HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Exkluzív: Miklós Edit magyar színekben folytatja!

2010.10.27. 14:48 :: Dave985

 
A Síparadicsom blog exkluzív információi szerint napok kérdése, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök aláírja Miklós Edit állampolgársági kérelmét, így minden akadály elhárulhat az elől, hogy az eddig román színeket képviselő csíkszeredai születésű 21 esztendős lány immáron az anyaországnak szállítsa a szebbnél szebb eredményeket a világkupában, a világbajnokságon, vagy éppen az elkövetkező olimpiákon.
 
Noha a hivatalos bejelentés a szövetség részéről még csütörtökig várat magára, mi már egy nappal előtte is informáljuk olvasóinkat erről a szenzációs hírről. Felmerülhet a kérdés többekben, mitől is annyira örömteli ez a hír?
 
Edit 1988 márciusának utolsó napján született Csíkszeredán, a Hargita lábánál. Igazi sportcsaládban nőtt fel, édesapja és bátyja például jégkorongozik, ő azonban a síelésnél kötött ki. Öt évesen kezdte el pályafutását, kezdetben Romániában, majd – Bónis Ferenc irányítása alatt – külföldi gyerekversenyeken is kipróbálta magát. Az anyagi és edzéskörülményekhez képest szépen jöttek az eredmények, ami viszont maga után vonta, hogy Edit egyre több időt volt kénytelen Karintiában tölteni. 2003-tól már tiszteletét tette különböző junior versenyeken (University Race, FIS Race), ahol olasz, német, norvég és természetesen osztrák tehetségek (pl. Brem és Köhle jelenleg az osztrák felnőtt válogatott keret tagja) mellett pallérozhatta sítudását. Ezeken a viadalokon összesen 13 dobogós helyezéssel büszkélkedhetett, ötször pedig nem is talált legyőzőre.
 
2006 óta egy osztrák edző, Albel Jürgen irányítja felkészülését. Az innerkremsi létesítmény adta meg a lehetőséget, hogy szűkítse a közte és az élversenyzők közti szakadékot. Mindeddigi legnagyobb sikere a Haus am Ennstalban rendezett junior nemzeti bajnokságban aratott győzelme, aminek értékét tovább növeli, hogy a viadalon rajta kívül kizárólag osztrákok álltak rajthoz, köztük egy sor VK- specialista.
 
Junior világbajnokságon először Bardonecchián állt rajthoz, legjobb eredménye a lesiklásban elért 32. helyezés volt, két év múlva, 2007-ben Flachauban viszont ugyanebben a szakágban a hatodik helyen zárt! A 2008-as formigali viadalon még egy hellyel felül tudta múlni ezt a szereplést. Ugyanitt SzuperG-ben a 10. helyen zárt. Noha a kezdetek kezdetén szlalomban is voltak kiugró eredményei, az idő előrehaladtával egyértelműen gyorsszám- és kombinációs specialistaként tartották számon.
 
2005-ban Val d’Isére-ben a Világkupában is bemutatkozott, rendszeresen azonban csak 2008-tól szerepelt a világ legjobb alpesi síelői közt. Legjobb eredményei a svájci St. Moritzhoz köthetők, ahol 2008-ban a 30. (Szuper-G), idén pedig a 28. (szuper-kombináció), majd a 26. (Szuper-G) helyen zárt. Vagyis Edit háromszoros Világkupa-pontszerző, ami napjaink hallatlanul erős női mezőnyében hatalmas teljesítmény.
 
A VK mellett alkalmasint Európa-kupában is rajthoz állt, stabil pontszerzőnek számított, Tarvisióban például kétszer is a negyedik helyet kaparintotta meg.
 
Felnőtt világbajnokságon 2009-ben debütált, nem is akárhogyan. Val d’Isére lejtőjén mindkét gyors számban a kiváló 18. helyen zárta a versenyt. Sajnos az olimpiákkal nem volt szerencséje. Súlyos sérülés miatt ki kényszerült hagynia a torinói ötkarikás játékokat. Vancouverbe még elutazott, első számában, a lesiklásban hatalmasat bukott, mintegy 100 km/h sebességgel vágódott a védőkorlátnak. Mint beszámoltunk róla, Edit négy ellenőrző pont alapján az első 15 közé is jó eséllyel pályázott.
 
Minden idők elsőszámú romániai síelője, Világkupa- pontszerző, kitűnő eredmények világversenyekről. Ő Miklós Edit. A május végén elfogadott kettős állampolgárságról szóló törvénynek köszönhetően nyílt meg az út Edit előtt, hogy valóra váltsa régi álmát: az anyaországot képviselhesse a jövőben világversenyeken. A kérelem már Schmitt Pál asztalán hever, talán már el is látta kézjegyével az államfő, annyi bizonyos, hogy holnap a Magyar Sí Szövetség hivatalosan is bejelenti a tényt, miszerint Magyarországnak az idei évtől rendszeres, akár pontszerzésre is esélyes Világkupa-indulója lesz.
 
Edit január elején Hausban kezdi meg szereplését (a kanadai kiruccanásra nincs meg a kellő fedezet), s amennyiben sikerül megszereznie a hőn áhított történelmi pontot, pontokat, remélhetőleg nagyobb médianyilvánosságot kaphat a magyar sísport, ezen belül az alpesi sí szekció. Reményeink szerint az állam, a MOB is jobban megbecsüli majd anyagilag azt a sportágat, amely jó eséllyel a jövőben – a rövidpályás gyorskorcsolya mögött – második legerősebb magyar télisporttá nőheti ki magát. Nem utolsósorban a magyar vállalkozók is látnak majd fantáziát az alpesi sí szponzorálásában. Edittel együtt edz a jövőben másik két nagy ígéretünk, két olimpikonunk, Berecz Anna és Döme Zsófia is, remélhetőleg az ő fejlődésüket is elősegíti majd érkezése.
 
UPDATE:

Külön kérésre a hivatalos bejelentést megelőzően nem akartuk világgá kürtölni a románok azon törekvését, amivel szeretnék elgáncsolni a procedurát. A Magyar Sí Szövetség elnöke a hétvégén Pozsonyban tárgyal a keleti szomszéd delegációjával, remélhetőleg nem megy el a legfelsőbb szintig az ügy.
 
………………………………………………………………………………………
 
Mérföldkőhöz érkezett tehát a magyar alpesi sí, komoly esély kínálkozik arra, hogy középtávon felkerüljünk a térképre, mint feltörekvő „sínemzet” – az idézőjel még erősen indokolt. Blogunk ezt a ügyet lehetőségeihez mérten támogatni szeretné. Terveink szerint egyebek mellett tudósításokat olvashattok a magyar síelők felkészüléséről, komoly publicitást nélkülöző versenyeiről. Interjúkat készítünk a legtehetségesebb sportolóinkkal, de nem felejtjük el a következő generációt sem. Végezetül minden követ megmozgatunk annak érdekében, hogy közülük néhányan személyes tapasztalataikat is megoszthassák olvasóinkat.
 
A következő 2-3 hétben igyekszünk átalakítani a blog megjelenését, fejléccel és minden egyébbel próbálkozunk csak azért, hogy egy fokkal könnyebben kezelhető, olvasóbarát legyen a Síparadicsom. Minden további javaslatot továbbra is erre a címre várunk:
 
 

komment

Címkék: alpesi sí magyar sportolók

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr62402921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wolff 2010.10.30. 19:40:24

"A május végén elfogadott kettős állampolgárságról szóló törvénynek köszönhetően nyílt meg az út Edit előtt, hogy valóra váltsa régi álmát"
Ez nagyon finomn hülyeség, az említett törvény kimondja, hogy az alapján csak 2011 január elsejétől nyújtható be kérelem. Ellenben elég régóta honosítanak Magyarországon sportolókat mivel különleges érdekből eddig is lehetőség volt erre.

Dave985 · http://siparadicsom.reblog.hu/ 2010.10.31. 02:28:14

@Wolff: Őt idézem május végéről, június elejéről: „Mindenképpen igényelem, egyelőre azért, hogy legyen meg. Ugyanakkor előfordulhat, hogy egyszer Magyarországnak szeretnék versenyezni, és csak úgy igazolhatok át, ha állampolgár vagyok”
A kettős állampolgársági törvény jelentősen megkönnyítette döntését. A procedúra még a régi rend szerint zajlott le, ám épp a kettős állampolgárságnak köszönhetően folytatódhat januártól sportolói pályafutása.
A legfrissebb hírek szerint a románok pénzt követelnek érte, így könnyen ugorhat ez a szezon...
süti beállítások módosítása