HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Helyreállt a rend: Vonn vezet összetettben!

2010.12.20. 01:30 :: Dave985

 

Mint azt tegnap megelőlegeztük neki, Lindsey Vonn begyűjtötte a mai szuper-kombinációban pályafutása 36. Világkupa-győzelmét, amivel utolérte minden idők – e tekintetben – ötödik legeredményesebb női alpesi sízőjét, a német Katja Seizingert. A szám amerikai világbajnoka és VK- címvédője a vártnál valamivel kisebb előnyt szedett össze a délelőtti, szuper óriás-műlesikló futamon, ám ezt remek szlalommal kompenzálta, így 3 ponttal átvette a vezetést az összetettben az alpesi összetett olimpiai bajnokától, Maria Rieschtől. A verseny egyébként abszolút osztrák fölényt hozott, a legjobb hat közül négy helyet a sógorok foglaltak el.
 
 
Amennyire különlegesek az alpesi összetett versenyei, annyira hányattatott a sorsa. Az eredeti, klasszikus változatnak annak idején komoly súlya volt, ma már kizárólag Kitzbühelben rendezik meg ebben a formában: egy lesiklás és két szlalom eredményeit adják össze, mindezt egy napon letudják. A 2000-es évek nagy találmányával, a szuper-kombinációval nem is lenne olyan nagy probléma, sőt, azzal, hogy csak egy szlalom követi a gyorsabb számot, megnőtt az esélye a gyors sízőknek, ugyanis általában egy gyorsasági szakágakra specializálódott, de azért technikailag is elsőrangú síző így elegendő előnyt tud összekalapálni a szlalomra. Két amerikai az idevágó példa: hiába nyert már műlesikló VK-futamot akár Lindsey Vonn, akár az olimpiai bajnok Bode Miller, az összetett klasszikus változata mellett aligha lenne esélyük.
 
Az FIS versenyirányítói még saját elképzeléseikhez sem ragaszkodnak maradéktalanul. Erre jó példa a tegnapi Val d’Isère-ben rendezett viadal, amit egy lerövidített, gyakori tűzésű, effektíve szuper-g pályán tartották meg. (Bizonyos szakaszain az ún. „tojástartást” a folyamatos kanyarodás miatt fel sem tudták venni, mintha óriás-műlesiklásról beszélnénk.) Vasárnapra ismét beborult az égbolt, ennélfogva a levegő is jócskán enyhült. 49 főt számlált a mezőny, ami szuper-kombinációban megszokottnál számít. Mint ahogy az is, hogy az alpesi sízés magasiskoláját művelő osztrákok itt tudják csak igazán bizonyítani dominanciájukat.
 
Mivel egész nap a Karácsony kommerciális oldalát élvezhettem testközelből, a szuper-g-n történtekre vonatkozólag vakon ragaszkodom repens kollega beszámolójához. A szlalomot már végignéztem a tévés részlegen az ünnepi harcsa és a kávéfőző megvásárlása között, így arról tudok érdemben is nyilatkozni.
 
A svéd Jessica Lindell-Vikarby kezdte a szuper-G-t, hiba nélkül végigjött, ám mint később kiderült, nem volt igazán gyors (13.). Az olasz Daniela Merighetti annál jobban jött, megszerezte a 2. helyet – úgy is mondhatjuk: megnyerte a futamot kategóriájában. Lindsey Vonnt ugyanis gyors síben nincs értelme beleszámítani a versengésbe... Az osztrákok ma is tömött sorokban jöttek az élmezőnybe, nehéz elhinni, hogy idény elején a németek jobbak voltak náluk. Margret Altacher érkezett közülük elsőként, az 5. helyen zárt. A francia Marion Pellissier bőven 30-ban maradt (19.), majd jött az újabb osztrák, Nicole Hosp – technikai sízőként egy tizeddel Merighetti mögé a 3. helyre. A svájci Dominique Gisintől is többet várhattunk volna (7.), honfitársától, Nadja Kamertől pedig kifejezetten ciki, hogy tegnapi remeklése után ma csak 15. lett. A helvétek szomorú napját Lara Gut folytatta, rá se lehetett ismerni a tegnapi bronzérmesre (17.). Jött egy újabb jó osztrák futam, Anna Fenninger is előrelépésben bízhatott 12. helye után. A francia Marie Marchand-Arvier sem jött igazán jól (14.), a szlovén Tina Maze viszont jó helyről várhatta a folytatást (10.). Az olasz Johanna Schnarf ismét remekelt (4.), ám szlalomban nem lehettek vérmes reményei. Šárka Zahrobskát utólag diszkvalifikálták, egyébként se fért volna a 30-ba - a cseh lány is többet várt ma magától. Maruša Ferk is jött már jobban ebben a szakágban, de legalább most nem bukott (18.).
 
A németeknél ezen a hétvégén mintha felcserélődtek volna a nemek, Gina Stechert kieséssel nyitotta az újabb szégyenteljes germán produkciót (bezzeg a férfiak ma is szállították a pontokat...). Anja Pärson idei produkciója fényében talán meg is könnyebbült, hogy most már az elején kiesett - legalább nem szenvedett sokat. A germán szégyen következő epizódja Maria Riesch bóklászása volt a pályán - mert az összetett eddigi éllovasától ezt a 16. helyre elegendő sízést másnak nem lehet nevezni. Lindsey Vonn persze most sem tudott annyira rosszul menni, hogy ne legyen első - pedig igazán mindent megtett ezért, hibázgatott bőséggel, így "csak" két tizeddel nyert. Fabienne Suter a korábbi svájciakhoz képest jól ment (9.), de szlalomban ő is csak hátrébb léphetett. Az egyetlen rossz osztrák teljesítményt a futamban Michaela Kirchgasser mutatta be, győzelmi esélyei elszálltak (24.). Elisabeth Görgl hozta a kötelezőt (6.), Julia Mancuso viszont nem - minden azért az amcsiknak se jöhet össze (11.). A francia Margot Bailet egész jól jött (20.), Rabea Grand viszont a mélyrepülő svájciak hosszú sorát gyarapította (33.). Egy közepes amerikai futam (Leanne Smith, 21.) után a francia szlalom specialista, Sandrine Aubert reményeinek elszállását nézhették a hazaiak (36.).
 
Az osztrák remeklést Andrea Fischbacher folytatta egy 8. hellyel - ő azért szlalomban hátraesésre számíthatott. A germán pusztuláseposz újabb részese Isabella Stiepel volt - szerencséje se volt, 31. helyével épphogy lemaradt egy jó szlalomos pozícióról. Az első 30-at két svájci zárta: Denise Feierabend közepes idővel célba ért (22.), Marianne Abderhalden jobb részidők után viszont kiesett. Az első 30-ba került még a kanadai Marie-Michele Gagnon (25.), az olasz Elena Curtoni (26.) az osztrák Stefanie Moser (27.) és Stefanie Köhle (28.), az amerikai Stacey Cook (29.) és az új svájci tinicsoda, Wendy Holdener (30.). Ráadásul a 17 éves Holdener ezt a helyet jó szlalomosként érte el - kis szépségtapasz a helvéteknek. Zárásként jöjjön a "germán pusztuláseposz" ezen részének zárófejezete: Katharina Dürr a célba érők közt utolsó helyen zárt. Akármennyire is szlalomos, közel hat másodperces hátrány egy német sízőtől parányit kínos, nem is beszélve arról, mennyivel előzte meg őt az argentin Simari Birkner- klán jelenlévő tagja...
 
 
A kiesők miatt, valamint a gyenge lesiklása révén pontszerzésre teljesen esélytelenné váló Aurelie Revillet visszalépésével már csak 39-en vágtak neki a délutáni szlalomnak. Minden már kétfutamos versennyel ellentétben kombinációban mindenki folytathatja a küzdelmet, miután az első 30 fordított sorrendben végigmegy a pályán, s kvázi eldőlnek a lényegi kérdések, a maradék pozíciója szerint lesiklik, a pontszerző helyekre akár ők is befuthatnak.
 
A svájciak idén debütált legújabb üdvöskéje, Wendy Holdener (21.) futott neki az amerikai edző által tűzött pályának. Biztonsági sízése meghozta eredményét, újabb értékes pontokat gyűjtött. Stacey Cook (34.) pontszerzési reményei már a gyenge délelőtti teljesítményével elszálltak. Őt két osztrák, két Stefanie követte, a gyengébb kivitelből: Köhle a 28., Moser a 30. helyen fejezte be a versenyt. Elena Curtoni (23.) meglepő módon némileg felül tudta múlni délelőttjét szlalomban, a kanadai Marie-Michelle Gagnon (12.) pedig megmutatta, hogyan síel egy vérbeli szlalomos, a második legjobb idővel meg sem állt a 12. helyig. Toronymagasan a legjobb műlesiklást Michaela Kirchgasser (6.) mutatta be, bevállalós menete meghozta eredményét, nagyon-nagyon sokáig esély sem kínálkozott arra, hogy letaszítsák a tabella éléről.
 
Laurenne Ross (16.) önmagához képest kifejezett jól síelt, jelentősen előre is lépett, a svájci Feierabend (14.) kicsivel őt is felülmúlta, még egyikük sem járt ilyen magasságokban ezt a szakágat nézve, Ross pedig egyáltalán nem. Leanne Smith (26.) igazi gyors síző módjára kövér kapuvételekkel gurult le a célig, majd két francia okozott örömet a publikumnak. Margot Bailet (17.) megismételte tegnapi helyezését, Marion Pellisier (27.) életében másodszor szerzett VK- pontot, ismét hazai földön. Maruša Ferk (19.) és Lara Gut (18.) egy-egy hellyel visszaesett, de ők sem kitűnő szlalomjukról váltak híressé.
 
A szakág és a szlalom olimpiai bajnoka következett, Maria Riesch (5.) itt sem nyújtotta tudása legjavát, fél másodperccel ő is kikapott az osztráktól, 19 század azonban így is maradt előnyéből, s elnézve a további neveket, egy vaskos TOP-10-es eredményre bizton számíthatott a német. Kezdésként Nadja Kamer (33.) már-már Didier Cuche-re emlékeztető lomha mozdulatokkal kerülgette a kapukat, de Marie Marchand-Arvier (20.) és Lindell-Vikarby (22.) műlesiklása is távol volt az ideálistól.
 
A nevesebb osztrákok képtelenek voltak hibázni ezen a pályán, Anna Fenninger (3.) pl. megfutotta a harmadik legjobb időeredményt, amivel magabiztosan, közel fél másodperces előnnyel át is vette a vezetést. Köszönheti csapattársainak, de végül leszorult a dobogóról, ez így is a legjobb eredménye – ha nem számítjuk a cortinai kicsúszott ezüstérmét. Julia Mancusónak (15.) még gyakorolnia kell a szlalomot, Tina Maze (8.) több nagy rontást is elkövetett, ehhez képest besorolt az időleges dobogós helyre. Őt három gyorsasági síző követte, mindannyian hátra is estek, meglepő módon épp Dominique Gisin (11. – eddigi legjobb szakági eredménye) a legkevésbé, Suter a 13. helyen zárt, Fischbacher (24.) viszont nagyon bizonytalanul mozgott a számára idegen terepen.
 
Újabb osztrák, az univerzális síelés megtestesítője következett, Elisabeth Görgl (2.) kevéssel maradt csak el Fenningertől, befért az öt legjobb szlalomos közé, ami nála hatalmas szó! Margret Altacher (10.) sem pontmentésre törekedett, kis híján bukta lett a vége, de ügyesen korrigált, befért a legjobb 10 közé, életében először. Johanna Schnarf (9.) is méltóképpen zárta sikeres hétvégéjét.
 
Már csak hárman voltak fent a győzelemre esélyesek közül, először az utolsó osztrák érkezett. Nicole Hosp (3.) már az első szektorban elvesztette szűk 5 tizedes előnyét, a pálya utolsó részén viszont tartotta a lépést, ennek köszönheti, hogy 8 századdal befért Fenninger elé a dobogóra. Daniela Merighetti (7.) nem dédelgethetett merész álmokat, ez meglátszott síelésén, annyi előnyt azonban így is összesíelt, hogy megdöntse legjobb szakági eredményét.
 
Lindsey Vonn 78 százados előnyének a tudatában vágott neki a távnak. Ami első ránézésre soknak tűnik, de mondhatnám úgy is, hogy Tina Mazénél jobban kellett síelnie, ha meg akarta őrizni vezető helyét. Az első szektorban gondjai támadtak, 6 tizedet el is bukott fórjából, ám aztán megtalálta a pálya ritmusát, a középső részen csak tartani, a végén már felül is tudta múlni Görgl tempóját, így 32 százados előnnyel megnyerte az idény első szuper-kombinációját.
 
Harmincon túl nem termett sok babér a lányoknak. Isabelle Stiepel (31.) és Rabea Grand (32.) megőrizték pozíciójukat, holott utóbbi elvileg szakági specialista. Két francia legalább pontszerzővé küzdötte fel magát, Marmottan a 29., Sandrine Aubert pedig – tetemes hátrányból, kicsit a keddi szlalomra gyakorlásképpen – a 24. helyig. Csak a rend kedvéért: Katharina Dürr (35.) legalább az argentin milliomos csemetét megverte…
 
A tegnapit folytatva: Lindsey Vonn 247. Világkupáján megszerezte 36. (szakágban a negyedik) győzelmét, amivel beérte az örökranglistán ötödik német kiválóságot, Katja Seizingert. Aktuálisabb és fontosabb tény, hogy ezzel ha három ponttal is, de átvette a vezetést összetettben is.
 
Elisabeth Görgl, aki nem mellékesen a szám vb-bronzérmese, idén rendkívül összeszedetten versenyez, 231. futamán 26. alkalommal állhatott fel dobogóra, kombinációban ez a második pódiuma.
 
 
 
Nicole Hosp térdszalag-szakadás miatt a teljes tavalyi évet kihagyta, idén most végzett először dobogós helyen, pályafutása során ez már a 48.
 
Még Karácsony előtt, kedden újra sílécet csatolnak a hölgyek, Courchevelben szlalomban vívnak meg egymással.
 
 
Női szuper-kombináció, Val d'Isére, 2010.12.19.

 

A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintva tanulmányozhatjátok!

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí alpesi sí világkupa szuper kombináció

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr732527150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása