HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Boe harmadszor, a németek először nyertek

2011.01.09. 12:18 :: BBali06

photoA 2011-es esztendő első biatlon világkupa állomása Oberhofban került megrendezésre, ahol mindkét nemnél három versenyszámot bonyolítanak le, egy váltó, egy sprint, és egy tömegrajtos versenyt. Az első részben a férfiak váltójáról, illetve a férfiak és a hölgyek sprintversenyével foglalkozunk.

Szerdán a férfiak váltójával indult a 2011-es év. Az óriási erejű szél igencsak megtréfálta a mezőnyt, rengeteg hiba jellemzte a versenyt, a német váltó például már az első lövészet után a 21.helyen állt, Christopf Stephannak kellett bemennie egy büntetőkörre.
A következő lövészet után aztán már vezettek (!),ugyanis a mezőny nagy része rontott, így a bulgárok, a kínaiak, és a csehek is az élbolyban voltak.

Ez csak a cseheknek tartott ki a végéig, mert a bulgárok és a kínaiak sem tudnak olyan sok jó versenyző szolgáltatni, így visszaestek. Az előző helyszínen gyengélkedő oroszok, és a győzte norvégok megint csak bénáztak, a norvégoknak hatot (köztük Lars Bergernek négyet..), míg az oroszoknak öt büntetőkört kellett futniuk. Utóbbinak pikantériája, hogy az utolsó lövészet előtt az oroszok a második helyért küzdöttek, de végül csak a 14.helyen zártak.
Ugyanis a németek majdnem két perccel vezettek, mikor elérkeztek az utolsó lövészetre, és Michael Greis nem riogatta a hazai nézőket, a póttöltények segítségével leszedte mind az ötö korongot. Ami viszont mögötte történt, azt nehéz megfoglalmozni, legyen elég röviden annyi, évekig nem láthatunk ennyi lövőhibát váltóversenyen.

Az olaszok, a csehek, a szlovénok, az osztrákok, és az oroszok is második helyért harcoltak, de Usztyugov a nyolcból (három póttölténnyxel), egyet sem tudott leszedni (!), míg az osztrák Landertinger csak egyet szedett le, így öt és négy büntetőkörre is mehettek be. A második ésd hamradik helyre a csehek és a norvégok jöttek fel, utóbbiak utolsó embere, Ole Einar Björndalen 3:50 perc hátránnyal vette át a váltót a 13.helyen, és hozta fel a harmadikra! Slesingr és Björndalen mehettek a második helyért, amelyet végül a gyorsabb cseh szerzett meg, így a norvégok harmadikok
lettek, a győzelmet a németek szerezték meg, nagyszerű versenyzéssel, Stephan, Wolf, Peiffer és Greis négyes.

FÉRFI VÁLTÓ, VÉGEREDMÉNY:
1.Németország (2 bünteőkör+16 póttöltény) 1:23:53.0
2.Csehország (3+14) +2:22.8
3.Norvégia (6+14) +2:24.0
4.Ukrajna (5+14) +2:44.2
5.Szlovénia (5+16) +2:55.7

Férfi váltó

photoPénteken a férfiak 10 km-es sprintversennyel folytatták az egyéni versenyeket. Eddig hét egyéni verseny volt, sorrendben Svendsen, Svendsen, Björndalen, Boe, Boe, Mezotitsch és Ferry nyert. Ezúttal is a három norvég volt az esélye, azaz Boe, Svendsen és Björndalen. Így állt egyébként az összetett világkupa is, azaz érdekes versenyre volt kilátás. Aarnd Peiffer, aki negyedikként
startolt, vette át a vezetést másfél perces idővel, és sokáig nagyon úgy tűnt, akár meg is nyerheti a versenyt, de Michal Slesingr ezt másképp gondolta, és hibátlan lövészettel átvette a vezetést 6,6 km-nél. De az utolsó körben a német jobban futott, így Slesingr 4 másodperccel kikapott a hazai pályán verrsenyző Peiffertől.
Arra számítani lehetett, hogy a norvégok közül valaki akár nyerhet is, de hogy Emil Hegle Svendsen hármat, és Ole Einar Björndalen négyet rontson, kevesen gondoltak volna. De így történt, így az összetett világkupa éllovasa (és a sprint szakági első) Tarjei Boe került elő a legnagyobb esélyessé. Amit sikerült is bizonyítania, hiába rontott egyet az álló lövészeténél, nagyszerűen futott, így 16 szekundummal megnyerte a sprintversenyt.
Ivan Tcherezov (Cserezov) volt az egyetlen, aki a negyedik csoportból előre tudott jönni, mégpedig hibátlan lövészettel, a negyedik helyre, honfitársát, Andrej Makovejevet kényszerítve a hatodik helyre.

Svendsen nyolcadik lett, így tovább nőtt közte és Boe között a különbsaég az összetett világkupában, míg Björndalen a 22.helyen végzett mindössze. Magyar versenyző ezúttal nem indult.

FÉRFI SPRINT, VÉGEREDMÉNY:
1.Boe (norvég) 25:49.7 (1 lövőhiba)
2.Peiffer (német) +16.7 (1)
3.Slesingr (cseh) +20.7 (0)
4.Cserezov (orosz) +40.1 (0)
5.Makovejev (orosz) +1:00.5 (1)

Férfi sprint, végeredmény

Szombaton a hölgyek 7, 5 km-es sprintversenye következett, A győzelmet a norvég Ann Kristin Flatland szerezte meg két német versenyző, Magdalena Neuner és Andrea Henkel előtt. Az első, fekvő lövészetet követően még Henkel állt a legjobban, ám ő a második lövészet után egyet rontott, így – bár Neuner 150 méterrel többet futott nála – a hajrában 11 másodperces előnyéből közel ugyanennyi hátránya lett.

Flatland hibával kezdett, ő viszont a második sorozatban szedte le mind az öt célt, s ekkor a második helyen állt Henkel mögött és hattal Neuner előtt. A norvég remekül hajrázva tartani tudta Neuner tempóját és végül 5.7 másodperccel megelőzte a villámgyors németet, így a célban első vk-sikerének örülhetett.
NŐI 7.5 KM-ES VERSENY:
1. Ann Kristin Flatland (norvég)     23:29.5 (1)
2. Magdalena Neuner (norvég)     +5.7 (2)
3. Andrea Henkel (német)     +15.2 (1)
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:      
1. Kaisa Mäkäräinen (finn)     394 pont
2. Helena Ekholm (svéd)     321
3. Anna-Carin Zidek (svéd)     291

Női sprint, végeredmény

 

Szólj hozzá!

Címkék: biatlon biatlon világkupa

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr972571382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása