HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Síugrás: A zord idő tönkretette a harrachovi hétvégét

2010.12.12. 21:54 :: zbigniew

Nem indult zökkenőmentesen a harrachovi hétvége! Mint azt az elmúlt években megszokhattuk, most is az időjárás babrált ki a versenyzőkkel és síugrást szerető szurkolókkal, nyugodt szívvel kijelenthető bár gyönyörű helyen fekszik a sánc, ez a helyszín sajnos nem alkalmas Vk verseny megrendezésére! Mindez köszönhető az időjárás okozta irreális körülményeknek, olykor 14 m/s-os szél fújt hóeséssel egybekötve! Pénteken még senki nem gondolta volna (főleg a csehek nem), hogy ez lesz a vége, hiszen a selejtezőt letudták bonyolítani, ahol Anders Jacobsen nyert magabiztos előnnyel! Sáncrekord közeli ugrására (143 m) az őt követő Kochnak csak egy 136 m-es volt a válasz, így közel nyolc pontos fórral lett a legjobb a nem minősített ugrók közül!

http://www.fis-ski.com/pdf/2011/JP/3007/2011JP3007RLQ.pdf

Szombaton többszöri halasztás után sem tudták megrendezni a versenyt, így másnap a délelőtti órákban próbálkoztak újra! Ekkor Hoferék már eldöntötték, hogy nem lesz második verseny, már annak is örültek volna, ha annak az egynek az első körét letudják zavarni, sajnos erre nem kerülhetett sor, mert szünet nélkül havazott, ráadásul a szél sem csillapodott! Délelőtt fél 10-től jóformán félóránként tologatták a kezdési időpontot, végül Walter Hofer és kis csapata úgy döntött törlik azt az egy versenyt is! Alighanem a döntésnek a cseh helyszínt amúgy is kihagyó versenyzők örültek (Schlierenzauer, Ahonen, Romören, Uhrmann stb.), a hazai és szomszédos országokból átruccanó szurkolók, na és persze a főszereplők, a versenyzők már kevésbé! A FIS részéről számomra érthetetlen miért ragaszkodik olyan helyszínhez már évek óta, ahol egyszerűen képtelenség nyugodt feltételeket biztosítani Vk verseny lebonyolításához, nem beszélve arról, hogy a Négysáncverseny után jan. 8-9-én ismét itt folytatódik a Vk, igaz pár méterrel arrébb, a repülősáncon! Már most borítékolható, hogy ott sem várhatóak majd jobb körülmények! Utoljára egyébként majd napra pontosan 5 éve, 2005 dec.-ében tudtak itt Vk versenyt rendezni, akkor a hazaiak kedvence, Jakub Janda nyert!

Ha már versenyek nélkül maradtunk így a hétvégére essen pár szó a törölt versenyek helyszínéről, a harrachovi Certak-ról! Megépítésének gondolata már a ’70-es években megfogant, mégpedig a Cseh Síszövetség jóvoltából, akik elhatározták, hogy az 1920 és ’52 között megépített ördöghegyi kis Certak sáncai (K40, K70, K90) mellé „felhúznak” egy nagy- és egy repülősáncot is közös cseh-svájci mérnöki projekt által! Miután ezt a döntést a FIS jóváhagyta 1979-ben elkészült a világ 6. sírepülősánca, vele egyidejűleg közvetlen mellé pedig a K120-as nagysánc is, melyek létrejöttéhez több mint 200 ezer köbméter földet kellett megmozgatniuk! 1980 márciusában avatták föl az óriássáncot 60 ezer néző előtt, majd ’81 januárjában mutatkozott be a nagysánc a Világkupában, melyen Roger Ruud diadalmaskodott. Ezt követően még 15 alkalommal adott helyszínt Vk (+3COC) versenyeknek. Sajnos, ha az időjárási viszonyokat vesszük figyelembe akkor a harrachovi helyszín egyike a legszelesebb versenyeknek (ez most is kiderült!), öt éve nem tudtak itt Vk versenyt rendezni, talán emiatt is voksolt rájuk a FIS! Harrachov amúgy a lengyel határ közelében fekszik, így az Adam Malysz fanoknak úgymond „Mekkája”! A kuusamói és a titisee-neustadt-i sáncok mellett még a harrachovi büszkélkedhet legnagyobb sáncmérettel (repülősáncok kivételével), így a Certak a világ 3. legnagyobb nagysánca, melynek 142-es a zsűritávolsága! Ezen a sáncon született az egyik legnagyobb ugrás a világon (nagysáncra értve!), 2004 decembere óta Martin Koch tartja itt a rekordot, egészen 151 m-ig repült egy COC versenyen! A hivatalos rekordot viszont Janne Ahonen birtokolja 145,5 m-rel, melyet Koch ugrása előtt 5 nappal ért el a Vk verseny selejtezőjén!

A harrachovi versenyek egyik nagy hiányzója a Skandináviában várakozások alatt szereplő Schlierenzauer lett volna, akit Mark Mauer vett a szárnyai alá, hogy tökéletes körülmények közt gyakorolhasson Seefelden az elkövetkezendő Négysáncversenyre! Helyét Michael Hayböck foglalta volna el (ha lett volna verseny), aki idén Willingenben érte el legjobb eredményét a Vk-ban (6. lett), Lillehammerben legutóbb egy 22. helyezéssel vétette magát észre! Az osztrákok másik nagy hiányzója az a David Zauner, akit már a szezon kezdete óta nélkülöznie kellett Pointner mesternek, mivel ínszalag szakadást szenvedett még a szezon előtti lillehammeri tréningen! Sajnos még mindig folyadék van az izületében, így az előzetesen karácsony előtt tervezett visszatérését január közepére kellett halasztania, legközelebb Sapporóban láthatjuk majd! Pontosan ezen a helyszínen debütált tavaly, onnantól kezdve pedig sziporkázott, talán most sem kezd másként…! Az osztrákoknál a legnagyobb hír mostanság, hogy szemet vetett a csapat trénerére, Alexander Pointnerre a Norvég Síszövetség, akik a jövő évi oslói VB után távozni kivánó Kojonkoski helyére szeretnének szerződtetni! Pointner épp kapóra jönne nekik, hiszen jövőre az osztrák szakember szerződése is lejár az ÖSV-nél (Osztrák Síszövetség), a norvégok pedig mindenképp neves szakembert kívánnak a csapatuk élén látni! A jelöltek között van még a svájciak csapatfőnöke, Bernie Schödler is! A norvégok sportigazgatója, Clas Brede Brathen nem erősítette meg ezeket a neveket, de hangsúlyozta, hogy van egy lista a lehetséges utódokról! S ha már norvégok!

Sigurd Pettersenre lecsapott az Amerikai Síszövetség, mégpedig a női csapatuknál látnak benne fantáziát! A lányok jelenlegi mestere, Kjell Ivar Magnusson mellé szerződtetnék asszisztensi szerepkörben, akinek feladata lenne a tréner munkájának tehermentesítése, hiszen jelenleg 9 lánnyal kell foglalkoznia, többek között a jövő évi oslói VB egyik nagy esélyesével, a libereci címvédő, Lindsey Van-nal! Az amerikai csillag lelkesen harcolt a női síugrók olimpiai részvételéért, mely sajnos kudarcba fulladt, időközben pedig motivációs problémákkal is küszködött olyannyira, hogy a visszavonulás gondolata is felmerült nála! Az egykori Négysáncverseny győztes Pettersen feladata lenne többek között lelket verni belé és a címvédésre kellőképpen felkészíteni, természetesen Magnusson segítőjeként! Pettersen egyébként idén jelentette be, hogy visszavonul, majd pár nappal később már vissza is vonta ezt, jelezve, hogy ad még egy esélyt magának! Ez az amerikai szerződés viszont épp az ellenkezőjét bizonyítja, nagy valószínűséggel végleg abbahagyta a versenyzést, bár nála nem lehet tudni…!

Öt nappal ezelőtt kezdődött el a Vk sorozat „kistestvérének”, a Kontinentális Kupának küzdelmei is, méghozzá német és norvég sikerrel! Előbb Rovaniemiben taroltak a németek Stephan Hocke vezérletével (a szezonnyitón pl. a dobogó mindhárom fokára német ugró állhatott föl, ráadásul a Top10-ben 6-an végeztek!), majd Vikersundban is folytatták remek szereplésüket, ahol szintén Hocke diadalmaskodott, bár azt megelőző nap a hosszú nevű norvég, Kim Rene Elverum Sorsell hozta lázba győzelmével a hazai szurkolókat! Hocke és Freitag remek teljesítményére felfigyelt Werner Schuster is, aki „A”-keretes meghívóval jutalmazta remeklésüket a soron következő engelbergi versenyekre!

A finn Koivuranta sikertelen Vk szereplését követően a „másodosztályban” próbált feltöltődni, mely olyannyira sikerült neki, hogy két ezüstérmet is szerzett és összetettben Hocke mögött a második helyen áll négy verseny után! Amennyire parádéztak nyáron a lengyelek, annyira nem megy nekik a Vk után a COC-ban sem! Legjobb helyezésük csak egy 19. hely, melyet Piotr Zylának köszönhetnek, aki eddig a legtöbb pontot gyűjtötte össze (4 verseny után 36-ot) hazájának, csapattársai jelenleg harmatgyengék! A vancouveri olimpia előtt lesérült Vassiliev még nem jött teljesen rendbe, nem véletlenül mellőzte őt Sviatov a Vk rajton! Rovaniemiben és Vikersundban ugyan versenyzett már, de a 37., 26. és 58. (!) helyezései nem adnak bizakodásra okot a Vk-ba való visszatérést illetően!

A Világkupa jövő héten pénteken folytatódik a svájci Engelbergben, aznap kvalifikációval (14.10 óra), majd szombaton és vasárnap (mindkét nap 13.45 órás kezdéssel) egyéni versenyekkel!

Szólj hozzá!

Címkék: síugrás síugró világkupa

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr352511883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása