HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Kis színes Kitzbühel/Cortina előtt

2011.01.20. 16:55 :: repens

 

 
 
Az elkövetkező hosszú hétvégén a gyors számok specialistáinak jött el az idő, mind a hölgyek, mind a férfiak a versenynaptár legnehezebb pályáin mérik össze tudásukat. Megszokott színes beharangozókban említést teszünk a hölgyek és az urak edzéseiről, Hans Grugger horrorisztikus bukásáról, illetve részletekbe menően bemutatjuk a legendás kitzbüheli pályát, a „Streifet”.
 
 
Maribort nem próbálják pótolni. A FIS közleményében leszögezte: a meleg idő miatt elmaradt maribori óriás-műlesikló és műlesikló versenyt a Világbajnokság előtt már biztosan nem pótolják, a VB után vizsgálják meg a pótlás lehetőségét. Némi rosszmájúsággal hozzá lehetne tenni: attól függően, épp hogy áll a Világkupa élcsoportja...
 
 
Hógondok Kitzbühelben: A szerdai edzés elmaradt a Hahnenkammon, miután a szervezők óvni akarták az olvadozó pályát - na és a versenyzők testi épségét (enyhe hóesés is nehezítette volna a sízők dolgát). A szervezők bizakodnak, ám semmit nem mernek jósolni. Lesiklóversenyt edzés nélkül nem rendezhetnek,a brutálisan nehéz kitzbüheli Streifon pedig különösen fontos lenne, hogy minél több alkalmuk legyen a síelőknek ismerkedni a pályával. Nem csoda, hogy Peter Obnauer versenyigazgató nem túl vidám: „Talán lehetett volna egy edzést tartani még kedden. De ez már eső után köpönyeg...”
 
Az elmaradt edzés ellenére sem úszta meg mindenki sérülés nélkül a napot: az osztrák Michael Walchhofer Hinterreit-on egy szuper-G edzésen bukott. A 35 éves salzburgi síző nyakát és térdét fájlalta, főleg az előbbi miatt támadt némi aggodalom az osztrák táborban. Walchhofer hétvégi indulásáról később döntenek.
 
A csütörtöki edzést már megtartották, ám az eredmény helyett ismét egy bukás vált a legfontosabbá. Az osztrák Hans Grugger az „Egérfogó” nevű ugrató után rosszul ért talajt, és rögtön eszméletét vesztette. A kezdeti diagnózis: traumatikus agyrázkódás és mellkasi sérülések. Az öntudatlan versenyzőt helikopterrel az Innsbrucki Egyetemi Kórházba szállították, ahol agyműtétet hajtottak végre rajta. Négy év alatt már a harmadik síző szenvedett komolynak tűnő sérülést a Streif-on...
 
A 30 esztendős Johann Grugger, vagy ahogy hazájában hívják, „Hansi”, három éves korától síel, 1996 óta versenyszerűen a salzburgi egylet képviseletében, alacsonyabb rangú versenyeken rendszeresen indult. Fiatalkorától kezdve sérülések szabdalták szét pályafutását, eddig mindig újra tudta kezdeni. Még nem volt 20 éves, s egy térdszalag szakadás és egy csigolyatörés után ezüstérmet szerzett a juniorok közt óriás-műlesiklásban. 2003-ban debütált a Világkupában, azóta négy futamgyőzelemmel büszkélkedhet, nyert Bormióban, Grödenben, Chamonix-ban, legutóbb 2007-ben Kvitfjellben. A súlyos sérülések továbbra sem kerülték el. 2005 decemberében medencéjét törte össze úgy, hogy ki kellett hagynia a teljes olimpiai szezont, 2007-ben még az alapozás alatt szenvedett újabb térdszalag szakadást, s ugyan novemberben még rajthoz állt Lake Louise-ban, bakteriális fertőzés miatt annak a szezonnak is vége szakadt. 2009 januárjában egy wengeni EK- futamra időzített a nagy visszatérést, újra hatalmasat bukott, bal lábánál törte össze térdét. Hosszú idő után eltelt másfél szezon bárminemű probléma nélkül, három TOP-10-es eredménnyel, osztrák bajnoki címmel.
 
 
Az edzést végül Didier Cuche nyerte, a kiváló formába lendülő dél-tiroli Christof Innerhofer és a hazaiak sízője, Georg Streitberger előtt. Streitberger volt egyébként az egyedüli osztrák, aki még Grugger előtt jött le, a többiek talán társuk bukása miatt óvatosabbak voltak a megszokottnál. Bode Miller 4., Ivica Kostelić 7. helyen zárta a tréninget.
 
 
Pályagondok Cortinán: A magas hőmérsékletek Itáliában sem kedveznek a síelőknek, ennek ellenére itt menetrend szerint megtartották az első edzést. Igaz, ezt nem fogadta osztatlan lelkesedés a versenyzők részéről, akik a körülmények mellett (köd) a kissé átalakított pályával sincsenek teljesen kibékülve. Jan Tischhauser FIS- pályatűző szülei alighanem csuklórohamokkal küzdöttek az első edzés után, az igencsak nehézre alakított vonalvezetésre több síző is panaszkodott, extrém nehéznek és túl veszélyesnek találták a pályát. Fischbacher és Görgl szerint a határon kellett síelniük, Fenninger szerint pedig már-már veszélyes így a lejtő. A versenyen nem tud részt venni az osztrákok közül Nicole Schmidhofer, aki a jobb térdében ínszalagszakadást szenvedett. Az edzésen a spanyol Ruiz Castillo is bukott, róla azonban nem szóltak a hírek - talán megúszta.
 
Lindsey Vonn ismét hajszál híján kerülte el a bukást. A férfiléceken síző amerikai hölgy majd minden versenyen kísérti a sorsot - eddig még mindig megúszta... „Túl gyorsan és egyenesen mentem bele egy kanyarba, nagyon közel voltam egy nagy bukáshoz.” - mondta a célba több mint 4 másodperces hátránnyal érkező Vonn. A svédek nagyasszonya, Anja Pärson is panaszkodott, ő épp a látási viszonyokra, de persze a pályára is: „A régi lejtő jobb volt. A fő problémát azonban a látási viszonyok jelentették, néhol csak fél méterre láttam el.” Az első edzést egyébként épp Vonn nagy riválisa, Maria Riesch nyerte, a pályát azonban ő is élesen kritizálta. Mögötte az amerikai Julia Mancuso és az olasz Daniela Merighetti végzett.
 
Csütörtökre aztán megjavultak a látási viszonyok (a hőmérséklet pedig -8°C-ra csökkent), és ezzel együtt a hölgyek kedve is. Vonné biztosan - ezúttal nem hibázott, és óriási fölénnyel nyerte a tréninget. Az amerikaiak nagy örömére kettős sikert arattak, hisz Julia Mancuso végzett a 2. helyen, míg a 3. helyre Elisabeth Görgl érkezett. Maria Riesch több mint 2,5 másodperces hátránnyal ma csak a 7. helyen zárt. Ruiz Castillo is teljesítette a pályát, bizonyítva, hogy előző napi bukásánál jól vizsgázott a pálya biztonsági rendszere - Schmidhofer természetesen csak a rajtlistán szerepelt, nem indult.
 
 
Néhány fontos tudnivaló a Hahnenkamm-rennenről:
 
 
Wengen után újabb klasszikus helyszínre érkeznek a világ legjobb alpesi síelői, az évtizedes hagyomány folytán ma már csak a versenyek versenyeként aposztrofált kitzbüheli Hahnenkamm (azaz „Kakastaréj”) idén 71. alkalommal ad otthont a rajongók körében a szezon fénypontjaként emlegetett viadalnak. A Hahnenkamm- verseny hagyományosan három versenyszámot foglal magában. A lesiklást a világ legnehezebb, egyben legveszedelmesebb pályáján, a hírhedt „Streifon” rendezik. A műlesiklásnak, ill. a kombináció technikai részét a „Ganslernhangon” (erőltetett, szó szerinti fordításban: „Lúdtanulólejtő”) tartják. Alkalomadtán azonban óriás-műlesiklás, Szuper-G, esetleg még egy-egy lesiklást is betettek a programba.
 
A hétvége holnap Szuper-G-vel veszi kezdetét. Mint a Streif kondícióiból kitűnik, nem leányálom ezen végigmenni, ennek megfelelően 1961 óta nem is engedik a gyengébbik nem képviselőit versenykörülmények közt lecsúszni a lejtőn. A Világkupák 1967 óta íródó története során Luxemburg legendája, Marco Girardelli bizonyult Kitz legeredményesebbjének, a 80’-as, 90’-es évek négyszeres világbajnoka hétszer győzött (3x szlalomban, 3x kombinációban és 1x lesiklásban). A „Herminator”, aki ötször győzött Szuper-G-ben (és még egyszer lesiklásban), valamint Pirmin Zurbriggen (3 lesiklás, 3 kombináció) egyformán hatszor-hatszor állhatott a dobogó legfelső fokára. A mostani mezőnyből Didier Cuche a legsikeresebb: lesiklásban háromszor, szuper-G-ben egyszer győzött. Jens Byggmark szlalomban, Bode Miller pedig kombinációban nyert kétszer, Benni Raich (szlalom - kombináció) és Michael Walchhofer (lesiklás - kombináció) különböző diszciplínákban aratta le a sikert.
 
 
Kitzbühel sok egyéb mellett azért is unikális, mivel itt tartják manapság az egyedüli „klasszikus kombinációt”, ami annyit tesz, hogy a szombati lesiklásban és a vasárnapi szlalomban elért eredményeket összevetik, ez alapján tehát a hét utolsó napján két győztest is kihoznak. A kombinációs verseny győztese elnyeri a „Hahnenkammsieger” megbecsült titulusát. De ez még mind semmi! Az a sportoló, aki háromszor is diadalmaskodik kombinációban, életre szólóan kap egy aranyból készült, gyémántokkal kikövezett brosst. Girardelli és Zurbriggen mellett a két norvég legendát, Kjust és Aamodtot találjuk ebben az illusztris társaságban. Tavaly szuperóriás-műlesiklásban és lesiklásban is Didier Cuche győzedelmeskedett, a svájci veterán duplázásával Hermann Maier és Stephan Eberharter nyomdokaiba lépett. Szlalomban a német Felix Neureuther, kombinációban pedig Ivica Kostelić zárt az élen.
 
A svájci idén is esélyes lehet, Neureuther talán kicsit gyengébben teljesít - ám a legnagyobb esélye a címvédésre a bombaformában ideérkező horvátnak van. Még egy rövid ideig nézzünk vissza a múltba!
 
 
A „Streifon” 1937-ben rendezték az első versenyt, azóta a háború és általában környezeti tényezők (leginkább hóhiány) miatt elmaradt 8-8 versenyt leszámítva nem múlik el év Kitz nélkül. 1967 óta a Világkupa kirobbanthatatlan része. A lesikló versenyt 3312 méter hosszú pályán rendezik, már persze kizárólag optimális időjárási körülmények közepette. Szintén csak ideális esetben 1665 méteren van a rajt, és 860 méterrel lentebb a cél. Az átlagos meredekség 27 százalék, de van egy rövid rész, amely 85 (!!) százalékos.
 
 
S most következzék egy rövid pályaismertető! Előre szólok, most egy kicsit visszaköszön a Forma-1-es aszfaltcsíkok bemutatója. Rögtön a pálya elején komoly kihívás elé kerülnek a versenyzők, itt található ugyanis a „Mausefalle”, magyarul az „egérfogó”, ami a gyakorlatban a pálya legmeredekebb, már említett 85%-os szűk szakasza, ahol ugratniuk kell a delikvenseknek. Átlagosan 60 métert tesznek meg a levegőben, az 1970-es években azonban ez elérte a 80 métert is. Egy 180 fokos fordulót követően érkeznek a „Karussell” nevű sikánba. Itt – a rendezők minden igyekezete ellenére – gyakori vendég az apró felszíni egyenetlenség, így ezeket is figyelembe véve roppant nehéz megfelelő íven erős sebesség mellett fordulni. Ugyanis ahogy az autósportban, gyorsasági síelésben is kulcskérdés a sikánt követő kigyorsítás.
 
Az S-kanyart követően szükség is van a lendületre, hiszen egy balkanyart követően újabb meredek rész veszi kezdetét, ez a „Steilhang”, amit a pálya egyetlen, viszonylag lankásabb része követ. Vagyis itt mód nyílik apró szusszanásra. Ezt a nyugodalmas, éles kanyartól mentes övezetet három szakaszra szokás bontani: Brückenschuss, Gschöss és az Alte Schneise. Utóbbit szokás a Szuper-G versenyek kezdési pontjaként kijelölni. Újabb ugrató vezeti fel a következő nehéz szakaszt, ez a „Seidlalm”. A „Lärchenschuss” nevű jobbos forduló fordulónál a legjobbak már elérik a 140 km/h-s sebességet is. Közvetlenül a cél előtt érkeznek a „Hausbergkante” nevű ugrató, amit az utolsó erőtartalékok igénybevételével a végső ugrás követ. Ezen a ponton esett hatalmasat három éve Scott Macartney, két éve pedig Daniel Albrecht. (Az eset miatt a célugratót utóbb ledózerolták.) A svájcit három hónapig tartották mesterséges kómában, agyi és koponyasérüléseket szenvedett, de sokáig a maradandó tüdőkárosodás veszélyét sem lehetett nála kizárni. Noha idén végre visszatért a Világkupa mezőnyébe, korábbi sikereit már aligha tudja megközelíteni - de esetében aligha ez a lényeg.
 
 
Aki teheti, nézze meg mindhárom versenyt, vétek kihagyni. A helyszínen 80-100 ezres tömeg várható (nagyjából fele-fele a célban, ill. a pálya nevezetesebb pontjain), a sógoroknál pedig várhatóan újfent nézettségi rekordokat ér majd el a közvetítés. Természetesen mi is igyekszünk beszámolni a versenyről! A lesiklás tavalyi győztesének, Didier Cuche-nek szavaival zárnám ezt a posztot, ami bizony sokat elmond a pályáról: „Minden társamnak gratulálok, akik itt végigmentek. Úgy gondolom, hogy mind őrültek vagyunk!”

komment

Címkék: kis színes alpesi sí

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr782600513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása