HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Házigazda - skandináv párosítás lesz mindkét curling döntőben

2010.02.26. 17:50 :: GeoCucc

A curling versenyek mindkét fináléjában sor kerülhet címvédésre, vagy akár hazai sikerre is - derült ki a tegnapi elődöntők után.

Nők:

A hölgyek helyi idő szerint már reggel 9-kor felsorakoztak a hosszúkás pályák mentén, méghozzá azon határozott céllal, hogy megváltsák belépőjüket a másnapi döntőre. Az élet igazságtalan mivoltából adódóan ez nem sikerülhetett mindenkinek, ugyanis négyük közül kettő a bronzmérkőzéssel volt kénytelen beérni. A curlingesek az olimpiák idejére nagylelkűen megkímélik a sportág szurkolóit bonyolult, egyedi elődöntős rendszerüktől, így a hagyományos keresztbejátszásos párosításokkal sokkal tisztább képet kaphattunk, ki hányadán is áll az érmekért vívott harcban. A mérkőzések egyidőben kezdődtek, az egyik pályán a Kanada - Svájc, míg a másikon a Svédország - Kína összecsapásokat figyelhette párhuzamosan a lelkes közönség. Ráadásul a két küzdelem egyészen más forgatókönyv szerint alakult...

A nagyobb figyelem mindenképpen a kanadaiak és a svájciak egymásnak feszülését övezte. Ez nem is vitás, hiszen Cheryl Bernard és társai amellett, hogy hazai színeket képviselnek, revansot vehettek volna a svájciakon, hiszen négy éve Torinoban pont Mirjam Otték voltak azok, akik az elődöntőben elütötték a kanadai hölgyek (akkor egy másik) csapatát a bronznál fényesebb érem szerzésének lehetőségétől. Az alpesi lányokban viszont nem csak emiatt éghetett az elszántság tüze, hiszen az a tény, hogy a csoport utolsó helyéről sikerült felverekedniük magukat a továbbjutók közé, nem kis motivációval ruházhatta fel őket a további megmérettetésekre.

Az első end szokás szerint még egymás és a jég kóstolgatásával indult, azonban a lányok hamar elkapták a fonalat, és kezdetét vette az igazi taktikai harc. Az első öt end 3:3-as eredménnyel zárult, ami alatt a házigazdák egyszer tudtak két ponttal is nyerni, a svájciak viszont egy endet raboltak, így az öt perces félidei szünetben még teljesen nyitott volt az állás. Ezt követően Bernardék tudtak rögtön egy újabb 2:0-ás endet a maguk javára írni, és svájci szempontból utólag úgy tűnik, ez bizonyult végzetesnek a számukra. Ez után Mirjam Otték hiába számolgattak, taktikáztak (a 7. endet például szándékosan nem nyerték meg egy ponttal, inkább egy blank end által elérték, hogy ellenfelük optimális esetben eggyel kevesebbszer legyen befejező), kis híján ugyan, de nem sikerült behozniuk a lemaradásukat, így végül egyetlen ponttal alul maradva a bronz éremért játszhatnak a mai napon. A négy éve második helyen végző lányok tehát azt a teljesítményt ugyan már nem tudják megismételni, hihetetlen felzárkózásuk és látványosan higgadt játékuk azonban demonstrálja, hogy továbbra is az élmezőnyben van a helyük. Összességében azt hiszem elmondható, hogy Kanada megérdemelten jutott a döntőbe, hiszen a mérkőzés során többször is nehéz helyzetbe tudta hozni ellenfelét, vagy éppen kilátástalan szituációkat fordított a maga javára.

  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Eredmény
Kanada (Cheryl Bernard) 1 0 2 0 0 2 0 0 1 0 6
Svájc (Mirjam Ott) 0 1 0 1 1 0 0 1 0 1 5

 

A másik mérkőzésen a svédek és a kínaiak mintha pont arra törekedtek volna, hogy a látvány kedvéért egy teljesen eltérő összképű csatát vívjonak egymással. Persze az ázsiaiaknak ez nem biztos, hogy igazán tetszett. A kínai mélyrepülést talán legjobban ahhoz tudnám hasonlítani, amit mostani ellenfelük, a svédek produkáltak a csoportküzdelmek során az oroszok ellen - egyszerűen semmi nem jött össze nekik, gyakran még a rutinszerű dobások is túl hosszúra, vagy éppen túl rövidre sikerültek. Wang Bingyuék kedve bizonyára már a mérkőzés elején alább hagyott, hiszen három enden keresztül - hiába voltak befejezők - egyetlen pontot sem tudtak szerezni az igen taktikusan játszó címvédők ellen. Aztán mikor a negyedik fordulóban ez végre sikerült, és talán kezdett volna visszatérni a csapattagok hite, Anette Norberg egy 3:0-ás válasszal adta a kínaiak tudtára, hogy merrefelé vezet az út a bronzmérkőzés helyszínéhez. Félidőben tehát máris 6:1-es fölénnyel érkezve a svédeknek már nem volt egyéb dolguk, mint minden létező követ eltakarítva a lehető legjobban leegyszerűsíteni a házban kialakult állást, ezzel elérve, hogy Kína még véletlenül se tudjon túl nagy arányú győzelmeket szerezni az egyes endekben. A curlingben pedig - mondhatnánk - mi sem egyszerűbb a romboló jellegű taktikánál, így Norbergék terve is bevált, s Bingyuék egy újabb három pontos svéd enddel a hátuk mögött, egy fordulóval a vége előtt be is dobták a söprűt.

  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Eredmény
Kína (Wang Bingyu) 0 0 0 1 0 1 1 0 1 x 4
Svédország (Anette Norberg) 1 1 1 0 3 0 0 3 0 x 9

 

A bronzmérkőzés tehát Svájc és Kína részvételével zajlik majd, míg a dobogó legfelső fokáért a házigazdák és az olimpiai címvédők fognak küzdeni ma éjszaka. Kanada - Svédország, mindenképpen ínyencség lesz.

 

Férfiak:

Az uraknál legutóbb ott fejeztük be az eseményeket, hogy a britek és a svédek pótmérkőzésre kényszerültek az elődöntőbe jutás érdekében. Ezt a találkozót még szerdán lezavarták, s nem birtak egymással a csapatok, hiszen extra endre volt szükség a győztes kihírdetéséhez. Itt a svédeknek jött ki jobban a lépés, hiszen úgy alakult, hogy ők voltak a befejezők, így egy egypontos győzelemmel végül 7:6-ra tudták hozni a meccset, s így megszerezték a jogot, hogy Kanada ellen csatázzonak a döntőbe jutásért. Ezzel az a furcsaság állt elő, hogy három nemzetnek mind a férfi, mind a női mezőnyben sikerült a legjobb négy közé bejutnia. Kanada, Svájc és Svédország mindkét fronton az érmek közvetlen közelébe került.

Ezen a nehezen kiharcolt mérkőzésen azonban már sok babér nem termett a svédek számára. A 4. end végéig egészen jól álltak a dolgok, 2:1-es hátrányban ők fejezhették be a következő fordulót. Ennek ellenére azonban a rendkívül precíz és remek stratégiákat kidolgozó házigazdák 2 ponttal meg tudták nyerni ezt az endet, s szintén sikerült ennyit rabolniuk a következőben is. Ekkor az eredményjelző már 6:1-es kanadai előnyt mutatott, s Edinék sorsa hasonlóan reménytelenné vált, mint a hölgyek elődöntőjében a kínaiaké. Szépíteni ugyan még tudtak az álláson, érdemben javítani viszon már nem, így egy enddel a vége előtt elismerve vereségüket kezet nyújtottak Kevin Martin csapatának. A továbbra is megállíthatatlan házigazdáknak jó esélyük van a címvédésre, habár a négy évvel ezelőtt Finnország ellen kiharcolt aranyat nem Martinék, hanem Kanada egy másik, nemzetközi szinten kevésbé ismert csapata szerezte.

  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Eredmény
Svédország (Niklas Edin) 0 0 1 0 0 0 0 1 1 x 3
Kanada (Kevin Martin) 0 1 0 1 2 2 0 0 0 x 6

 

A másik ágon Norvégia Svájccal találkozott. Stöckliék ha lehet, talán még nagyobb elszántsággal készültek a meccsre azután, hogy megtudták, női csapatuknak nem sikerült a döntőbe jutás, így mindenképpen szerették volna elérni, hogy hazai rajongóik legalább egyik négyesüknek szoríthassonak az aranyért vívott mérkőzésen. Thomas Ulsrudékat azonban a legkevésbé sem hatotta meg a svájci szurkolók bánata; az eddig kitűnően menetelő norvégok igyekeztek minél gyorsabban dűlőre vinni a továbbjutás sorsát. Az első öt end után máris 4:1-es előnyre tettek szert, amit ügyesen őrizgettek a meccs végéig. A 10. endben Stöckliéknek 3 ponttal kellett volna nyerniük ahhoz, hogy extra endre kerüljön a sor - ahol az utolsó kő jogán még ekkor is a norvégok lettek volna a kedvezményezettek. De már erre sem került sor, hiszen Svájc csak egy ponttal tudta hozni az utolsó fordulót, így 7:5-ös norvég győzelemmel zárult a másik elődöntő.

 

  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Eredmény
Svájc (Ralph Stöckli) 0 0 0 1 0 2 0 1 0 1 5
Norvégia (Thomas Ulsrud) 0 1 1 0 2 0 1 0 2 0 7

 

A bronzéremért tehát Svédország és Svájc, az aranyért pedig Kanada és Norvégia száll majd jégre. A juharlevelesek akár a női és a férfi versenyt is megnyerhetik, és ehhez mindkettőjüknek egy skandináv csapattal kell megküzdeniük.

Szólj hozzá!

Címkék: olimpia curling curling olimpia

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr391792811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása