HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Megkötött a jég: újra Vonn volt a leggyorsabb! Miklós a 26. helyen végzett!

2010.01.31. 17:59 :: Dave985

 

 
Csodák márpedig vannak, de meglehetősen ritkán akad példa rájuk! Ez ma be is bizonyosodott, a tegnapi 5. hely után újra a gyorsasági síelés királynője, Lindsey Vonn dominált, megnyerte a St. Moritzban rendezett szuper óriás-műlesiklást, ezzel bebiztosított újabb, szám szerint negyedik szakági elsőségét. Szoros versenyben végzett az első helyen, hiszen csak 17 századdal előzte meg a holtversenyben 2. helyen zárt Michaela Kirchgasser és Marie Marchand-Arviert. Hibája folytán Maria Riesch kicsúszott a legjobb 10 közül, így összességében ismét növelte hátrányát ezen a hétvégén. Sajnos újabb csúnya bukás történt St. Moritzban, az áldozat pedig az olimpia előtt éremesélyeket tápláló Nadia Fanchini. Ugyanakkor örömteli hírrel is szolgálhatunk: Miklós Edit ott folytatta, ahol pénteken abbahagyta, megdöntötte élete legjobbját, a 26. helyen zárt.
 
 
Az olimpia előtti utolsó, már nem kvalifikációs versenyt rendezték meg St. Moritzban. A nagyjából egy perc alatt teljesíthető pályán nincs nagyon mit fényezni, a kemény lesikló rész levágásával kicsit jellegtelennek tűnt számomra, a felső szakasz volt az igazi kihívás, no meg a svájci tévések sem volt a helyzet magaslatán, talán élvezhetőbben is leközvetíthették volna ezt a versenyt. Hétágra sütött a napocska, ennek megfelelően farkasordító, mínusz 18 fokos jégveremben rendezték a versenyt.
 
Lucia Recchia (15.) nyitotta a futamot, akadt néhány érdekes kanyarvétele, mégsem verték meg azonnal, Köhle (34.) ugyanis komoly hibákat vétett a pálya felső szakaszán. Emily Brydon (9.) már nem kegyelmezett, túlzottan mégsem volt elégedett, csak az alsó részen hozta fel magát az olasz elé. De legalább végre befért a legjobb 10-be. Schmidhofer (23.) hozta átlagos formáját. Julie Mancuso (12.) és Monika Dumermuth (12.) egyaránt 16 századdal kaptak ki tőle, az a nagy különbség, hogy míg az amerikai előnyből esett hátra, míg a svájci hátrányból javított az utolsó szektorban. Regina Mader (21.) tovább rontott az osztrák nők gyorsszámokban nyújtott mutatóin. Lindell Vikarby (14.) viszont egészen tűrhetően ment, az idén látottak tükrében nincs miért szomorkodnia.
 
Az első igazán erős menetet Marchand-Arviertől (2.) láthattuk, a francia lány az első két szektorban sokkal gyorsabb volt Brydonnál, csak az utolsó részen vesztett kicsit előnyéből, végül 47 századdal lépett az első helyre. Rögtön kettős francia vezetést mutatott az eredményjelző, jött ugyanis Jacquemod (6.), aki jó negyed másodperccel szorult csak honfitársa mögé, tehát tartja megbízható, kiszámítható formáját. Maria Riesch (11.) már kevésbé, a tegnapi csodálatos versenye után ma csalódást okozott, pedig szombaton pont a Szuper-G-re kijelölt pályarészen volt mindenki előtt. Ma már az első szektornál rosszul állt, majd kis híján kiesett, ugyanott mint tette azt pénteken. Beakadt a léce az egyik kapuba, kibillentette egyensúlyából de egy lábbal pályán tartotta még magát. Tina Maze (5.) nagy versenyben volt Mariskával, századok voltak köztük, hol az egyik, hol a másik leányzó javára, a célban 8 század a francia mellett döntött. Maze szemmel láthatóan tündököl gyors számokban is, lesiklásban vélhetően kondicionális nehézségei lehetnek, mással nehezen magyarázható ez az éles kontraszt Szuper-G-s eredményeivel.
 
Fenninger (21.) középszerű menete vezette fel a futam döntő periódusát, sógorék annak örülhettek, hogy kivételesen nem ő lett a legjobbjuk. Az első két dobogóesélyes svájci nem örvendeztette meg különösebben az eléggé foghíjas lelátót, Styger (7.) még csak-csak elszámolhat teljesítményével, habár a felső részen még vezetett, Kamer (28.) viszont nem zárt erős hétvégét.
 
Lindsey Vonn (1.) következett, aki az első időmérési pontnál még kisebb hátrányban volt, végére aztán fordítani tudott, 17 századot vert a franciára. Görgl (8.) bő fél másodpercet szedett össze, a középső részen tudott egyedül konkurálni az amerikai idejével. Dettling (16.) valahol a tőle elvárhatót hozta, Sutertől (4.) titkon győzelmet reméltek a kilátogatók, a pálya nagy részén tizeden belül volt, a végét viszont nem bírta olyan tempóban, mint riválisa, így 21 századdal a 3. helyre csúszott vissza, végül a dobogóról is lecsúszott.
 
Nadia Fanchini csalódást keltő szezon közepén áll, egyetlen dobogót jegyzett mindeddig, de még így is dobogóesélyesnek tűnt az olimpián. Sajnos nem lesz lehetősége az éremért küzdeni, nagyon csúnyát bukott. A pálya éles jobbos kanyarjánál kockáztatott, ráment a kapura, ami megrántotta lábát, majd még rá esett teljes testtömegével. Nagy volt a baj, ez már a versenyző fájdalmas sikításából azonnal kiderült. Mintegy 20 percig foglalkoztak vele a helyszíni mentők, aztán saját lábán hagyta el a pályát, majd kórházba szállították. A legfrissebb hírek szerint mindkét lába megsérült, holnap Bresciában operáción fog átesni, az olimpia és ezzel az idei éve véget ért. Az őt követő Pärson ugyanott vállalta túl magát, de ő nem reszkírozott, inkább önszántából vetett véget versenyének.
 
Íme az eset, megint csak erősebb idegzetűeknek!
 
 
Andrea Fischbacher (2.) végre valahára biztató versenyen van túl, akár a győzelem sem tűnt elképzelhetetlennek, de hiába vezetett az első két időmérési pontnál 27, majd 13 századdal, a végén ezek szerint ellenállhatatlanul síelt Vonn, 3 tizedet kapott tőle, vagyis Marchand-Arvier-vel holtversenyben a 2. helyen zárt.
 
A továbbiakban már nem kell izgulniuk a dobogósoknak, csupán egyvalaki férkőzött be a legjobb 10 közé, méghozzá Fanchini nővére, Elena, aki kevesebb még 7 tizedes hátránnyal (fent még vezetett is) a 10. helyen végzett. Chemmy Alcott (19.) biztató, majd Rebensburg (31.) gyengébb menete után kis híján újabb baleset történt a megszokott helyen, nagyot esett Ruiz Castillo, de nagyobb baja nem lett. Némi meglepetésre sem Rolland (34.), sem Gisin (41.) nem szerzett pontot, de Stechert (24.) sem az elvárható szinten teljesített. Siorpaes (47.) botrányosan gyenge, majd Hölzl (38.) pocsék menete után Leanna Smith (29.) újabb pontokkal gazdagította hétvégi termését. Fanchini mellett még Rubens (18.) nyújtott kimagaslót, Merighetti (30.) az utolsó pontszerző helyre azért beslisszolt, nála újabban már ez is örömteli jelenségnek hat. Marshall (32.) és McJames (33.) ma nem szereztek pontot.
 
Nagy örömünkre Miklós Edit (26.) viszont igen, eddigi legjobbját tovább javította, más kérdés, hogy valamivel jobb alsó résszel további helyezésekkel is előrébb végezhetett volna, de ne legyünk telhetetlenek! Mindezt Marusa Ferk (17.) bizonyította, aki 54-es rajtszámmal ment extrául. Említetteken kívül még Altacher (26.), Cook (25.) és Kirchgasser (20.) zárt pontszerző helyen. Utóbbinak ezek első pontjai Szuper-G-ben.
 
 
Végezetül újra jöjjön a megszokott statisztikai összegzés! Lindsey Vonn 232. Világkupáján 31. , szakágban a 8. győzelmét aratta (dobogós helyekkel jubilált, ez volt a 60.), s mivel két fordulóval az idény vége előtt 220 ponttal vezet Fabienne Suter előtt, megnyerte pályafutása negyedik szakági kristálygömbjét, a második Szuper-G-ben! Andrea Fischbacher 142. rajtján kilencedik (szakágban a 6.), Marchand- Arvier pedig 97. futamán harmadjára (Szuper-G-ben először) állhatott fel dobogóra, legutóbb még 2007 márciusában, Lenzerheidében végzett a 3. helyen, lesiklásban.
Miklós Edit pályafutása legjobbját érte el ezzel a 26. hellyel, s a most szerzett 5 pontjával együtt már 8 egységgel áll, ami összetettben a 113. helyezést jelenti számára! Hajrá, előre az olimpián!
 
A Világkupa most szünetel, legközelebb március 5-én Crans Montanában vetélkednek a hölgyek, szuper-kombinációban, lesiklásban, végül Szuper-G-ben! Az olimpiáról természetesen részletes beszámolókat olvashattok, illetve beharangozókkal sem maradunk adósak!
 
 
 
 
 

ALPESISÍ-VK, ST. MORITZ
NŐI SZUPER ÓRIÁS-MŰLESIKLÁS

 

1.
Lindsey Vonn
amerikai 
 1:01.77
 
 2.
Andrea Fischbacher
osztrák
 1:01.94
 + 0,17
 2.
Marie Marchand-Arvier 
francia
 1:01.94
 + 0,17
 4.
Fabienne Suter 
svájci
 1:01.98
 + 0,21
 5.
Tina Maze
szlovén
 1:02.00
 + 0,23
 6.
Ingrid Jacquemod 
francia
 1:02.18
 + 0,41
 7.
Nadja Styger
svájci
 1:02.22
 + 0,45
 8.
Elisabeth Görgl 
osztrák
 1:02.28
+ 0,51
 9.
Emily Brydon 
kanadai
 1:02.41
 + 0,64
 10.
Elena Fanchini 
olasz
 1:02.46
 + 0,69

 
A női Szuper-G Világkupa állása (5 versenyt követően):
 

1.       Lindsey Vonn:
440 pont
2.       Fabienne Suter:
220 pont
3.       Andrea Fischbacher:
217 pont
4.       Elisabeth Görgl:
194 pont
5.       Nadja Styger:
181 pont
6.       Ingrid Jacquemod:
161 pont

 
A női Összetett Világkupa állása (26 versenyt követően):
 

1.       Lindsey Vonn:
1311 pont
2.       Maria Riesch:
1174 pont
3.       Anja Pärson:
886 pont
4.       Kathrin Zettel:
829 pont
5.       Tina Maze:
701 pont
6.       Fabienne Suter:
486 pont
7.       Kathrin Hölzl:
447 pont
8.       Elisabeth Görgl:
445 pont
9.       Ingrid Jacquemod:
418 pont
10.   Tanja Poutiainen:
417 pont

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí alpesi sí világkupa szuper g

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr651717516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása