HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Lara Gut újra nyelvet öltött a világnak

2011.01.09. 17:26 :: Dave985

A gyorsasági szakágakban olyannyira kiemelkedő Lindsey Vonn fölénye, hogy akárcsak az előző években, idén is kizárólag saját maga foszthatja meg önmagát az aktuális futamgyőzelemtől. Ez a szezon annyiban különbözik a többitől, hogy idén mindent meg is tesz ezért az amerikai klasszis. Egy igazán tökéletes futamot nem láttunk tőle, ma három szarvashibát is elkövetett, ennek ellenére egészen a svájciak tinisztárjáig úgy tűnt, ezzel is hozza a kötelezőt. Nem így történt, Lara Gut pályafutása második Vk- elsőségével megleckéztette a mezőnyt. A dobogó harmadik fokára egy másik svájci, Dominique Gisin állhatott fel. Összetettben újabb értékes pontokat vesztett Vonn, akinek hátránya mintegy száz pont Riesch-sel szemben. S most következik három technikai szám…
 
Idén hatodik alkalommal rendeznek a nők részére szuper óriás-műlesiklást Altenmarktban, az eddigiek alapján az osztrákok joggal bízhatttak az övéik sikerében, ugyanis a németek egykori kiváló kombinációs és óriás-műlesikló versenyzőjének, Martina Ertl 1998-as sikerét kivéve itt mindig a sógorok örülhettek. Az utóbbi húsz év valamennyi hazai gyorsasági síző kiválósága előtt fejet hajtott már Zauchensee: Petra Kronberger (a lesiklás világbajnoka 1991-ben), Renate Götschl (háromszoros szakági győztes, 16 Vk- győzelemmel csúcstartó), Michael Dorfmeister (2003 világbajnok, 2006 olimpiai bajnok) és Alexandra Meissnitzer (1999 világbajnok, 1998 és 2006 olimpiai bronzérmes).
 
A nyolcvanas évek első felében abból a célból hozták létre a három klasszikus versenyszám (plusz alpesi összetett) mellé negyedikként a szuper óriás-műlesiklást, hogy áthidalják azt a méretes szakadékot, ami a mind hosszában, mind gyorsaságában királykategóriának számító lesiklást elválasztotta a kétfutamos óriás-műlesiklástól. Mint a neve is mutatja, elvileg arról lenne szó, hogy itt jóval tempósabb, nem sokkal hosszabb, ám továbbra is kanyargós pályákkal kellene megbirkóznia a versenyzőknek. A feltételes mód azért indokolt, mivel az edzők, tűzőmesterek többsége egyfajta B- kategóriás lesiklásnak tekinti ezt a diszciplínát, kisebb utat kell megtenniük ugyan, de a gyakori irányváltásokra nem helyeznek kellő hangsúlyt. Az osztrák, az amerikai, a kanadai és a skandináv mesterek egyértelműen ezt a megoldást választják, ami nem véletlen, hiszen versenyzőik ebben igazán erősek. A német Andi Fürbeck viszont többször bizonyította már, szigorúan veszi az egyébként könnyen kijátszható szabályokat, s néhol olyan kombinációkkal nehezíti a pályákat, amiken normál Szuper-G- tempóban lehetetlenség túljutni.
 
Szép időben rendezték a mai Szuper-G- versenyt is, verőfényes napsütés, jócskán fagypont fölötti hőmérséklet fogadta a több ezer kilátogató szurkolót. A Kälberloch mindezek ellenére remekül kitartott, állta a terhelést, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy 50-es rajtszámhoz közel is remek időt lehetett síelni.
 
A sort egy hazai reménység, Margret Altacher (10.) nyitotta, kiváló idővel, ha a pálya alsó szakaszát picivel jobban síeli meg, még előrébb jutott volna, pályafutása második TOP-10-es eredménye (néhány hete szuper-kombinációban zárt ugyanezen a helyen) után azonban aligha érez keserűséget. Nagyon nehéz dolga lesz, de ha Cortinán is folytatja jó sorozatát, akár utazhat is Garmischba. A kanadai Britt Janyk (9.) lassan, de biztosan összeszedte magát a kiábrándító észak-amerikai versenyek után, zsinórban harmadszor zárt a legjobb 15 között. Az utolsó métereken jött ki jobban a lépés, 14 századdal gyorsan át is vette a vezetést az osztráktól. Maruša Ferk (28.) nem találja a fonalat továbbra sem, komoly késésben volt az elejétől kezdve, de előnyére legyen mondva, a nap legszebb egylábas mentését tőle láttuk. Rendkívül szorosan alakult a verseny, a svájci Nadja Kamer (11.) és a dél-tiroli Johanna Schnarf (14.) is csak 3 tizeddal maradt el Janyktől. A Lake Louise-ban szerzett nyolcadik helyezés óta folyamatos lejtmenetben van Gina Stechert (36.), ma a pontszerzés is meghaladta képességeit, miután keresztbeálltak lécei a pálya lankásabb, hátsó részén.
 
Elena Fanchini (7.) idén roppant kiegyensúlyozott, tegnap is remekelt, ma sem akart ettől elmaradni. Tiszta íveket választott, ügyesen felmérte a pálya nyújtotta lehetőségeket, nem sokall be, mint utóbb mások. Mindössze 8 századdal ugyan, de átvette a vezetést, amivel végül az utóbbi 4 év legjobb helyezését érte el. A tegnapi botlás után ma javított Fränzi Aufdenblatten (12.), szoros volt a verseny, de végül kiszorult a TOP-10-ből. Másodszor szólaltak meg a szirénák, érkezett a hazaiak abszolút kedvence, a tegnapi bronzérmes Anna Fenninger. A fiatal síző kiváló formának örvend, minden edzésen és tegnap élesben is remekelt, de a túlzott magabiztosság ezúttal nem fizetődött ki. Az ominózus éles, szűk jobbos fordítóhoz túl nagy sebességgel érkezett, azt még bevette, de onnan már csak a bukótér várta. Három sok hibával tarkított menet következett, előbb a francia Marie Marchand-Arvier (20.), majd két svájci, Andrea Dettling (24.) és a 2006-os lesikló olimpiai ezüstérmes Martina Schild (25.) előadásában.
 
Fanchini továbbra is éllovasként állhatott a reklámtábla előtt, miután két igazi nagyágyú, Julia Mancuso (16.) és Ingrid Jacquemod (19.) sem tudta megváltani a világot. Aztán érkezett Dominique Gisin (3.), aki szektorról szektorra növelte előnyét az olasszal szemben, a célban 64 százados fórt jelzett az eredményjelző, amivel már akár a dobogóra is aspirálhatott. Szép, nyugodt síeléssel operált, cserébe a tempójával akadtak problémák. Őt honfitársa, Fabienne Suter követte, nagy rössel vágott neki a pályának, ugyanaz lett a veszte, mint előzőleg Fenningernek, csak egy kicsivel lejjebb érte utol a balszerencse. Tina Maze a megszokott eleganciával, késés nélkül vette az akadályokat, sajnos ez a rajtra túlzottan is vonatkozott, szabálytalan (vélhetően túl korai) rajt miatt diszkvalifikálták a szlovén lányt. Időeredménye a 8. helyre lett volna elegendő, így értékes pontokat vesztett egy butaság miatt.
 
Az osztrákok lassan kardjukba dőltek, miután olimpiai bajnokuk, Andrea Fischbacher kockázatos menetét sem kísérte szerencse. Kiesése előtt, a második időmérési pontnál még Vonn majdani szektoridőjét is felülmúlta, s Guttól is csak 3 századdal maradt el… A szakág legjobbjai közt Maria Riesch (6.) volt a következő. Nézőpont kérdése, hogy megfontoltan, avagy visszafogottan síelt az összetett éllovasa, kiesési gondja nem voltak, mint ahogy az is sejthető volt, hogy ezzel a teljesítménnyel lemondhat a dobogóról. Ennek ellenére nagy szerencséje volt a németnek, mivel századok választották el a 10. helyezettől.
 
 
20-as rajtszámmal Lindsey Vonn (2.) vágott neki az 1900 méteres pályának. Sebessége szokás szerint kiemelkedő volt a kanyarokban, senki más nem meri és tudja ekkora tempó mellett ennyire simán betenni léceit a fordulókba. Igen ám, de ez a kanyargós pálya ezt nem engedte meg. A középső részen két óriási hibát is elkövetett, ismét kezével érintette a havat, de valahogy korrigálni tudott. Lényegében a második szektorban vesztette el a futamot, azzal együtt is, hogy az utolsó tőrdöfést a célegyenes adta be reményeinek.
 
Távolról sem volt tehát lefutott a dolog, még az után sem, hogy Elisabeth Görgl (4.) még Vonnt is alulmúló második szektor után remek utolsó résztávval felléphetett a virtuális dobogóra, végül a mai napon érmes nélkül maradtak az osztrákok. Anja Pärson vérszemet kapott a tegnapi dobogó után, s az új lécekkel remekül kezdett, majd két bizonytalan kanyarvétel után ő sem tudta bevenni az ominózus kaput. De még ezután sem könnyebbülhetett meg Vonn. Carolina Ruíz Castillo lassan 11 éve nem állt Világkupa- dobogón, akkor is óriás-műlesiklásban sikerült ez a bravúr. Mai napon a győzelemtől sem volt olyan távol. Az utolsó szektor előtt mindössze egyetlen tizeddel volt elmaradva az önkívületi formában versenyző spanyol, Vonn utolsó részidejét elnézve könnyen beférhetett volna eléje, de a dobogóra mindenképpen felférhetett volna, ám az utolsó nehéz kanyarban rontott, belement a kapuba, így világszenzáció helyett kiesés lett a menet vége.
 
Ezek után mindenki szeme Lara Gutra (1.) vetült, az ugyanis egyértelművé kezdett válni, hogy egy bevállalós, hibátlan menettel meg lehet verni a szám koronázott királynőjét. Ha valaki, akkor a svájci lány erre képes lehet. A felső részt kivéve minden szektorban gyorsabb volt Vonn-nál, a végén több mint 3 tizeddel, így összesítésben 53 százados előnnyel vette át a vezetést a fiatal svájci.
 
Leanna Smith (32.) harmatgyenge menete után a közvetítés abbamaradt, kapcsoltunk a Tour de Ski záróetapjára, arra a kutya nem gondolt volna, hogy lehet itt még fordulat. Pedig nem sokon múlt… A francia Marion Rolland (13.) szép, ám nem túl gyors menete után megismételte tegnapi eredményét, majd Regina Mader (8.) slisszolt be a legjobb tíz közé. Hiába a specialitásához közelítő pálya, Viktoria Rebensburg nem tudott csodát tenni, középszerű részidők után még a célvonalig sem jutott el, hasonlóan Jessica Lindell-Vikarbyhoz, a svéd mondjuk TOP-10-es eredményt hagyott elrepülni az utolsó métereken.
 
Brutálisan kiegyenlített az osztrák gyorsasági sícsapat, legalábbis egymáshoz képest mindenképpen, erről a 21 éves Nicole Schmidhofer (15.) is mesélhetne, újabb TOP-15-ös szerepléssel zárta ezt a hétvégét. A slusszpoént aztán kis híján a 31-es rajtszámmal induló Nicole Hosp (5.) szolgáltatta. Szenzációsan kezdett, s a lendülete egészen a harmadik szektorig ki is tartott, annak végén 57 századdal verte Gutot. A végét azonban valamiért borzasztóan elrontotta, nem tudni miért, de majdnem két másodpercet kapott csak ott a svájcitól, így végül éppen csak, két századdal befért Riesch elé, az ötödik helyre.
 
Hosp menetét (nem) látva egészen más megvilágításba került a verseny folytatása, mivel őt az újabban bombaformában versenyző Daniela Merighetti követte. Az olasz lány azonban már a pálya közepén teret vesztett, majd ki is esett. Az osztrákoknak még mindig maradt egy aduásza, a szám egykori junior világbajnoki ezüstérmesének, Mariella Voglreiternek a személyében. Az első szektorban még gyorsabb is volt Gutnál, ám nem sokkal később ő is besokallt, nem is tudott már korrigálni.
 
A szokatlanul sok kieső miatt szép számban gyűjtöttek pontot a később indulók. Az olasz Elena Curtoni (22.) például első szakági pontjainak örülhetett, tegnap lesiklásban ugyanezt mondhatta el magáról. Az amerikai Laurenne Ross (23.) és az inkább óriás-műlesikló kanadai Marie-Michele Gagnon (30.) második alkalommal zárt pontszerző helyen ebben a szakágban. Christina Staudinger (17.) eddigi pályafutása legjobb Vk- eredményét teljesítette, majd Francesca Marsaglia (26.) és Stephanie Moser (21.) már-már szokás szerint pontot érő helyen zárt. 43-assal idén először örülhetett ugyanennek a norvég gyorsasági sísport nagy ígérete, Lotte Sejersted. (27.) Az őt követő svájci Abderhaldenen (29. – első szakági pontok) kívül még a francia Margot Bailet zárt a legjobb 30 között. 49-es rajtszámmal elért 18. helyezése több mint bravúr. Volt egy szem újoncunk is, az ukrán Bogdana Macocka a végére nagyon elfáradhatott, 11 másodpercen is túli hátránnyal az utolsó, jelen esetben a 38. helyen végzett. (Csak egészen zárójelben hadd emlegessem a román szövetséget, nekik köszönhetően gyaníthatóan egy remek helyezéstől esett el az idéntől magyar színekben versenyző Miklós Edit…)
 
Bogdana Macocka (1989) – ukrán: Junior VB: 19. (kombináció, 2008 Formigal), 41. (Szuper-G, 2009 Garmisch), 43. (szlalom, 2008 Formigal), 44. (lesiklás, 2009 Garmisch); 10x FIS Race-dobogós (GS, SL), ebből 3 győzelem; Észak-Amerikai Kupán egy TOP-10-es helyezés; 13 dobogós helyezés, 5 győzelem különböző junior versenyekről; ukrán junior ezüstérmes („óriás”, 2010); kétszeres ukrán bajnok (SL 2009, GS 2010), négyszeres ezüstérmes és kétszeres bronzérmes
 
Az olasz anyuka és svájci apuka gyermekeként még mindig csak 20 évvel ezelőtt született Lara Gut a svájci alpesi sísport nő szekciójának legnagyobb ígérete. Kétszer akasztottak nyakába ezüstérmes a juniorok közt lesiklásban, majd ezt 2009-ben a felnőttek között is megismételte lesiklásban és szuper-kombinációban. Mindeközben megnyerte 2008-ben az összetett Európa Kupát és a két gyorsasági szakági elsőséget is elhódította. 2007 decemberében mutatkozott be a Vk-ban, majd nem sokkal később, élete első lesiklásán a második helyen végzett hazai közönség előtt, Sankt Moritzban. (Emlékezetes módon az utolsó métereket hason tette meg.) Ugyanott decemberben megszerezte első Vk- győzelmét, majd miután a teljes tavalyi évet ki kényszerült hagyni, 42. Vk- rajtján másodszor állt a dobogó legfelső fokára.
 
Lindsey Vonn statisztikai mutatóit már ismerjük: 71 dobogó/ 254 rajt. Mint már szó volt róla, idén sokat hibázik kedvenc számaiban is, értékes pontokat veszít az összetett győzelemért folytatott versenyfutásban. Tavaly ilyenkor közel 200 ponttal vezette a tabellát, a mostani helyzet még azzal együtt is egészen más, hogy tavalyhoz képest eggyel kevesebb Szuper-G-t rendeztek a szezon ezen szakaszáig.
 
 
Az engelbergi születésű Dominique Gisin pályafutását alapjában befolyásolta a rengeteg sérülés, nem kevesebb, mint hatszor műtötték térdét. 63. Világkupáján ez a mostani a hatodik dobogós helyezése.
 
Kedden folytatódik a hölgyek programja, az innen néhány km-re fekvő Flachauban estébe nyúló szlalomot rendeznek, majd jövő hétvégén Maribor következik, ahol a két technikai számban rendeznek versenyeket.

 

Második szuper óriás-műlesiklás, Altenmarkt-Zauchensee, 2011.01.09.

A futam részletes statisztikáját a szezon eddigi kimutatásával együtt itt tanulmányozhatjátok!

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí alpesi sí világkupa szuper g

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr452572100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása