HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Schildé a futam, Riesché a szakági győzelem - Zettel mindkettőről lemaradt

2010.03.13. 16:19 :: repens

Tökéletes körülmények között került sor a női alpesi sízők idénybeli utolsó megmérettetésére, a műlesiklásra Garmisch-Partenkirchenben. Az összetettet már tegnap megnyerő Lindsey Vonn ott volt a rajtlistán, ám úgy döntött, inkább pihen, nem akarja a pályán ünnepelni győzelmét. Ott volt viszont a mezőnyben a szakági Világkupa éllovasa, a hazai környezetben síelő Maria Riesch, fő ellenfele, az osztrák Kathrin Zettel, valamint az inkább csak matematikai eséllyel bíró francia Sandrine Aubert. A versenyt mégis egy másik osztrák, Marlies Schild nyerte, a szakági kristálygömb Maria Riesché lett.

Az osztrák edző, Obkirchner által tűzött, igencsak ritmustalannak látszó pályán zajlott az első futam. A Riesch-testvérpár nyitotta a futamot, a szakági győzelemért küzdő Maria hiba nélkül jött, jó pozícióból, a 4. helyről várhatta a folytatást. Két századdal előzte meg húga, Susanne (3.), nagyon hasonló menetet futott a kisebbik Riesch. A cseh Šárka Zahrobská is csak századokkal jött be eléjük (2.), az alsó szakaszt síelte meg jobban a Riescheknél, jó ideig ez a hármas állt az élen.

A szlovén Tina Maze nem tudott versengeni az élen álló trióval, több mint fél másodperces hátrányt szedett össze hozzájuk képest, így is 7. lett. Sandrine Aubert jó kezdés után belassult, ő is nagyobb hátrányt szedett össze (8.). Kathrin Zettel viszont szorosan a vezető trió mögé érkezett, eredményes volt, hogy nekirontott a pályának (6.). A kaotikus idényt maga mögött tudó másik osztrák, Marlies Schild ma jobbik arcát mutatta (edzője alighanem rá is tűzte ezt a pályát), óriási előnnyel, mindenkire több mint egy másodpercet verve nyerte meg az első futamot.

Újabb jó német menetet láthattunk, Katharina Dürr bejött Rieschék és Zettel közé (5.). A hátralévő sízők közül viszont senki nem tudott nagyobb meglepetést okozni. Anja Pärson nagyon gyenge volt (24.), a következő svéd, Maria Pietilä-Holmner is inkább csak hozzá képest jött jól (10.). A német junior világbajnok (egyébként a felnőttek közt is vitézkedő) Christina Geigernél a kezdés biztató volt, a folytatás már annyira nem (14.). A finn Tanja Poutiainen szlalomban idén nem nagyon villogott, ezúttal is átlagos teljesítményt nyújtott (11.). A jellegzetes „túlmozgásos” síelését bemutató horvát Ana Jelušić a középső szakaszt negyon elrontotta (20.), az oalsz Manuela Mölgg pedig már-már alulmúlhatatlanul gyengén síelt (25.). A következő német, Fanny Chmelar egész jól jött (12.), a következő svéd, Frida Hansdotter annál kevésbé (18.).

A francia Nastasia Noens a kitűnő 26. (utolsó) helyről várta a folytatást, a finn Sanni Leinonen viszont magához képest egész jól jött (18.). A svéd Therese Borssen (20.) és az olasz Nicole Gius (17.) is jött már jobban, a kanadai Brigitte Acton 15. helye viszont meglepően jónak tűnt. Az osztrák Michaela Kirchgasser volt az első futam utolsó jobb idejének tulajdonosa, bejött a 9. helyre. Újabb mérsékelt olasz menet (Chiara Costazza 16.) után az amerikai Sarah Schleper (22.) pocsék sízését láthattuk. Két létszámfölöttivel zárult a futam, az összetett eredményei okán indulási jogot nyerő német Kathrin Hölzl nem tudott bravúrt okozni (23.), az osztrák Elisabeth Görgl azonban itt is bizonyította, nagyon belelendült a szezon végére.

A második futamot német edző, Schwaiger tűzte, ám ez nem látszott meg a hazai sízők teljesítményén. Nem meglepő, Schwaiger Úr pályáin korábban is a nagy rivális osztrákoknak ment jobban...

A mezőny hátsóbb régióiból nem voltak jelentősebb előreugrások, aki célbaért, az át is vette a vezetést. Noens egész jól jött ugyan, ám nagy volt a hátránya, így csak a kiesőket tudta megelőzni (23.). Mölgg rögtön ki is esett, lesodródott az ívről, így zárva gyenge idényét, majd Pärson bizonyította, hogy stabilan képes borzasztó gyengén jönni ezen a lejtőn (22.). Hölzl hiba nélkül jött, ám ez nem igazán az ő száma (21.), Schleper pedig hbákkal tarkított menete végén épphogy átvette a vezetést (20.). Jelušić az alsó szakaszon igencsak belassult (19.), így a vele holtversenyből induló Borssen gyenge felső szakasza ellenére megelőzte (18.). Hansdotter is folytatta a sort (17.), Leinonen azonban a kiesők sorát gazdagította, rálépett egy kapura és hasraesett.

Nicole Giusnek megvan az a „jó” tulajdonsága, hogy ha eléggé elrontja az első futamot, akkor kitűnő másodikra képes – most is így tett, a 13. helyre jött fel. Igaz, Costazza se ment sokkal rosszabbul, rögtön elé is került (12.). Acton kicsit széles íveken jött, végül így is meglett a pontszerzés (15.). Geiger jól gazdálkodott nagy előnyével, bejött az olaszok elé (11.). Görgl a középső szakasszal megszenvedett, 14. helye így is várakozáson felüli.

A következő igazán jó menetet a 12. helyről induló Fanny Chmelar mutatta be, több mint nyolc tizedes előnnyel vette át a vezetést, egészen a 4. helyig ugrott előre. Később kiderült azonban: a németek közül ő volt az egyetlen, akinek jól sikerült ez a futam.

Poutiainen az alsó szakaszon gyengébben jött (8.), Pietila-Holmnernek pedig már a középső részen is gondjai akadtak (7.). Kirchgasser már a felső kapuknál hibázott, majd ezt újabbakkal tetézte, kizuhant a pontszerző zónából is (16.).

Aubert nem tudott igazán nagyot jönni, Chmelart sem előzte meg, így szakági reményei végképp elszálltak (5.). Maze rosszul jött ki a századok csatájából, egyetlen századmásodperccel szorult Aubert mögé (6.). Zettel a második futam legjobb menetével tovább éltette reményeit a szakági világkupára. A reményeket pedig a németek egyre tovább erősítették: Dürr nagyon gyenge menetével hátraesett a 9. helyre; a nagy rivális Maria Riesch pedig csak 0,7 másodperccel Zettel mögé érkezett be. Még egy embernek kellett volna beérkezni közéjük, és az osztrák nyerhette volna a kristálygömböt. Susanne Riesch viszont nem jött be se közéjük, se máshová, ugyanis már sokadszor esett ki jó helyzetből – fejben kell még fejlődnie a „kis Rieschnek”.

Zahrobská sem jött be közéjük, már a felső szakaszon hatalmas hátrányba került, ő is a 9. helyig zuhant hátra, Dürrel azonos időt ért el. Zettel utolsó reménye tehát az maradt, hogy honfitársa, Marlies Schild bejön mögé, ám Riesch elé. Schild viszont saját versenyével törődött, esze ágában nem volt eladnia egy másodperc feletti előnyét, magabiztosan bejött az első helyre.

A mai csatát tehát Marlies Schild révén osztrák nyerte, ám a szakági győzelemért folyó háborút a németek kiválósága, Maria Riesch.

Marlies Schild 166. Világkupa-futamán 23. győzelmét szerezte, Kathrin Zettel 120. futamán 33., Maria Riesch 225. futamán 42. pódiumának örülhetett. Az osztrákok a kettős győzelem ellenére bánkódhattak, hisz Zettel minimális különbséggel, 3 ponttal maradt le a szakági elsőségről. De a különbséget senki nem fogja kérdezni később, a lényeg: Maria Riesch újabb szakági kristálygömbbel gyarapította kollekcióját. Zettel ma minden elveszthetőt el is vesztett: összetettben is minimális különbséggel szorult a 4. Maze mögé.

 

A mai versenyek és az évad statisztikái ide kattintva letölthetők!

Garmisch-Partenkirchen (Németország), Női műlesiklás

1. Marlies Schild (osztrák)

1:49.57

2. Kathrin Zettel (osztrák)

1:50.77

3. Maria Riesch (német)

1:51.47

4. Fanny Chmelar (német)

1:51.64

5. Sandrine Aubert (francia

1:51.81

6. Tina Maze (szlovén)

1:51.82

7. Maria Pietilä-Holmner (svéd)

1:51.89

8. Tanja Poutiainen (finn)

1:52.02

9. Katharina Dürr (német)

1:52.18

9. Šárka Zahrobská (cseh)

1:52.18


A női műlesikló Világkupa végeredménye (8 verseny után):

1. Maria Riesch (német)

493 pont

2. Kathrin Zettel (osztrák)

490 pont

3. Marlies Schild (osztrák)

420 pont

4. Sandrine Aubert (francia

406 pont

5. Šárka Zahrobská (cseh)

347 pont

6. Tina Maze (szlovén)

272 pont

 

A női Összetett Világkupa végeredménye (32 verseny után):

1. Lindsey Vonn (USA)

1671 pont

2. Maria Riesch (német)

1516 pont

3. Anja Pärson (svéd)

1047 pont

4. Tina Maze (szlovén)

943 pont

5. Kathrin Zettel (osztrák)

938 pont

6. Elisabeth Görgl (osztrák)

591 pont

7. Fabienne Suter (svájci)

568 pont

8. Kathrin Hölzl (német)

527 pont

9. Ingrid Jacquemod (francia)

518 pont

10. Andrea Fischbacher (osztrák)

486 pont

 

 

2 komment

Címkék: alpesi sí szlalom alpesi sí világkupa

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr981836949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mormota76 2010.04.27. 23:37:17

A nap híre :)))
Korábbi elképzeléseivel ellentétben a 2010–2011-es szezonban is versenyezni fog Anja Pärson, a svédek olimpiai és világbajnok alpesi sízője.
süti beállítások módosítása