HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Lydia Lassila megtréfálta a kínaiakat aerialban

2010.02.25. 14:41 :: Dave985

Kisebb meglepetésre Lydia Lassila személyében ausztrál győzelem született a női síakrobaták döntőjében. A magas színvonalú verseny végén még a 4 évvel ezelőtt szintén 2. Nina Li, valamint Xinxin Guo állhatott fel.
 
 
Ma hajnalban a szabadstílusú síelés újabb döntőjét rendezték a Cypress- hegyen, méghozzá a hölgyek aerial számában, vagyis síakrobatikában hirdettek bajnokot és osztottak érmeket. Fontos leszögeznem mindezt, ugyanis szégyenkezve azt kellett tapasztalnom, hogy a magyar (sport)újságírás, élén az MTI-vel és a Magyar Televízióval, ostobaságokkal traktálja olvasóit, nézőit. Az olimpián „freestyle sí” néven futó sportcsalád magyarul szabadstílusú síelést jelent, amin belül megkülönböztetjük a mogult, az aerialt és a síkrosszt (van egyéb szakág is, de azok lekerültek a programról). Aerial másként síakrobatika, a másik két szakágra ugyanezt a kifejezést használni súlyos inkompetenciára vall! (Elég belegondolni, mi a fene köze van a krossznak bármiféle akrobatikához?...)
 
 
Csak emlékeztetőül, ez az a sportág, amiben a résztvevők a lejtőn szerzett sebességgel egy 4-6 méteres mesterséges ugratóra kapaszkodnak fel, hogy aztán további akár 15 m-es magasságban bemutassák gyakorlataikat. Pontok az elugrásért (20%), a levegőben bemutatott trükkért (50%) és a landolásért (30%) járnak. A produkció általában a szaltó, a csavarfordulat és a terpeszmozdulat elegyeként áll elő, nézik a nehézségek fokát.
 
A versengések már 20-án a selejtezőkkel kezdetét vették, nem is akármilyen meglepetéssel. Kiesett ugyanis a szám olimpiai címvédője, a 33 éves svájci Evelyne Leu. Ugrását az első sorozatban még az ötödik legjobbnak hozták ki a bírók (93,75 pont), másodjára viszont hibázott a talajfogásnál, így csak a 16. helyen zárt (155,5 pont), vagyis nem jutott be a 12-es döntőbe!
A selejtezőt egyébként a belorusz Allan Cuper nyerte, aki szintén negyedszerre olimpikon. Eddig mindössze 5 VK- elsőség szerepel neve mellett, s idén sem volt nagy formában (bár Lake Placidben azért nyerni tudott), ehhez képest nagyon magas 105,64 pontot kapott első ugrására, végül 195,76 ponttal végzett a selejtezős kör végén. Mint az várható volt, valamennyi kínai továbblépett, élükön a háromszoros világbajnok Nina Livel. Három amerikai, három ausztrál és még egy fehérorosz szerepel a döntős mezőnyben.
 
 
A szabályoknak megfelelően két különböző (!) ugrást mutathattak be a döntőbe jutott versenyzők, hibára nincs lehetőség, hiszen a félcsővel ellentétben összeadják a két pontszámot, így jön ki a végeredmény. Az ugrásokat a selejtező elfoglalt helyezés szerinti fordított sorrendben adták elő. A versenynapra oly jellemző sűrű köd a síakrobaták viadalát sem kímélte, noha ez inkább zavarta a látványos sportág miatt kilátogató közönséget, mintsem a versenyzőket.
 
Elsőként a mindössze 17 esztendős amerikai Ashley Caldwell mutathatta be tudását, ezzel egyébként ő minden idők legfiatalabbja, aki bármely aerial- rendezvényen döntőbe került. Kissé kinyílt a 2,5-fordulatos szaltója, de az első kör után így is a 10. helyen várhatta a folytatást. A kvalifikációs első ugrásával hibázó, 13 éve versenyző, ötödik olimpiáján résztvevő Jacqui Cooper következett. Az ötszörös szakági világkupa- győztes ausztrál „back/lay-full-full” nevű ugrását gyönyörűen kivitelezte, bár lábait egy pillanatra elengedte, 90,82 pontja akkor a 7. helyre volt elegendő.
A mezőny nagy része egyébként ezzel a trükkel operált, köztük a fehéroroszok olimpiai 5. kiválóság, Assoli Slivec is, az ausztrálnál jóval magasabbra ugrott, ami pontszámában (102,79) is tükröződött.
Említett ugrás 3,8x szorzójú, a kínai Guo Xinxin a valamivel értékesebb „back/full-full-full”, magyarán tripla hátra szaltó mellett döntött, a földre érkezés lehetett volna tökéletesebb, így csak az 5. helyről várhatta a folytatást.
 
Az első ugrásokat követően honfitársa, Xu Mengtao áll az élen, nagyon magas, 108,74 pontos teljesítményével, mögötte bő 2,5 ponttal elmaradva az ausztrál Lydia Lassila következett, megelőzve a már említett Slivecet, valamint a szakági VK- győztes és vb-címvédő Nina Lit. A selejtezőt nyerő másik fehérorosz Alla Cuper meg sem tudta közelíteni ottani teljesítményét, kitért tengelyéből tripla szaltójával, 86,64 pontja csupán a 9. helyre volt elegendő, vagyis elvesztette esélyét az éremszerzésre.
 
 
A második ugrásokat az ausztrál Elizabeth Gardner (12.) nyitotta, tőle már az is szép eredmény volt, hogy eljutott a döntőig, 4 éve a 23. hely jutott neki. Itt első ugrását elrontotta, így eleve csak a tisztes helytállás maradt számára, második kísérlete még gyengébbre sikerült, csúnyát bukott érkezésnél, de szerencsére nem esett komolyabb baja. Emily Cooktól (11.) is váratlan eredmény a finálé, második kísérletére (dupla hátra szaltó) 83,89-et kapott, ezzel egyéni csúcsot döntött, a 11. helyről így sem sikerült elmozdulnia.
 
Ashley Caldwell (10.) ugyanerre az ugrásra vállalkozott, jobban sikerült az előbbinél, összesítésben viszont kevés volt az előrelépésre, vagyis a legjobb amerikai megtisztelő címhez. Ez Lacy Schnoornak (9.) jutott, mint a Világkupában általában mindig, dupla szaltója nem nyerte el különösebben az ítészek tetszését, csak 10. volt a második körben, de jó másfél ponttal egy helyet visszaugorva így is megnyerte a házi versenyt.
 
Alla Cuper (8.) került eléje, a belorusz „back/lay-tuck-full”-lal próbálkozott (tripla szaltó, az első csavart merev, a másik kettőt behajlított testhelyzetben adják elő), ez már közelített valós tudásához, 95,20 ponttal tehát a 9. helyen zárt, minden bizonnyal jóval többet várt ettől az olimpiától. Cseng Suan (7.) is ugyanezt mutatta be, némileg kevesebb pontot kapott rá, de összesítésben így is előtte maradt.
 
Jacqui Cooper (5.) kiváló, 100 pont feletti ugrással búcsúzott a versenysporttól, alaposan feladta a leckét a többieknek, bár jócskán 200 pont alatt maradt két ugrását együttvéve, ezzel az eredménnyel pedig inkább csak vakreményei lehettek az éremszerzést illetően.
 
Ahogyan közeledtünk a legjobbakhoz, úgy húztak elő egyre merészebb, értékesebb szorzójú ugrásokat a kalapból. Nem volt mese, aki győzni, vagy akár csak dobogóra szeretni állni, kockáztatnia kellett. Guo Xinxin (3.) például már „back/lay-full-full”-ra vállalkozott, magyarán tripla fordulatot mutatott be dupla csavarral. Hibátlan gyakorlatát 106,40 pontra értékelte a zsűri, ezzel már jó eséllyel pályázott az éremre, az aranyra kevésbé, ehhez Xunak és Lassilanak komolyat kellett volna hibázniuk.
 
Rögtön utána következett Nina Li (2.) a „back/double full-double full” mellett döntött, vagyis ő csak dupla szaltóra vállalkozott, ugyanakkor mindkét fordulatára rátett 2-2 csavart is. A kicsivel alacsonyabb szorzó ellenére átvette a vezetést, sőt, 107,83 pontjával bekéredzkedett az aranyéremért is. Szeméből előszivárgó könnycseppek tanúsága szerint megkönnyebbült, hatalmas teher volt a vállán, közepesre sikerült első ugrása után nagyon közel állt a dobogóhoz, hiszen már csupán hárman várakoztak a lejtő tetején.
 
Elsőként Assoli Slivecet szólították, a belorusz hölgy „back/ lay-pike-full”-t ugrott, vagyis a szimpla szaltót követően egy csukamozdulatot, majd egy csavart is bemutatott ugrása során. Komoly gond nem volt vele, viszont a többiekénél jóval könnyebb ugrásfajtát választott, így csak 95,90 pontot kapott, amivel végül lecsúszott a dobogóról.
 
Lydia Lassila (1.) már jóval bavállalósabb volt, elvégre neki a legfényesebb medália kellett minden áron. Ugyanúgy „back/lay-full-full”-t mutatott be, mint Guo, viszont sokkal lendületesebben, sokkal jobb íven, érkezése pedig úgy volt tökéletes, ahogy bemutatta. Két ponttal többre értékelték a pontozók (108,49), 214,74-os összesített pontszámával pedig óriási nyomást helyezett az utolsóként érkező kínaira.
 
Xu Mengtao (6.) a döntő legerősebb gyakorlatára készült, a 4,175-ös szorzójú „back/ lay-double full-full”. Dupla szaltó, aminek első részét kétszeres csavarral, másodikat csak egyszeres csavarral mutatják be. Már a levegőben kinyíltak a lábai, kimozdult a tengelyből, kifordult a földre érkezésnél, ráadásul még bukott is. A légmunkájával megmentették a bírók, így 82,87 pontot azért kapott gyakorlatára, így a 6. helyre csúszott csak vissza.
 
 
Noha előzetesen szinte minden szakértő kínai fölényt vizionált a női síakrobatáknál, végül a 28 esztendős ausztrál Lydia Lassila győzedelmeskedett az olimpiai fináléban, nem is akármilyen magabiztossággal. Melbourne-ben Lydia Ierodiaconou néven látta meg a napvilágot a félig ciprusi, félig olasz sportolónő, 2 éve aztán nevet váltott, miután feleségül ment a kiváló finn moguloshoz, Lauri Lassilához. Legnagyobb sikerét tavaly érte el, amikor megnyerte az Aerial Világkupát, azt megelőzően négy alkalommal is csak a 2. hely jutott neki, pedig 11 futamgyőzelem és 29 dobogó is neve mellett szerepel.
 
Nina Li a sportág nagy alakja, az utóbbi három világbajnokságon nem talált legyőzőre, emellett 2005-ben megnyerte a Világkupát (az összetettet is), 16 győzelmével és 41 dobogójával pedig a ranglista első helyét foglalja el. Négy éve csak kevéssel maradt le az olimpiai aranyéremről, akkor csalódottan hagyta el Torinót, most azonban minden bizonnyal inkább úgy vélekedik, hogy nyert egy ezüstöt.
Xinxin Guo gyenge éven van túl, ehhez képest üdvözítő szerepléssel zárta harmadik olimpiáját a 2005-ös vb-bronzérmes kínai.
 
 
A férfiak aerial- döntőjét – magyar idő szerint – holnap hajnalban rendezik. Egészen elképesztő gyakorlatokra van kilátás, feltétlenül ajánlom mindenkinek, legalább felvételről nézzétek meg!
 
 

Hely

Versenyző

Ország

Pont

1

Lydia Lassila

Ausztrália

214.74

2

Li Nina

Kína

207.23

3

Guo Hszinhszin

Kína

205.22

4

Asszoli Szlivec

Fehéroroszország

198.69

5

Jacqui Cooper

Ausztrália

194.29

6

Hszu Mengtao

 

Kína

191.61

 
 
 
 

.....................................................................................................

 

 

Szerdán a női 5000 méteres versenyszámot rendezték a gyorskorcsolyázók számára a téli olimpián. Az aranyérmet a 3000-en is győztes cseh Martina Sáblíková nyerte a német Stephanie Beckert és a kanadai Clara Hughes előtt.
 
 
A következő beszámolót az NSO.hu portálról nyúltuk le.
 
Mindössze tizenhat versenyző indult ebben a versenyszámban, s elsőként a kanadai Cindy Klassen állt az élre. Ezt követően előbb a holland Voorhuis, majd a harmadik párban az amerikai Rookard vette át a vezetést, a vele futó német Mattscherodtot viszont pályaelhagyás miatt kizárták.

A jégfelújítás után azonban a kanadai Clara Hughes pályacsúccsal alapozta meg a hazai szurkolók remek hangulatát: majd tizenkét másodpercet vert az addigi legjobb amerikaira, s utóbbinál a japán Hozumi is jobb időt ment.

A hatodik párban induló norvég Haugli átvette a második helyet a japántól, de hamarosan leszorult a harmadikra, mert a német Beckert állt az élre, aki csaknem négy és fél másodperccel futott jobbat Hughesnál.

Már csak ketten voltak hátra: Beckert honfitársnője, Anschütz-Thoms és a 3000 méter olimpiai bajnoka, a versenyszám világbajnoki címvédője, a cseh Sáblíková. Utóbbi esélyeshez méltóan kezdett, és végig jobb volt Beckert részidejénél. Még az utolsó kör előtt is több mint egy másodperces előnye volt, s végül 48 századdal olimpiai bajnok lett.
 
 

Hely

Versenyző

Ország

Idő

1

Martina Sáblíková

Csehország

 6:50,91

2

Stephanie Beckert

Németország

+ 0,48

3

Clara Hughes

Kanada

+ 4,82

4

Daniela Anschütz- Thoms

Németország

+ 7,73

5

Maren Haugli

Norvégia

+ 11,28

6

Kristina Groves

 

Kanada

+ 13,66

Szólj hozzá!

Címkék: olimpia freestyle sí freestyle sí olimpia

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr951789637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása