HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Kostelić győzelemmel koronázta meg a hetét

2011.01.09. 15:07 :: repens

A horvát Ivica Kostelić győzött Adelbodenben műlesiklásban, ezzel a horvát síző összetettben és a szakági Világkupában is élre állt. Egy hét alatt két győzelmet, és három dobogós (plusz egy 5.) helyet szerzett - róla szólt ez a hét! Mögötte osztrákok sorakoztak, Hirscher és Herbst zárt a dobogón, mégis a 4. helyezett Matt lehetett a legboldogabb.

Adelbodenben vasárnap szlalommal folytatták a férfi alpesi sízők a Világkupa programját. Míg az óriás-műlesiklásnak hatalmas hagyománya van itt, a szlalomnak viszonylag kisebb, mindössze 2000 óta rendeznek Vk-versenyeket ebben a szakágban is. Senki nem tudott még duplázni, ám jó néhányan az egykori győzők közül most is itt voltak - épp csak többségük már a mezőny alsóbb régióiba szorult. A 2002-es győző Bode Miller, a 2004-es győztes Rainer Schönfelder és a 2008-ban első helyet szerző Mario Matt a teljes esélytelenség nyugalmával síelhetett, és a 2007-ben a hazai szurkolókat győzelemmel megörvendeztető Marc Berthod is csak tegnapi váratlan remeklése miatt tűnt kicsit sötét lónak. A 2009-es verseny első helyezettje, Reinfried Herbst sem remekel idén, és a tavalyi győztes Julien Lizeroux is csak mostanában kezd formába lendülni. Jó esély nyílt tehát arra, hogy újabb név kerüljön fel a győztesek listájára.

Az első futam fagypont feletti hőmérsékleten, enyhén felhős időben, a német edző által tűzött pályán Ivica Kostelić menetével indult, a horvát hiba nélkül jött, és hatalmas fölénnyel nyerte a futamot. A francia Julien Lizeroux érkezett másodikként, és a címvédő néhány méter után oldalán csúszva fejezte be a versenyt. Újabb francia következett, Jean-Baptiste Grange, az alsó szakaszon meg kellett állnia, de utóbb kiderült, már felül kapura lépett, így kizárták. A tegnapi versenyt kihagyó Silvan Zurbriggen ma már ott volt a rajtnál, a svájci menőnek nem biztos, hogy ezért megérte tartalékolni (10.)... Az osztrákok közül Reinfried Herbst érkezett elsőként, ő is besokallt a letörésnél, ám célbaért (12.).

6-ossal következett Benjamin Raich, és már a felső szakaszon kaput tévesztett - távolodnak az összetett remények. A szlalomban mostanában remeklő svédek első képviselőjeként André Myhrer érkezett, ő végre hibátlanul jött, ám így is másfél másodpercet kapott a horváttól (4.). Manfred Pranger volt az első nagyobb hiba nélkül teljesítő osztrák, ám ez is csak arra volt elég, hogy Myhrert kevéssel verje (3.), Marcel Hirscher viszont hét tizeddel elmaradva Kostelićtől bejött a 2. helyre. Manfred Mölgg következett 10-essel, nagyszerű középső szakasszal még Kostelićnél is gyorsabb volt, ám esés lett a vége.

Mattias Hargin honfitársával volt versenyben, végül elmaradt Myhrertől (6.), majd a német edző által tűzött pályán Felix Neureuther mérsékelt menetét láthattuk (8.). Kanadaiak következtek: Michael Janyk tovább sűrítette a követőbolyt (5.), Julien Cousineau viszont pocsék sízés után kaput is tévesztett, és kiesett. Az első 15 induló sorát az olasz olimpiai bajnok, Giuliano Razzoli zárta - a meredek részen ő is elhasalt.

Ted Ligety átmentette tegnapi második futamos formáját - még a letörés előtt kaput tévesztett. A francia Steve Missillier nem tudott versengeni az élmezőnnyel (11.), a szlovének egyetlen magmaradt képviselője, Mitja Valenčič pedig hibákkal tarkított menet végén nagy hátránnyal ért célba (19.). Cristian Deville háromra növelte a kieső olaszok sorát (vagyis a célbaérőké nulla maradt), Marc Gini viszont a svájciak nagy örömére kockáztatós menete ellenére jó idővel látta meg a célt (7.). A norvég Lars Elton Myhre nem érezte a pálya ritmusát, végül kapura lépve búcsúzott, és a fiatal svéd, Axel Bäck is inkább csak a célbaérésnek örülhetett - végül viszont nem is zárt rossz helyen (15.).

A cseh Ondřej Bank is a kiesők sorát gyarapította, a valójában hazai versenyén futó "moldáv", Urs Imboden viszon tetemes hátránnyal legalább célba ért, és továbbjutott (20.). 25-össel jött az első japán, Szaszaki Akira, Imbodent legalább megelőzte, és biztosan jutott tovább (16.). Három svéd jött egymás után: Markus Larsson kiválóan jött végig (8.), Jens Byggmark hasonló sízés végén az alsó részre nagyon belassult (13.), Anton Lahdenperä pedig nagy hiba után hatalmas hátrányt szedett össze (35.). Az első 30 induló sorát a kanadai Brad Spence biztonsági menete (21.) után a japán Juasza Naoki szenvedése zárta (28.) - mindketten továbbmentek.

A rengeteg kiesőnek és hibázónak köszönhetően 30-on túlról is sokan bejöttek a top-30-ba. A korábbi győzők közül Mario Matt rég nem látott formában síelt (43-assal 14.), és Marc Berthod is biztosan továbbment (40-essel 18.); Bode Miller azonban szokás szerint kiesett, Rainer Schönfelder pedig egyszerűen lassú volt (32.).

Stefano Gross bizonyította, hogy nem volt véletlen tőle a zágrábi csoda, a déltiroli síző 52-essel bejött a 17. helyre (egyetlen olaszként lett második futamos). Top-20-ba került volna 39-essel a kanadai Paul Stutz is (18.) - ám utólag kaputévesztés miatt kizárták. A 22. és 30. hely között egymás után sorakoztak a meglepetés sízők: a francia Maxime Tissot (48-assal) és a szlovén Matič Škube (38-assal) holtversenyben jött be a 22. helyre, az amerikai Will Brandenburg 37-essel lett 24., a cseh Filip Trejbal 46-ossal 25., a meredek szakasszal megszenvedő finn Kalle Palander 42-essel 26., a svájci Justin Murisier 45-össel 27., a kanadai Trevor White pedig 44-essel 29. helyen zárt. Az orosz Alekszander Horosilov az idénybeli legjobb síelését produkálta, 71-es rajtszámmal ért be a 30. helyre.

Két újonc mutatkozott be ma a mezőnyben, a svéd Johan Öhagen 23 évesen, különösebb eredmények nélkül érkezett ide - és hamar búcsúzott is. A kanadai Sasha Zaitsoff leért ugyan a célba, ám nem igazán bizonyította, hogy nagy jövő állna előtte (47.)...

Újoncok:
Johan Öhagen (1987) - svéd (Mora): Európa Kupa: 20 start, 2xtop-30, legjobb hely: 17. (óriás). Ausztrál-Új-zélandi Kupa: 3 start, 1 győzelem, 2. hely (szlalom). FIS-versenyeken 7 győzelem, 17 dobogó.
Sasha Zaitsoff (1990) - kanadai (Vancouver): Junior VB: 28. (szlalom, 2010 Les Planards), 44. (óriás, 2010 Les Houches), 58. (szuper-G, 2010 Megeve). Észak-amerikai Kupa: 24xtop-30, legjobb hely: 4. (szuper-komb.). Dél-amerikai Kupa: 4 start, legjobb hely: 4. (szuper-G). FIS-versenyeken 7 győzelem, 15 dobogó.

 

 


A második futam pályáját a franciák edzője tűzte - a gallok legjobbjai azonban nem érték meg a második futamot, csak Missillier és Maxime Tissot bizakodhattak a "hazai pálya" előnyében.

Horosilov biztonsági menetével indult a futam (24.), majd Trevor White valamivel jobb síelésével folytatódott (21.). Juasza kockáztatott, a végén nagyokat hibázott, így sem jött rosszul (19.). Murisier is vétett kisebb hibákat (23.), Palander pedig egy nagyobbat: a meredek szakaszon rálépett egy kapura, újra pont nélkül maradt.

Trejbal gond nélkül lejött, idénybeli első pontjait szerezte (20.). Brandenburg végre megértette, hogy többet ér egy pont az állandó kieséseknél (25.), Škube pedig élete síelését bemutatva átvette a vezetést, és a 12. helyre lépett előre. Tissot-n nem segített a francia pályatűzés, kicsit felfelé is síelt, így az utolsók közt ért célba (26.). Brad Spence különösebb hibát nem vétett, ám jóval Škube mögé ért be (17.).

Imboden szülőföldjén remekül jött, a meredek szakaszon hatalmas hibája ellenére is át tudott jönni, és az idényben először szerzett pontokat Moldovának (11.). Valenčičnek gyalogolnia kellett, így hiába ért célba, Vk-pontot nem szerzett (28., szintidőn kívül). Berthod nem tudta megismételni jó első futamát, nagyokat hibázva ért célba (22.). Gross teletöltötte az olaszok keserű poharát: már az első kapuk egyikére rálépett, ezután csak a közönségért síelt le a célba (29., szintidőn kívül). Az újabb japán kamikaze, Szaszaki zárta az első 15 síző sorát, remek kezdés után a letörésnél ő is hegyet mászhatott (27.).

Bäck gond nélkül végigjött (15.), Matt pedig átvette a vezetést, a második futam legjobb idejével az 5. helyre lépett előre. Byggmark az osztrák mögé ért be (9.), majd Herbst átvette a vezetést honfitársától, és meg sem állt a 3. helyig. Missillier is csak az osztrákok mögé ért célba (8.) - a francia pályatűző ezúttal nem lehetett elégedett magával. Zurbriggen másodjára sem jött valami nagyot (10.), majd Neureuther is elrontotta a meredeket (6.) - örülhettek az osztrákok. Ráadásképp Larsson is az elrontott második menetek sorát gyarapította (7.), így az utolsó 8 előtt a két osztrák vezetett.

Gini bohóckodását a felső szakaszon rossz volt nézni, az is csoda, hogy a célig elért (18.) - csúfos svájci fiaskót hozott a mai nap. Hargin sem tudott hibátlan futamot összerakni, a középmezőnybe zuhant hátra (13.). Az első futam menőinek érthetetlen gyengélkedését Janyk is folytatta, a kanadai csak nagy előnyének köszönheti, hogy nem esett hátra (5.). Myhrer még az előző sízéseket is alulmúlta - ez a futam méltatlan volt a Vk-éllovashoz (16.).

Pranger a meredekig jól jött, akkor azonban hatalmasat hibázott, és hátraesett (14.). Hirscher viszont nem hibázott, egy másodperces előnnyel jött az élre, és már csak Kostelić volt hátra. A horvát azonban nem tette meg azt a szívességet az osztrákoknak, hogy ő is hibázzon: jól gazdálkodva előnyével bejött az élre, és győzelemmel zárta kiváló hetét.

Szerk.: Utólag kizárták Marc Ginit, úgy tűnik, a téblábolása közben kaput is tévesztett, így értelemszerűen a 18. helytől lefelé mindenki egy helyet előbbrelépett! A csatolt táblázat már a javított eredményeket tartalmazza.

 

Ivica Kostelić 223. Vk-versenyén 13. győzelmét, és 37. dobogós helyét szerezte. A 31 éves zágrábi síző fantasztikus hetet zárt: egy hete Münchenben megnyerte a parallel-versenyt, hétközben századokkal maradt le a győzelemről hazai versenyén, majd tegnap órisban zárt az 5. helyen. Összetettben és szlalomban is átvette a vezetést - mostantól őt kell legyőzni a többieknek.

Marcel Hirscher 59. Vk-versenyén 12. alkalommal állhatott dobogóra. A 21 éves annabergi síző az utóbbi versenyeken gyengélkedett, most azonban visszatért az élbolyba.
Reinfried Herbst 70. Vk-versenyén 15. dobogós helyét szerezte, az idény során először került az élbolyba a 32 éves salzburgi. 

 

 

A verseny végeredménye (Adelboden, férfi szlalom, 2011.01.09.)

Teljes eredménylista, statisztikák részletesebben táblázatként itt.

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí szlalom alpesi sí világkupa 2010/2011

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr422571764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása