HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Sporttörténelem: Kettős horvát siker Chamonix-ban - Elkelt az első kristálygömb

2011.01.30. 20:59 :: juglans

Folytatódott a chamonix-i hétvége a férfi világkupa-mezőny számára, ahol szuper-kombinációban álltak rajthoz. Az első futamot követően még Aksel Lund Svindal állt a legjobb helyzetben, míg Ivica Kostelić számára elúszni látszott a dobogó legfelső foka. A második futam azonban tartogatott meglepetéseket, a horvát ledolgozta két és fél másodperces hátrányát, felállhatott a dobogó legfelső fokára, és egyben megszerezte a kombináció szakági kristálygömbjét. A horvát szurkolók örömét tovább fokozta, hogy az ezüstérem Natko Zrnčić-Dim-hez került, ráadásul mind a négy horvát pontot szerzett. Az első futam után jól álló Svindalnak a bronzéremmel kellett beérnie.

A tegnapi lesiklás után a szezon harmadik kombinációjával folytatódott a Chamonix-ban rendezett világkupa-forduló – sajnos mind mennyiségében, mind minőségében mérsékelt mezőny vágott neki a délelőtti lesiklásnak. A világranglista első harminc versenyzőjéből tizenhatan hiányoztak, köztük volt a szám olimpiai bajnoka, Chamonix korábbi kétszeres győztese (2004, 2008), Bode Miller, a 2006-os ötkarikás bajnok Ted Ligety, valamint az előző két szakági világkupa bajnoka, Carlo Janka és Benjamin Raich.

Ami a tegnapi bukottakat illeti, Manuel Osborne-Paradis és Georg Streitberger számára sem éppen jó hírekkel szolgáltak az orvosok. A kanadai szárkapocscsont törést és elülső keresztszalag szakadást szenvedett, míg az osztráknak sípcsonttörése miatt kell műtőasztalra feküdnie. Ez mind a kettőjüknek a világkupa-szezon végét jelenti, de ami még ennél is fontosabb, a február 7-én kezdődő Világbajnokságon sem lehetnek ott.

Chamonix történetében eddig hét kombinációt (klasszikust és „szupert”) rendeztek, a már említett Milleren kívül csak a norvégok olimpiai és háromszoros világbajnok (ha csak ezt a szakágat nézzük) legendája, Kjetil André Åmodt (1994 és 2000) tudott két alkalommal győzni az 1924-es, első téli olimpia helyszínén. A maradék három viadalt osztrákok nyerték, előbb Anton Steiner (1980), majd Günter Mader (1997), végül Benjamin Raich (2006). A két, szintén itt rendezett VB-n 1937-ben a francia Emile Allais, 1962-ben pedig az osztrák Karl Schranz nyakába akasztották az aranyérmet, a 24’-es olimpián még nem vettek részt az alpesi síelők.

A kombináció lesikló részét ugyanazon a pályán rendezték, ahol már tegnap is végigsíelhetett a mezőny. Az időjárás azonban ma nem volt olyan kegyes a versenyzőkhöz. A pálya felső részére igaz nem lehetett panasz, de az alján jelentős köd nehezítette a síelőket.

A futamot Will Brandenburg nyitotta, az amerikai már a pálya felső részén lévő S kanyart szélesre vette, később is hibázgatott, így idejével a későbbiek folyamán sok jóra nem számíthatott (tegnap ezzel 50-en kívüli helyre jött volna be). (37) Paolo Pangrazzi már sokkal szebb íveket választott, a pálya alján lévő ugratóján azonban hibázott, de így is másodpercekkel vette át a vezetést. (23) Guillermo Fayed jó sebességgel érkezett, nagy hibákat nem vétett, így ismét új elsőt köszönthettünk. (21) Alexandre Bouillot a pálya első szektorában szedett össze pár tizedes hátrányt, amelyet a célig nem is tudott csökkenteni. (26) Tim Jitloff a pálya technikás részén vesztett sokat, az íveket nem igazán találta (31), hasonlóan Lars Elton Myhre is ezeken a részeken szenvedett hátrányt. (32) A fiatal finn, Andreas Romar remekelt, már a pálya tetején előnyt szedett össze, amelyet tovább tudott növelni, és igaz csak részeredmény volt, de életében először sikerült top 10-be keverednie. (9) Következett Beat Feuz, aki tovább folytatja kitűnő szezonját, és az első helyen fejezte be a kombináció lesikló részét.



Rövid szünet után Ondřej Bank következhetett. A cseh az egyik ugratón sodródott le (14), majd Natko Zrnčić-Dim vághatott neki a pályának, aki a múlt heti bakija után ezúttal remek helyzetből várhatta a folytatást, és szövögethette dobogós reményeit. (6) Adrien Theaux már közel sem jött ilyen jól, a pálya utolsó ugratóján rettentően kisodródott. (19) A tegnapi meglepetésember, Dominik Paris nem tudta megismételni egy nappal korábbi teljesítményét, ugyanott hibázott ahol előtte a francia. (10)  Matteo Marsaglia szépen, ám messze nem olyan sebességgel oldotta meg a pályát, mint az élen álló Feuz (16), Hans Olsson pedig már a pálya felső szakaszán 7 tizedes hátrányba került, amely megpecsételte futamát. (15) Joachim Puchner az alsó ugratón sodródott ki, de mégis a mezőny elejére érkezett. (4)

Újabb reklámszünet után a legjobbak álltak a rajthoz, élükön Romed Baumann-nal, aki apró hibákkal ért célba (7), épp úgy, ahogy Christof Innerhofer is. (5) Ivica Kostelić tegnapi gyatra futamát a rossz lécválasztásra fogta, ám a mai első futam után is foghatta a fejét. A horvát egyszerűen nem tudta nyújtani azt a teljesítményt, amely elegendő lett volna az élmezőnyhöz, kerek két és fél másodperces hátrányt gyűjtött össze, nagyobb hiba nélkül. (24) Silvan Zurbriggen apróbb bizonytalanságokat mutatott, ami mellé nem megfelelő tempó is társult. (13) Hosszú idő után Aksel Lund Svindal mutatta a legszebb futamot, és igaz, csak 8 századdal, de alulmaradt Feuz-hoz képest. (2) Kjetil Jansrud a pálya felső részén bizonytalankodott az S kanyarban (27), míg Peter Fill nagyobb hiba nélkül csúszott át a célvonalon. (9)

Thomas Mermillod Blondin-t is az S kanyar tréfálta meg, ahova már a kanyar bemenetele sem sikerült (33),  Philipp Schörghofer pedig az alsó ugratón billent hátra, mentett, így szerencsére nem lett komolyabb baj. (29) Tin Široki a harmadik kapu előtti ugratónál érkezett mélyre (35), ahol és ahogy Björn Sieber is bajba került. (18) Johan Clarey szép sieléssel jött be az élen álló Feuz és Svindal mögé. (3) Stefan Thanei volt az első kiesőnk. Az olasz végig hibázgatott, majd egy kapu fogott ki rajta, amelyet nem tudott bevenni, kiesett. A legjobb harmincat Maciej Bydlinski zárta, aki a technikás részen bukott rettentő sokat - igaz már az is csoda volt, hogy 30-as rajtszámmal jöhetett. (40)

Ami a mezőny további részét illeti: a 35-ös rajtszámmal induló Hannes Reichelt várhatta a második futamot a legjobb pozícióból (8); Marc Gisin már a pálya közepére összeszedte hátránya nagy részét, a pálya alján lévő ugratónál is kisodródott (12). A top-30-ba került még az osztrák Franz Max (17), a tegnap is pontot szerzők közül a német Andreas Sander (20) és a svájci Vitus Lüönd (22), továbbá a pálya alján lévő ugratónál hátrabillenő és nagyot mentő Ami Oreiller (25), a svájci Christian Spescha (28), és végül, de nem utolsó sorban a 30. helyen, Benjamin Thomsen. A tegnapi nap újonca, a francia Brice Roger az S kanyarban vágódott ki a pályáról, miután a kanyar bemenetel során megdobta a lábát egy bucka, a léce lecsatolt, és a hálóban kötött ki, szerencsére nem történt baja.

Ami az első futamot követően az esélyeseket illeti, Aksel Lund Svindal állt a legjobban, akit Natko Zrnčić-Dim követett egy másodperces hátránnyal. Silvan Zurbriggen és Ondřej Bank másfél másodperces hátránya Ivica Kostelić 2,5 másodpercéhez képest csekélynek számíthatott. A kérdés az volt, hogy a horvát elő tud-e húzni a tarsolyából valamit, amivel az élre repülhet a 24. helyről, és el tudja-e hódítani már most a kombináció szakági kristálygömbjét.



Nézzük a második futamot repens tollából:

Alig-alig fagypont alatti hőmérséklet, és párafoszlányokkal tarkított égbolt fogadta a második futam résztvevőit. A szlalompálya nyomvonalát egy osztrák edző, Martin Sprenger jelölhette ki - nagy kérdés, milyen koncepcióval. Látszólag egész könnyű pályát tűzött, mégis rengetegen megszenvedtek vele, köztük a nagyobbrészt gyorsasági sízőkből álló osztrák csapat is...

A kanadai Benjamin Thomsen kezdte a második futamot, bár úgy is lehetne mondani: ennyit tud egy vérbeli lesikló a szlalompályán, biztonsági menete épphogy pontot ért (29.). Az elsőként érkező osztrák, Philipp Schörghofer még elégedett lehetett edzőjükkel, különösebb hiba nélkül jött másodpercekkel jobbat a kanadainál, és sokat lépett előre. Azt viszont aligha gondolta volna bárki is, hogy az óriásban jeleskedő Schörghofer 16. helyével végül a legjobb osztrák lesz... Spescha elrontotta a nagy esélyt a pontszerzésre: már felül lecsúszkált, az első időmérő pont után hegyet is kellett másznia, ez nem érhetett pontot - alul azért piszok gyors volt, megmutatta, hogy nem volt olyan jó az osztrák menete sem (32.).

Kjetil Jansrud megmutatta, mennyit is tud egy rendszeres szlalomos pontszerző ezen a pályán... Voltak kisebb hibák, de gyorsan jött, közel két és fél másodperccel vette át a vezetést - egészen a 4. helyig ugrott előre. A francia Alexandre Bouillot magához képest nem jött olyan rosszul (gyorssíző létére), először szerezhetett volna pontot az idényben - ám utólag diszkvalifikálták, méghozzá a felszereléssel kapcsolatos valamilyen szabálytalanság miatt. A svájci Ami Oreiller is első pontjaira hajtott volna - ott követte el a hibát, hogy  azt hitte, tud szlalomozni... visszagyalogolt, de nem eléggé, majd végül ki is esett.

Ivica Kostelić hozta a kötelezőt, átvette a vezetést, ám a középső szektorban kikapott Jansrudtól, ha csak a szlalomot nézzük, mindössze 0,36 másodpercet adott neki. Ez bizony megint csalódásnak érződött, maga a horvát is ingatta a fejét, ám ahogy telt a verseny, úgy vált egyre derűsebbé az arca... Paolo Pangrazzi menete is arra utalt, hogy nem jött nagyot a horvát, ám utóbb kiderült, az olasz jött lesiklóhoz képest egészen bravúros, hiba nélküli menetet, ami élete első top-10-es helyét érte (8.). A svájci Vitus Lüönd viszont nem tudott kibújni a lesiklóbőréből, szenvedve épp csak célbavergődött (25.). A franciák nagy bánatára Fayed még őt is alulmúlta, láthatóan zavarták a kapuk, egészen öszevissza kódorgott a pályán, a nap kérdése, hogy érhetett ez pontot (27.)... A német Andreas Sander is szinte megállt az egyik kapunál, nagy kár, addig egész jól síelt (31.). A francia bakiparádé következő pontjaként Theaux biztató sízés után fenékre üllt, majd felpattant, de pár méter múlva véglegesen kiesett.

Az osztrákok egyetlen tősgyökeres technikai sízője ma Björn Sieber volt, ehhez képest nagy blama a sógorok számára, hogy már a tetején elvesztette a ritmust, és alig vergődött el a célig (20.). Honfitársa, Max Franz a második időmérő pont előtt szinte megállt, ezzel el is szálltak komolyabb reményei, de tőle a pont is nagy bravúr (21.). Marsaglia is csalódást okozott: majdnem dobott egy hátast a felső szakaszon, de nagyot mentett, tulajdonképp ehhez képest annyira nem is jött rossz helyre (14.). A mezőny egyetlen svéd tagja, Hans Olsson gyorssízőhöz képest egész jól, hiba nélkül jött, 12. helyével nagyon elégedett lehet.

Ivicának nem kellett soáig aggódnia Bank menetét látva sem: a cseh most sem érezte a pálya ritmusát, végigszenvedte rajta magát becsülettel (legalább végre célbaért), de másfél másodpercet kapott a horváttól - igaz, így is 6. lett. Majd jött a nagy rivális, Zurbriggen: már felül eladta az előnyét, és utána sem volt elég gyors, századokkal azért bejött Bank elé (5.). Marc Gisin lesikló, ehhez képest nagyon ügyesen, komoly hiba nélkül jött végig (13.). A finn remények újraéledését láthatjuk az utóbbi hetekben, Andreas Romar a VB-hez közeledve figyelemre méltó formába kezd lendülni, lesiklóként persze szenvedett a kapuk között, de célbaért, és a mezőny első felében zárt (15.).

A lesikló-remeklés után Paris most megmutatta, hogy szlalomban is egész jó, semmi komoly hibát nem vétett, és előrelépett (!) a 7. helyre. Ma is ő lett a legjobb olasz! Rögtön utána következett honfitársa, Peter Fill, aki besokallt a második időmérő pont előtt, nagyon lecsúszott, lelassult, végül 11. lett.

Az osztrák vesszőfutás két fejezettel gazdagodott: előbb Reichelt az első időmérő pont után kicsit hegyet mászott, utána már inkább csak a pályát koptatja (meglepő módon így is pont lett belőle, 30.), majd Baumann próbált óvatos lenni, de a második pont után a lába közé vett egy kaput, és ő már nem próbálkozott visszagyaloglással. Osztrák tragédia után horvát hősköltemény: a még mindig élen álló Kostelić aggódva figyelhette, ahogy Zrnčić-Dim jó szokása szerint nekiront a pályának, rengeteget kockáztat, hibázgat is, de egészen a pálya aljáig veszélyesnek tűnik honfitársára - végül pedig bejön Ivica mögé!

Innerhofer volt soron, biztonságosan végigjött, de ennél volt már jobb szlalomban, sokat visszaesett (9.). Az osztrákok utolsó esélye, Puchner lesiklóként nem várhatott sokat magától, elcsorgott a célig, de csak a 19. helyen zárt. A franciák kedve végképp elborulhatott Johan Clarey menetét látva: nagyon jól kezdett, akár dobogó közelében lehetett volna, ha nem lép kapura - így viszont a franciáknak nem sok öröm jutott ma. Ivica pedig ebben a pillanatban nyerte meg a szakági Világkupát!

Már csak Svindal akadályozhatta meg a horvát sporttörténelmi pillanatot, nem is jött rosszul, de fokozatosan eladta óriási előnyét, sőt, két századdal elmaradt Zrnčić-Dimtől is! Utolsóként érkezett Beat Feuz, dehát lesiklóként, esélytelenül - lejött, ahogy tudott, ez a 10. helyre volt elég. A horvátok azért becsülettel megvárták, és csak célbaérése után kezdtek ünnepelni - Ivica Kostelic cigánykerekezéssel vette tudomásul, hogy egy kristálygömböt már matematikailag is begyűjtött idén, Natko Zrnčić-Dim pedig besegített neki, hogy a kettős siker miatt is örökre emlékezetes maradjon ez a futam a Dráván túl.

Persze, hátravolt még a "maradék", a 30-on túliak mezőnye. A franciák becsületét a 33. helyről a 17.-re felugró Mermillod Blondin megmentette, a norvégek egész szép napját pedig a 18. helyre ugró Myhre tette teljessé. Egyetlen amerikai pontszerzőként Will Brandenburgot tarthattuk számon (22., Jitloff hosszasan hegyet mászott), mögötte az idényben első pontjait szerző cseh Krýzl zárt a 23. helyen. Hosszú évek után újra pontot szerzett a férfi alpesi sízők közt egy brit síző, Ed Drake-nek sikerült ez a bravúr (26.). A verseny végén még egy harmadik örömforrást (és minden bizonnyal nemzeti rekordot) is találhattak a horvátok: a férfi Világkupában ebben az idényben mindössze 4 fővel jelenlévő szlávok a mai napon 4 pontszerzővel büszkélkedhettek: Dalibor Šamšal (a 39. helyről jött fel a 24.-re, élete első pontjai) és Tin Široki (28.) is befért a pontszerzők közé!

Ivica Kostelić pályafutása 233. Világkupa-versenyén 18. győzelmét, és 43. dobogóját szerezte. Ami ennél is fontosabb: megszerezte élete második kristálygömbjét (2002-ben szlalomban nyert már egyet); bár egy futam még hátravan szuper-kombinációban, a horvát előnye már behozhatatlan. Arról nem is beszélve, hogy az összetettet is mér csak matematikailag nem nyerte meg, ezen a hétvégén is növelte előnyét. Pedig még a szlalomos célbaérésekor is elég sötétnek tűnt a helyzete...
- A mai bizonyosan a horvát sízés legnagyobb napja, és a horvát sport egyik legnagyszerűbb napja. Nem volt könnyű ez a mai nap, nem volt olyan nyilvánvaló, hogy a lesiklás után két és fél másodperces hátrányból győzni lehet. Különösen itt, hisz a szlalom nem volt olyan bonyolult. A lesiklás után azt mondtam magamnak: "Oké, nagyon nehéz lesz győzni, de nem lehetetlen." Rendszerint tartlékolok két-három százalékot, de ma mindent beleadtam ebbe a futamba. Arról álmodtunk, hogy egyszer egy verseny után együtt énekeljük a horvát himnuszt, és ma megtörtént. A négy pontszerző nagy lépés a horvát sínek, és remélem, a fiatalokra, akik látták ezt, hatással lesz, és keményebben edzenek. Az a fő, hgy sikerült bebizonyítanunk, hogy lehetséges ezt elérni, hisz tíz évvel ezelőtt hihetetlennek tűnt volna.

Natko Zrnčić-Dim igazi kombináció-specialistaként nagyon sajnálhatja, hogy ebben a szakágban oly kevés versenyt rendeznek. 101. Vk-versenyén 4. alkalommal álhatott fel a dobogóra - azonban most először sikerült fellépnie a legalsó fokról a középsőre. A Medveščak sízője borzalmasra sikerült eddigi idény után a legjobbkor, épp a VB előtt bizonyította, hogy ebben a szakágban továbbra is számolni kell vele!
- Az, hogy itt lehetek Ivicával, különösen sokat jelent, és nagy megtiszteltetés számomra. Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült a harmadikról a második helyre lépnem. Nagy siker ez számomra, egy nagyon kemény január végén, egy csomó bukás után, nagyon elégedett vagyok.

A három dobogós közül Aksel Lund Svindal lehet a legkevésbé boldog. A 28 éves kjelleri síző megszerezte ugyan pályafutása kereken 250. Vk-versenyén 35. dobogóját, ám elveszítette esélyét a szakági kristálygömbre.
- Elégedett vagyok a harmadik hellyel, de ma úgy éreztem, jó esélyem van megnyerni a versenyt, és ezekkel a lehetőségekkel élni kellene.

 

A verseny statisztikáját részletesebben Excel-formátumban itt elérhetitek!

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí alpesi sí világkupa szuper kombináció 2010/2011

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr992626181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása