HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Lindsey Vonn kettős sikere Crans-Montanán

2010.03.07. 02:12 :: Dave985

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Crans-Montanában, a nők idei hetedik lesikló futamával folytatódott az alpesi síelők Világkupa-sorozata. Az első helyezett kiléte a megszokott, Lindsey Vonn idén már hatodszor nyert a leggyorsabb számban, mögötte azonban két első VK- dobogós hölgy, Johanna Schnarf és Marianne Abderhalden ünnepelt a pódiumon. A változó irányú és intenzitású szél alaposan felkavarta az erősorrendet, aminek köveztében Vonn 60 ponttal növelte előnyét összetettben Rieschsel szemben. Emellett az amerikai begyűjtötte szuper-kombinációs kristálygömbjét, miután a szervezők – valami oknál fogva – az utolsó futam törlése mellett döntöttek.
 
 
 
 
Mint arról már beszámoltunk, az erős szél miatt eredetileg mára halasztották a szervezők a szezon utolsó (női) szuper-kombinációs versenyét. Ma reggel (vagy még este) megváltoztatták álláspontját a szervezők, úgy, ahogy van törölték a futamot, s mivel valami oknál fogva szóba sem került, hogy esetleg jövő vasárnap Garmischban pótolják a viadalt, két forduló után bajnokot hirdettek. Lindsey Vonn két második hely megszerezte első szuper-kombinációs kristálygömbjét, ez már ötödik a sorban. Anja Pärson és Michaela Kirchgasser zárt még dobogós pozícióban, utóbbinak ez legnagyobb sikere a néhány évvel korábbi óriás-műlesikló harmadik helyezés után.
 
 
A 2009/2010-es Női Szuper-kombinációs Világkupa végeredménye (2 versenyt követően):
 

1.       Lindsey Vonn:
160 pont
2.       Anja Pärson:
150 pont
3.       Michaela Kirchgasser:
130 pont
4.       Elisabeth Görgl:
110 pont
5.       Maria Riesch:
80 pont
6.       Anna Fenninger és Fabienne Suter:
60-60 pont

 
 
Crans-Montanáról tegnapi írásunkban már szóltunk néhány szót. Lesiklásban már nem maradt sok izgalom, esetleg annyi, hogy Lindsey Vonn vajon feledteti-e a st. moritzi kisiklását, s begyűjti-e szezonbeli hatodik szakági győzelmét?
 
Szombatra sem sokat csillapodott a légáramlás, a hó is szállingózott mínusz 10 fok körüli hőmérséklet mellett, a szervezők viszont már nem húzták tovább az időt, a tervezett 10 órai kezdéssel elindították az első hölgyet. A továbbiakban félpercenként érkeztek a lányok, vagyis azért biztosra is mentek az illetékesek. Ehhez képest meglepő módon 30-on túl kezdett csak igazán optimális lenni a pálya, okát – bevallom – nem tudom megítélni, a havazás még inkább fokozódott…
 
Maga a pálya egyébként nem mondható túl komplikáltnak, néhány éles ív és egy ugrató a célegyenesben akasztja meg a száguldást. Csupán 70 km/h környéki sebességet érnek el az alsó szakaszra, meredekségében sem igazán VK- szintű Crans- Montana.
 
Aurelie Revillet (12.) állította fel az alapidőt, amit McKennis (12.) kivételével megközelíteni sem tudtak a többiek egy jó darabig. Az amerikai századra azonos időt repesztett. Alcott (32.) és Dettling (34.) a körülmények gyors javulását kárhoztatta, máskülönben vélhetően ponttal zárták volna ezt a napot, Stufferen (40.) már az sem segített volna. Ruiz Castillo (30.) és Leanne Smith (29.) az utolsó két pontszerző helyet csípték el.
 
Nadja Kamer (9.) remekül kezdett, ám a végén több bizonytalanságot is elkövetett, az ugratót csúnyán elrontotta, így a célban csak 14 százados előnyt mutatott az eredményjelző. Így is ő lett a legjobb hazai, más kérdés, hogy a kilátogató nagyjából másfél-kétezres közönség bizonyára többen reménykedett. Britt Janyk (35.) és Gisin (38.) a szezon leggyengébb lesiklását produkálták, de Stacey Cook (31.) és az olimpiai bronzérmes Görgl (36.) is pont nélkül maradt. Közben Marchand-Arvier (15.) már tűrhetőbben teljesített, bár kétszer alaposan túlcsúszott a pályán, 1,4 tizedes hátránnyal normál női versenyen simán be szoktak kerülni a TOP10-be… Nadja Styger (22.) sem remekelt, Daniela Merighetti (10.) viszont az olimpiai betli (háromból három kiesés) után visszatért VK-s formájához, idén már negyedszer zárt a legjobb 10 között.
 
16-os rajtszámmal Lindsey Vonn (1.) következett, a tőle megszokott ellenállhatatlan síeléssel, kis híján egy másodperccel vette át a vezetést Kamertől. S már ki sem engedte a kezéből, bár voltak azért forró pillanatai a későbbiekben. Suter (41.) semmilyen szinten nem jelentett rá veszélyt, még véletlenül sem találta meg az ideális ívet a svájci női csapat legjobbja. Jacquemod (18.) is elmaradt a várakozásoktól, az egyik jobbost csak bravúrral „élte túl”. Emily Brydon (11.) egészen tiszta meneten volt túl, de sebessége miatt csak Kamerékkel volt nagy harcban, de az utolsó szakaszon még Merighettitől is kikapott.
 
Andrea Fischbacher (19.) szerfelett tehetséges, de egyelőre sokkal inkább tűnik kifutott eredménynek ez az olimpiai bajnoki cím, mint realitásnak, bár a holnapi Szuper-G-t azért még várjuk ki. Pärson közepes első szektor után – idén bántóan sokadik alkalommal – kiesett, s miután Maria Riesch (6.) sem tudott igazán konkurálni barátnője idejével, Lindsey zsebében érezhette idei hatodik lesikló győzelmét. A német lány is megelégedve konstatálta, a bekalkulált 20 pontos hátrányt szedi össze ez alkalommal is az amerikaival szemben lesiklásban. Ehhez képest még a dobogóról is lecsúszott…
 
Már a gyengélkedő Fenninger (26.) után érkező Regina Mader (8.) is éreztette a készülő szenzációdömpinget, amit azért csak részben foghatunk a javuló körülményekre. Lindell-Vikarby (24.), Elena Fanchini (27.), Gina Stechert (27.) és Marshall (20.) például csak a pontszerzők hátsó traktusában fejezték be a versenyt.
 
Ezután történt valami, a 30-on túli rajszámokkal indulók valamiért jócskán kedvezőbb körülmények közt versenyezhettek. Bevallom az okát nem fejtettem meg, látszólag a havazás még inkább fokozódott, az mindenesetre sokatmondó, hogy a felső részen alig akadt olyasvalaki a hátralévők közül, aki ne verte volna meg Vonnt, továbbá a célegyenes előtt akár 6-7 km/h-val is gyorsabban lehetett síelni, mint azt az amerikai klasszisnál tapasztaltuk. Jobb híján a szélirány megváltozására gyanakodom…
 
Akárhogyan is, odatették magukat, kihasználták a kínálkozó alkalmat, így minden dicséretet megérdemelnek. Lucia Recchia (7.) már a képzeletbeli dobogón érezhette magát, a 30 esztendős olasz példának okáért a felső részen közel fél másodperces előnyben volt Vonn-nal szemben, de az utolsó ugratót elmérte, így még Riesch is előtte maradt néhány századdal. Kirchgasser (25.) pocsék menete után egy újabb olasz, Johanna Schnarf (2.) következett. Bevallom, fogalmam nincs, miként vezetett már 81 századdal is az amerikai előtt a második szektoridő szerint, majd a végén mit csinált, hogy a partiból egyetlen századdal Vonn került ki győztesen, drágalátos macedón tévések ugyanis remek időzítéssel elkapcsoltak a helyszínről.
 
A francia VK- csapat megfogyatkozásának köszönhetően – két év után – Clothilde Weyrich (39.) újra lehetőséget kapott a legjobbak közt, ő pl. nem tudott élni a kedvező körülményekkel. Ugyanez érvényes Bailet-re (33.) is. Marianne Abderhalden (3.) is egészen más dimenzióban, pontosabban sebességgel síelt, féltávnál már 41 százados előnyt mutatott a stopper, a végét ő sem bírta, de Riescht így is leszorította a mindig csak képzeletbeli dobogóról. A látottak alapján ugyanis nagy várakozásokkal tekintettünk Viktoria Rebensburg menete elé, hiszen az óriás-műlesiklás olimpiai bajnoka idén már nem egyszer ért fel előkelő pozícióba nagyon magas rajtszámmal. Most sem okozott csalódást, bár a fene tudja, hogyan kapott az utolsó szektorban, jóval nagyobb sebesség mellett egy másodpercet Vonntól, feltételezhetően komolyat ronthatott. Így „csak” az 5. helyen zárt, de így is toronymagasan legjobb szakági eredményét érte el.
 
És még mindig hozzá kellett tapadni a Live Timinghoz, a tűzijátéknak még távolról sem volt vége! Az alapvetően műlesikló Rabea Grand 15. helyezésénél csak Kajsa Kling 14. pozíciója okozott nagyobb áttörőbb szenzációt, ami minden tekintetben élete legjobbja. Titkon egy szem szlovénünktől, Maruša Ferktől is vártunk valami extrát, bejött. Az utolsó előtti szektorideje még 26 századdal volt jobb Vonnénál, a végét ő sem bírta, talán már a hó sem volt megfelelő állagú. Egyetlen századdal maradt le a dobogóról, még tavaly Garmischban végzett pódiumon, akkor szlalomban. A hátralévők közül még Sejersted (17.) zárt pontszerző helyen, a norvég lány is élete futamán volt túl.
 
 
Lindsey Vonn 233. Világkupáján a 32. futamgyőzelmét aratta, lesiklásban már tizennyolcnál tart. Bár gyaníthatóan sokkal jobban örült a szuper-kombinációban szerzett kristálygömbjének, még ha nem várt izgalmaknak nézett elébe a futam második felében. Johanna Schnarf 70. fellépésén első alkalommal állhatott fel a dobogóra, ezzel együtt összesen ötször végzett a legjobb 10 között, ennek ellenére valahol várható volt tőle a jó szereplés, elvégre az olimpián éppen csak maradt le a dobogóról Szuper-G-ben…
Marianne Abderhalden mindössze tizennyolcadszor indult Világkupa-versenyen, annak is zömét a Svájcban lyukas számnak tekinthető szlalomban, a gyors számokban egyszerűen nem fért be hazája csapatába. Két EK-, és egy rakás FIS Race-dobogó után tehát bombameglepetésre a Világkupán is felállt a dobogó harmadik fokára.
 
A szakági kristálygömböt már St. Moritzban bebiztosító Vonn előtt már csak három lehetséges cél maradt az idei évben: behúzni holnap a Szuper-G-t is, megnyerni a hetedik lesiklást is Garmischban, továbbá megszerezni harmadik összetett győzelmét. Ma 60 pontot vert Rieschre, lassan formalitásnak tűnik a kettejük közt zajló küzdelem.
 
A hétvége programja holnap (jobban mondva ma) Szuper-G-vel zárul.
 
Végeredmény, női lesiklás, Crans-Montana:
 

1.
Lindsey Vonn
amerikai
 1:35.26
 
 2.
Johanna Schnarf
olasz
 1:35.27
 + 0,01
 3.
Marianne Abderhalden
svájci
 1:35.64
 + 0,38
 4.
Maruša Ferk
szlovén
 1:35.65
+ 0,39
 5.
Viktoria Rebensburg 
német
 1:35.87
+ 0,61
 6.
Maria Riesch 
német
 1:35.90
+ 0,64
 7.
Lucia Recchia 
olasz
 1:35.93
+ 0,67
 8.
Regina Mader 
osztrák
 1:36.19
 + 0,93
 9.
Nadja Kamer
svájci
 1:36.24
 + 0,98
 10.
Daniela Merighetti 
olasz
 1:36.31
 + 1,05

 

A verseny statisztikái excel-táblázat formájában ide kattintva letölthetők!

 

 

 

 

 
A Női Lesikló Világkupa állása (7 futamot követően):
 

1.       Lindsey Vonn:
645 pont
2.       Maria Riesch:
456 pont
3.       Anja Pärson:
325 pont
4.       Ingrid Jacquemod:
247 pont
5.       Emily Brydon:
218 pont
6.       Nadja Kamer:
216 pont

 

4 komment

Címkék: lesiklás alpesi sí alpesi sí világkupa szuper kombináció

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr161815304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sannyak 2010.03.07. 16:18:51

Kirchgassertől ez miért volt pocsék menet?
Amikor ő leért,16-dik volt 31-es rajtszámmal.
Egy technikai számostól azért még a 25-dik hely is jó lesiklásban szerintem.

repens 2010.03.07. 17:10:34

Kirchgassertől jó az, hogy megelőzi pl. Sejersted? Hát, szerintem igen. De hozzá kell tenni, hogy nagyon nem kedvelem az osztrákokat. :)
Ilyen körülmények között ez igenis harmatgyenge volt, gyakorlatilag kb 2-3 másodperc fórral indult a mezőnynek ez a része. Aztán a legvégére megint elromlott sajnos a pálya. :(

Dave985 · http://siparadicsom.reblog.hu/ 2010.03.08. 00:40:45

@sannyak: Én nem úgy tekintettem rá, mint műlesiklóra, hanem mint a szuper-kombináció idei 3. helyezettjére. (2 futam után hirdettek bajnokot, de akkor is.) Márpedig ha ebből indulunk ki, s környékén induló többi, kevésbé magasan jegyzett versenyző eredményéből, akkor ez bizony szerintem pocsék. Őt még éppen leadták a macedónon, így éreztem.

sannyak 2010.03.08. 17:53:43

Dehát ő a Szuper-Kombiban is 12-18 lesiklóhelyről szokott előrekerülni,ha tudásának megfelelő szlalomot tud menni.

Én úgy tudom,hogy ez csak kb. 3-dik igazi lesiklóversenye volt.

A környékén indulók valóban meglepően jó eredményeket értek el,lehet hogy soha többet nem lesznek ennyire elől egy lesiklóversenyen.
süti beállítások módosítása