HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Német dominancia a hölgyeknél! Maria Riesch a szuper-kombináció után szlalomban sem talált legyőzőre

2010.02.27. 11:32 :: Dave985

 
Kiélezett küzdelmet hozott az alpesi síelő hölgyek záró száma, a kétfutamos műlesiklás. Meggyőződésem szerint a jelenlegi három legjobb szlalomos összecsapásából a világbajnok Maria Riesch került ki győztesen, miután nem bicsaklott meg Marlies Schild 2. futamos TOP- idejétől, magabiztosan őrizte előnyét. A dobogó harmadik fokára a 2007-es vb cseh kiválóság, Šarka Zahrobská állhatott fel. A két magyar induló tisztességesen helyt tudott állni, Döme Zsófia a 44., Berecz Anna pedig a 45. helyen zárta a viadalt.
 
 
Szakadó hóesésben, tévéképernyőkön keresztül nehezen átlátható ködben rendezték a hölgyek utolsó alpesi síversenyét, a műlesiklást. Utóbbi azért nem jelentett akkora problémát, a pályán ennél sűrűbb fátyolban is kiigazodnának a tűzésen. A friss és puha hó viszont az idővel havas esőre váltó csapadék hatására latyakossá változott, aminek következtében mélyedések, ún. „kádak” formálódtak az ideális nyomvonalon, így a 20 körüli rajtszámmal indulók eme extra problémaforrást is kerülgetniük kellett.
 
Maga a tűzés nem volt valami nagy ördöngösség, Klemen Bergant 62 kaput jelölt ki, meglehetősen hézagosan, ezzel akart kedvezni remek formának örvendő tanítványának, Tina Mazénak.
 
A mezőny a műlesiklásnál megszokott szintet hozta, összesen 87 profi és amatőr sportoló csatolt sílécet, ki aranyos, ki tisztes helytállásról, ki célba érkezésről szőtt reményekkel. Köztük voltak a mi lányaink is. A megítélésem szerint eddig messze várakozás felett teljesítő Berecz Anna, valamint a fiatalsága ellenére már most legnagyobb sí ígéretünknek tartott Döme Zsófia.
 
Az elsőként érkező Šárka Zahrobská rögtön figyelemfelkeltő menetet produkált, pattogós, szinte hibátlan futama a 2. legjobb időt hozta meg a cseh lánynak. A világranglista tanúsága alapján legjobb szlalomosnak vélt hetes fogatból egyedül Zettel rontott, de ő igazán. Dekoncentráltsága csaknem 2 másodpercet jelentett az első futam győzteséhez mérten, vagyis búcsút inthetett első olimpiai érmének.
 
A többi nagyágyú viszont egytől-egyig hozta magát. Susanne Riesch mintegy 7 tizedes lemaradással a 4. helyről várhatta a folytatást, amennyiben valamivel jobban figyel a helyes súlypontáthelyezésre, a lenti szakaszon akár meg is verhette volna a csehet. Poutiainen 9 tizedet szedett össze, igazán nem barátkozott meg a porhanyós hóval, össze-vissza dobálta magát, de igazából véve innen még reménykedhetett az éremben. Maria Riesch bizonyította be, lehetséges ennél a Šárkánál gyorsabban is jönni, különösen a pálya alsó szakaszán, nem kevesebb, mint fél másodpercet osztott ki, a betörésnél elkövetett apró bizonytalanság is belefért. Aubert a felső, könnyedebb szakaszon még partiban volt a némettel, a végén azonban nem kevesebb, mint 8 tizedet vesztegetett el, így került ez századdal Poutiainen mögé. Marlies Schild végig konkurált Rieschsel, nem véletlen, hogy előzetesen kettejük csatájaként harangozták be ezt a versenyszámot. Az osztrák klasszis a letörést követően kettőt is rontott, így jött össze a 65 százados lemaradás.
 
Jelušić a rosszabbik arcát mutatta, 1,62-es hátrányával ő is lemondhatott vérmesebb reményeiről, Pietilä- Holmner viszont ott maradt a tűz közelében, az 5. helyről várhatta a folytatást. Lindsey Vonn pedig lesikló aranyérme után egyértelműen csalódásként könyvelheti el ezt az olimpiát, a szuper-kombináció és az óriás-műlesiklást követően ismét kiesett, igazából addig sem jött jól.
 
Zettelen kívül még több más kiválóság is gyengélkedett. Maze másfél másodperces differenciával csak a 15., nem jött be tehát a „hazai pálya”, Pärson – immáron két sec-en túl – a 20., Borssen közvetlenül őt követte, Görgl a 22, Mölgg a 24., Karbon pedig csak a 27. helyet foglalta el egy futam után.
 
Így viszont több meglepő név is felkerült a legjobbak közé. A teljes szezont végig betliző Nicole Gius pl. egy másodpercen belül zárt, de TOP10-esnek mondhatta magát az „üvöltözős anyuka”, Sarah Schleper és a friss junior-világbajnok Christina Geiger is. Bőven 20-on túli rajtszámmal is éppen csak került ki ebből a sorban Zuzulová és a hazaiak legnagyobb örömére Brigitte Acton.
 
A kanadaiak egyébként is remekül szerepeltek, a mindössze három VK- futamon induló Erin Mielzynski 19. helyen szenzációs (37-es rajtszámmal!), de Anna Goodman sem panaszkodhat, ő a 22. helyen állt. (Gagnon volt a leggyengébb láncszem a maga 42. helyével.) Az olaszok viszont továbbra is szenvednek Whistlerben, helyesebben az egész olimpián. Egyedül Gius állt közel valamilyen tisztességesebb eredményhez, az említetteken kívül Costazza is csak a 25. helyet foglalta el.
 
A Világkupához képest némileg felhígult mezőnyben belga, orosz és andorrai síző is beférkőzött a legjobb 40 közé, sőt, a szlovák Jana Gantnerova 43-assal meg sem állt a 28. pozícióig. A VK-ban vitézkedő fiatalság nem tudott felnőni az olimpiához, Noens és Mona Løseth (másik két testvére kimaradt a norvég csapatból) a 36.-37. helyeken követték egymást.
 
 
Ami a mieinket illeti, Döme Zsófi egy század híján 8 másodperces hátránnyal az 50., Berecz Anna pedig 9 másodpercen túli lemaradással a 60. helyről várhatta a folytatást. Mindketten alaposan megkínlódtak a latyakos hóval, a meredekebb szakaszokon nehéz volt befordítani a sílécet, technikailag még sokat kell fejlődniük, mindenesetre újfent bizonyították, érdemes értük szurkolni. Nem mellékesen Zsófi versenyben volt a VK- mezőnyből ismert bosnyák Žana Novakovićcsal és az idősebbik Simari Birkner- nővérrel, Mariával.
 
 
Három biztonsági menettel vette kezdetét a 2. futam, nem akarták eldobni remek helyezésüket. Marina Nigg egy 22. helyet hozott Liechtensteinnek, Gantnerová a 24., Fleiss pedig a 25. helyen végzett. Az olaszok mentették a menthetőt, csupán az indiszponált Costazza esett ki, egyébként valamennyien a legjobb 10 közt futottak a második futamban. Ennek megfelelően jelentősen előreléptek, különösen persze Karbon (18.) és Mölgg (11.), még ha előzetesen aligha írták volna alá ezt a szereplést. Maruša Ferknek (23.) félresikerült élete első olimpiája, most is csak a kiesőknek köszönhetően javított valamicskét helyezésén. Mint ahogy sem Goodman (19.), sem Mielzynski (20.) sem tudta megismételni elsőfutamos remeklését. A svédek folytatták gyengélkedésüket, Borssen (21.) maradt ugyanott, Hansdotter (15.) csak a házi versenyben elfoglalt helyezésének örülhetett, Pärson pedig pályafutása utolsó nagy világversenyének záró felvonásán dicstelen véget ért, rálépett az egyik kapura, kiesett.
 
Elisabeth Görgl (7.) mutatta fel az első igazán ütős időeredményt, az 51,96-ot a legnagyobb szlalomosok is megirigyelhetik. Különösen az utolsó betörésnél felállított bonyolult kombinációt síelte meg brilliánsan, az osztrák edző ért a dolgához, mindez persze nem von le semmit Görgl futamának értékéből.
 
Az immáron kétszeres olimpiai bronzérmes osztrákot nagyon sokáig meg sem tudták szorongatni. Legtöbbjük már a pálya felső részén elvesztette minimális, avagy jelentékeny előnyét, az említett szakaszon pedig súlyos tizedeket szedtek össze vele szemben. Zettel (13.) egészen elképesztő mélypontra került, vélhetően nehezen dolgozta fel, hogy két számban is paraszthajszállal maradt le az éremről, még az egyébként szintén gyengélkedő Jelusić (12.) is befért elé.) Tina Maze (9.) sem tudta szépen megsíelni a mindinkább vízcseppekkel áztatott pályát, pedig nyerő helyzetben volt, de a végén ő is sokat kapott. Fanny Chmelar erős kezdés után kaput tévesztett, hasonlóan járt Kirchgasser is. Acton (17.) és Zuzulová (10.) századra azonos első futam után újból megmérkőzött, a szlovák menete szemre tetszetősebb volt, amit az óra is alátámasztott. Geiger (14.) és Schleper (16.) is sokat vesztett, holott az amerikai volt az első, aki a felső szakaszon még konkurált Görgllel, gyakorlatilag nem kapott semmit, a betöréstől kezdve aztán örült, hogy célba ért…
 
Nicole Gius (8.) 1,30-as előnyének birtokában sem tudott az élre állni, mindössze 4 századon múlott a dolog.
 
A legjobb hét versenyző közül mindegyik az éremszerzés reményében indult neki a pályának, elsőként Sandrine Aubert (5.). A francia pattogós menetével csak 5 tizedet kapott az osztráktól, a Világkupában gyakran ezzel már dobogóra lehet állni, ma azonban nem hibáztak elegen az utána következők közül. Poutiainennek (6.) voltak nehéz pillanatai, nagyon hamar eladta csekélyke előnyét, a pillanatnyi dobogóra viszont felfért, Görglt 4 századdal megelőzve.
 
Maria Pietilä- Holmner (4.) élete futamát teljesítette, hatalmas szerencsétlenségére ezért sem járt neki érem, a pálya alsó részén 2 tizedet osztott ki a franciának. A kitörő lelkesedést abszolút megérthetjük, végre kitörhetett volna Pärson árnyékából egy igazán fényesen csillogó éremmel. Örömét tovább fokozta, amikor Susanna Riesch, 2 tizedesre hizlalt előnye birtokában, a vertikális kapuknál az egyiket két lába közé vette. Pillanatnyi döbbenet után felállt és elhagyta a pályát, hiszen érkezett az első futam legjobb három helyezettje.
 
Marlies Schild tökéletesen kihasználta, hogy osztrák edző tűzte a pályát, hatalmas idővel, kilenc tizedes előnnyel érkezett a célba. Šárka Zahrobská hiába tett meg mindent, három tizedes előnye hamar elolvadt, Schild és Pietilä-Holmner közé viszont gond nélkül bejött. Maria Riesch szétoszlatta az osztrák álmokat: a felső szektorban hat tizedre csökkent ugyan az előnye, ám onnantól kezdve magabiztosan tartotta Schild tempóját, így második győzelmét aratta Vancouverben.
 
Rengeteg volt a kieső, főként a mezőny hátsóbb régióiban, kiemelkedő menetet annál kevesebbet láthattunk. A kiesők miatt a top-30-on belülre került a franciák nagy örömére Anne-Sophie Barthet (26.), a magához képest kitűnően síelő belga Karen Persyn (27.), az orosz Jelena Proszteva (28.), az első futamot elrontó Nastasia Noens (29.) és az amerikai Hailey Duke (30.).
 
A magyar lányok mindketten célba értek, Döme Zsófia sajnos ezúttal kissé visszafogottabb volt, igaz, így is gyorsabb Berecz Annánál. Végül Döme a 44., Berecz a 45. helyet szerezte meg az 55 célbaérő között.
 
A szakági Világkupa éllovasa, Maria Riesch bőségesen kárpótolta magát korábbi, kényszerűen kihagyott olimpiáiért, két aranyéremmel, a női mezőny legsikeresebbjeként távozhat Vancouverből. Marlies Schild már nem lehet ennyire elégedett, hisz minndent egy lapra tett fel ebben a szezonban, kizárólag szlalomban indult el a Világkupa-versenyeken is, kimondottan az aranyért jött Kanadába. Meg kellett azonban elégednie azzal, hogy torinói kombinációs ezüstje és szlalomos bronza után ezúttal szlalomban is felállhat az olimpiai dobogó második fokára. Šárka Zahrobská élete első olimpiai érmét szerezte meg, az élete formájában lévő cseh lány is titkon talán ennél is többen reménykedhetett.
 
 
 
 
 

Hely

Versenyző

Ország

Idő

1

Maria Riesch

Németország

1:42,89

2

Marlies Schild

Ausztria

+ 0,43

3

Šarka Zahrobská

Csehország

+ 1,01

4

Maria Pietilä-Holmner

Svédország

+ 1,33

5

Sandrine Aubert

Franciaország

+ 1,57

6

Tanja Poutiainen

Finnország

+ 2,04

44 DÖME ZSÓFIA MAGYARORSZÁG + 15,43
45 BERECZ ANNA MAGYARORSZÁG + 16,74

 

Szólj hozzá!

Címkék: olimpia alpesi sí szlalom alpesi sí olimpia

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr271794382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása