HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Hauswald és Fourcade megállíthatatlan volt, Sumann és Svendsen előzgették egymást

2010.03.24. 19:36 :: BBali06

photo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hétvégén Osloban folytatódott a biatlon világkupa, amelynek rövid összefoglalóját itt olvashatják. A női 7, 5 km-es sprintversennyel indult minden, ahol is Simone Hauswald nyert. Magdelena Neuner az első lövészet után 11másodperccel vezetett, de ,,szokásáhz” híven, most is hibázott álló lövészetben, így a győzelem a hibátlan Hauswald ölébe hullott. Második a Kontiolahtiban remeklő Darja Domracheváé lett, harmadik az év végén visszavonuló Anna Carin Olofsson lett.

NŐI 7.5 KM-ES SPRINTVERSENY   1. Simone Hauswald (német) 20:42.4 (0) 2. Darja Domracseva (fehérorosz) +4.9 (0) 3. Anna Carin Olofsson (svéd) +14.4 (0)

Az időkülönbségeket vitték magukat a szombati üldözőversenyre, ahol Hauswald indult elsőként, öt másodperces előnnyel Domracseva előtt. Az első lövészetig nagyobbis lett a különbség a két versenyző között, ám ennek meg is lett az ára: két lövésénél is hibázott a német, így ezt követően a hibátlan fehérorosz vette át a vezetést, tíz másodperccel a svéd Olofsson előtt.

Domracseva a második lövészeténél hibálan maradt, hozzá hasonlóan Olofsson is, de a köztük lévő különbség kettővel megnőtt. Hauswald és az orosz Szlepcova már több mint félperces hátrányban volt mögöttük.

Ráadásul a legutóbbi három versenyből kettőt megnyerő versenyző az első álló lövészete során is mind az ötször talált, s bár Oloffson és Hauswald sem rontott, akkor már csaknem húsz másodperc volt a hátrányuk vele szemben.

Azonban a két üldöző fokozatosan faragta hátrányát, és az utolsó lövészetnek már majdnem egyszerre kezdtek neki. Hasonló eredménnyel is: Domracseva és Hauswald is egyszer rontott, Olofsson viszont kétszer, így még a végig hibátlan orosz Zajceva is bejött elé.

Az utolsó két kilométeren azonban hátulsó pár előre fusst játszottak a versenyzők: Hauswald Domracsevát, Olofsson pedig Zajcevát előzte meg, így gyakorlatilag maradt a sprintverseny végeredménye ebben a versenyszámban. Hauswald a világkupában ekkor megelőzte Jonssont…

 

NŐI 10 KM-ES ÜLDÖZÉSES VERSENY

 

1. Simone Hauswald (német)

32:05.5 (3)

2. Darja Domracseva (fehérorosz)

+5.4 (1)

3. Anna-Carin Olofsson (svéd)

+39.8 (2)

…amit meg is tartott a vasárnapi tömegrajtos verseny után. Az év utolsó ilyen fajta viadalát a németek uralták, és az első lövészet után Andrea Henkel, Hauswald és az összetett világkupa éllovasa, Neuner vezetésével érkezett a mezőny. Közülük az utóbbi lőtt a legjobban, és 5 másodperces előnyt harcolt ki Henkel előtt. Ez a futás során 13 másodpercre is nőtt, míg Henkelt többen is beérték.

Neuner a második lövészete során rontott egyet, de így is vezetett, akkora volt az előnye, négy német – Henkel, Martina Beck, Neuner és Wilhelm – állt az élen hat másodpercen belül, nyomukban az ukrán Szemerenko testvérekkel.

A futás során Neuner megint az élre állt, és csak Henkel tudta vele tartani a tempót, míg Becket a két ukrán lány is lehagyta. Neuner aztán az egyik lövését elrontotta az utolsó lövészetben, s mivel rajta kívül mindenki hibátlan volt, a hetedik helyre esett vissza, több mint húsz másodperces hátránnyal.

Ekkor Henkel haladt az élen, s igencsak rákapcsolt, mert Neuneren kívül mindenkire rá tudott verni jó néhány másodpercet. Igen ám, de a végén rontott egyet, akárcsak Neuner és Kati Wilhelm. Ezúttal Hauswald maradt hibátlan, aki menet közben behozta a két büntetőkörét.

A lövészet után Hauswald 2.2 másodperccel vezetett Vita és tízzel Valj Szemerenko előtt, aztán néhány száz méter alatt gyorsan meglépett két ukrán üldözőjétől. Utóbbit ráadásul Neuner is megelőzte, s végül ő lett a harmadik.

NŐI 12.5 KM-ES TÖMEGRAJTOS VERSENY   1. Simone Hauswald (német) 37:00.7 (2) 2. Vita Szemerenko (ukrán) +14.7 (0) 3. Magdalena Neuner (német) +22.2 (3) AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:   1. Magdalena Neuner (német) 839 2. Simone Hauswald (német) 797 3. Helena Jonsson (svéd) 744

Az uraknál a sprintversenyt Martin Fourcade nyerte (10 km), pedig testvére, Simon Fourcade is nyerhetett volna. Az első lövészetnél hibátlan maradt, és vezetett is a világkupa-2. Sumann, illetve bátyja, Martin előtt. A második körben azonban rontott, így hátrébb csúszott, a versenyt a kiválóan teljesítő Martin Fourcade nyerte meg Maxim Csudov és a harmadik helyével a világkupa élére repülő Sumann előtt. A világkupát (eddig) vezető Svendsen csak 15. lett, mg Ole Einar Björndalen 54.

A magyar versenyzők ezúttal sem szerepeltek jól, pedig Tagscherer Imre nem lőtt rosszul, ezúttal sem fért be a legjobb 100-ba.

FÉRFI 10 KM-ES SPRINTVERSENY   1. Martin Fourcade (francia) 26:08.1 (0) 2. Makszim Csudov (orosz) +7.1 (0) 3. Christoph Sumann (osztrák) +9.4 (0) ...   106. Tagscherer Imre (magyar) +5:13.1 (2) 108. Gombos Károly (magyar) +5:24.4 (3)

Az üldözőverseny azt hihettük, nincs is változás a győzteseknél Oslo-ban. Ugye a női versenyeket Hauswald nyerte , itt pedig óriási küzdelemben ismét Martin Fourcade.

Bár a francia egyszer hibázott az első lövészetében, ugyanezt tették üldözői is, így még az élre térhetett vissza, öt másodperccel megelőzve az orosz Alekszej Volkovot. A második lövészet után azonban nem kellett már büntetőkört futnia – szemben az orosszal, így tetemesebb, 17 másodperces előnye lett az összetett világkupában egy ponttal vezető osztrák Christoph Sumann előtt.

A harmadik lövészetnél mindketten rontottak egyszer, így ekkor a kilencedikként rajtoló, végig hibátlan német Simon Schempp jött fel a második helyre, aki ráadásul az utolsó lövészet után a vezetést is átvette, miután Fourcade ekkor is futott egy büntetőkört.

Azonban alig két másodperc volt az előnye, és a sokkal jobban futó francia a célig könnyedén leelőzte – végül kilenc másodperces előnnyel ért a célba. A harmadik helyre közben az orosz Cserezov jött fel, aki csak célfotóval előzte meg a 15. helyről rajtoló norvég Emil Hegle Svendsen, aki viszont ezzel visszavette a vezetést az összetett világkupában, pláne, hogy riválisa, az osztrák Sumann csak a 14. lett.photo

 FÉRFI 12.5 KM-ES ÜLDÖZÉSES VERSENY   1. Martin Fourcade (francia) 33:46.9 (3) 2. Simon Schempp (német) +9.0 (0) 3. Ivan Cserezov (orosz) +26.2 (1)

Vasárnap aztán megtőrt a jég. Nem az győzött, aki eddig. Ugyan Hauswald ismét nyert, Martin Fourcade-nak esélye sem volt.

A világkupa sorsa szempontjából fontos volt, hogyan teljesít Sumann és Svendsen. A második helyen tanyázó osztrák Sumann ezért az élre vágott, de aztán az első lövészetet követően két hibát ejtett, az élen Simon Fourcade állt az osztrák Mesotitsch, a német Peiffer és Svendsen előtt.

Közülük Mesotitsch, illetve a közben felzárkózó Cserezov maradt hibátlan, s utóbbi vette át a vezetést. Svendsen a 11., Sumann a 15. helyen állt féltávnál. Hatan azért felértek az éllovasokra, és nagyjából együtt kezdtek lőni, de csak Cserezov maradt hibátlan, így több mint húsz másodpercre nőtt az előnye a német Birnbacher, valamint az e sorozatot hibátlanul teljesítő Svendsen és Sumann előtt.

Az orosz nagyot futott a következő lövészetig, mert még növelni is tudta a különbséget, ráadásul hibátlanul lőtt, miközben az üldözőknek egy büntetőkörre be kellett menniük, így már ekkor biztos volt a győzelme. A második helyért azonban nagy csata folyt Sumann, Birnbacher és Svendsen között.

Sumann idővel meg tudott lépni a másik kettőtől, míg azok együtt érkeztek a befutóhoz, ahol aztán Svendsen otthagyta a németet és ő ért be harmadikként. Ezzel kilenc pontra csökkent az előnye Sumann-nal szemben, de legalább még vezet.

FÉRFI 15 KM-ES TÖMEGRAJTOS VERSENY

 

1. Makszim Csudov (orosz)

37:45.4 (0)

2. Christoph Sumann (osztrák)

+26.3 (3)

3. Emil Hegle Svendsen (norvég)

+38.5 (2)

AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:

 

1. Emil Hegle Svendsen (norvég)

767

2. Christoph Sumann (osztrák)

758

3. Jevgenyij Usztyugov (orosz)

715

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: biatlon biatlon világkupa

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr741865945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása