HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Maze a futamot, Vonn a kristálygömböt nyerte kombinációban. Három év után ismét magyar a Világkupában

2011.03.04. 17:35 :: Dave985

Élvonalbeli lesikló és fenomenális szlalom futammal megérdemelten nyerte élete első szakági elsőségét Tina Maze a Tarvisión rendezett szuper-kombinációs versenyen. A szlovén lánytól 18 századdal elmaradva Lindsey Vonn végzett a másik helyen, amivel megvédte címét a szakági világkupában. Legnagyobb riválisa, a harmadikként zárt Maria Riesch nagy hibájával nem tudta tehát kristálygömbre váltani vezetését, viszont továbbra is jó eséllyel pályázik az összetett győzelemre. Három év elteltével újra magyar versenyzőnek szurkolhattunk a Világkupában. Miklós Edit magabiztos lesiklás után egészen erős szlalomot produkált, ami az 50 fős mezőnyben a 36. helyre volt elegendő.
 
 
Hiába tértek vissza hozzánk a hófellegek, menthetetlenül itt a március, vagyis az Alpesi Sí Világkupa sorozat is finiséhez érkezett. A szezonzárót megelőző utolsó előtt helyszínünk az olaszországi Tarvisio, ahol kombinációban és a két gyors számban mérik össze tudásukat a hölgyek.
 
Tarvisio (németül Tarvis, szlovénul Trbiž) hangulatos kisváros az osztrák- olasz-szlovén hármashatár közelében, a Déli- Mészkőalpok Kanális-völgyében helyezkedik el, s a magyarok körében is közkedvelt síterepet foglal magában. 2007-ben mutatkozott be a Világkupában, az FIS-szel kötött megállapodás értelmében kétévente ad otthont a gyors számok valamint a kombináció versenyének. Utóbbi szakágban előbb Nicole Hosp, 2009-ben pedig Maria Riesch győzedelmeskedett.
 
A mai volt a szezon harmadik, egyben utolsó szuper-kombinációja, amit eredetileg január végén Sestriere-ben rendeztek volna meg, ám az erős köd miatti többszöri halasztás után végül töröltek. Ez egyszersmind azt is jelenti, hogy az idény első szakági kristálygömbje gazdára talált a nőknél is. A hétvége előtt papíron még tízen pályáztak az elsőségre, reálisan nézve azonban négy síző nézett egymással farkasszemet. Múlt heti Åre-i győzelmének köszönhetően Maria Riesch vezette a tabellát, ám mindössze 5-5 ponttal volt tőle elmaradva a VK- címvédő Lindsey Vonn, valamint a kétszeres világbajnok Elisabeth Görgl. A vb-n, majd múlt hétvégén ihletett formában versenyző Tina Mazét sem lehetett leírni, kinek 33 pontos hátrányt kellett volna ledolgoznia élete első szakági elsőségéhez, ami egy győzelemmel teljesíthető is volt, amennyiben a Riesch-Vonn- Görgl hármas egyike sem végez harmadiknál jobb helyen.
 
 
Magyar szempontból is pikantériával bírt ez a mai verseny. Három év elteltével újra honfitársunknak szurkolhattunk az alpesi sízők világcirkuszában. Berecz Anna még 2008 januárjában szerepelt Mariborban, az azóta gyors számokban is jeleskedő tehetségünk óriásban és szlalomban állt rajthoz, a második futamra természetesen nem volt esélye. Miklós Edit kálváriája éppúgy ismert olvasóink számára, mint az az erőltetett menet, amit január közepétől levágott, aminek végén valamennyi számban kvalifikálta magát a világbajnokságra, szuper-kombinációs 23. helyével pedig – szinte biztosan – minden idők legjobb magyar helyezését érte el az alpesi sí vb-k tekintetében. Szó szerint a nulláról kellett felküzdenie magát a csíkszeredai születésű 23 esztendős sportolónak, idén a ranglistapontok szorgos gyűjtögetése a feladat, a jövő évi felkészülésnek viszont már vérmes reményekkel vág neki Edit.
 
A tegnapi havazás után hóhiánnyal nem kellett szembenéznie a szervezőknek, kevéssel fagypont alatt mozgott a hőmérséklet, a verőfényes napsütést is csak néhány kósza felhő zavarta meg. Biztonsági okokból mégis kevéssel lejjebb vitték a starthelyet, így az Artico Di Prampero szűk másfél perc alatt teljesíthető volt. Nem volt mondható igazán technikásnak a pálya, az apró egyenetlenségeken és a meglehetősen fagyos felső rétegen kívül talán egy hosszabb ugrató jelentett kihívást a résztvevőknek. Klasszikus gyorsasági pálya, ahol a meredek részen szerzett sebességtöbblet átmentése volt a kulcskérdés a lankásabb szakaszokra. Éles fordítók, traverzék (ahol keresztbesíelnek) helyett nyújtott kanyarok vártak a versenyzőkre, eléggé hosszú tojástartásban teljesítendő pihenős résszel.
 
A lesiklás junior világbajnoka nyitotta a sort. Lotte Smiseth Sejersted (39.) túlsodródásokban bővelkedő, zaklatott menetet produkált, ami alapjáraton valahol a középmezőnyre lett volna elegendő, de mivel 30-on túl érezhetően javult a pálya minősége, a norvég lány a leszakadók közé sorolódott. Leanne Smith (13.) nagyságrendekkel sebesebben, pontosabban síelt, közel másfél másodperccel állt az élre. Isabelle Stiepel (28.) is viszonylag tisztán vette az íveket, igazán egyikükkel sem volt egy súlycsoportban, besorolt hát kettejük közé. Šárka Záhrobskát (45.) idén másodszor láthattuk gyors számban rajthoz állni, gyámoltalanul versenyzett, két ember híján mindenki megverte, az olimpiai hetedik cseh innentől éles edzésként tekinthetett a folytatásra. Laurenne Ross (27.) bőven vállalható különbséggel haladt egészen az utolsó szektorig, végül 6 tizedes hátrány gyűlt össze.
 
Két amerikai állt tehát az élen, míg nem érkezett Marie Marchand-Arvier (11.). Idei talán legjobb lesiklását teljesítette, noha a végén ő is kb. 3 tizedet kapott Smith-től, 13 század még mindig maradt előnyéből. Sokáig a közvetlen élmezőnyt erősítette, aligha gondolta volna bárki, hogy a végén csak a negyedik legjobb franciaként várhatta a kritikus szlalomot. Marie-Michele Gagnon (37.) inkább a technikai számokban jeleskedik, erről ma is megbizonyosodhattunk, nem nagyon érezte az ugratókat (elnagyolta, nehézkes talajfogás), a pálya ritmusát (már ahol beszélhettünk ilyenről), néhány pontban reménykedhetett jobb esetben. Dominique Gisin (22.) is igencsak visszafogott volt, csak Ross-t tudta megverni néhány századdal. Maruša Ferk (34.) várakozásoknak megfelelően kicsúszott a legjobb harmincból, arra viszont kevesen számíthattak, hogy a lesiklásban egészen stabil idei mutatókkal rendelkező Daniela Merighetti (32.) sem jár jobban. Nicole Hosp (38.) világbajnokságon látott lesikló formáját prezentálta, nem igazán merte betenni léceit, ezzel le is mondhatott a kristálygömbről.
 
Julia Mancuso (14.) szinte a pálya valamennyi pontján fél másodperccel el volt maradva a franciától, a végén ezt lefelezte, de így sem nézhetett túl bizakodóan tovább. Fabienne Suter (30.) a szokásost hozta, nem tudott versenyre kelni a legnagyobbakkal, harmincon belüli helyezését is egy kizárásnak köszönhette. Denise Feierabend (43.) elsősorban szlalomos, a vb-n látott frenetikus lesiklását ma sem tudta közel sem megismételni, finom nyomvonalon gurult a célba. Johanna Schnarf (24.) sem remekelt, ígéretes kezdés után a középmezőnyben kötött ki.
 
 
Anja Pärson (3.) végre odacsapott a lovaknak, agresszív menetével 75 századot a franciának, bejelentkezett a dobogóért. A svéd után három osztrák következett, felemás eredménnyel. Michaela Kirchgassernek (36.) az alacsony sebességgel, a világbajnok Anna Fenningernek (40.) pedig a nyomvonallal akartak problémái, mindketten teljesen elszálltak már délelőtt. Elisabeth Görgl (12.) is inkább csak hozzájuk képest ment jól, érthető módon nagy önbizalommal síelt, de az érintőre vett kapuk gyakran ívtévesztésekkel jártak együtt. Lindsey Vonn (1.) megszokott kimért vehemenciájával támadta a pályát. Egészen a végső szakaszig csak mintegy másfél-két tizeddel vezetett Pärson előtt, a célegyenesre fordító kanyart azonban ragyogó íven teljesítette, így fél másodperc fölé tornázta előnyét a svéddel szemben. Maria Riesch (2.) is az utolsó szektorban vesztett sokat, a 42 százados hátrány viszont bőven kezelhetőnek ígérkezett. A világranglista legjobbjait Tina Maze (5.) zárta. Ragyogóan mozgott, miután kissé beragadt a rajtgépbe, hibátlan, néhol óvatos menete végén kevesebb, mint 8 tizedes elmaradást mutatott az eredményjelző, már ami Vonn-t illeti, Riesch-sel és Pärson-nal abszolút ki-kimeccsre készülhetett.
 
Margot Bailet volt a verseny első kiesője, a francia lány a már emlegetett hosszú ugratónál vesztette el egyensúlyát. Nem esett nagyot, bevágta kicsit az arcát, talán elharapta a szája szélét. Marianne Abderhalden (16.) sem oldotta meg hibátlanul azt a részt, ezzel együtt legjobb svájciként zárta a lesiklást, miután az utolsó igazi reménységük, Lara Gut (29.) indiszponált menete után már a TOP-30-as helyezésnek is örülhetett. Elena Curtoni (43.) mintha kicsit megilletődött volna a hazai környezettől, tőle ennél sokkal-sokkal veretesebb sízéseket szokhattunk meg. Marion Pellissier (33.) több helyütt teljesen kisodródott, ő is harmincon túl végzett. Margret Altacher biztató részidők után ugyanott és ugyanúgy esett ki, mint Bailet, egy fokkal jobban kontrollálta esését. Jessica Lindell-Vikarby (40.) mondhatni lehúzhatta a rolót, de Andrea Fischbacher (20.) sem reménykedhetett sok mindenben, remek kezdés után, mint idén oly sokszor, nem bírta az iramot.
 
Harmincon túl a lényegi kérdések harmincon túl általában már nem várnak megválaszolásra, de nem a mai nap. Viktoria Rebensburg (24.) még nem igazán tudott csodát tenni, Schnarffal azonos idővel zárt, de a szám olasz bajnoka, Lucia Mazzotti (31.) sem jeleskedett, pechére egy századdal csúszott ki a harmincasból. Innentől aztán meglepőbbnél meglepőbb eredmények követték egymást. Camilla Borsotti (17.) kapcsán csak annyit jegyezhettünk fel, hogy egy sor lesikló specialistát maga mögött tudott, Ingrid Jacquemod (4.) viszont kitűnő alsó szakasszal befurakodott a közvetlen élmezőnybe, néhány századdal még Mazét is megverte. Fränzi Aufdenblatten alaposan elmaradt tőle, szabálytalan start miatt utóbb kizárták a versenyből. Marion Rolland (9.) folytatta a remek francia szereplést, négy századdal beelőzte Marchand-Arvier-t is, a legjobb tízen belül várhatta a folytatást. Stefanie Moser (35.) roppant bizonytalan menete után érkezett a mezőny egyetlen – gyakorlatilag is – újonc sízője, a lesiklásban már egy VK- dobogóval is büszkélkedő Patrick Küng húga. A junior svájci bajnok Mirena Küng (19.) váratlanul versenyképes menete után már joggal kapargattuk buksinkat. Jelentősen gyorsult a pálya, ez tény, egyes versenyzőktől azonban nem vehetjük el a dicséretet. Példának okáért a szlovén Ana Kobal (42.) meg sem tudta közelíteni a bravúros eredményeket jegyző sízőket.
 
A „csodák” sorozata itt sem ért véget. Francesca Marsaglia (22.) révén láttunk már egy-egy bő pontszerző helyezést, Regina Mader (15.) egyetlen századdal maradt el Mancusótól, ezen sem kellett még akkorát csodálkozni. Az Åré-ben is remeklő Stacey Cook (8.), majd az ifjú osztrák Mariella Voglreiter (6.) már alig került másodpercen kívülre. Érdemes odafigyelni Voglreiterre a jövőben, a múlt heti Szocsiban rendezett EK- hétvégén egy első és egy második hellyel bizonyította rátermettségét. A legalább egy-másfél másodperccel „gyorsuló” pályáról szóló gyanúm akkor vált ténnyé, amikor a monacói Alexandra Coletti (26.) és két másodpercen belülre került Vonn-hoz képest, ami még ezen a nem különösebben komplikált pályán is irreálisnak tűnik. (Aztán lehet, benéztem valamit, lehet vitázni.) Martina Schild (21.) egykori vb-ezüstérmesként szintén bőven befért a legjobb harmincasba, Macarena Simari Birkner (47.) természetesen jócskán kilógott a sorból. Aurélie Revillet (7.) 47-es rajtszámmal verekedte be magát a legjobb nyolc közé. Őt követte Miklós Edit (46.). Az elsődleges elvárást maximálisan teljesítette, hiszen bucira verte az argentint, mást nem tudott ugyan megelőzni, de ha tempója nem is, mozgása bizakodásra adhat okot a jövőre nézve. Carolina Ruíz Castillótól (18.) az előzmények ismeretében már-már elvárható volt a TOP-20-as helyezés, az utolsóként induló Britt Janyk (9.) tette teljessé a magas rajtszámosok délelőtti parádékát, befért a legjobb 10 közé.
 
 
Mirena Küng (1988) – svájci: négy TOP-10-es helyezés az Európa Kupában (SG, DH); Universiade- ezüstérmes (lesiklás, Yabuli, 2009), hatodik (Szuper-G) és 7. („óriás”) helyezett, mindkettő 2011 Erzurum; 8 dobogó különféle FIS- versenyekről, ebből két győzelem, mindkétszer lesiklásban; kétszeres junior svájci bajnok (szuper-kombináció és lesiklás, 2009); svájci 6. helyezett (lesiklás, 2010)
 
 
A délutáni szlalomot megelőzően hatan is visszaléptek a versenytől. Rebensburg, Martina Schild és Ruíz Castillo döntése senkit nem ért váratlanul, a múlt hétvége után Rolland hiányával is kalkulálhattunk, Britt Janyk szökő évente indul szlalomban, gyaníthatóan még a 9. helyről sem lett volna sok esélye a pontszerzésre. Egyedül Ingrid Jacquemod hiánya modható meglepőnek, hiszen a szám francia bajnokáról beszélünk, aki – igaz, évekkel ezelőtt – össze tudott néhanapján rakni egy-egy ütőképes műlesiklást.
 
A svájci Daniele Petrini tűzte a délutáni pályát. Pörgős, ritmusos volt a vonalvezetés, a letöréshez helyezte az ún. „banánt”, így ott sem kellett leküzdhetetlen akadállyal szembenéznie a mezőny 80-90%-át kitevő gyorsasági specialistáknak.
 
 
Rögtön az elején kipróbálhatták mesterük pályáját a svájciak. Fabienne Suter (11.) önmagához képest kimondottan szépen teljesített, alig maradt le a TOP-10-ről, bár ismert óriás-műlesiklóként jóval közelebb áll hozzá ez a műfaj, mint az utána következőknél. Lara Gut igazodott a megszokott forgatókönyvhöz, vagyis vagány sízéssel próbálkozott, sokat vesztett, míg ki nem esett. Isabelle Stiepel (11.) meneténél kapcsolódtunk be a közvetítésbe, remekül ment a német lány, mindössze hat századdal maradt el Suter idejétől, egyszersmind saját egyéni legjobb helyezésétől, amit ugyanebben a számban még 2009 végén ért el. Második pontszerzésének örülhetett. Laurenne Ross (19.) csak a veszteségek minimalizálására törekedett, a kövérkés íveket stabilan hozta, a nemrég rendezett Val d’Isère-i verseny után másodszor szerzett pontot kombinációban. Alexandra Coletti (30.) is szigorúan biztonsági menettel operált, megérte, hiszen négy év elteltével szerzett ismét pontot önmagának és „hazájának”, Monacónak.
 
Johanna Schnarf (7.) közel három tizeddel állt a tabella élére, még jobban járt volna, ha hatalmas előnyéből nem veszít másfél másodpercet a pálya kétségkívül komplikáltabb, alsó részén. Dominique Gisin (14.) szlalomban sem tudott újítani, ettől függetlenül némiképp előrelépett ő is. Francesca Marsaglia (21.) kiemelten gyorssíelő, gyakran mélyre került, le-lesodródott. Andrea Fischbacher (10.) nagy tempóval haladt, gyakran került késésbe, végül Schnarf és Suter közé a pillanatnyi második helyre sorolódott. Mirena Küng (31.) talán túlságosan biztonságra fókuszált, tolta a havat gyakori fékezéseivel, így el is maradt a bravúr, vagyis a pontszerzés. Camilla Borsotti (7.) az alsó részt sokkal szebben síelte honfitársánál, a célban holtversenyt mutatott a stopper, vagyis kettős olasz vezetésnek örülhetett a szépszámú nézősereg. Borsotti egyébiránt eleddig csak szuper-kombinációban szerzett VK- pontot, mai szereplésével beállította legjobb eredményét.
 
A következőkben Marianne Abderhalden (23.) és Regina Mader (25.) igazi gyorssízőként „hengereltek”, teljesen szétesett mozgásuk a végére. Julia Mancuso (6.) ellenben kifejezetten szép, bátor menettel kísérletezett, bejött számítása, különösen remek alsó szakaszával 9 tizedet osztott ki a két olasznak. 2007 óta nem járt ilyen magasságokban. Leanne Smith (9.) bő egy másodperccel elmaradt tőle, saját tempóját konzekvensen végigvitte, pályafutása második TOP-10-es, s toronymagasan legjobb szakági eredményének örülhetett. Elisabeth Görgl (5.) tűrhető, de semmiképpen nem kiemelkedő menettel átvette az amerikaitól a vezetést, arcáról le lehetett olvasni, aligha nyer ma kristálygömböt. Marie Marchand-Arvier (38.) háromszor is nekiveselkedett a pályának kétszeri rontása és hegymászása után, elúszott a jó eredmény. Stacey Cook (20.) rengeteget hibázott, alaposan visszaesett, Aurélie Revillet pedig helyezetlenül zárt, miután a végére kihagyott figyelme, s lába közé vette az egyik kaput. Négy lesiklás után még TOP-12-es francia közül az egyik összehozott egy 38. helyezést… Mariella Voglreiter (26.) is láthatóan idegen terepre tévedt, némelyik kaput annyira szélesen vette, hogy jószerivel hozzá sem ért, amit azért szlalomban ritkán látni. Első szakági, összesítésben második pontszerzése azért ezzel együtt is összejött.
 
Tina Maze (1.) újfent igazolta bombaformáját, szédületesen erős, a mindenkinél 9 tizeddel gyorsabb szlalommal alaposan feladta a leckét a többieknek, elsősorban Maria Rieschnek. Anja Pärsontól (4.) jelen pillanatban nem várható el, hogy egy ehhez fogható menettel érdemben konkuráljon. Görgl-t viszont vastagon megverte, kis szerencsével a dobogóban bízhatott. Maria Riesch (3.) imádja a kihívásokat, nekiesett a pályának, aminek már a felső részén hatalmasat rontott. Villámgyorsan korrigált, sebességet nem vesztett, előnyét viszont csaknem teljesen, a letörést követő pörgős részen pedig lehetetlenség volt konkurálni a szlovénnel, így besorolt a második helyre, amivel egyszersmind eldőlt, hogy Maze biztosan nem lehet szakági győztes. Lindsey Vonn (2.) ígéretéhez híven támadott, nem volt igazán veszítenivalója, annál többet nyerhetett. Kis híján ő is kaput tévesztett, mint Riesch, tekintélyes tempót diktálva végig egy hajszál választotta el, hogy besokalljon. Az utolsó néhány kaput már csaknem Maze magasságában abszolválta. 18 százados hátránnyal befért a második helyre, ergo begyűjtötte a szakági elsőséget.
 
 
Lucia Mazotti (24.) és Daniela Merighetti (35.) gyengécske menete után egymást követték szlalomosok, mind jelentősen előre is léptek, Marion Pellissier (12.) például a nyolcadik legjobb részidővel büszkélkedhetett. Kozmetikázott eredményén Maruša Ferk (17.), Michaela Kirchgasser (16.), Marie-Michele Gagnon (17.) és Nicole Hosp (15.) is. Pontszerzőként zárt még Lotte Smiseth Sejersted (22.), Jessica Lindell-Vikarby (28.), Stefanie Moser (27.) és a világbajnok Anna Fenninger (29.). Érdekes módon sem Záhrobská (33.), sem a kieső Feierabend nem került a legjobb harminc közé. Miklós Edit önmagához képest szlalomban talán még jobban is teljesített, Merighettit és Révillet-t felülmúlta. Az argentint maga mögött tartotta, így a kiesésekkel együtt egy 36. helyezéssel kezdte magyar színekben VK- szereplését.
 
Tina Maze egy éven sorra írja át a szlovén sporttörténelem szinte valamennyi passzusát. Kétszeres olimpiai ezüstérmes, ezzel hazája legeredményesebb sportolójává avanzsált az ötkarikás játékokat tekintve. Két évvel korábbi ezüstérmét aranyra váltotta Garmischban, ő Szlovénia első világbajnoka alpesi síben. Vk- győzelmek és dobogók tekintetében toronymagasan vezeti az örökranglistát. Meglepetésre szerzett ezüstérme után nem vett vissza a lendületből, előbb első dobogóját, majd ma első győzelmét aratta szuper-kombinációban a 28 esztendős szépség. A mostani pályafutása 10. Világkupa-győzelme. Ráadásul összetettben felzárkózott a harmadik helyre, s ha lehengerlő technikai sízését nézzük, Görgl és Mancuso aligha bír majd lépést tartani vele.
 
Lindsey Vonn úgy örült ennek a mai második helynek, mintha nem nyert volna előtte 40 Világkupa- versenyt, egy olimpiai és két világbajnoki aranyérmet, a többi medália és VK- elsőség mellett. Nem csoda öröme, ugyanis idei legjobb műlesikló futamával 8 pont előnnyel megnyerte a Szuper-kombinációs Világkupát, helyesebben megvédte címét. Ez az amerikai kiválóság hetedik szakági kristálygömbje, s ha nem történik valami egészen váratlan, a következő két napban másik két számában is begyűjti. Összetettben ugyanakkor még mindig közel 160 pont a hátránya, innentől tőle kötelező a négy győzelem, s bíznia kell barátnője hibáiban.
 
Nagyon úgy fest, hogy Maria Riesch szakági kristálygömb nélkül hódítja el két hét múlva az összetett elsőséget, alighanem az a fenti nagy rontás miatt úszott el ötödik szakági elsősége, kombinációban ez lehetett volna a második a sorban. Pályafutása 57. dobogója az összetett szempontjából persze tökéletes, ha nem zuhan össze a mai „kudarc” után, már vasárnap sokkal okosabbak lehetünk. Mondhatni, ezt már csak önmaga ronthatja el.
 
Ami Tarvisiót illeti, holnap lesiklás, vasárnap Szuper-G következik, előbbiben három pont, utóbbiban egy második helyezéssel biztosan Lindsey Vonn nyeri a kristálygömböt. A férfiak is megkezdik szereplésüket, Krajnska Gorán a két technikai számban mérik össze tudásukat. Óriásban Ligety, Richard és a két norvég kiválóság, szlalomban pedig Kostelić és Grange csap össze a végső győzelemért, szélsőséges esetben az amerikai és a horvát már Szlovéniában bebiztosíthatja elsőségét.

 

A harmadik szuper-kombináció, Tarvisio, 2011. 03. 04.

A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintva érhetitek el!

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí alpesi sí világkupa szuper kombináció

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr452710490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása