyorsabban menni, 3 századdal verte Smith-t. Két év után szerezte újabb, szám szerint hatodik TOP-10 helyezését. Sokáig ő sem állhatott a szponzori fal előtt, érkezett ugyanis Laurenne Ross (4.), aki szemre is tetszetős, pokolian gyors, már-már két magasabban jegyzett honfitársát idéző futammal vágott az élre. Ez akkor még nem kecsegtetett dobogós reményekkel, hiszen „csak” negyed másodpercet vert a spanyolra, de mint kiderült, ez inkább Ruíz Castillót dicsérte. Toronymagasan legjobb VK- helyezését így is elérte. Marion Rolland (21.) nem volt ma igazán versenyképes, nem merte keményen betenni léceit, majd Nicole Hosp (13.) tisztább, de az élen állókénál lassan menettel kikerült a legjobb tízből. Dominique Gisin (31.) sem zárhatta szívébe ezt a hétvégét. Már a felső meredek részen teret veszített, kisodródott, hibáját kapukon keresztül cipelte magával, a lendületvesztés megtette hatását, még a pontszerzésről is lemaradt. Jessica Lindell-Vikarby (22.) sem kényeztette el különösebben a svéd híveket, ígéretes felső szakasz után ő is másodpercen kívülre került.
 
Három nagyon hasonló menet követte egymást a svéd edző révén itt-ott valamivel technikásabbá tűzött, de alapvetően továbbra is egyszerű pályán. Viktoria Rebensburg (8.) hasonló részidők után kellően nem összeszedett ugratóival kapott egy tizedet a célban az amerikaitól. Tina Maze (7.) is a légmunkájával bukhatott értékes időt, nyolc századdal szorult a második helyre, s kivételesen Fabienne Suter (10.) is kitett magáért, hátrányának javát a felső részen elkövetett túlcsúszásával szedte össze. Andrea Fischbacher (20.) mindezidáig nem tudta bizonyítani, miért is nyert olimpiát ebben a számban, lassú, körülményes menete csak a középmezőnyre lehetett elegendő. Az olaszok egyik nagy reménysége, Johanna Schnarf (15.) sem alkotott kiemelkedőt. Ő is a hosszú ugratónál vesztett sok tizedet, már azt megelőzően megbillent, ezért sikerült annyira nyögvenyelősre a pálya egyik kritikus pontja.
 
Lindsey Vonn (1.) rajtolt elsőként a kiemelt csoportból. Az amerikai kiválóság valamennyi szektorban verte honfitársát, a hosszú ugratót elmérte ugyan, de nem vesztett sebességet, hozta megszokott kanyarvételeit, 7 tizeddel állt az élre, ismét feladta a leckét a többieknek. Elisabeth Görgl (6.) egészen más dinamikát képviselt, egy topon lévő Vonn-nal nem tudja felvenni a versenyt, az ugratóknál a talajfogással akadtak problémái, aminek következtében hat századdal a pillanatnyi második helyről is lecsúszott. Julia Mancuso (2.) meglehetősen zaklatott felső menetet produkált, ám tegnappal ellentétben alább összeszedte magát, mondhatni remekelt, még Vonnt is felülmúlta, 23 századdal azonban így is elmaradt tőle. Három amerikai állt tehát ekkor a virtuális dobogón. A sporttörténelmi eredménytől nem is álltunk olyan távol. Lara Gut (12.) a legkisebb szinten sem konkurált velük, nagyon nem találta az ideális nyomvonalat, gyakran kisodródott, komoly lépéshátrányba került a szakági harmadik helyért folytatott versenyfutásban. Anja Pärson (5.) nem tudta megismételni előző napi teljesítményét, sok volt az egyensúlyi probléma a kanyarokban, alacsonyabb volt a sebesség, mint amire számítani lehetett, a végét is elrontotta, így két századdal Ross mögé szorult. Anna Fenninger (28.) nagyon nem találta helyét ezen a hétvégén, komoly késések menetét, gyakran még a kék vonalon belül sem tudott megmaradni, alig jött össze a pontszerzés. Az amerikai tarolást Maria Riesch (3.) hiúsította meg. Nem ment ugyan messze sem tökéletesen a német, különösen a kanyargós részen vesztett gyakran teret, ám a végén javítani tudott, így gyűlt össze a kerek fél másodperc, ami bőven elég volt a dobogóhoz.
 
 
Nicole Schmidhofer (41.) egy pillanatig nem volt versenyben a pontszerző helyekért, kellemetlenebb meglepetésre két rutinosabb és sikeresebb gyorssízőnek sem sikerült, Fränzi Aufdenblatten (34.) és Daniela Merighetti (33.) között három század döntött. Martina Schild (27.) sem lehetett elégedett, ő sem állhat rajthoz a hazai földön rendezett VK- döntőn. Elena Fanchini (14.) három századdal befért Schnarf elé, ő lett a legjobb olasz, utolsó pillanatban becsúszott a tabella 25. helyére, így ő mindkét számban kipróbálhatja magát Lenzerheidén. Az első harmincat Britt Janyk (24.) hektikus menete és két csalódást keltő osztrák teljesítmény zárta: Margret Altacher volt a verseny első kiesője, már a pálya felső szakaszán besokallt, Regina Mader (29.) pontszerzése is csak kevésen múlt.
 
Mariella Voglreiter (35.) tovább keserítette az osztrákokat, mentségére legyen szólva, ő is még nagyon fiatal. Utóbb Michaela Kirchgasser (32.) is lemaradt a TOP-30-ről, Stefanie Moser (23.) viszont besorolt a pontszerzők közé. Svájci részről viszont újra kitett magáért Marianne Abderhalden (17.), rajtszámához mérten egészen szép helyezéssel zárt. A később induló olaszok felemás napot zártak: Verena Stuffer (25.) és Francesca Marsaglia (30.) pontot szerzett, Enrica Cipriani (42.) és Camilla Borsotti (44.) viszont jócskán elmaradt ettől. Utolsóként még az amerikai Stacey Cook (26.) szerzett pontot, 41-es rajtszámmal. Az ötvenegyedikként induló Miklós Edit a második szektorban sajnos a pályán kívülre került, a 47. részidő után nem sokkal esett ki. Információnk nincs arról, pontosan mi történt. Edit ezen a hétvégén mutatkozott be magyar színekben a Világkupa keretében. Egy 37. és egy 50. helyezéssel távozott Tarvisióból, a továbbiakban még néhány FIS- versenyen részt fog venni, következő szezonban remélhetőleg a tavalyi, tavalyelőtti formájában láthatjuk majd viszont.
 
Lindsey Vonn kihozta a hétvégéből a tőle telhető maximumot. Előbb nagy bravúrral megvédte címét szuper-kombinációban, majd hibája ellenére második helyen zárt az utolérhetetlen Pärson mögött, ma pedig hozta a kötelezőt, pályafutása 41. futamgyőzelmét, amivel ismét egyetlen siker választja el az örökranglista negyedik helyét elfoglaló svéd klasszistól. Kilencedik szakági kristálygömbjét is begyűjtötte, ez Szuper-G-ben zsinórban a harmadik elsősége. Összetettben 100 ponttal csökkentette ugyan hátrányát, ám az még így is csaknem száz egység. A továbbiakban két óriás-műlesiklás, két szlalom és két gyors szám vár kettejükre, hogy eldöntsék a kérdést. „Ez egy csodálatos hétvége volt. Három nap – három kristálygömb, ennél több nem is telhetett volna. A lesikló második hely után feltétlenül győzelemmel szerettem volna távozni Tarvisból. A 96 pont meleggé teszi a pitét, túl sok a technikai szám. Nem gondolok komolyan az összetettre, de igyekszem tövig nyomni a gázt.”
 
Julia Mancuso pályafutása második legjobb szezonját futja, ez a negyedik idei dobogója, a győzelem azonban csak nem akar összejönni. Pályafutása 24. pódiumával (szakágban a nyolcadik) újabb nagy lépést tett a hőn áhított összetett dobogó irányába, amit jelenleg holtversenyben Tina Maze és Elisabeth Görgl foglal el. A papírforma a szlovén sikerét ígéri.
 
 
 
Maria Riesch előnye ugyan hosszú idő után száz pont alá csökkent, úgy tűnik, nem lehet megingatni hitében és koncentrációjában. Miután némi meglepetésre pénteken hagyta kiénekelni a sajtot, a kombinációs elsőséget kiénekelni szájából, majd szombaton meglehetősen visszafogottan teljesített, sokan gondolhatták úgy, talán megtört a németek kétszeres olimpiai bajnoka. Mai szereplése ennek ellenkezőjét bizonyítja. Megítélésem szerint amennyiben pályafutása 58. (szakági tizenkettedik) dobogós helyezését egy hét múlva újabbal megtoldja, gyakorlatilag meg fogja nyerni az összetettet. Ők ketten ugyanis olyan szinten nyomják a gyors számokat, hogy 99%-os valószínűséggel kiesés és nagyobb hiba nélkül le fogják tudni a maradék kettőt, s kettejük közé is legfeljebb Pärson, Mancuso, Görgl, vagy valamelyik svájci furakodhat be. Vb- és olimpiai aranyérmek, két szakági kristálygömb után, Schild dominanciáját látva aligha foglalkoztatja annyira a Szlalom VK Riescht, hogy túlzott kockázatra adja fejét. Innentől kezdve Vonn-nak kell extrát nyújtania, először jövő hétvégén…
 
Figyelem! A csehországi Špinderŭv Mlýn-ben pénteken és szombaton rendezik a versenyeket, hétfőn már a szezonfinálé helyszínén, Lenzerheidén edzenek a lányok. (Ugyanezért Kvitfjellben pénteken és szombaton lesiklás, vasárnap Szuper-G szerepel a programon.) A hét folyamán szokásos „Kis színes” előzetesünkben latolgatjuk röviden az esélyeket.

 

A hatodik Szuper-G, Tarvisio, 2011. 03. 06.

A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintva érhetitek el.

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí alpesi sí világkupa szuper g

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr502715675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása