HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Síugrás: Ito első GP győzelme Courchevelben!

2010.08.15. 13:34 :: zbigniew

 

Pénteken Courchevelben folytatódott a Grand Prix soron következő versenye, melyen meglepetésre a japánok egyik nagy reménysége, a 24 éves Daiki Ito nyert, aki két kiegyensúlyozott nagy ugrást bemutatva orozta el a győzelmet a fő esélyes Malysz elöl, így élete első GP-sikerének örülhetett!
A csütörtöki kvalifikáción 17 nemzet 64 versenyzője vett részt, közülük tízen előjogot élveztek, ami azt jelenti, hogy egy esetleges gyengébb szereplés ellenére (vagy akár a selejtezőt kihagyva) is részt vehetnek a versenyen! Így a tíz prekvalifikációs ugró mellett 40-en kvalifikálhatták magukat a másnapi versenyre. A nap legnagyobb ugrását (132,5 m) szerezve az egykori északi öszetettes David Zauner nyerte a selejtezőt! Meglepetésre a norvégok két ugrója is „elvérzett” a kvalin, így Evensen (111,5 m) és Jacobsen (102,5 m) is csak a „lelátón” foglalhatott helyet a pénteki versenyen!

Kvalifikáció végeredménye:
 (Courchevel HS132)
távolság (méter)
össz-pontszám
1.
David Zauner
132,5
128,1
2.
Pascal Bodmer
126,5
121,5
3.
Fumihisa Yumoto
122,0
120,3
Teljes lista:

 

A hinterzarteni versenyhez képest Ahonen és Uhrmann nélkül állt fel a mezőny, míg előbbi az autóversenyzést választotta hétvégi programként, úgy utóbbi inkább a további felkészülést az elkövetkezendő versenyekre. A 7-es beülőből indította a versenyt a zsűri, melyet Matura kezdett, s mindjárt egy 128,5 m-es ugrással adta meg a verseny alaphangját, amivel sokáig vezetett is! Meglepetésre az 5.-ként rajtoló Kranjec, mint az első helyszínen, úgy itt sem remekelt és 105 m-es ugrása – mint utóbb kiderült - kevésnek bizonyult a továbbjutáshoz! Olli következett (124 m), aki Matura mögé ért be. Sokáig ez volt a sorrend, közben Küttel (95,5 m), Damjan (99,5 m) és Koudelka (107,5 m) is rontott ugrásokat mutatott be, amivel Kranjec sorsára jutottak! Leérkezett a mezőny fele, mikor a kvalifikáción remeklő Bodmer 127,5 m-es ugrással vette át a vezetést a cseh versenyzőtől! Nem sokra rá Hautamäki 123,5 m.-re is elég volt, hogy élre kerüljön, természetesen a szélkompenzációnak köszönhetően! Zauner következett (127 m), aki a kvali győzelem után esélyeshez méltón a finnt előzte be. Már nem voltak sokan hátra, de még mindig nem tudott elérni senki 130 m-es vagy afeletti távolságot. Ezt meglepetésre elsőként az a 17 esztendős bolgár Zografski (130 m) szerezte, aki már az előző versenyen is kitűnt remek teljesítményével. Ő Zauner mögött a 2. helyen érkezett célba, holtversenyben Hautamakivel! Nem sokkal ezután a nap negatív meglepetését szolgáltatta Romören, aki 89 m-ével a legkisebb ugrást mutatta be a versenyen, így tök utolsóként búcsúzott! Az őt követő Yumoto 109,5 m-re is nagy csalódás, annak tudatában, hogy a versenyt megelőzően új sáncrekordot állított föl 136,5 m-rel, ő is kiesett! Már csak az utolsó 10 ugró volt hátra, mikor a GP első bukása is megtörtént! Hula fogott ki egy jó termiket (129,5 m), viszont talajfogáskor egyensúlyát veszítette és elesett, ennek ellenére a 2. körben folytatni tudta a versenyt, igaz csak a 25. helyről!

  Ezután Ito parádés, 133,5 m-es ugrásával átvette a vezetést az addig élen álló Zaunertől. Ezt követően Ammann (129,5 m) hazai pályán a 8., míg a legutóbbi ezüstérmes Morgenstern csak a 6. helyen ért célba. Malysz indult utolsóként és a nap legnagyobb ugrásával (134 m) ha csak 4 tizeddel is, megelőzte a japánt, így az élről várhatta a folytatást! Az első kör után Malysz, Ito, Zauner volt a sorrend!

 

 A 2. körben továbbra is a 7-es beülőből indultak a versenyzők és 9 ugró után a lengyelek ifjú tehetsége, Mietus (126,5 m) vezetett. Őt Keituri (129 m), majd Kubacki (126,5 m) váltotta az élen. Ezután az orosz Karelin 123 m.-e is elég volt, hogy leváltsa a lengyelt a vezető pozícióból, 8 ponttal vette át a vezetést. Hilde (123 m) volt a következő ugró, de nem tudott előzni, mint ahogy a 4-szeres olimpiai bajnok, Ammann (123 m) sem! Már csak 6-an voltak hátra, mikor Morgenstern javított első körös gyengébb teljesítményén, 131,5 m-ével közel 20 pontot vert Karelinre és már ő vezetett! Őt követően sem Hautamäki (122 m), sem Zografski (122,5 m) nem tudta megelőzni, utóbbi így is élete legjobb eredményét produkálva jött be az osztrák mögé! Zauner következett, aki pazar, 132 m-es ugrásával pontszámban beérte az élen vezető honfitársát és immár holtversenyben vezettek! Izgalmasan alakult a véghajrá, már csak Ito és Malysz volt hátra! A japán ugró 133,5 m-ére egy 130-ast ugrott és ezzel átvette a vezetést az osztrákoktól, majd érkezett Malysz, akinek távolságra legalább annyit kellett volna hoznia, mint amit Ito produkált előzőleg. A lengyel GP-rekorder azonban tőle szokatlan módon hibázott és csak 125 m-en tette le a leceit a műfüvön, ami azt jelentette, hogy nem csak a versenyt veszítette el az élről, hanem még a dobogóról is lecsúszott, s a 4. helyen végzett, összetettben pedig a 2. helyre szorult vissza az újabb ezüstérmet szerző Morgenstern mögé! Ito korábbi GP-ken szerzett 5 ezüstje után végre (ha most egy kissé meglepetésre is) megszerezte élete első GP győzelmét, összetettben pedig feljött a 3. helyre Malysz mögé!

Verseny végeredménye:
 (Courchevel HS132)
távolság (méter)
össz-pontszám
1.
Daiki Ito
133,5
130,0
256,3
2.
Thomas Morgenstern
130,0
131,5
249,1
 
David Zauner
127,0
132,0
249,1
Teljes lista:

Szólj hozzá!

Címkék: síugrás nyárigp

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr502223152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása