HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Lindsey Vonn 40. győzelmét aratta a Világkupában

2011.02.26. 15:42 :: Dave985

A tegnapi szuper-kombináció után ma lesiklásban is visszatért minden a régi kerékvágásba. Lindsey Vonn nagy versenyben nyerni tudott Åre-ben, amivel pályafutása 40. Világkupa- győzelmét aratta, s karnyújtásnyi közelségbe került számára az újabb szakági kristálygömb. A nap részbeni meglepetésembere a szlovénok büszkesége, Tina Maze volt, aki technikai sízőként néhány század híján a leggyilkosabb számban is révbe ért. Maria Riesch újabb dobogójával is messzemenőkig elégedett lehet, nem vesztett ugyanis annyi pontot összetett előnyéből, mint azt talán várni lehetett. A világbajnok Elisabeth Görgl és Anja Pärson sem fejezte be a versenyt, a svájci Nadja Kamer sajnos még rosszabbul járt, hatalmas esés után szállították kórházba.
 
Ez sorrendben a kilencedik lesiklás a közép-svédországi síterepen, a legeredményesebb három győzelemmel az osztrákok azóta visszavonult legendás gyorsasági sízője, Renate Götschl, rajta kívül mindezidáig csak egyszeres győzteseket jegyeztek fel az évkönyvekbe. Az egykori világbajnok Picabo Street nevéhez köthető az első futamgyőzelem 1995-ből, azóta két német kiválóság, Katja Seizinger és Hilde Gerg, Anja Pärson (ő a 2007-es vb-n sem talált legyőzőre, ilyen értelemben duplázott tehát), végül címvédőként Lindsey Vonn is szerepel a sikerlistán.
 
Az előzmények ismeretében joggal bízhattak Anja Pärson sikerében a kilátogatók, miután mindkét hét közben lebonyolított edzést megnyerte, szerdán fél másodperccel utasította maga mögé Vonnt, majdnem 8 tizeddel Riescht és Mancusót. Tina Maze kirobbanó formájáról is szerezhettünk némi tapasztalatot, a szlovén lány mindössze egy századdal maradt el a svédtől csütörtökön, újabb négy századdal Vonn-nál viszont már gyorsabbnak bizonyult.
 
 Negyvenkilenc fős mezőny gyűlt össze az „Olympia” lejtőjén. Kitűnő látási viszonyok, valamivel fagypont alatti hőmérséklet, kitűnő minőségű pálya, minden adott volt tehát az izgalmas versenyhez. Az edzések után több ponton kritizálták a pályát a lányok, különösen azt a kanyart, amivel ma is többeknek meggyűlt a baja.
 
Fränzi Aufdenblatten (14.) magabiztos menetével nyitotta a sort, nem különösebben ment bele kritikus helyzetekbe, célba érkezésekor nem vettünk volna rá mérget, végül idei toronymagasan legjobb helyezésével zárt. Rögtön át kellett adnia a vezetést honfitársának. Marianne Abderhalden (10.) általában a pontszerzés határán téblábol, nagy ritkán azonban összejön neki egy-egy kiváló lesiklás. Most is így történt, voltak ugyan méretes túlcsúszások, az utolsó szektorban eladott fél másodpercet, az elsőséget így is átvette, ez pályafutása második TOP-10-es helyezése, Crans Montanán elért kifutott dobogója után. Ő sem állhatott sokat a szponzorfal előtt, Stacey Cook (5.) mindkét edzésen nagyszerűen teljesített, a pálya nagy részében még néhány százados hátrányban volt, a végén – mint az várható volt – fordítani tudott, nagyszerű ugrató után 42 századot adott a svájcinak. Négy éve szerepelt legutóbb a legjobb öt között.
 
Különösen a pálya utolsó szakaszán volt elemében az amerikai, ez kiderült az őt követő Viktoria Rebensburg (6.) időkülönbségeiből is. Három tizedet kapott ezen a trükkös részen, így kicsi előnye a célban 12 százados hátrányba fordult át. Crans Montanán tavaly elért ötödik helyezése után ez a második legjobb eredménye lesiklásban, ha tartósítani tudja ezt a teljesítményt, kicsit előre is lépne, komoly ambíciói lehetnek összetettben is. Három gyengébb menet következett. Aurélie Revillet (19.), majd Verena Stuffer (21.) is másodpercen kívül követte csak az amerikait, mint ahogy Elena Fanchini (15.) sem tudott versenyre kelni a legjobbakkal. A pálya feléig még egészen jól állt, zöldült az eredményjelző, az egyik szűk kombinációt aztán csúnyán elrontotta, csak a bukótér mélyéből tudott visszakecmeregni a pályára. Marion Rolland (7.) volt a nap franciája: nagyszerű sebességgel, szép íveken síelt, századok választották el Cook-tól is, Rebensburgtól mindössze egyetleneggyel kapott ki. A rutinos francia ismét tavalyi formájában versenyzett. A szuper-kombináció világbajnoka ma sem remekelt, Anna Fenninger (13.) nehezen találta az ideális nyomvonalat, éppen csak befért az ominózus fordítóba. Szokás szerint az egyik alpesi nagyhatalom üdvöskéjét a riválisé követte, Lara Gut (9.) vagány dinamikával síelt, nehezen tudott megbirkózni a nagy sebességgel, alternatív nyomvonala ránézésre sem tűnt szépnek. Alig szerzett előnyt az utolsó szektorra, ahol ráadásul még az ugratót is elnézte, így esélye sem volt még a pillanatnyi dobogóra sem.
 
A 11-es rajtszámmal érkező Tina Maze (2.) újra robbantott, szép íveken tudott nagyszerű sebességgel haladni, a legnehezebb második szektorban utánozhatatlannak bizonyult, de a végén is alig maradt el az amerikaitól, több mint kilenc tizeddel vette át tőle a vezetést. Határozottan futamgyőzelemre esélyes menetnek tűnt. Fabienne Suter (12.) ma sem lépett túl önmaga árnyékán, bizonytalan ugratók, méretes túlcsúszások jellemezték produkcióját, helyezése ehhez mérten nem is annyira borzasztó. Ingrid Jacquemod (17.) remekül, top-részidővel nyitott, aztán teljesen elfogyott, csak nyomokban érintette az ideális ívet, illetve a pályát, alaposan visszaesett. Dominique Gisin (4.) is elkövetett egy-két apró rontást, a szlovénnel nem is bírt konkurálni, viszont a pillanatnyi második helyre csont nélkül befért. Érik már az a dobogó… Andrea Fischbacher (8.) is gyakran teret vesztett, nem is érződött versenyzésén a tőle megszokott elszántság, kicsit úgy tűnt, mintha az utóbbi időben túlzásba vitt kiesést szerette volna elkerülni. Fél tizeddel Gut előtt zárt.
 
 
A világranglista legjobbjait Nadja Kamer nyitotta. Remek első szektor után érkezett a már említett éles jobbos kanyarba. Komoly sebesség mellett megbillent az egyensúlya, a vakon tűzött fordítót már nem tudta bevenni. Sokkal nagyobb baj, hogy korrigálni, érdemben fékezni sem tudott, így a pálya közvetlen közelébe állított hálóba olyan sebességgel csapódott, hogy az meg sem tudta fogni. Visszacsapta a pályára, hatalmas bukása végén lábára esett, majd negyed órás huzavona után szánhordággyal szállították el a helyszínről. Várjuk az információkat állapotáról.
 
Update! Az első hírek szerint nincs maradandó sérülése, rendesen bevágta a fejét, elővigyázatosságból szállították kórházba. Holnapi versenyt kihagyja.
 
A hosszúra nyúlt kényszerszünet nem tett jót Anja Pärsonnak, a svéd klasszis bizonyára az esetből tanulva nem merte annyira agresszíven megtámadni azt a kanyart, így viszont csúnyán kifordult, a traverzén megbillent, s már be sem tudta venni a következő kaput. Maria Riesch (3.) már jóval agilisabban megoldotta azt a részt, később volt ugyan egy-két kisebb késése, de alapvetően elégedett lehetett menetével. Nyolc századdal kapott az elsőrangú szintidőt felállító Mazétól, nagyot már biztosan nem bukhatott Vonn-nal szemben, ha az összetettet nézzük. Julia Mancuso (11.) ritka zaklatott pályát futott, nem sokon múlt több ponton a kiesése, eredményével nem lehetett elégedett. Lindsey Vonn (1.) két tizednél többel sosem állt jobban, mint Maze, győzelmét elsősorban remek középső két szektorának köszönhette, ahol mások csak kövér kanyarvétellel tudtak áthaladni, ott ő szokás szerint magas testtartásban, belső íven megoldotta a feladatot. 13 századdal nyerte a versenyt. A „Kamer- kanyar” szedte tovább áldozatait a legnagyobbak közt, Elisabeth Görgl világbajnokként túl agresszíven érkezett az ominózus szakaszra, túlvállalta magát, esélye sem volt bevenni a kanyart, majd Daniela Merighetti esett ugyanebben a hibába, az olasz egy kanyarral később, mint előzőleg Pärson szorult pályán kívülre.
 
Johanna Schnarf (29.) a biztosra törekedett, nagyon sok sebességet vesztett óvatosságával, későbbi hibáival együtt végén örülhetett, hogy egyáltalán pontot szerzett. Laurenne Ross (25.) és Britt Janyk (22.) két és fél, Leanne Smith (18.) két másodperces hátránnyal soroltak be a középmezőnybe, az utolsó igazán energikus menetet Regina Madertől (15.) láthattuk, ha az utolsó ugratónál érkezve nem ült kis híján a földre, még jobb helyezést is összejöhetett volna. Marie Marchand-Arvier (28.) újra bizonyította, miért is kell síelnie egyre rosszabb rajtszámokkal, végül a torinói olimpiai ezüstérmes Martina Schild megszokott helyen történő kiesése zárta az első harmincast.
 
A harmincon túliak közül nyolcan is a kiesők népes táborát gazdagították. A junior-világbajnok Lotte Smiseth Sejersted, az osztrák Margret Altacher és Michaela Kirchgasser, a francia Pellissier és Gauthier és a monacói Coletti vélhetően ugyanott került partvonalon kívülre, mint a többiek, Feierabend és a német Stiepel valamivel később esett ki. Pontot szerzett még a szlovén Maruša Ferk (23.), két osztrák, Nicole Schmidhofer (27.) és Christina Staudinger (26.), valamint a svéd Jessica Lindell-Vikarby (24.). Megérdemli, hogy külön kiemeljük
 
Carolina Ruíz Castilló
t (19.), a spanyol egyedül a középső szektorban maradt el jelentősen az élbolytól. Az utolsó pontszerző, 30. helyre a fiatal svájci Wendy Holdener érkezett be, öt tizedet vert a mögötte zárt Elena Curtonira, vastag cezúra választotta tehát el a pontszerző zónát a leszakadóktól.
 
 
 
Már tegnap is látni lehetett, hogy szeretett barátnőjével együtt Lindsey Vonn is leküzdött mindenféle testi és mentális sérülést, hiszen ha kevéssel is, de megnyerte a szuper-kombináció első futamát. A 261. Világkupa- indulásánál tartó minnesotai kiválóság ezzel pályafutása újabb sarokkövéhez ért, megszerezte 40. futamgyőzelmét. Vagyis csak egyetlen siker válassza el Anja Pärson eredményétől, s előléphet minden idők negyedik legeredményesebb női alpesi sízőnőjévé. Maradjunk aktuálisabb témáknál: a szám vb-ezüstérmese, egykori világbajnoka szakági 21. sikerével nagy lépést tett afelé, hogy zsinórban negyedszer is elhódítsa a kicsi kristálygömböt, ehhez nincs másra szüksége, minthogy a jövő szombati Tarvisio-i versenyen megverje Maria Riescht.
 
Tegnapi második helyezése kapcsán már említést tettünk, mennyire derült égből villámcsapás effektusként hatott Tina Maze februári fellángolása. Az óriás-műlesiklás világbajnoka azok után, hogy tegnap életében először dobogóra állhatott szuper-kombinációban VK- versenyen (ezzel teljes a paletta, ha a parallel szlalomot is idevesszük, egyedüliként a mezőnyben), lesiklásban is élversenyzőhöz méltó futamot produkált. Állt ő már dobogón ebben a számban is, sőt, három éve Sankt Moritzban még győzedelmeskedett is, mostani szereplése, 25. VK- dobogója ezzel együtt is szenzációs. Útban az összetett harmadik helyezése felé…
 
 
Maria Riesch a mai versenyen jubilált, 250. Világkupáján vett részt a németek világbajnoki bronzérmese. Érezhetően ő is visszakerült a régi kerékvágásba, mostani, szám szerint az 55. dobogós helyezése az összetett szempontjából megint jól jött, így mindössze 40 ponttal csökkent előnye Vonn-nal szemben.
 
 
 
Holnap szuper óriás-műlesiklással zárul a hétvége programja. Amennyiben Lindsey Vonn győz, Gut nem zár másodikként, Riesch pedig leszorul a dobogóról, az amerikai megnyeri a szakági Világkupát.

 

A hatodik lesiklás, Åre, 2011.02.26.

A verseny teljes statisztikáját a linkre kattintás után excel-táblázat formájában el lehet érni.

Szólj hozzá!

Címkék: lesiklás alpesi sí alpesi sí világkupa

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr1002692703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása