HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Junior-vb: Taroltak a svájciak kombinációban; Berecz Anna a 20. az Universiadén

2011.02.04. 00:13 :: repens

Nagyüzem volt csütörtökön Crans-Montanán, a junior világbajnokságon, hisz a férfi lesiklás és a női szlalom mellett a lesiklás- „óriás”- szlalom együttes eredménye alapján kombinációban is győzteseket hirdettek. A lesiklást a szlovén Bostjan Kline, a szlalomot az osztrák Jessica Depauli nyerte, kombinációban azonban a svájciakat nem lehetett megszorítani: a férfiaknál Reto Schmiediger, a nőknél Wendy Holdener zárt az élen. Az Univerziádén, Erzurumban a nők óriás-műlesiklása volt programon, Berecz Anna a kiváló 20. helyet szerezte meg, az amerikai Vanwagner nyert.
 
 
A férfi lesiklást egy kanadai síző, Philip Brown kezdte, aki közepes idővel adta meg az alaphangot (14.). Idejét a 2-essel induló német Marvin Ackermann rögvest megdöntötte, és ezzel hosszabb időre kibérelte az első helyet. Leginkább a 6-os rajtszámot viselő, Vk- rutinnal bíró osztrák Vincent Kriechmayr közelítette meg, ám pár tizeddel elmaradt tőle, végül a 8. helyen zárt. Egészen a 9-es rajtszámmal lesikló Bostjan Klinéig reménykedhetett a német, a Vk- rutinnal bíró szlovén közel egy másodperces előnnyel vette át a vezetést. (Egyébként a második edzés megnyerésével már feliratkozott az esélyesek közé.) Néhány percig még komolyan aggódhatott: az utána rajtoló osztrák Otmar Striedinger négy tizeddel, majd a 12-essel érkező újabb osztrák, Frederic Berthold csak négy századdal maradt el tőle. Rögtön Berthold után jött az amerikai Keith Moffat, aki besorolt a két osztrák mögé, és Ackermann elé - ezzel azonban ki is alakult az élmezőny végső sorrendje.
 
A később érkezők közül a svájci Nils Mani (21-essel 6.) és a norvég Jørn Lunn Olsen (25-össel 7.) nevét érdemes még leginkább kiemelni - ám összességében úgy tűnik, ma érdemes volt minél alacsonyabb rajtszámmal síelni.
 
A kombinációban érdekeltek közül Justin Murisier (28.) és Reto Schmiediger (29.) szinte azonos idővel érkeztek ma célba - ez pedig Schmiedigernek volt jó hír, hisz ő állt jobban két szám után. (A vb hivatalos honlapja szerint Murisier óriásit hibázott a pálya felső szakaszán, amivel állítólag győzelmi esélyt szalasztott el. Tény, az első lesikló edzést ő nyerte.) A már említett kanadai Brown számára a kombináció miatt is fontos volt a mai verseny, viszonylag jó szereplése összesítésben egy 3. helyet is jelentett neki.
 
A Világkupából ismert nevek közül jó párral a hátsóbbik régiókban találkoztunk, így például a kanadai Erik Readével (31.), az amerikai Michael Ankeny-ével (35.), a finn Victor Malmstromével (37.) és Samu Torstiéval (38.), vagy épp a kombinációs bronzérmet mai gyenge lesiklásával elbukó Mathieu Faivre-éval. Az andorrai Marc Oliveras (50.) is megelőzte a német Stefan Luitzot (52.) és a svéd Johan Pietila-Holmnert (53.) – alighanem többet vártak maguktól, még ha nem is ez a fő szakáguk.
 
Kombinációban tehát kettős svájci siker született: a szlalom világbajnoka, Reto Schmiediger közel másfél másodpercet vert Justin Murisier-re. Schmiediger egyébként immáron háromszoros junior-világbajnok, ez svájciként korábban csak Daniel Albrechtnek és Beat Feuznek jött össze. Nem mellékesen még jövőre is junior korú marad! Philip Brown már több mint 3,5 másodperc hátránnyal szemlélhette az élen állót, Faivre pedig technikai számokban nyújtott remeklése ellenére végül a 4. helyre szorult. Erik Read kiegyensúlyozott, ám közel sem kiemelkedő teljesítménye 5. helyet ért, míg a szlovén Klemen Kosi elsősorban szlalomjának köszönheti 6. helyét. Összesen 22 síző teljesítette mindhárom versenyt, a különbségeket jól jelzi, hogy az utolsó japán Narita Hidejuki közel egy percet kapott Schmiedigertől.
 
 

Bostjan Kline élete legnagyobb sikerét érte el mostani győzelmével. A 20. életévét hamarosan betöltő maribori síző három alkalommal már a Világkupában is szerencsét próbált, ám nem ért el számottevő eredményt. Az Európa Kupában 24 alkalommal állt rajthoz, mindössze egyszer fért be a top-10-be: szuper-G-ben szerzett egy 9. helyet. A junior VB-n mégis számolni kellett vele, hisz már tavaly, Megeve-ben is remekelt, akkor 3. helyen zárta ezt a számot.
 
Frederic Berthold az osztrák B-keret tagja, a 20 esztendős gargelleni síző jobbára az Európa Kupában vitézkedik. Különösebb eredményei ott sem voltak korábban, ám az elmúlt hetekben begyűjtött egy 5. (szuper-G) és egy 7. (lesiklás) helyet - úgy tűnik, tökéletesen sikerült a formaidőzítése.
 
Ottmar Striedinger teljesítménye szintén az osztrák B-keret erősségét mutatja. Az eisentratteni síző 2010. végén Lake Louise-ban bemutatkozott már a Világkupában is, ám azóta sem kapott újabb lehetőséget. Ez az eset viszont lehetőséget adott arra, hogy áttekintsük addigi, nem túl veretes eredménysorát: 3x- EK- pontszerző (Szuper-G); 4x- FIS Race-dobogós (Szuper-G, lesiklás, óriás); osztrák hetedik (szuper-kombináció), kilencedik és tízedik (Szuper-G, mind 2009). Neki sem sikerült rosszul a formaidőzítése, hisz ő is begyűjtött már ezeken felül pár hete egy 6. helyet az EK-ban lesiklásban.
 
A kombináció dobogósai közül Schmiedigerről és Murisierről már eleget hallhattunk korábban, Brownról azonban nem. Philip Brown jobbára az Észak-amerikai Kupában bizonyítja tudását, óriásban már egy 3. helyet is begyűjtött. Az óriás mellett a kombináció a másik erőssége (6., 7 hely), ennek tükrében talán nem is olyan meglepő mostani helyezése.
 
 
 
A nők számára a műlesiklás két futama következett csütörtökön. A kombináció toronymagas esélyese, Wendy Holdener kezdte az első futamot, magabiztosan végigjött, a futam végén az 5. helyen szerepelt a neve. A svéd Anna Swenn-Larsson rögtön megelőzte a svájcit (3. hely a futamban), majd a kanadai Brittany Phelan felállította az első futam legjobb idejét. A kanadai mintegy hat tizedet vert Swenn-Larssonra, a későbbiek közül csak a 12-es rajtszámmal induló osztrák Jessica Depauli tudott ennél közelebb végezni hozzá: csak két tized volt a lemaradása. A mezőny erősségét tökéletesen jelzi, hogy az eddig felsorolt nevekkel kivétel nélkül találkozhattunk már a Világkupában!
 
Az egyetlen kakukktojás, aki Vk- rutin nélkül "bepofátlankodott" az élmezőnybe, a 15 éves amerikai Mikaela Shiffrin (a VB beharangozójában már esett róla szó), aki a 4. helyről várhatta a második futamot. Mögötte azonban tovább sorakoztak a Vk-ból ismert nevek: a norvég Lotte Smiseth Sejersted, a svájci Jasmin Rothmund, a svéd Emelie Wikström (8.), majd a német Simona Hösl. Igaz, a német már több mint egy másodperces hátrányt gyűjtött be, így esélyei alaposan megcsappantak. Kisebb csalódás volt a szerdai győztes Sara Hector 12. helye, míg az ismertebb nevek közül már az első futamban búcsúzott a francia Adeline Baud és a szlovén Ana Kobal.
 
A második futamban követte példájukat többek között a norvég Mona Løseth (finoman szólva sem jött össze neki ez a VB, egy éve arany- és ezüstérmesnek is mondhatta magát), a svéd Nathalie Eklund és a kanadai Madison Irwin.
 
A második futam első igazán jó menetét a német Lisa-Maria Reißtől láthattuk, aki 71-es rajtszámmal így végül a 22. helyről előrelépett a 15.-re – nyugodtan nevezhetjük a nap meglepetésének. A francia Romane Miradoli is alaposan kitett magáért: 50-es rajtszámmal szerezte meg az első futam 17. helyét, majd másodjára is kiválóan síelve a 13. helynek örülhetett. Sara Hector hozta ugyan a kötelezőt, azaz bejött a pillanatnyilag élen álló Miradoli elé, ám nem jött igazán jól - végül meg kellett elégednie a 11. hellyel. A svédtől előbb az osztrák Lisa-Maria Zeller vette át a vezetést (9.), majd érkezett Hösl, és kiváló sízéssel, óriási előnnyel ért célba (6.). Wikström hátraszorult Hector elé (10.), Rothmund viszont alaposan megszorongatta a német idejét - végül századokkal elmaradt tőle (7.). Sejersted másodjára nem volt az igazi (8.), Holdener viszont ismét megmutatta, hogy rászolgál a kombinációs győzelemre: biztonsági sízéssel is bejött az élre, végül a 4. helyen zárt. Shiffrin mindent megtett, mintegy nyolc tizedet vert a svájcira, ám ez is "csak" a dobogó 3. fokára volt elég. Swenn-Larsson ugyanis szinte századra azonos időt jött az amerikaival, Depauli pedig leiskolázta a mezőnyt: a második futam legjobb idejét futotta. Ez pedig elég is volt a győzelemhez, Phelan nem bírta a nyomást, pocsék futammal az 5. helyre zuhant hátra.
 
A magyarok közül, mint az várható volt, Döme Zsófia szerepelt a legjobban, az első futamon jött ki számára igazán a lépés, ez a 34. helyezés nagyjából megfelel az erőviszonyoknak, ott végzett, ahova vártuk. Hellner Donáta újoncként a tisztes helytállásra törekedett, a célbaérkezők közül két görög és egy libanoni versenyzőt előzött meg, végül a 44. helyen zárt.  
 
Kombinációban egészen elképesztő fölénnyel nyert Wendy Holdener: a 17 éves svájci lány közel 7 másodpercet adott a 2. helyen végző honfitársának, Andrea Thürlernek. A dobogó harmadik fokára is egy helvét, Joana Hählen állhatott fel - mintegy 9 másodperces hátránnyal. Nem valami univerzális a női mezőny, mindössze 9 síző tudta teljesíteni mind a három versenyt - ehhez képest az utolsó helyezett cseh Andrea Zemanová 33 másodperces hátránya nem is oly ijesztően nagy...
 
A csütörtöki nap főszereplőiről nagyrészt már esett szó korábban is (Depaulit és Shiffrint már az előzetesben kiemeltük, Holdenerről pedig bőséggel hallhattunk az elmúlt versenyek alatt), nézzük azokat, akikről még nem!
 
Anna Swenn-Larsson tekintélyes eredménysort tudhat már magáénak: junior-vb 21. (szlalom, 2010) és 23. („óriás”, 2010); 17X FIS Race- dobogós (SL, GS), ebből 8 futamgyőzelem; hat TOP-10-es helyezés EK-n (SL, GS); svéd junior bajnok (SL, 2008), kétszeres ezüstérmes (SL, 2009 és 2010) és ötödik helyezett (GS, 2010); svéd bajnok (SL, 2010), negyedik, ötödik (SL, 2009), hetedik (GS, 2010) és nyolcadik helyezett (SC, 2008) – na és ami a legfontosabb: Vk- pontszerző! December végén, Courchevelben mutatkozhatott be a Világkupa mezőnyében, és rögtön egy 25. hellyel indított - igaz, ezt azóta sem sikerült megismételnie. A 20 éves rättviksi síző így is a svéd sísport nagy ígéreteinek egyike - igaz, igen komoly riválisai vannak saját hazájában is.
 
Andrea Thürler lesiklásban 8., óriásban 7., szlalomban 22. helyen végzett - ez is elég volt a kombináció dobogójához. Jobbára FIS- versenyeken bizonyít, eddigi legfigyelemreméltóbb teljesítménye egy Zinalban tartott óriás-műlesikló FIS- verseny aratott győzelme. Az Európa Kupában is rajthoz állt 16 alkalommal, legjobb eredménye egy lesikló 29. hely. A 17 éves jauni síző számára alighanem ez az eredmény eddigi pályafutása csúcsa.
 
Joana Hählen lesiklásban 5., óriásban 13., szlalomban 19. helyet szerzett - ez ért bronzot kombinációban. FIS-versenyeken vitézkedett, illetve elmondhatja magáról, hogy 2010-ben szlalomban 15. lett a svájci bajnokságon egy bivalyerős mezőnyben (pl. Dettling és Abderhalden előtt) - ehhez képest a mai versenyen többet várhattunk volna tőle. Ami a legfigyelemreméltóbb: két alkalommal már az Európa Kupában is dobogóra állhatott - mindkétszer kombinációban. Összességében tehát ő lehet leginkább csalódott a kombináció három svájci dobogósa közül.
 
 
 
 
Anatóliában, Erzurumban ma a női óriás-műlesiklással folytatódott a XXV. Téli Universiade programja. Az első futamot az amerikai Jennifer Vanwagner nyerte, három tizedet verve a szlovák Éva Huckovára. A Világkupából is ismert olasz Lucia Mazzotti 16-os rajtszámmal lett a 3., megelőzve honfitársát, Benedetta Cumanit, és a szintén Vk-rutinnal bíró finn Kristiina Rovét. Az első 11 síző egy másodpercen, az első 20 másfél másodpercen belül ért célba egymáshoz képest, így minden a második futamban dőlhetett el. Olyan, Vk-ból vagy VB-ről ismert neveket is láthattunk az élmezőnyben, mint a lengyel Karolina Chrapek (7.) vagy a szerb Nevena Ignjatović (16.).
 
Berecz Anna 27-es rajtszámmal indult ("kedvenc sportadónk" végre közvetített az eseményről, ám persze kiváló érzékkel épp akkor kapcsoltak el, mikor Anna elstartolt), 2,2 másodperces hátránnyal a 28. helyet szerezte meg. Épphogy befért a top-30-ba a szlovák Barbora Lukáčová (30.), csak 35. lett a Vk-ban korábban kevés sikerrel szerencsét próbáló cseh Tereza Kmochová, 47. az ukrán Bogdana Macocka, a tegnap szuper-kombinációban aranyat szerző francia Aude Aguilanu pedig jó részidővel elhasalt. Különös módon el se indult a versenyen a szlovák Jana Gantnerová - pedig a második futam pályáját bizonyos J. Gantner tűzte.
 
A második futamot Lukáčová egész jó menettel kezdte, majd az olasz Fraschini után következhetett Berecz Anna. Nem kezdett jól, a pálya közepére komoly hátrányba került, ám kiváló alsó szakasszal bejött a pillanatnyi 1. helyre. Bizakodhatott az előrelépésben, ami sikerült is: végül a 20. helyen zárta a versenyt.
 
A második futam legnagyobb ugrása a svájci Mirena Küng nevéhez fűződik, a helvét leányzó az alsó szakaszon utolérhetetlenül gyors volt, így hosszú ideig hiába küzdöttek idejével a többiek. A 25. helyről a 7.-re lépett előre, egészen az első futam 10. helyén záró japán Kaneko Miszatóig (6.) állt az élen. A svéd Carolina Nordh (5.), majd Chrapek vette át a vezetést, a lengyel lány szintén remekül ráérzett az alsó szakaszra - végül dobogó lett a jutalma (3.). Az olasz Maria Elena Rizzieri kiváló első szektor után kiesett, Rove egy gyenge futamot zárt kaputévesztéssel, míg Cumani századokkal Chrapek mögé szorult. Az első futam dobogósai közül Mazzotti jól gazdálkodott előnyével, átvette a vezetést Chrapektől, Hucková viszont kiesett a szlovák tűzésű pályán. Vanwagner nem tett hasonló szívességet Mazzottinak, kopírozta az olasz menetét, és megőrizve első futamban összeszedett előnyét megnyerte a versenyt.
  
A Denveri Egyetem hallgatója, Jennifer Vanwagner szuper-G-ben 15., kombinációban 11. helyet már szerzett Erzurumban, ezt fejelte most meg győzelmével. Eddig jobbára csak FIS- és egyetemi versenyeken villogott, eddigi legértékesebb szereplése pár héttel ez előttről, egy montanai egyetemi versenyen óriásban szerzett 2. hely - a most hátrébbvégző Erika Ghent mögött, ám jó néhány Vk-ban is megfordult síző előtt (Brusletto, Hucková, Romar).
 
 
 
 
 
 
 
A bolognai Lucia Mazzotti rutinos Világkupa-résztvevő, immár 26 starttal a háta mögött az univerziádé mezőnyének egyik legnagyobb neve. Két alkalommal már pontot is szerzett a "királykategóriában" - igaz, lesiklásban (24.) és szuper-G-ben (29.). Ezeken kívül még kombinációban szoktuk látni, tehát egyik leggyengébb szakágában érte el ezt a 2. helyet.
 
 
 
A Wisla Ustronianka sízője, Karolina Chrapek az óriás-műlesiklás specialistájaként 3 Vk- versenyen próbált már szerencsét - egyszer sem jutott el a második futamig. Az Európa Kupában 7 startja során viszont már kétszer is befért a top-30-ba, 23. (szuper-G) és 28. (óriás) hely élete legjobbjai.

1 komment

Címkék: lesiklás alpesi sí szlalom óriás műlesiklás szuper kombináció magyar sportolók alpesi sí junior vb alpesi sí universiade

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr272637240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsuzsi4 2011.02.04. 11:33:55

Mivel változtatják a korhatárokat, a mostani 91-esek még egy, a 92-esek még kettő junior VB-n vehetnek részt. Ezzel párhuzamosan egy évvel később is fognak belépni a versenyzők a FIS ranglistára - ifiként -, tovább maradnak serdülők. Tehát a 2 svájci nagymenő - és még sokan erről az eredménylistáról - még 2 évig nyerhetnek meg mindent.
süti beállítások módosítása