HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Christof Innerhofer tovább szárnyal

2011.02.26. 20:30 :: juglans

A garmisch-i világbajnokság után máris folytatódik a világkupa viadal. A férfiak (foghíjas) mezőnye ezúttal szuper-kombinációban mérte össze tudását, a pénteki rajtlista után sok meglepetésre nem számíthattunk, ha Kostelić odateszi magát, megnyeri ezt a versenyt is. Ám nem így lett. Már a Világbajnokságot sem vette komolyan, és ma is ez látszódott a horváton. Így nevezhetjük bombameglepetésnek a dobogó összetételét. Az olasz Christof Innerhofer tartja VB formáját, és élete első szuper-kombinációs győzelmét szerezte, másodikként Felix Neureuther ért célba, a német életében először állhatott ebben a szakágban dobogón. Hasonlók mondhatók el Thomas Mermillod Blondin-ről, aki harmadikként csúszott át a célvonalon. Tekintettel arra, hogy nincs több verseny ebben a szakágban, Ivica Kostelić hivatalosan is a kristálygömb tulajdonosának mondhatja magát, a második helyre a mai versenyt megnyerő Christof Innerhofer, míg a szakág harmadika a ma nem igazán remeklő Kjetil Jansrud.

A Délnyugat-Bulgáriában, a Pirin-hegység lábánál fekvő Banszko az egyik legújabb helyszín a Világkupában, először - és mostanáig utoljára - 2009-ben adott otthont a Világkupának. Igaz, 2009-ben a hölgyek versengtek ezen a helyszínen, a férfiak számára tehát a mostani alkalom a premier. A helyszínválasztásban alighanem az is szerepet játszott, hogy a FIS így segítse egy "sítörpe" fejlődését - ha csak a most befejeződött VB eredményeit nézzük is, a balkáni állam mindenképp rászolgált erre a versenyre. A legdícséretesebb, hogy mostmár nem a honosított Kilian Albrechtről szól a bolgár sí, hanem a valóban bolgár fiatalokról, akik a mai szuper-kombinációban is szép számmal képviseltették magukat.

Más nemzetek már nem tették ennyire oda magukat... Már a VB-n is rossz volt nézni a szuper-kombináció névsorát, de a mai rajtlista ezt is bőven alulmúlta. A sérülteken (pl. Raich) kívül "igazolatlanul" hiányzott például Svindal, Miller, a teljes svájci élcsapat (Zurbriggenestől), valamint Baumann kivételével az összes osztrák menő. Úgy is mondhatjuk: csak az olaszok és a horvátok vették komolyan a banszkói versenyt.

Az időjárás kissé megkavarta a versenyt. A délelőtt folyamán havazásra és ködre számítottak a szervezők, míg délutánra a köd felszállását jósolták, így rendkívüli módon megcserélték a kombináció számait, délelőtt szlalomot, a délután folyamán pedig szuper-G-t rendeztek. A viszonyok eléggé változóak voltak. Az elővigyázatosság nem volt hiába, a szlalom során hol volt köd, hol nem, a hó viszont végig esett. A szlalom pályáját az amerikai M. Kenney tűzte.

A futamot Peter Fill zaklatott menete indította, már a pálya felső szakaszán komoly gondjai voltak, teljesen le kellett fékeznie egy térvesztést követően, igaz célbaért. (38) Ondřej Bank érkezett másodikként, egy reménykeltő futammal (6), majd Romed Baumann szemre hibamentes, ám lassú futamot teljesített. (20) Natko Zrnčić-Dim szintén életben tartotta dobogós reményeit, miután kisebb bizonytalanságai ellenére átvette Banktól a vezetést. (5) Christof Innerhofer magához képest remek teljesítményt nyújtott, komoly veszélyt jelentve az élmezőnyre a szuper-G-t illetően. (11) Ivica Kostelić-ről én személy szerint nem tudtam eldönteni, hogy nagyon meg akarta mutatni, hogy valóban a VB-t a VK-ért adta fel, vagy ennyire formáját vesztette január óta. A pályának nekiugrott, és tőle szokatlan módon, rettentő zaklatott felső szakaszt mutatott, majd rendezte mozgását és igaz átvette a vezetést, de nem tudott ő sem önfeledten örülni az eredménynek. (4) Kjetil Jansrud (27) és Lars Elton Myhre (14) komolyabb hibát nem vétett, mégis 2, illetve 1 másodperces hátránnyal siklott át a célvonalon. Dominik Paris már a felső részen búcsút inthetett a jó eredménynek, miután egy hátrabillenés során kellett mentenie (33), hasonló futamot mutatott Joachim Puchner is. (35) Ted Ligety bevállalós menetet mutatott, ami meg is hozta a várt eredményt, 7 tizedes hátrányt szedett össze az élen álló horváttal szemben, ami a szuper-G-re remek kiindulópont volt számára. (9) Beat Feuz kevésbé remekelt, jelentős hátrányt szedett össze (39); Matteo Marsaglia a pálya felső részén billent ki egyensúlyából. (31) Björn Siebernek is a pálya tetejével gyűlt meg a baja, nem igazán találta a ritmust (28), majd következett az első kiesőnk, Paolo Pangrazzi személyében. Az olasz teret vesztett és már nem tudta bevenni a következő kaput, visszamászni pedig nem volt hajlandó. (DNF)

