HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Kanadának ismét sikerült, Norvégiának továbbra sem

2010.04.11. 20:37 :: GeoCucc

 A férfi világbajnokság utolsó mérkőzéseivel zárult az idei curling szezon, amelynek végeredménye kitűnő képet rajzolt a 2010-es erőviszonyok állásáról. A csoportkörök után a legjobb négy közé Norvégia, Kanada, Skócia és az Egyesült Államok jutottak, s küzdelmeik az alább vázoltak szerint alakultak.

 

A rájátszás mérkőzései:

1. vs. 2.

Norvégia az élen zárta a tizenkét csapat versengését, de még talán ennél is többet jelentett számukra az a tudat, amivel utolsó csoportmérkőzésükön szembesültek: Kanada legyőzhető ellenfél. Ezek után nagy lelkesedéssel készülhettek az újabb ellenük vívott találkozóra, hiszen a csoport élén záró két együttes csapott össze a döntőbe jutásért.

Nergardék arcáról viszont hamar lefagyott a mosoly, és ez nem elsősorban a hűvös jégnek, sokkal inkább Kanada acélos kezdésének volt betudható. Kevin Koeék gyorsan behúztak egy három pontos győzelmet, majd újabb két egységet raboltak a következő endben, s ha ez még nem lett volna elég, további öt pontot írtak az 5. endben, aminek köszönhetően félidőben máris 10:2-re vezettek a nagyokat pislogó norvégok előtt. A skandinávok jól tudták, hogy innen már nincs visszaút, így az első adandó alkalommal, a 8. end után kezet is nyújtottak ellenfelüknek, s a következő találkozójukra készültek abban a reményben, hogy a döntőben talán még visszavághatnak a rájuk méltánytalanul nagy arányú vereséget mérő Kanadának.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Eredmény
Norvégia (Torger Nergård) 1 0 0 1 0 2 0 1 X X 5
Kanada (Kevin Koe) 0 3 2 0 5 0 1 0 X X 11

 

3. vs. 4.

A hosszabbik ágra a skótok és az amerikaiak kerültek. David Smith és Pete Fenson csapatai méltó ellenfelei voltak egymásnak, végig váltogatták egymás között a vezető pozíciót, mígnem a végére döntetlen maradt az állás. 4:4-nél, amerikai kedvezménnyel következhetett az extra end. A skótoknak azonban sikerült a saját szájízük szerint bonyolítani a játékot, így két pontot rabolva tudtak felülkerekedni riválisukon, s találkozhattak a norvégokkal a döntőbe jutásért.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Eredmény
Skócia (David Smith) 0 0 0 1 1 0 0 1 0 1 2 6
USA (Pete Fenson)  0 1 0 0 0 1 0 0 2 0 0 4

 

Elődöntő:

Az elődöntő szintén kiegyenlítődött küzdelemmel kezdődött, amíg Nergardék ki nem harcoltak egy 3 pontos győzelmet az 5. endben, így egy csapásra kényelmes, 7:3-as előnyhöz jutottak a második félidőre. Ugyan ezzel már szinte ráléptek a döntőbe vezető sínpárra, majdnem sikerült elkönyeműsködniük a meccset, hiszen az utolsó end előtt Smithék egy pontra megközelítették őket. A skótok precíz játéka és küzdeni akarása megakadályozta, hogy unalomba fulladjon, vagy idő előtt véget érjen a mérkőzés, de a norvégok a befejezés jogával élve végül simán hozták az utolsó endet, s ezzel mégis bejutottak a döntőbe, s megkapták az esélyt, hogy revansot vegyenek az előző nap elszenvedett vereségért.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Eredmény
Norvégia (Torger Nergård) 2 0 2 0 3 0 0 1 0 1 9
Skócia (Daviid Smith) 0 2 0 1 0 1 1 0 2 0 7

 

 

Bronzmérkőzés:

Előtte azonban még a bronzérmet is oda kellett ítélni valakinek, és itt is megismétlődött a rájátszásban már egyszer kialakult párosítás, hiszen az ott vesztes Egyesült Államok ismét a döntőbe bejutni sikertelenül próbálkozó skót csapattal került szembe. Nem a résztvevők kiléte volt az egyetlen hasonlóság az egy nappal korábbi mérkőzéshez képest; a meccs alakulása és az eredmény is kísértetiesen hasonlított a két csapat előző küzdelmében látottakhoz. Skócia ismét 6:4 arányban nyert, és ismét úgy, hogy az utolsó forduló előtt döntetlen állásnál az amerikaiaknál volt a kalapács, és ismét két pontot tudtak lopni a végén. Ezzel mintegy nyomatékosították, melyikük is érdemli meg jobban a bronzot, s a tavalyi bajnok csapat fel is állhatott a pódium legalásó fokára. A skip David Smith ezzel már hosszú pályafutása hetedik világbajnoki érmét szerezte, s noha ebben a hétben csak egyetlen arany szerepel, a medálok számát tekintve a harmadik legsikeresebb játékossá lépett elő a világbajnokságok történetében.

David Murdoch, aki ezúttal mindössze egy meccsen pályára lépve csupán mellékszereplőként volt jelen, szintén nyakába akaszthatta a bronzot, s sikerek tekintetében ő sem szégyenkezhet, hiszen az elmúlt hat világbajnokságon ezzel már ötödik érmét szerezte.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Eredmény
  USA (Pete Fenson) 0 0 0 2 0 0 1 1 0 0 4
  Skócia (David Smith) 0 0 1 0 0 2 0 0 1 2 6

 

Döntő:

Kanada-Norvégia harmadik felvonás. A csoportban a norvégok csak egy hajszállal, a rájátszásban a juharlevelesek egy egész hajkoronányival nyerték kettejük összecsapását. A nagy kérédés a finálé előtt az volt, vajon sikerült-e túltenniük magukat az előző nagy vereségen a skandinávoknak, akik ellen mindössze csak az szólt, hogy ezzel a csapattal már számtalanszor elbuktak az arany érem kapujában, ráadásul most nélkülözniük kell vezéregyéniségüket, Thomas Ulsrudot, s mindennek a tetejében ellenfelük Kanada, amely ország toronymagasan a világbajnokságok legeredményesebb nemzete, s akiket nem is olyan régen az olimpiai döntőben sem tudtak legyőzni. Nem a legbíztatóbb.

Kevin Koe csapata ugyan újonc még a nemzetközi mezőnyben, azt viszont hamar demonstrálták, hogy a bennük lévő potenciál semmiben sem marad el nemzetük más nagyjai, például Kevin Martin vagy Glenn Howard csapatai mögött. Kanada szerette volna lekopírozni az előző meccsükön mutatott teljesítményt, s ennek megfelelően itt is hamar ki tudták építeni a megfelelően nagy előnyt a norvégokkal szemben. Nergardék a határok folyamatos feszegetése, és a nagy nyomás miatt vétettek ugyan pár hibát, amely fontos pontokba került, de látva a kanadaiak nagyszerű helyzetmegoldó képességét, szinte mindig sikeres dupla kiütéseit, és azt a könnyedséget, amely nem csak az egész meccs, hanem a teljes világbajnokság alatt jellemezte játékukat, az volt a néző érzése, hogy Thomas Ulsrud ide, Thomas Ulsrud oda, Kanada férfi curling csapatait az idei évben lehetetlen volt kétvállra fektetni. A 8. end után, ismét hat pontos hátrányban a reménytelen helyzetben lévő Norvégia feladta a mérkőzést, s elkezdtek megbarátkozni a gondolattal, hogy a rengeteg, világversenyeken szerzett ezüst- és bronzérmük mellé most egy újabb második helyet szereztek. Az átok továbbra sem tört meg, az elmúlt öt év egyik legjobb csapata még mindig nem tudott megnyerni egyetlen nemzetközi bajnokságot sem.

Kanada pedig hihetetlen. Az 52. világbajnokságon már 32. elsőségüket szerezték, s 1959 óta mindössze hat olyan év volt, amikor nem állhattak fel a dobogó valamelyik fokára. Vajon jövőre meg tudja őket állítani valaki?

 

A 2010-es férfi bajnok csapat:

Skip: Kevin Koe
Third: Blake MacDonald
Second: Carter Rycroft
Lead: Nolan Thiessen
Csere: Jamie King


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Eredmény
  Kanada (Kevin Koe) 3 0 2 0 1 1 0 2 X X 9
  Norvégia (Torger Nergård) 0 1 0 1 0 0 1 0 X X 3

 

 

Egy rossz hírrel kell búcsúznom. A mai döntővel nem csak a curling, hanem egyben a téli sportok 2009/2010-es szezonja is véget ért. Ősszel alakult csapatunk azóta számos izgalmas eseményről számolhatott be, melyek fénypontját a vancouveri olimpia képezte. Ám mivel egy ilyen blog vagyunk, hírek hiányában mi is kénytelenek leszünk pihenőre vonulni. Az első síversenyek legközelebb majd ősszel fognak visszatérni, curlinggel pedig még később, a decemberi Európa-bajnokság alakalmával jelentkezünk. Addig is, a leghasznosabb tanács, amivel szolgáhatunk, hogy mindenki jól tegye el a Síparadicsom honlapját a könyvjelzők közé.

Köszönjük az egész éves figyelmet, és ősszel várunk vissza mindenkit.

4 komment

Címkék: curling

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr11912925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Μσηα 2010.04.14. 17:39:21

Tegnap este visszanéztem újra a tavalyi bronzmérkőzést, ahol Stöckliékkel játszottak a norvégok. Hogy örültek a harmadik helynek is.. Most láthatóan csalódottak voltak, hogy nem sikerült megnyerni a Vb-t. Torger, aki kb. 15 éve volt utoljára skip pozícióban, jól elvezette a csapatot a döntőig, amit Ulsrud is megtett volna, annyi különbséggel, hogy ő most meg is nyeri. Ezt már az ES fórumon is megírtam még a Vb előtt, s ehhez tartom is magam. Ebben az olimpiai ezüstérmes skip nélküli csapatban ennyi volt, hogy nem a legjobbakkal játszva eljutottak a döntőig. Nergard már 10 éve Ulsrud jobb keze, valamit ő is tanulhatott tőle, most játszott először nélküle, elég jól tette mindezt, de azért megnéztem volna mit kezdenek Kevin Martinékkal, Edinékkel, Murdochékkal így Ulsrud nélkül. Az lett volna az igazi mérce számukra, így azt mondom, kötelező volt nekik eljutni a döntőig.
Még pár szóban a tavalyi Vb bronzmeccsről, ahol Nergard szintén dobott érdekeseket, amit Ulsrudnak kellett kompenzálnia nem is egyszer.
Jó, jó Nergard, de ő akkor sem skip, nem sűrűn gyakorolta a csapatkapitánykodást, és ahol többször, nem egy mérkőzésen tanácstalanul várta Ulsrudtól hogy mit is kell tennie, önálló gondolata nem nagyon volt.
Remélem azért decemberben, az Eb-n már a megszokott csapatot láthatjuk, és remélhetőleg most már nyernek is Eb-t, ahogy jövőre, mikor megint Kanadában lesz férfi Vb, szintén nyernek majd. Nagyon bízom benne. Látványosan javult a csapat teljesítménye az elmúlt években, akárhogyan is kritizálta az ES műsorvezetője őket a Vb döntőben, hogy már megint nem sikerült nekik nyerni, megszokott skip nélkül nagyon jó eredmény ez is ebben a mezőnyben.

GeoCucc 2010.04.14. 19:37:20

Bizony, szép eredmény tőlük, ügyesen kezelték a váratlan körülményeket, az első playoff mérkőzésig még több is kinézett a csapatnak... Kár, hogy nem tudhattuk meg, mire mentek volna Ulsruddal, bár én, ha már fentebb is ezt írtam, úgy éreztem ő sem lett volna elég a győzelemhez. Mondjuk az ismereteink hiányosak, mert sajnos nem láthattuk a kanadai-norvég meccseknek az első felét, ahol lényegében az eredmény mindkét alkalommal eldőlt..
Én is nagyon remélem, hogy egyszer végre összejön nekik, nagyon megérdemelnék már. Sajnos a december még nagyon soká lesz... :(

altero 2010.04.23. 11:46:49

Srácok, azért a síurgó nyári GP sorozatról írhattok majd :D

Dave985 · http://siparadicsom.reblog.hu/ 2010.04.25. 14:25:51

@altero: Az illetékessel megbeszélem, végülis jó ötlet. Plusz én a magam részéről majd szétnézek, mi a helyzet az alpesi síelő csajokkal és srácokkal.:)
süti beállítások módosítása