HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Lindsey Vonn a cortinai Super-G-t is "unalomba fullasztotta"

2010.01.22. 16:25 :: repens

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A világhírű olasz síparadicsomban, Cortina d’Ampezzóban mérik össze tudásokat a női alpesi sízők ezen a hétvégén, a program pénteken szuperóriás-műlesiklással indult. Az idény előrehaladtával mindazok, akik nem Lindsey Vonn rajongói, már előre lemondó legyintéssel állhatnak a gyors számok elébe – a férfiléceken száguldó amerikai most is más dimenzióban síelt, mint a mezőny többi tagja. A valódi csata így aztán most is a második helyért zajlott, ezt az eddig mérsékelt idényt bemutató svájci Fabienne Suter nyerte, Anja Pärson szerezte meg a 3. helyet. Riesch csak 15., Vonn összetettben is ellógott.

Cortina d’Ampezzo a világ nagy síparadicsomainak sorában van, ám síversenye ennek ellenére csak nagy jóindulattal sorolható a világ leghíresebbjei közé. Persze azért nincs messze ezektől, a hölgyek Super-G versenye példának okáért immár 17 éves múltra tekint vissza. A lejtő királynője az ötszörös győztes Renate Götschl, a jelenlegi mezőnyből Anja Pärson, Julia Mancuso, Maria Riesch és Jessica Lindell-Vikarby is győzött már itt – Pärson (és esetleg Riesch) kivételével mégis valamennyien a tökéletes esélytelenség nyugalmával indulhattak.

Bizonyára tökéletes körülmények között került sor a versenyre – fájdalom, ebből Magyarországon semmit nem láthattunk, lévén síben illetékes sportadónknak égető fontosságú volt valamiért, hogy mindkét csatornájukon ugyanazt a teniszversenyt nyomják (nőjön teniszkönyök az illetékesek orrára!). A déli határ közelében élőknek ajánlom figyelmükbe a horvát 2-es adót, ők legalább a férfiak versenyeit eddig (kivétel) nélkül közvetítik. A mostani beszámoló tehát sajnos vakon íródott...

A nagyszerű idénykezdet után egyre inkább visszaeső brit Chemmy Alcott nyitotta a versenyt, nem jött valami nagy időt a svéd edző által tűzött pályán (21.). Az olasz Lucia Recchia a pálya kétharmadáig nála is rosszabbul jött, utána viszont produkált egy fantasztikus alsó szektort, amivel hosszú időre az élre lőtte magát, végül 9. lett. A kanadai Emily Brydon (17.) és az osztrák Regina Mader (18.) besoroltak egymás mögé a középmezőnybe, az 5-ös rajtszám tulajdonosa, a francia Marion Rolland pedig nem indult el.

A spanyolok egyetlen pontszerzési esélye ebben a sportágban Ruíz Castillo, ám idén számára is már-már bravúrnak számít az első 30-ba kerülés. Most is bemutatta szokásos menetét, azaz nagyszerű kezdés és elfogadható folytatás után a pálya aljára elfáradt, és hatalmas hátrányt szedett össze – de legalább pontot szerzett (26.). Nadja Kamer volt ma az első svájci, nem jött nagy időt (13.), az idén gyengélkedő svéd Jessica Lindell-Vikarby ízlésének viszont megfelelt az edzője által tűzött pálya, néhány századdal átvette a vezetést. Maria Rieschtől ezúttal csak egy közepes teljesítményre futotta (15.), Nadia Styger pedig a verseny első kiesője lett.

Tina Maze továbbra is élete formájában: a szlovén hölgy több mint 0,3 másodperces előnnyel vette át a vezetést. A francia Ingrid Jacquemod a középmezőnybe érkezett (16.), az osztrák Anna Fenninger még annál is hátrébb (24.). Andrea Dettling javított a felemás svájci szereplésen, bejött Maze mögé, végül 6. lett. Az első 15-öt újabb mérsékelt francia sízés zárta: Marie Marchand-Arvier volt az elkövető (23.).

Mint mindig, most is 16-22-es számmal jöttek a „nagymenők”. Anja Pärson rá is szolgált erre a jelzőre, na persze nem szabad elfeledni, hogy svéd tűzésű pályán versenyeztek – három tizedet vert Mazéra, átvette a vezetést, végül a dobogó 3. fokára állhatott. Az osztrákok első számú versenyzője, Andrea Fischbacher is kitett magáért, 5. helye ebben a szakágban kifejezetten jónak nevezhető – na persze, a sógorok aligha elégednek meg ennyivel. 18-assal jött Lindsey Vonn, a verseny pedig véget is ért: héttizedes előnnyel átvette a vezetést és persze szokás szerint meg is nyerte a futamot.

A svájci Fränzi Aufdenblatten egyszer már képes volt meglepni az amerikait, most a második helyért volt harcban, ám nem sokkal a cél előtt bukott – nem a svájciak napja volt ez összességében... Az osztrákok újabb sízője, Elisabeth Görgl is bejött az első tízbe, igaz, csak 10. lett. A hazaiak fő reménye, Nadia Fanchini kitűnően jött a pálya alsó harmadáig, itt azonban hibázott, így csak 11. lett. 22-essel érkezett Fabienne Suter, és nagyot javított a svájciak hangulatán: még Vonnt is felülmúlta a pálya alsó szakaszán, és bejött mögé a második helyre.

A folytatásban is egy svájci következett, Monika Dumermuth azonban ezúttal se váltotta meg a világot (19.) – ebből aligha lesz olimpia. Kathrin Zettel meglepő helyen, az első 30 síző között kapott ugyan helyet, dehát ebben a szakágban neki inkább csak néha kicsúszik egy jó helyezés, ez pedig nem egy ilyen verseny volt – 38. helyen zárt. A kanadai Britt Janyknek sem ez volt élete versenye (27.), a német Viktoria Rebensburg viszont nem lehet elégedetlen 12. helyével. Mielőtt az osztrákok kezdték volna túl jól érezni magukat a bőrükben, Stefanie Köhle kiesett; a következő svájci, Martina Schild is ment már jobbat a mainál (14.). Julia Mancuso rosszabbik arcát mutatta, pontot sem szerzett az amerikai, az első 30-at záró osztrák Nicole Schmidhofer viszont becsusszant a 28. helyre.

Az összetettben jól álló, ám ebben a szakágban gyengécske Zahrobská és Pietilä-Holmner gyenge menete nyitotta a 30-on túliak sorát, majd később jött néhány egész jó lesiklás is. Élete versenyén van túl a liechtensteiniek büszkesége, Tina Weirather, aki 33-as számmal a 7. helyre érkezett be. 34-essel az amerikai Leanne Smith 20. lett, majd a szlovén Štuhec gyengébb menete után a német Gina Stechert bejött Alcottal holtversenyben a 21. helyre.

Pontszerző helyre érkezett még a szlovén Maruša Ferk (a legmagasabb rajtszámmal, 57-essel lett 25.), a hazai nézők örömére Johanna Schnarf (44-essel 29.) és az amerikai Stacey Cook (52-essel 30.). Az olaszok viszont jobbára csak kesereghettek, négy sízőjük is kiesett. Ezen a futamon is elindult az erdélyi Miklós Edith, ám az előző futamokon magasra tett mércét most bizony leverte, a hátsó traktusban végzett, 46. lett. A mezőny egyetlen újonca, az osztrák Nina Tipotsch bemutatkozása nem volt valami reménykeltő, utolsó előtti, 50. lett.

Lindsey Vonn 227. Világkupa-versenyén 29. győzelmét aratta. Suter 73. futamán jubileumi 10., Pärson 320. futamán 89. alkalommal állhatott dobogóra. Összetettben Vonn átvette a vezetést Rieschtől, szakágiban pedig akár már most odaadhatnák neki a címet, hatalmas az előnye.

A mai verseny részletes statisztikáját, ill. a szezon eddigi kimutatását a linkre kattintva tanulmányozhatjátok/ le is tölthetitek!

Visszatekintő:

1. Lake Louise (Lindsey Vonn)

2. Val d'Isère (Fränzi Aufdenblatten)

3. Haus i. Ennstal (Lindsey Vonn)

 

Végeredmény, női szuperóriás-műlesiklás, Cortina d’Ampezzo (Olaszország):

1. Lindsey Vonn (amerikai)

1:21,74

2. Fabienne Suter (svájci)

1:22,41

3. Anja Pärson (svéd)

1:22,48

4. Tina Maze (szlovén)

1:22,79

5. Andrea Fischbacher (osztrák)

1:22,84

6. Andrea Dettling (svájci)

1:22,99

7. Tina Weirather (liechtensteini)

1:23,01

8. Jessica Lindell-Vikarby (svéd)

1:23,05

9. Lucia Recchia (olasz)

1:23,12

10. Elisabeth Görgl (osztrák)

1:23,13


A női lesikló Világkupa állása (4 versenyt követően):

1. Lindsey Vonn (amerikai)

340 pont

2. Fabienne Suter (svájci)

170 pont

3. Elisabeth Görgl (osztrák)

162 pont

4. Nadia Styger (svájci)

145 pont

5. Anja Pärson (svéd)

140 pont

  

A női összetett Világkupa állása (21 versenyt követően):

1. Lindsey Vonn (amerikai)

994 pont

2. Maria Riesch (német)

938 pont

3. Kathrin Zettel (osztrák)

829 pont

4. Anja Pärson (svéd)

676 pont

5. Tina Maze (szlovén)

564 pont

6. Sandrine Aubert (francia)

385 pont

6. Kathrin Hölzl (német)

385 pont

8. Elisabeth Görgl (osztrák)

359 pont

9. Maria Pietilä-Holmner (svéd)

345 pont

10. Marlies Schild (osztrák)

320 pont

  

 

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí alpesi sí világkupa szuper g

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr971693036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása