HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Reichelt nyerte a hintersoderi szuper(?)-óriásműlesiklást

2011.02.05. 15:15 :: repens

Hinterstoderben folytatódik hétvégén a férfi alpesi sízők Világkupa-sorozata. Szombaton szuper-G-vel kezdődött a program, ám ez a mai pálya sokkal inkább sima G-re, azaz óriás-műlesiklásra emlékeztetett. A VB-részvételért küzdő osztrákoknak volt legfontosabb a mai verseny, ennek megfelelően Hannes Reichelt nyert is, Benni Raich előtt. A címvédőként ideérkező Bode Miller lett a 3., Ivica Kostelić 5. helyével még tovább növelte előnyét összetettben.

Emlékeztetőül:

A Zwieselben ma esedékes óriás-műlesiklás kezdését a viharos erejű szél miatt előbb délutánra tolták a szervezők, majd a versenybírákkal konzultálva úgy határoztak, hogy vasárnap (9:15/12:15) pótolják a viadalt. Reméljük az időjárás végre kegyeibe fogadja a síelőket, mert Mariborban már egy "óriást" töröltek.

A közigazgatásilag Kirchdorf an der Kremshez tartozó, mintegy 1000 lakosú felső-ausztriai helyszín nyugodtan nevezhető a Vk-sorozat egyfajta kiegészítő helyszínének. 1986-ban is tartottak már versenyt ezen a helyszínen (szlalomot, az NSZK-s Armin Bittner nyerte a jugó Bojan Križaj előtt - azóta már az országok is megszűntek...), ám máig mindössze 10 Vk-versenynek adott otthont Hinterstoder. Utoljára 2006-ban látogatott ide a mezőny, akkor a mostanihoz hasonlóan szuper-G-ben és óriásban csaptak össze. A szuper-G-t Bode Miller nyerte az olasz Peter Fill, és a már visszavonult osztrák Hermann Maier előtt. Óriásban Aksel Lund Svindal végzett az élen, megelőzve a kanadai François Bourque-t és a finn Kalle Palandert. Az amerikai és a norvég tehát reménykedhetett abban, hogy Hinterstoder történetének első duplázójává válhatnak egy esetleges győzelemmel. Alighanem a mezőny utolsó utáni reménye ez a mostani hétvége, hogy az összetettet óriási fölénnyel vezető Ivica Kostelićen megpróbáljanak fogást találni - szuper-G-ben és óriás-műlesiklásban nyílik is erre némi esély, bár a horvát már szuper-G-ben is nyert versenyt idén.

Andrej Šporn kezdte a mai versenyt, le-lecsúszkált az ívekről, ám célbaért az inkább óriás-műlesiklásra hajzó, kanyargós pályán (22.). A svájci Beat Feuz viszont az egyik kanyarban besokallt, már nem tudott visszatérni a pályára, rögtön meg is lett tehát az első kieső. Stephan Görgl sérüléssel küzd, nem állt rajthoz - így ő biztosan nem fér be az osztrák VB-keretbe. Kjetil Jansrud érkezett 4-essel, érezhetően tetszett neki ez a kanyargós pálya, majd egy másodpercet vert a szlovénre (16.). Az "öreg svéd", Patrik Järbyn viszont alaposan megszenvedett a kanyarokkal, hatalmas hátrányt szedett össze (27.).

Klaus Kröll lépett pályára első osztrákként, a VB-részvételért küzdött, a pillanatnyi vezetést át is vette - minden bizonnyal ez is kevés volt (12.). Az amerikai Ted Ligety is bizonyította, hogy ez a pálya kedvez az óriás-műlesiklóknak, igaz, Jansrudtól is jelentősen elmaradt (21.). Két olasz következett: Werner Heel megmutatta, hogy azért gyorssízőként is lehet itt jól menni, bátor menettel jött be Kröll elé (8.); Peter Fill a középső szakaszon veszített sokat vele szemben (18.).

 

Az osztrákoknál a VB-ért harcolók közül Hannes Reichelt jött másodikként, köszönte szépen a számára ideális félig óriás-műlesikló pályát, és óriási előnnyel átvette a vezetést - meg is nyerte a versenyt. A francia Adrien Theaux esélytelen volt ezen a pályán (20.), a dél-tiroli Christof Innerhofer is csak Heellel versengett - századokkal kikapott tőle (9.). Ivica Kostelić sem tudott mit kezdeni az osztrák idejével, Heelt azért megelőzte, és még tovább erősítette összetett vezetését (5.). Az újabb osztrák, Romed Baumann már biztos VB-indulóként, nem is csipkedte magát túlzottan (15.). 15-össel indult a címvédő Bode Miller - esélytelen volt a győzelemre, ám bejött Kostelić elé, és dobogóra állhatott (3.).

A szakág legjobbjai közül elsőként Benjamin Raich vágott neki a pályának, gond nélkül bejött Reichelt mögé (2.), ezzel egyértelművé tette VB-részvételét. Michael Walchhofer gyorssízőként ma teljesen esélytelen volt (13.), egyébként neki sem kellett ma már igyekeznie. A norvég Aksel Lund Svindal edzője tűzte a mai pályát, ám a kanyargós részen ő is besokallt, még Walchhofertől is kikapott (14.).

Három svájci folytatta a nagymenők sorát: Carlo Janka századokkal Kostelić elé jött (4.), Didier Cuche már a felső szakaszon elrontotta a versenyét, alig fért be egy kapuba (19.), Tobias Grünenfelder pedig nagy hiba nélkül is a leggyengébb volt hármuk közül (26.). A kanadai Erik Guay zárta az élmenők sorát - kieséssel.

Patrick Staudacher idei önmagához képest nem jött rosszul (17.), a szlovén Andrej Jerman viszont borzalmas íveken síelt, míg ki nem esett. Két francia következett: Yannick Bertrand is a kiesők sorát gazdagította, Gauthier de Tessières pedig a kanyargós részen hatalmas hátrányt gyűjtött be (28.). Újabb szlovén következett: Aleš Gorza oldalára esett, ám folytatni tudta - persze immár teljesen esélytelenül (36.). Joachim Puchner igen halovány esélyekkel szállt harcba a VB-részvételért, a nagy igyekezetnek gyenge idő lett a vége (25.). A svájci Ambrosi Hoffmann is a garmischi csapattagságért küzdött, igaz, ő a svájci csapatban - esélytelenül lassú és dekoncentrált volt ma is (40.). Honfitársa, Patrick Küng sem remekelt ma - ennek ellenére, lehet, hogy őt látjuk viszont a VB-n (35.).

A 30-on túliak sorát a szlovén Andrej Križaj kiesése nyitotta, majd jött egy remek svájci menet: Sandro Viletta bejött a 7. helyre, némi fejtörésre okot adva ezzel a helvét vezetésnek. Honfitársa, Cornel Züger, gyengén jött (39.), ám utána újabb pontszerzők sorjáztak: a kanadai Jan Hudec épphogy befért a 30. helyre, az olasz Matteo Marsaglia 24., az osztrák Matthias Mayer 23. lett. Gyengébb menetek után 39-essel érkezett a francia Thomas Frey - brutális kezdés után a kanyargós részen ő is sokat vesztett, ám így is megszerezte a 10. helyet.

A mezőny hátsó feléből már kevesen villantottak - ám aki igen, az néha nagyot. 58-assal az olasz Mattia Casse még épp csak pontszerző lett, 62-essel azonban a junior-Vb-ről érkező francia Alexis Pinturault hatalmas meglepetésre a 6. helyre jött be. Zárásként az amerikai Tommy Ford 65-össel érkezett a 11. helyre.

A mai versenyből komoly következtetéseket levonni a pálya jellege miatt aligha lehet a VB-re vonatkozóan - a holnapi óriásban azonban alighanem jó eséllyel indulnak a ma az élen végzők.

A mezőnyben több, az idényben nem látott arc (két új-zélandi, a svájci Caviezel, a német Ferstl), ám csak egyetlen újonc mutatkozott be ma: a "tehetséges, fiatal", még 32. életévét sem betöltő holland Arjan Wanders saját honlappal ugyan bír (http://www.arjanwanders.nl/), ám számottévő síeredményekkel nem... Most sem cáfolt rá az előítéletekre, gyenge részidővel kiesett.

Újonc:
Arjan Wanders (1978): Európa Kupa: 31 start, top-30-ba soha nem került. Ausztrál-Új-zélandi Kupa: 1 start, 24. hely (óriás). FIS-versenyeken 1 győzelem, 4 dobogó. Legjobb FIS-pontja: 36,73 (szlalom 10. hely, St. Lambrecht 2006). Helyezése a szuper-G ranglistán: 399. (43,31).

Hannes Reichelt 30. életévéhez közeledve, 120. Vk-versenyén 5. győzelmét aratta. Utoljára három éve Bormión állhatott a dobogó legfelső fokára, és 2008. végén Alta Badián volt utoljára egyáltalán dobogón. A szuper-G mellett az óriás-műlesiklás a másik fő száma - ez a mai pálya számára ideális volt. Ráadásul hazai pályán szerzett győzelemmel biztosíthatta be VB-részvételét.

Benjamin Raich lassacskán 33 évesen, igencsak mérsékelt idényt tudva maga mögött, 346. Vk-versenyén 87. dobogójának örülhetett. Az idény során most másodszor állhatott dobogóra - a Világkupa helyett a most kezdőd VB lehet a fő reménye, ebből a szempontból jókor jött számára ez a siker.

Bode Miller is már a VB-re koncentrál, de címvédőként tiszteletét tette ezen a versenyen - alighanem a győzelemért jött, meg kellett elégednie a dobogóval. 379. Vk-versenyén 71. dobogós helyét szerezte.

Összetettben Ivica Kostelić 500 pont fölé tornászta előnyét a versenyt kihagyó Silvan Zurbriggennel szemben, ráadásul Svindallal és Cuche-sel szemben is növelte előnyét. Hiba lenne elkiabálni, de innen ezt már elveszíteni sem lehet!

Ráadásképp ha a szakági Világkupát nézzük meg, ott sem áll rosszul a horvát: a sérülése miatt az idényt már befejező Georg Streitberger továbbra is vezet, ám szorosan mögötte holtversenyben Didier Cuche és Kostelić áll. Kis adalék ahhoz, miért is verhetetlen ebben a szezonban a horvát szlalommenő...

A mai verseny részletes statisztikái táblázatként itt olvashatók!

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí alpesi sí világkupa szuper g

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr802640241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása