HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Kanadai öröm a férfi hódeszkásoknál

2010.02.28. 01:46 :: repens

A hölgyek tegnapi verseny után ma a férfi snowboardosok csaptak össze PRS-ben, azaz paralell-óriásműlesiklásban. Elég pocsék időjárásban, nyirkos, ködös körülmények között zajlott a verseny Cypress Hillen.

A selejtezőknek ezúttal is megvoltak a maguk áldozatai. Rögtön az első párban a versenyszám legjobbjai közé tartozó osztrák kontingens egyik tagja, Siegfried Grabner bukott, és ezzel pár másodperc alatt véget is ért az olimpiája. Honfitársa, Ingemar Walder a második futamot nem tudta sikerrel abszolválni – megfeleződött a négytagú osztrák csapat. Igaz, a selejtezőt így is egy osztrák nyerte, Andreas Prommegger, a francia Sylvain Dufour és a svájci Simon Schoch előtt. A szám talán legnagyobb esélyese, a szintén osztrák Benjamin Karl a 4. helyen zárta a kvalifikációt. Csak Schochnak örülhettek a svájciak, a másik három svájci a selejtezők után búcsúzott. A szlovén csapat is megfeleződött, Izidor Šušteršic, de főként Rok Marguc kiesése kellemetlen meglepetés lehetett délnyugati szomszédunknak.

A nyolcaddöntők első párjában rögtön kiderült: a selejtezők eredményeit nem érdemes túlzottan komolyan venni, az egyenes kieséses szakasz „más tészta”. A selejtezőt nyerő Prommegger ellenfele az amerikai Chris Klug volt, és az osztrák rögtön az első futamban tetemes, 0,88 másodperces hátrányt szedett össze. A második futamban Prommegger mindent megtett, hogy javítson, ám rengeteget hibázott, a végén beesett a célba – 0,25-ös hátránnyal, így kiesett a verseny egyik esélyese. A második párban a francia Mathieu Bozzetto hátrányból fordított a svéd Daniel Biveson ellen a második futamban. A harmadik párban a szlovén Žan Košir rutinosan kihasználta kanadai ellenfele, Matthew Morison hibáit, tetemes előnnyel vághatott neki a második futamnak, ahol ráadásképp a hazai kedvenc a nagy igyekezetben elcsúszott. A negyedik párban Benjamin Karl ellenfele az olasz Aaron March volt (érdekes képzettársítást jelentett ez a Karl-March párharc...), nem voltak egy súlycsoportban, Karl játszi könnyedséggel lépett tovább. Az ötödik párban Schoch lépett tovább a mindkét futamban eleső német Patrick Bußlerrel szemben. A hatodik párban az első futam szoros csatát hozott az orosz Sztanyiszlav Gyetkov és a kanadai Michael Lambert között; a hazai nézők bánatára a második futamban a kanadai nem találta a ritmust, végül az orosz könnyen lépett tovább. A hetedik párban a hazaiak utolsó reménye, Jasey Jay Anderson magabiztosan lépett tovább az amerikai Tyler Jewellel szemben. A nyolcadik párban a szlovén Rok Flander magabiztosan használta ki, hogy Dufour az első futamban elesett – a kvalifikáció 2. helyezettje is búcsúzott.

A negyeddöntők első párjában Bozzetto és Klug csapott össze. A francia az első futam végét elrontotta, 0,6 másodperces hátrányba került, ám második futamában behozta hátrányát, végül Klug el is esett. A második párban Karl továbbra sem talált méltó ellenfélre, a szlovén Košir éppoly könnyen megadta magát, mint a nyolcaddöntőben March. A harmadik párban Gyetkov és Schoch küzdött, a svájci az első futam végén elcsúszva hátrányba került, a másodikban ezt visszahozta ugyan, ám újra hibázott – Gyetkov jutott tovább. A negyedik párban Anderson magabiztosan lépett tovább a nagyokat hibázó Flanderen.

Az 5-8. helyért zajló helyosztók első párjában Košir lépett tovább az első futamban eleső Klug ellenében. A másik párban nem zajlott valódi verseny, Flander – alighanem előző esése következményeképp – nem állt rajthoz, így Schochnak csak annyi dolga volt, hogy egyszer leandalogjon, másodszorra megelégedett azzal, hogy elindulva leül a start után egy pálya melletti kényelmes buckára. Rápihenhetett az utolsó körre...

Az elődöntő első párjában folytatódott a „Karl-parádé”, Bozzetto sem tudta veszélyeztetni az osztrákot. A másik pár valamivel szorosabb küzdelmet hozott, Gyetkov csak a második futamban elkövetett hibái miatt veszített nagy hátránnyal Andersonnal szemben.

A 7. helyet Klug ellenfél nélkül szerezte meg Flander visszalépése miatt. Az 5. helyért Košir és Schoch nagy csatát vívott, az első futamban a svájci elesett, ám a másodikat parádésan kezdte, villámgyorsan ledolgozta másfél másodperces hátrányát, végül majd egy másodperccel nyert a szlovén ellen.

A bronzéremért Sztanyiszlav Gyetkov és Mathieu Bozzetto küzdött, a francia már az első futamban is tetemes előnyre tett szert. A második futamban az orosz még többet hibázott, így Bozzetto könnyedén szerezte meg a 3. helyet. A döntőben a hazai nézők bánatára az első futam a szokott Karl-fölényt hozta, 0,76 másodperc előnyre tett szert az osztrák. Ám a második futamban felborult a papírforma: a kanadaiak lelkes buzdítása közepette Anderson ledolgozta hátrányát, fej-fej mellett haladtak, és az utolsó kapunál Karl hibázott – kanadai aranyérem született Cypress Hillen.

A 35 éves Jasey Jay Anderson a Világkupában 3. helyen áll, így győzelme azért nem oly nagy meglepetés, „univerzális” versenyző, Torinóban még krosszban ért el 5. helyet. Négy VB címe és 26 Világkupa-győzelme mellé szerzett végre egy olimpiai érmet is, méghozzá rögtön egy aranyat. Benjamin Karl 24 éves, ám ő is már világbajnok és 7 Vk-győzelmet számlál – a most zajló idényben pedig nagy fölénnyel vezeti a Világkupát. Most szerzett ezüstje aligha lesz utolsó olimpiai érme pályafutása során. Matthieu Bozzetto 36 évesen, hosszú és sikeres pályafutása végéhez közeledve szerezte meg élete első olimpiai érmét; nagyon kijárt már neki, hisz 4., 5. és 6. helye is volt már.

TELJES EREDMÉNYLISTA 

VÉGEREDMÉNY:

 

Hely

Versenyző

Ország

Idő

1

Jasey Jay Anderson

Kanada

---

2

Benjamin Karl

Ausztria

+0.76

3

Mathieu Bozzetto

Franciaország

---

4

Sztanyiszlav Gyetkov

Oroszország

diszkv.

5

Simon Schoch

Svájc

---

6

Žan Košir

Szlovénia

+0.92

7

Chris Klug

USA

---

8

Rok Flander

Szlovénia

n.i.

1 komment

Címkék: olimpia snowboard snowboard olimpia

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr831796188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Holnap Kapitány · http://iloveyouso.blog.hu 2010.02.28. 08:19:17

Olimpiát Budapesten -- 1964-ben?

holnapkapitany.blog.hu

Mesék egy elképzelt Magyarországról
süti beállítások módosítása