Rövid szünetet követően két francia következett: Jean-Baptiste Grange feladta a leckét a mezőnynek. Már a pálya felső részén 7 tizedes előnyre tett szert, amelyet a célig vitt magával - komoly esélyese a holnapi szlalomnak, ehhez nem fér kétség. (1) Honfitársa Thomas Mermillod Blondin komoly hibát nem vétett, mégis két másodpercet kapott. (15) A pálya felső részén hibázók sorát növelte Tim Jitloff (8), majd jött a hazaiak versenyzője Georgi Georgiev. A bolgár, ha már hazai közönsége előtt versenyzett, mindent meg is tett a jó eredményért, bevállalós menetével az apróbb hibákat is felvállalta. (17) Philipp Schörghofer ennek pont az ellenkezőjét mutatta, semmit nem kockáztatott, ami hibamentes, ám lassú menetet eredményezett. (26) Manfred Mölgg általában kieséssel szokta befejezni a szlalomokat, ezúttal azonban jó formát mutatott, és még a kirobbanó formában lévő Grange-on is tudott a pálya középső részén 3 tizedet hozni, igaz végül nem tudta átvenni a vezetést. (3) Will Brandenburg lassú menetet jött (36), míg Kryštof Krýzl idő előtt szállt ki a játékból. Már a pálya felső részén hátrabillent, amely hibáját 3-4 kapun keresztül vitt magával, rendezte mozgását, de később előrekerült a súlypontja és kiesett. (DNF) Tin Široki se jött jól, sokszor kellett nagyokat fékeznie (37), Rainer Schönfelder viszonylag hibamentes, ám lassú futamot mutatott. (25) Alekszander Horosilov a kapuktól messze síelt (19), Felix Neureuther viszont kitűnő, magabiztos, aggresszív síeléssel csúszott át a célvonalon. (2) Marc Digruber nem szedett össze nagy hátrányt, jó futammal ért célba (13), míg  Mathieu Faivre már jelentős hátránnyal csúszott át a célon. (30) A legjobb harminc sorát Christoph Dreier zárta, kieséssel - teret vesztett és oldalára billent. (DNF)

Ami a mezőny "végét" illeti: a szlalomosok közül Maxime Tissot (36-ossal 7.) és Filip Trejbal (41-essel 10.) érte el a legjobb eredményt. Michael Janyk egy nem is rossz futammal melegített be a holnapi szlalomra (39-essel 12.). Colby Granstrom VK-versenyei során először  ért célba kizárás nélkül (15. 34-es rajtszámmal), éppúgy, ahogy a fiatal Reto Schmidiger (35-össel 18.) A legjobb 30 közé egyetlen újonc tudta beverekedni magát - pedig 4-en is voltak - Manuel Wieser. (20. 32-essel) Alexis Pinturault (31-essel 22.) Justin Murisier (23. 33-assal) is beverekedték magukat a legjobb 30-ba, éppúgy, ahogy Marc Berthod (29. 37-essel). A legmagasabb rajtszámmal Miha Kürner (43-assal 24.) került be a 30-ak közé.

Az első futam eredménytábláját nézve a győzelemre legesélyesebbek: Ivica Kostelić és a szuper-G újdonsült világbajnoka, Christof Innerhofer voltak. A dobogó harmadik fokára odaérhetett volna Ondřej Bank vagy Natko Zrnčić-Dim.

Újoncok:

Frederic Berthold (1991) - osztrák: junior VB: 2. hely (szuper-G, 2011. Crans Montana és lesiklás, 2010 Megeve, valamint 2011 Crans Montana). Európa-kupa: 29 rajt, legjobb hely: 5. (szuper-G, 2011 Meribel). FIS versenyek: 137 rajt, 6 dobogó, legjobb hely: 2.
 

 

Manuel Wieser (1990) - osztrák: Junior VB: 5. hely (lesiklás, 2010. Megeve). Európa Kupa: 47 rajt, legjobb hely: 3. FIS versenyek: 151 rajt, 13 dobogó, 8 győzelem.
 

 

Matej Falat (1993) - szlovák: VB: 24. hely (szuper-kombináció, 2011. Garmisch-Partenkirchen); Junior VB: 16. hely (kombináció, 2010); FIS versenyek: 42 rajt, 7 dobogó, 2 győzelem.

 

 

 

Szvetoszlav Georgiev (1991) - bolgár: junior VB: 44. hely (2009. Garmisch-Partenkirchen). Európa Kupa: 2 rajt, legjobb hely: 36. FIS versenyek: 93 rajt, 3 dobogó, legjobb hely: 2.

Délutánra a jóslatok bejöttek, a hó igaz esett, de a köd felszállt, így megrendezhették a szuper-kombináció második futamát, amely ezúttal szuper-G volt. A pályát a svájci Brunner tűzte. Az első futamot követően többen is visszaléptek: Filip Trejbal, Michael Janyk, Rainer Schönfelder és Will Brandenburg is.

A szuper-G-t Mathieu Faivre kezdte meg. A francia egy-két helyen teret vesztett, de nem jött rosszul, élete harmadik VK futamán másodszorra került a legjobb 20 közé (17), Marc Berthod ennél hosszabb világkupa eredménylistával rendelkezik, de ezúttal csak pár tizeddel tudta átvenni a vezetést, miután nagy mentést mutatott be a pálya alján. (16) Björn Sieber kitűnő futamot teljesített, amellyel először verekedte be magát a legjobb 10 közé (7), Kjetil Jansrud a pálya alján sodródott le az ívről, amely jó pár tizedjébe került. (18) Philipp Schörghofert az egyik kapu billentette ki egyensúlyából, mikor beleadkat a keze (14), Miha Kürner nem panaszkodhat a mai nap után. A fiatal szlovén először szerzett pontot a világkupában merész futamának köszönhetően. (19) Justin Murisier már nem dicsekedhet, a pálya tetején teret vesztett, és belesíelt a pálya vonalán kívüli friss hóba, amely a vesztét okozta. (DNF) Merőben hasonló, ám szerencsésebb kimenetellel végeződött Alexis Pinturault, az elmúlt három VK-versenyéből harmadszorra is pontot szerzett. (11)

Rövid szünet következett, mikor is a szervezők rendbe tették a pályát, letapostatták a mellett felhalmozódott friss havat, ezzel megakadályozva az ívekről való lesodródás esetén a komolyabb bukást (lehet előbb kellett volna, ha nem a versenyt megelőzően...)

A pihenő után Romed Baumann vágott neki a pályának, jól jött, de az első futamban Sieber-hez viszonyított előnyét eladta, és 4 tizedes hátrányt szedett össze. (10) Manuel Wieser a pálya közepéig kitűnően síelt, majd a kisodródott, az oldalára dőlt és kiesett (DNF), bár nem ilyen eredménnyel, de Alekszander Horosilov se büszkélkedhet mai teljesítményével, az orosz komoly hibákat vétett, de célba ért. (24) Reto Schmidiger párszor lecsúszott az ideális ívről, de pontot szerzett, először. (12) A hazai Georgi Georgiev az első futamhoz hasonló agresszív menetet mutatott, egy nagy mentését leszámítva, mikor egy bucka megdobta nem jött rosszul. (21) Következett a végső elszámolás első meglepetésembere. Thomas Mermillod Blondin, aki 4 éve tartó VK-pályafutása során először tudott dobogóra állni, egy bátor, kockáztatós menetnek köszönhetően. (3) Colby Granstrom jégpályára illő mutatványt mutatott be a nagyközönségnek, először előre, majd az oldalára billent, végül pedig a tengelye körül fordult egyet, irányba állt és továbbment, ennek ellenére a pontszerzés sem volt messzire, mindössze 5 századon múlott. (31) Lars Elton Myhre szemre látható hibát nem vétett, de a tempója nem volt az igazi (13), ezt nem mondhatta el magáról Marc Digruber, miután az egyik kanyart féllábon oldotta meg. (20) Christof Innerhofer kitűnő futammal vette át a vezetést és tartotta is meg a verseny végéig. (1) Ted Ligety kettős menetet teljesített, a felső szakaszon sokat vesztett, amelyet a technikás részén a pályának visszahozott, végül mégis fél másodperces hátrányt szedett össze. (4) Tim Jitloff-nak az egyensúlyával gyűlt meg a baja, számtalanszor kibillent (8), míg Maxime Tissot rengeteget csúszott vissza, köszönhetően annak, hogy nem egy szuper-G menőről van szó. (23)

A dobogóra esélyesek sorát Ondřej Bank indította. A cseh fiú dobogós eredményének egy bukkanó intett búcsút. (6) Natko Zrnčić-Dim még ennél is rosszabb menetet nyújtott, sokszor vesztette el egyensúlyát, és jelentős hátrányt szedett össze a célig. (15) Ivica Kostelić folytatta már-már rémálomba illő teljesítményét - legalábbis szurkolói nem ezt várhatták tegnap a rajtlistára pillantva. Nem kockáztatott, konkrétan elkényelmeskedte a szuper-G részét a kombinációnak, le is csúszott a dobogóról. (5) Mindezek ellenére a horvát továbbra is magabiztosan várhatja a folytatást, a szakági VK-t már Chamonix-ban megnyerte, míg összetettben a tőle 700 pontra lévő Innerhofer és Ligety tudott pontot hozni rajta. A verseny nem ért véget, hárman még a rajtban álltak. Manfred Mölgg zaklatott menettel ért célba, jelentős hibákat vétett. (9) Felix Neureuther-en egyértelműen látszódott, hogy lekerült róla a hazai pályán rendezett világbajnokságra vonatkozó elvárás. Remek futammal VK-pályafutásának első szuper-kombinációs dobogóját szerezte meg, és az első hely sem volt messze, 1 századdal maradt alul. (2) Ezek után nagy lehetőség előtt állt, a szlalomban kiváló Jean-Baptiste Grange előtt, a vége azonban kiesés lett, miután a keze beleakadt az egyik zászlóba, az oldalára billent és kiesett. (DNF)

Ami a további pontszerzőket illeti: Matts Olsson 32.-ként teljesítette az első futamot, amit a 9 pontot érő 22. helyre cserélt a második futamban. Joachim Puchner (25) és Dominik Paris (26) szintén beverekedte magát a pontszerzők közé, éppúgy, ahogy Matteo Marsaglia (27), Peter Fill (28) és Beat Feuz (29). Utolsó pontszerzőként, az újonc Frederic Berthold csúszott át a célon. (30)

Nem hagyott alább Christof Innerhofer formája, aki a garmischi VB-n, amely számban elindult dobogóra állt. Az olasz valószínűleg jobban örült volna, ha másfél héttel korábban állhat el a dobogó legfelső fokára, ám így sem lehet boldogtalan - szuper-G-ben mutatott
teljesítményének köszönhetően VK-pályafutása során először akasztották nyakába kombinációban a legfényesebb érmet. 113 világkupa rajtjából eddig 5-ször állt dobogón, és másodszor nyert, első győzelmét 2 évvel ezelőtt Bormioban szerezte, lesiklásban.

 

A garmischi VB-n hatalmas teher nehezedett Felix Neureuther-re, hazai pályán, hazai közönség előtt vártak tőle nagy eredményt, aminek nem is tudott eleget tenni. Nem úgy ma... A szuper-G-ben nem igazán jeleskedő német mai dobogós helyét pont ebben a szakágban mutatott kitűnő teljesítményével tartotta meg - ha már a VB-n nem jött össze, hát ma minden a helyén volt. 2003 óta tartó világkupa karriere során eddig 126-szor állt rajthoz, amiből 9-szer dobogón végzett. A leginkább szlalomban remeklő Neureuther először állhatott fel ebben a szakágban a dobogóra. 

A 2009-es Val d'Isére-i VB-n szuper-kombinációban 6. helyet szerző Thomas Mermillod Blondin-nel vált teljessé a mai dobogó. A francia versenyző sokszor szerzett már pontot a VK-ban, azonban még soha nem sikerült se a top10-be, se a dobogóra felállnia. Ez a jég is megtört...  A második futamban remekelt, és jött előre a 15. helyről a 3.-ra. Alig több, mint 4 éve tartó világkupa pályafutása során 62-szer állt be a rajtgépbe.
 

 

A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintva excal-táblázat formájában letölthetitek!






 

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí alpesi sí világkupa szuper kombináció 2010/2011

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr462693274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása