HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Norvég és orosz győzelem a kuusamói mini-Touron

2010.11.30. 17:00 :: Dave985

Gällivare után sem hagyta el Skandináviát a sífutó VK mezőnye. A finnországi Kuusamóban egy úgynevezett mini-Tourt (Ruka Nordic Opening) rendeztek, aminek keretében pénteken sprintben, szombaton 5, ill. 10 km-es távon mérték össze tudásukat, mindkétszer klasszikus stílusban, majd az így összeadódó időeredmények (+ időjóváírások) alapján hendikep-viadalon döntötték el egymás közt a végső győzelem kérdését. A hölgyeknél újra Marit Bjørgen oktatta a mezőnyt, a férfiaknál pedig Alekszander Legkov révén orosz siker született.
 
 
A 16000-es lélekszámú, észak-finnországi település, pontosabban a mellette fekvő Ruka Sportközpont 2002 óta látja vendégül egy hétvégén belül a világ legjobb sífutóit, síugróit és északi összetettesét, utóbbi két sportágban rendre itt tartják a szezonnyitót. (Síugró csapatversenyről itt, egyéni versenyről itt olvashattok!) Csak hogy teljes legyen a paletta, 2005-ben világbajnokságot is rendeztek itt, méghozzá a szabadstílusú műfaj legjobbjainak.
 
Ahogyan az előző hétvégén, úgy most sem indult a hazaiak sérüléssel bajlódó klasszisa, Aino- Kaisa Saarinen, az uraknál pedig napjaink elsőszámú sífutója Petter Northug szerepelt a maródiak listáján.
 
 
 
Bjørgen megállíthatatlan:
 
 
Egy ember híján pontosan 100 sportoló jelezte részvételi szándékát a nők klasszikus sprint számában. Előbb mindenki külön-külön tudta le az 1,2 km-es távot, a továbbiakban viszont csak a legjobb 30 lány folytathatta a versenyt, immáron hatos csoportokban. Onnan az első kettő mellett még idővel is tovább lehetett lépni.
 
A kvalifikációt hatalmas fölénnyel Marit Bjørgen nyerte, a norvég kiválóság 4 és fél másodpercet adott legnagyobb riválisának, Kowałczyknak, akit viszont csak századokkal követte a két szlovén sprintspecialista: Majdič és Visnar. Ezen hármashoz képest 7 másodperces hátránnyal még tovább lehetett jutni a következő körbe. A kiesők közt találta magát egyebek közt Fabjan, Koroszteleva, a német kontingens nevesebbik fele (Sachenbacher- Stehle, Zeller), valamint Johaug és Haag is.
 
A hőmérő higanyszála már mínusz 15 fok alatt volt, a finn nézőközönség hangulata mégsem emiatt volt roppant fagyos. A negyeddöntők során ugyanis mind a hat életben maradt hazai kedvenc elvérzett. A szomszédok sem jártak sokkal jobban, mindössze Charlotte Kalla folytatta a legjobb 12 közt. Kiesett még az osztrákok specialistája, Katerina Smutna, a németektől Fessel, a szlovénoktól pedig Visnar is búcsúzni kényszerült.
 
Hiába zárt a legjobb kettő közt, mégsem került a döntőbe Jusztyna Kowałczyk, mivel – szurkolói szlenggel élve – „korcsolyatempót tett”, ami klasszikus stílusú versenyben azonnal kizárást von maga után. A döntőbe Bjørgen mellett a legnagyobb riválisának ígérkező Majdić, a remek formának örvendő Kalla és Longa, valamint a norvég vb Jakobsen és kisebb meglepetésre a japán Nacumi Madoka került.
 
A finálé a várakozásoknak megfelelően norvég-szlovén párharcot hozott, a vártnál talán keményebb küzdelemben, de végül Bjørgen dugta be elsőként sílécét a célvonalon. A harmadik helyen a 2007-es világbajnok Jakobsen végzett, a további sorrend: Kalla, Nacumi, Longa.
 
 
Szombaton újra klasszikus stílusban síeltek a hölgyek, csak éppen a táv változott, 5 km-en folytatták, immáron 89-en. A lengyel olimpiai bajnoknő tisztában volt Bjørgen legfőbb fegyverével, vagyis félelmetes hajrájával, így nem látott más megoldást, mint az előre menekülést. Kowałczyk az első időmérési pontnál 5, a másodiknál 4 másodperces előnnyel vezetett, ám ez is kevésnek bizonyult, a norvég ismét lehajrázta, 2,1 szekundumot vert nagy riválisára. A harmadik helyért hatan voltak versenyben, az elejétől kezdve Majdić vezette ezt a sort, s ez a helyzet a célvonalig nem is változott, Bjørgen mögött mintegy 18 másodperccel ért be. Őt Csekaleva, Fessel, Kalla és a bájos Vibeke Skofterud követte, Haag és Longa az utolsó km-eken teljesen visszaesett.
 
 
A vasárnapi zárószámra, vagyis a 10 km-es szabadstílusú távra 72 főre fogyatkozott a mezőny. A hendikepes rendszernek megfelelően összeadták az előző két táv időeredményeit, hozzácsapták az időjóváírásokat, majd ennek megfelelően indították el a hölgyeket, elsőként természeten a duplázó Bjørgent. Az nyerte a mini-Tourt, egyben a 200 VK- pontot, aki elsőként haladt át a célvonalon. A norvég kényelmesnek mondható 26 másodperces előnnyel kezdett Majdič előtt, Kowałczyk 35, Kalla 43 másodperccel indult utána. Utóbbi hármas hamar összerázódott, igyekeztek egymást is segíteni, hátha, de mindhiába, Bjørgen előnye csak továbbnőtt. Mivel győzelmét semmi nem veszélyeztette, így a végén már kicsit vissza is vett, így jött össze a 33,6-os előny a végére. A hármas tempóját egyértelműen Kowałczyk diktálta, így előbb Majdič esett vissza, teljesen elkészült az erejével, végül csak a 7. helyet tudta megkaparintani, majd az utolsó km-eken Kallát is faképnél hagyta. Csak a 10 km-t számon tartva Therese Johaug volt a leggyorsabb (29:24,2), megelőzve Fesselt és Kowałczykot. Johaug így beverekedte magát az összesített TOP-10-be.
 
Marit Bjørgen mérlege tehát eddig makulátlan, minden versenyt megnyert, amin idén rajthoz állt. A sor jövő héten nem folytatódik, a háromszoros olimpiai bajnok különedzésbe kezd, a VK-n újra majd csak Davosban látjuk viszont.
 
 

 

 

Legkov lehajrázta Colognát:
 
 
A férfiak sprintjének 125 fős mezőny vágott neki, a kvalifikáció után úgy tűnt, lehet esélyük a finneknek, ugyanis nyolc hazai versenyző is bekerült a legjobb 30 közé, sőt, a TOP5-ben hármójuk is képviseltette magát. A legjobb időt Niklas Colliander (3:03,95) futotta, megelőzve Jauhojärvit, az észt Einastét, valamint Strandvallt. Az éllovasnál 5 másodperccel gyengébb idővel még éppen tovább lehetett jutni. Érdekesség, hogy épp Alekszander Legkov zárt az első, már kiesést jelentő pozícióban. Kiesett az összes német (Tscharnke 32., Teichmann 37., Göring 40., Filbrich 80., Angerer a 100. helyen), búcsúzott Rønning (33.), Csebotko (35.), Simen Østensen (44.), Csernusov (46.), Panzsinszkij (49.), Viljegzsanyin (61.) és Marcus Hellner (63.) is.
 
A biztató kezdés után azonban sorra hullottak el a finnek a harcban, Jauhojärvi mellett még Paakkonen folytathatta. A norvégok és a svédek szintén két-két emberrel kerültek be az elődöntőkbe. Egy-egy olasz, kazah, orosz, észt, amerikai és kanadai versenyző tette teljessé a legjobb 12 mezőnyét, kiesett tehát többek közt Dario Cologna is.
 
A fináléban aztán elmaradt a várt norvég-svéd párharc, mivel utóbbiak elvéreztek addigra. A két norvég (a világbajnok Hattestad és a norvég bajnok Dahl) mellett a hazaiak üdvöskéje, Jauhojärvi, a junior korában három világbajnoki ezüstérmet jegyző amerikai Newell, a korábban mindössze egyetlen TOP10-es eredményt felmutatni képes kazah Poltaranyin, valamint az olasz Renato Pasini alkotta a döntős sextettet. Igazán kiélezett küzdelem a két norvég, a finn és a kazah között alakult ki, a véghajrában aztán Hattestad botja eltört, így ő a dobogóról is leszorult. A norvég győzelem azonban nem maradt el, John Kristian Dahl a tavalyi Davasban aratott győzelme után ismételt, második VK- sikerét ünnepelte. Poltaranin először végzett a legjobb három között, a nézők legnagyobb örömére Jauhojärvi állhatott fel a dobogó legalsó fokára.
 
 
 
Szombaton a klasszikus stílusú 10 km-es táv következett. A penzum mintegy feléig a sprinterként előző nap csak az elődöntőig jutó Emil Jönsson szállította a legjobb részidőket, 3-4 másodperces előnyét nem tudta tartani Colognával szemben, aki 8,1 km-nél már 15 másodperccel átvette tőle a vezetést. A svéd teljesen elkészült az erejével, egészen a nyolcadik helyig vissza is esett. Cologna alatt okos erőbeosztással Legkov zárt a tabellán, az utolsó másfél kilométeren mind ő, mind Rickardsson gőzerővel dolgozták le hátrányukat, ami így nem is volt jelentős a másnapi hendikepes viadal előtt.
 
 
 
A pénteki sprintverseny és a szombati 10 km-es táv időeredményét összeadták, s ezen eredmények alapján vágtak neki a versenyzők (már csak 69-en) a szabadstílusban teljesítendő 15 km-es távnak. Elsőként indult a svéd sprinter, Emil Jönsson, de csak 5 másodperccel a kazah Poltaranyin és tízzel az összetett világkupában vezető svájci Cologna előtt. Legkov 24, Rickardsson 28 szekundummal később indult.
 
Mint az várható volt, már nagyon hamar, az első kör végén (a táv negyedénél) utolérték a kegyetlenül bekezdő svéd sprintert, Colognához és Poltaranyinhoz nem sokkal később csatlakozott Legkov és Rickardsson is. Az újabb iramváltást már sem Jönsson, sem a kazah nem bírta lereagálni, így hárman maradtak az élbolyban. A második és a harmadik körben már egyszer-egyszer próbálkozott az orosz, felmérte ellenfelei kondícióit, majd az utolsó körben ugyanazon az emelkedőn hosszú hajrát nyitott. Számítása bejött, lerázta a többieket, bő 10 másodperccel Cologna előtt ő ért először a célba, tehát ő nyerte a kuusamói mini-Tourt. A svájci a hajrában verte meg Rickardssont, a negyedik helyen egy másik svéd, Marcus Hellner zárt. A 15 km-s távon a legjobb időt Lukaš Bauer (38:10,5) futotta, aki ezzel feljött a 31.-ről feljött az összetett 9. helyére. Meglepetésre a norvégok Northug hiányában fasorban sem voltak, legjobbjuktól, Eldar Rønningtől is csak a 21. helyre tellett.
 
 
 
 
A sífutók e hétvégén Düsseldorfban folytatják, ahol egyéni- és csapatsprinteket rendeznek, mindkét nem számára.

Szólj hozzá!

Címkék: sífutás sífutó világkupa

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr562479158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása