HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Újabb osztrák örömünnep: Anna Fenninger győzött szuper-kombinációban

2011.02.11. 17:06 :: Dave985

 

A keddi Szuper-G után ma szuper-kombinációban is folytatódott az osztrák parádé, Anna Fenninger mindössze 22 évesen lett világbajnok. Remek lesiklás után tőle ritkán látható, kiváló szlalommal taszította le kilenc századdal az élről az addig vezető, ezüstérmes Tina Mazét, a hátralévő három síző már nem tudott versenyre kelni vele, Anja Pärson állhatott a dobogó legalsó fokára, míg a lesiklást követően vezető Görgl-nek Gisin mögött ezúttal csak az 5. hely jutott. Elismerés illeti a magyarokat is, Miklós Edit a 23., Berecz Anna a 27. helyen végzett. Az előző napok aggasztó hírei igaznak bizonyultak, a szakági címvédő Lindsey Vonn ma is dekoncentráltan síelt, délután már rajthoz sem állt, ellentétben a beteg Maria Riesch-sel, ő viszont mindkét számban szint alatt teljesített, olimpiai bajnokként meg kellett elégednie a 11. helyezéssel.
 
 
Másról sem volt hangos az előző két nap Garmisch-Partenkirchen, mint a két nagy rivális bújáról-bajáról. Lindsey Vonn mentális kimerültségre, koncentrációs zavarra panaszkodott (a pályát is kritizálta), Maria Riesch pedig állítólag belázasodott kedd estére, állítólag 39 fokot is meghaladta testhőmérséklete, állítólag gyengének érezte szervezetét. Mindketten csak egy-egy lesikló edzésen vettek részt, német szerdán csak a rend kedvéért jelent meg, majd két kapu után félreállt, az amerikai csütörtökön teljes menetfelszerelésben, kabátban, anorákban ment a győzteshez képest több mint 11 másodperccel gyengébb időt. A német délután végleges kimerültsége ellenére edzett egyet szlalomban, az amerikai pedig feltűnően derűs arccal lépdelt a pálya mellett. Az elmélkedők már-már odáig jutottak, hogy az egész cirkusz valójában nem több pszichológiai hadviselésnél, amit a két barátnő egymás ellen folytat.
 
S láss csodát, mindketten ott voltak a mai szuper-kombináció rajtjánál, más kérdés, egyikük sem a várt teljesítményt hozta, így az előző sirámok fele azért igaznak bizonyult…
 
Az amúgy is kegyetlenül nehéz körülményeket tovább bonyolította, hogy délelőtt 10 körül, a verseny kezdete után nem sokkal eleredt az eső a Kandahar alsó szakaszán, ami úgy fél óra elteltével jelentős időhátrányt okozott az akkor érkezőknek.
 
Az alpesi síelést rendszeresen követők nem lepődtek meg azon sem, hogy igencsak szűkre szabott, mindössze 40 főt felvonultató mezőny vágott neki a két szélsőséget, a lesiklást és a szlalomot összefogó kombinációnak. Pontosabban vágott volna neki, ugyanis a svéd Jessica Lindell-Vikarby és a spanyol Carolina Ruíz Castillo jobbnak látta, ha erejét a vasárnapi lesiklásra tartogatja, még a „harmadik edzés” lehetőségével sem kívántak élni. A megmaradt 38 fő között, nagy öröm számunkra, két magyar lány is helyt kapott, Berecz Anna mellett Miklós Edit is a sílécet csatolt lábára a mai napon.
 
Mint arról már szó esett előzetesünkben, a címvédő Kathrin Zettel inkább a technikai számokra tartalékol, egyébként sem edzett emberemlékezet óta lesiklásban, a Kandahar pedig nem mondható a visszatérés, a kísérletezgetés legalkalmasabb helyszínének.
 
Elsőként egy fiatal francia, Margot Bailet (20.) teljesítette versenykörülmények közt a pályát, láthatóan bizonytalan volt, nyugodt tempóban, kövér íveken igyekezett célba érni, ez sikerült is neki. Francesca Marsaglia (18.) nyolc századdal rögtön eléje került, majd az andorrai Mireia Gutierrez (33.) élhetett volna jó rajtszámával. Nem jött össze a feladat, rengeteget volt a bukótérben, ritkábban a pályán, a célban maga sem értette, hogyan jutott el egyáltalán odáig.
 
Az első három menetet gyorsan a feledés homályába taszította Dominique Gisin (2.). A lesikló specialista svájci régen látott önbizalommal síelt, különösen a pálya középső két szektorában volt szenzációs, az alsó részre mintha kicsit elfogyott volna az erő, le-lecsúszkált az ideális ívről, mégis egy jó darabig úgy tűnt, hogy az élről várhatja a délutáni folytatást. A lengyel Agnieszka Gasienica Daniel (29.) négy-öt klasszissal gyengébb ebben a műfajban, ez persze nem újdonság, nekünk is hízhatott a májunk, a lengyel ugyanis a mi Miklós Editünk későbbi idejével sem tudott mit kezdeni. Leanna Smith közepes részidők után, nem sokkal a cél előtt kaput tévesztett, kiesett, majd a lesiklásban junior-világbajnokságot nyert Lotte Smiseth Sejersted (14.) bizonyította, nem volt teljesen a véletlen műve csütörtöki edzéselsősége, ha TOP-10-ért nem is harcolhat vasárnap, jó eséllyel pályázik egy kiváló helyezésre.
 
Nyolcassal Marie Marchand-Arvier (16.) következett, ő nyerte a szerdai gyakorlást. Ma megint rosszabbik arcát mutatta, nem nagyon találta a helyes nyomvonalat, folyton lecsúszott a pályáról, majd miután a célba ért, a nagy lendülettől belevágódott a szivacsos micsoda alá. Eltelt majd’ egy perc, míg kis segítséggel kikászálódott onnan, az egyik német pályabíró – őt kellene megkérdezni, miért – nagy rössel sárga zászlóval integetett a francia után érkező Lara Gutnak (5.), majd nyilván felsőbb utasításra gyorsan odébb is állt. Larát természetesen jól megzavarta ezzel, kinézett, kicsit lelassított, az említett szakaszon 7 tizeddel kapott ki honfitársától, s ha hozzátesszük, hogy a többi részen összesen nem kapott 2 tizedet, kijelenthető, hogy a germán ipse rendesen hazavágta versenyét.
 
Daniela Merighetti zavarodottságát a pálya nyomvonala okozta, nem találta az íveket, a pálya utolsó harmadában kaput tévesztett. Johanna Schnarf (11.) jól kezdett, fent még vezetett is két tizeddel, majd szektorról szektorra esett vissza, vagy fizikálisan, vagy koncentrációban elfáradt a végére. Julia Mancuso (9.) is hasonló utat járt be, 7 tizeddel maradt csak el Gisintől, a szám egyik titkos esélyese ennél jócskán jobb műlesikló a svájcinál, így bizakodhatott. Tina Maze (10.) sem ment rosszul, a végén az egyik buckasoron szétcsúszott a lába, elég sok hátrányt összeszedett a tempóvesztés következtében, pozíciója ennek ellenére sokat ígérő volt.
 
Nicole Hosp (27.) épp csak lebattyogott a célba, a minimálisan szükséges mértékben sem mert kockáztatni, így teljesen elásta magát már délelőtt. Maruśa Ferk (23.) is túlzottan tisztelte a pályát, tőle mondjuk nem is várhattunk sokkal többet, hetek óta vállalhatatlanul teljesít a gyors számokban. A legjobbak sorát 16-ossal elvileg Lindsey Vonn (12.) nyitotta. Brutálisan bekezdett az amerikai, fél másodperces előnyt gyűjtött már a felső szakaszon. Ám amikor már-már úgy tűnt, visszatért a jól megszokott Vonn, a pálya agresszívebb sízést követelő részén megint visszafogottan versenyzett, nem merte úgy betenni léceit, mint januárig bármikor, fogyott a lendület, a sebesség, 1,30 másodperces hátránnyal ő is lehúzhatta a rolót. Így is tett.
 
Fabienne Suter (17.) már az elejétől kezdve visszafogottnak tűnt, ezt stabilan hozta egészen a célig, komolyabb eredményre ebből a mélységből nem számíthatott. Elisabeth Görgl (1.) egyedül az első rövidke szakaszon volt kicsit gyengébb, máskülönben önbizalomtól duzzadó, agresszív sízést mutatott, gyakran nagyon közel állt a kieséshez, megúszta a kritikus szituációkat, 26 századdal átvette a vezetést. Élen is maradt, ezzel a szám egyértelmű esélyesévé lépett elő. Ez Maria Riesch (15.) menete után vált teljesen világossá, barátnőjét kopírozta le, a fent még biztató tempót nem tudta végigvinni, a végére teljesen elfogyott ő is. Bármennyire remek szlalomos, két másodpercet potens Vk- sízőn nem lehet ledolgozni, Görgl-n meg aztán végképp.
 
Michael Kirchgasser (22.) sem követett el hatalmas hibát, de ez a lassú sebességnek tudható be. Pozíciója mellett hátránya volt igazán aggasztó, ő is lemondhatott az éremről. Nem úgy honfitársa, Anna Fenninger (4.), ő szép íveken, minden gond nélkül lejött, mintegy másfél tizeddel maradt csak el Gisintől, egyetlen idei kombináción jól szlalomozott, bízhatott egy jó eredményben ő is. Nem különben Anja Pärson (3.), aki mindössze egyetlen századdal szorult Gisin mögé a harmadik helyre. Ha kettővel korábbi évet írnánk, őt kiálthattuk volna ki egyértelmű favoritnak, ám idén annyira gyatrán teljesített szlalomban, hogy arra szavak nincsenek.
 
Amikor már úgy tűnt, hogy nem érhet minket meglepetés, jött Denise Feierabend (7.), s a szlalomos specialista remek tempót diktált, minthogy hibát nem követett el, mindössze 82 századdal maradt el az éllovastól. Szigorúan papíron, csak a műlesikló tudásból kiindulva, benne volt a pakliban az ő győzelme is. Aurelie Revillet (18.) egészen tűrhetően mozgott, egy nagyon kövér ív miatt aztán jelentős sebességet vesztett, így elmaradt a kiugró eredmény. Ráadásul ő is eldőlt a célba érve. Elena Curtoni (19.) ma nem volt az igazi, Laurenne Ross (6.) ellenben ismét jeleskedett, tisztán haladt az ideális íven, a célegyenesre ráfordító kapuba alig fért be, kicsi időt ott veszthetett.
 
Macarena Simari Birkner (32.) érkezése fényesen jelezte, a délelőtti futam érdemi részén túlléptünk. A várakozók közül több kiemelkedő teljesítményt feljegyeztünk. Elsősorban persze az utolsóként startoló Britt Janyket (8.), bár vele kapcsolatban sejthető volt, hogy ezzel be is fejezte mai programját. Jól ment még viszonylag a spanyol Andrea Jardi (24.), a kanadai technikai számos Marie-Michele Gagnon (25.), a cseh Klára Křižová (26.) és nem utolsósorban a mi Miklós Editünk (27.), aki mindössze 6 századdal maradt el az egykor Vk- versenyt és vb-ezüstöt is nyert Nicole Hosptól. A többieket masszívan verte, bár tisztában voltunk vele, hogy a lengyel lány és a másik Simari Birkner, Maria Belen (30.) jobb szlalomos Editnél. Berecz Anna (35.) kicsivel kevesebb, mint 10 másodperccel maradt el Görgl-től, ezzel maga mögött tartotta az ukrán Macockát (36.), jelentősebb előrelépéssel azonban nem számolhatott, minekután két és fél másodpercet is meghaladó hátrányt szedett össze az előtte álló cseh Daniela Markovához (34.) képest.
 
Durván két órájuk volt a lányoknak, hogy fogják sátorfájukat, s átköltözzenek Garmisch- Partenkirchen városának másik szegletébe, a nagysánc szomszédságában található Gudibergre, a szlalom helyszínére. Négy síző kivételével így is tettek. Lindsey Vonn nem akart kockáztatni, ha már így alakult, legalább lesiklásban szeretne alkotni valami maradandót. Britt Janyk edzett egy jót lesiklásban, Revillet és Suter pedig sansztalan helyzetből várta volna a folytatást, így jobbnak látták ők is, ha visszalépnek.
 
A nemzetközi sportcsatorna bizonyára nem talált az archívumban valami agyonjátszott ínyencséget a tenisz szerelmeseinek, így csodák csodájára végre magyart is láthattunk síelni, először a vb folyamán. Boruljunk London felé!
 
Maria Belen Simari Birkner (18.) nyitotta a sort, a hetedik világbajnokságán szereplő argentin milliomos csemete pechünkre talán élete szlalomját mutatta be. Kimondottan erős részidőt teljesített, hogy mást ne mondjunk, Elisabeth Görgl is csak 3 tizeddel tudta felülmúlni… Még 2003-ban a klasszikus kombinációban fel tudott mutatni egy 17. helyet, azt kivéve toronymagasan legjobb szereplése a mai. Sokkal Agnieszka Gasienica Daniel (18.) sem maradt el tőle, már ami a műlesiklást illeti, pont kicentizte, összesítésben századra azonos idővel ketten álltak az élen.
 
Miklós Edit (23.) mozgásán érződött, hogy elsősorban gyorsasági síző, a saját maga által diktált tempóval hiba nélkül megoldotta a pályát, de az előzőektől több mint 3 másodperccel elmaradt. Nicole Hosp (12.) szívében égett a bizonyítási vágy, egészen más dimenzióban síelt, jó négy másodpercet adott a lengyel-argentin kettősnek, de ami többet mond, még a második legjobb második futamot síelő Mazének és 1,30-at. Vérmesebb reményei persze ezzel együtt sem lehettek, túl nagy volt a hátránya. A cseh Křižová (24.) szeme előtt kizárólag a cél lebegett, Edit mögé szorult. Gagnon megtámadta a pályát, vesztére, már a felső szakaszon a bukótérben kötött ki, miután nem tudta bevenni az egyik ún. „banán” tűzésű kaput. Andrea Jardi (17.) a maga szintjén oldotta meg a feladatot, vagyis simán bement Birknerék elé.
 
Maruša Ferk (9.) már két másodperces előnnyel vágott neki a pályának, jó részét eladta, de így is sokat lépett előre, kiköszörülte a délelőtti csorbát. Michaela Kirchgasser (13.) ma sem váltotta meg a világot, a letörésnél még egy rendőrkanyarra is futotta, teljesen szétesve csapódott a célba. A monacói Alexandra Coletti (22.) minden nehézsége ellenére az utolsó méterekig egészen szépen ment, ott aztán nyomott egy satuféket, onnantól befellegzett a jó szereplésnek. Margot Bailet (14.) gyors sízőhöz képest egészen bevállalós volt, jutalma egy hízelgő helyezés. Elena Curtoni (16.) már sokkal inkább visszafogta magát, végeredményben ő sem lehetett csalódott. Honfitársa, Francesca Marsaglia a letörésig bírta, rálépett az egyik stanglira, majd háttal menetiránynak bucskázott egyet.
 
Marchand-Arvier (15.) tőle elfogadható menete után következett Maria Riesch (11.), tombolt a kissé gyér nézősereg, bíztak a csodában, de hiába. Egyedül az első szektorban tudta úgy-ahogy tartani Ferk idejét, egyébként nem merte betenni léceit, álmatag szlalommal borzolta a németek idegszálait. A betegségtől alig tudott megállni a lábán, így nagyon nehéz lesz nemhogy sikert elérni, de még rajthoz állni is lesiklásban…
 
 
Ferk sem gondolta volna, hogy rögtön Riesch után lesz még izgulnivalója, Lotte Smiseth Sejersted (10.) tett róla. A norvég lány az egyetlen járható utat választotta, vagyis kockáztatott. Kettő századon múlt a dolog, de a TOP-10-es eredmény így is magáért beszél. Johanna Schnarfban (8.) ritkán megy jól műlesiklásban, ma viszont egy remek futamot húzott elő a kalapból, fent még növelte is előnyét, pedig többször mélyre került súlypontja, a végén mintegy négy tizedes előnyt jelzett a stopper.
 
Vezetése pünkösdi királyságnak bizonyult, Tina Maze (2.) ugyanis ma tényleg kitett magáért. Szép szűk kanyarvételek, ragyogó ritmusváltások jellemezték menetét, hibát esetleg a fenti részen lehetett felfedezni, ott bukta el a győzelmet. Julia Mancuso (7.) saját edzője által tűzött pályán bizonyíthatott. Kockáztatott, nagyobb hibát nem követett el, Maze ellen persze nem volt esélye, viszont Ferk elé vastagon befért. Denise Feierabend (6.) előnyös helyzetbe hozta magát délelőtti remeklésével, extra teljesítménnyel akár a dobogóért is harcba szállított volna. Erre nem került végül sor, 5 századdal viszont befért Mancuso elé.
 
 
Laurenne Ross (28.) komoly késések után két lába közé vette az egyik kaput, kiadós hegymászás után becsületből folytatta. Lara Gut nagyszerűen síelt, a középső szakaszon például még Mazénél is jobban, a nagy lendület lett a veszte, rálépett a vertikális kapura, majd a levegőben dobott egy szaltót. A látványos bukásnak szerencsére nem lett súlyos következménye, azon kívül, hogy a két évvel ezelőtti ezüstérmes ezúttal medália nélkül maradt.
 
A svájci tini után következett az osztrákok fiatal büszkeség, Anna Fenninger. (1.) Komoly korrigálásai ellenére fent két tizeddel tovább növelte előnyét Mazével szemben, a letörésnél és az utolsó kombinációk egyikén teret vesztett, így is maradt 5 század a javára. Anja Pärson (3.) sem hagyta cserben kitartó szurkolóit, nagyon közel tudott maradni az éllovas duóhoz, sőt, a felső szakaszon elkövetett apró megingása, az ott elvesztett fél másodpercének köszönhette, hogy 27 százados elmaradással neki csak a virtuális dobogó harmadik foka jutott.
 
Dominique Gisin (4.) még úgy is teljesen esélytelen volt az éremszerzésre, hogy egyébként önmagához képest ragyogóan szlalomozott, a szakági ranglista legjobb 1000 versenyzője közt sem tartják számon, így kell ezt az eredményt értékelni. (Ritkán indul szlalomban, ranglistás helyezéséhez ezt is figyelembe kell venni.) Elisabeth Görgl (5.) négy tizedes előnye kevés volt bárminemű spóroláshoz, nem volt helye az óvatoskodásnak. Fórját már az első szakaszon eladta, s hiába csipkedte magát, nem volt igazi esélye az éremre sem. Ezzel együtt is mosolyra állt szája, hiszen a vasárnapi lesiklás előtt ma délelőtti teljesítménye több, mint biztató.
 
A maradék hat induló közül a lengyel Karolina Chrapek (20.) és Macarena Simari Birkner (21.) alkotott maradandót, ilyen magasságokban még egyikük sem járt. Mireia Gutierrez bukása és Marková (25.) futama után Berecz Anna (27.) is teljesítette a pályát, biztonsági síeléssel a helyezettek közül a már említett Rosst tudta csak megelőzni, miután Macocka (26.) jócskán felülmúlta délután.

 

 

A világbajnok portréja:
 
Anna Fenninger
 
Született: 1989. június 18., Hallein
Versenyszámai: lesiklás, Szuper-G, (szuper-) kombináció, óriás-műlesiklás
Olimpia: 16. helyezett (Szuper-G és szuper-kombináció; 2010 Vancouver)
Világbajnokság: világbajnok és aranyérmes (szuper-kombináció; Garmisch-P., 2011), 4. helyezett (Szuper-G; 2009, Val d’Isère), 5. helyezett (szuper-G, 2011 Garmisch-P.), 7. helyezett (szuper-kombináció; 2009, Val d’Isère)
Világkupa-debütálás: 2006 Levi
Világkupa-rajt: 95
Vk-futamgyőzelem: -
Vk-dobogó: 3 (1 lesiklás, 2 Szuper-G)
Vk-összetett: 20. (2008/2009)
Vk-szakági: 6. (szuper-kombináció) és 13. (szuper-G), mindkettő 2009/2010
Európa Kupa: az összetett győztese (2005/2006 és 2006/2007), szakági győztes (óriás 2005/2006 és szuper-G 2006/2007). 25 dobogó, 14 győzelem
Junior VB: junior-világbajnok (szuper-G és kombináció, 2006 Québec; óriás és kombináció 2008 Formigal)
 
További sikerei: iskoláskorúak világbajnokságán két aranyérem (GS, SG), a Trofeo Topolino * győztese szlalomban (2004), ezüst-és bronzérem az EYOF-ról** (szlalom, Szuper-G, 2005),), kétszeres osztrák junior-bajnok (2005 óriás-műlesiklás, 2006 Szuper-G), osztrák bajnoki bronzérmes (szlalom, 2009), nyolc győzelem FIS- versenyekről
 
* Nem hivatalos gyermek világbajnokság.
** European Youth Olympic Festival
 
A 21 esztendős salzburgi Anna Fenninger az osztrák utánpótlás emblematikus alakja, már egészen kiskorától kiemelkedett korosztályából. Az iskoláskorúak világbajnokságáról két aranyéremmel tért haza, majd győzni tudott a nem hivatalos gyermek világbajnokságon is. Eredményei magukért beszéltek, így 2004 decemberében 15 éves korában bemutatkozott az FIS- versenyen. Alig telt el egy hónap, s máris dobogóra állhatott, sőt még abban a szezonban első sikerét is begyűjtötte.
 
A következő idényben újoncként megnyerte az összetett Európa Kupát, címét egy évvel később magabiztos fölénnyel megvédte. Közben nemzetközi világversenyeken sem vallott szégyent, aranyérmet szerzett kombinációban és Szuper-G-ben. 2006-ban debütált a Világkupában, nem váratott sokat magára első pontszerzése sem. Lépésről lépésre haladt előre: a 2008-as junior-vb-ről is három éremmel tért haza, majd egy évvel később már az osztrák csapat meghatározó tagjaként villogott, 2009 januárjában a cortinai Szuper-G-n életében először dobogóra állhatott, ezzel együtt hat TOP-10-es helyezéssel büszkélkedhetett. Senkit nem lepett meg ezek után, hogy utazhatott Val d’Isère-be, Szuper-G-ben egy hajszál választotta el a dobogótól. Tavaly kisebb hullámvölgy következett, jobbára a 10-20. helyek közt teljesített, az olimpián is „csak” két 16. helyezésre futotta. Idén újra visszatalált a helyes ösvényre, sorjáztak a TOP-10-es eredmények, kétszer a dobogóra is felállhatott.
 
Mondani sem kell, pályafutása eddigi legnagyobb sikeréhez érkezett a fiatal osztrák lány, Kathrin Zettel két évvel ezelőtti győzelme után ismét Ausztria (immáron hetedszer) adja a világ legjobb kombinációs sízőnőjét.
 
 
Tina Maze a müncheni parallel szlalomon elért második helyezése után irgalmatlan hullámvölgybe került. Sorjáztak a kiesések, rengeteget rontott, nem is volt teljesen egészséges, cortinai kiesését követően perceken át sírdogált a pálya szélén, eluralkodott rajta a teljes tanácstalanság. A kilencszeres Világkupa-győztes szlovén lány úgy szerzett ma érmet szuper-kombinációban, hogy ezt megelőzően nyolcadik helynél jobb sosem volt ebben a szakágban. A kétszeres olimpiai ezüstérmes pályafutásából már csak az aranyérem hiányzik, erre a legnagyobb esélye óriás-műlesiklásban lesz.
 
Anja Pärson 30 évesen is a világ közvetlen élvonalához tartozik, ez már a tizenkettedik medáliája felnőtt világbajnokságokról. Habitusát és a körülményeket ismerve nagyon benne van a levegőben, hogy a vasárnapi lesiklás során fényesebb éremmel lesz gazdagabb a hétszeres világbajnok klasszis.
 
 
 
 
 
Holnap a vb egyik csúcspontjával, a férfiak lesiklásával folytatódik a program.
 

 

Női szuper-kombináció, Garmisch, világbajnokság

A világbajnokság valamennyi versenyének részletes statisztikáját a linkre kattintve elérhetitek, excel-formátumban.

 

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí szuper kombináció magyar sportolók alpesi sí világbajnokság

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr112654322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása