HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Északi összetett: Lamy kifulladóban, ám lassan így is behozhatatlan az előnye

2010.01.20. 12:35 :: repens

 

Jason Lamy és Magnus Moan

Utoljára az oberhofi versenyhétvége után jelentkeztünk írással az északi összetett Világkupáról, az azóta eltelt két versenyhétvégén előbb Olaszországba, Val di Fiemmébe, majd a francia Chaux-Neuve-be látogatott a mezőny. A mostani cikkben a két futam négy versenynapjának összefoglalója következik.

Január 9-én, a Val di Fiemme-i első versenyen az összetett éllovas Jason Lamy szokatlanul rossz napot fogott ki. Pedig nem így indult a nap: az ugrórészt a francia nyerte, a futásban gyenge japán Kato Taihei előtt, a mezőny többi része pedig elég nagy hátrányt szedett össze. A futásban azonban Lamy szezonbeli legrosszabb teljesítményét nyújtotta, a végén lemaradt a győzelemért csatázoktól, sőt, a második boly minden tagja is lehajrázta, így csak 10. lett. A győzelmet nagy csatában az osztrák veterán, Felix Gottwald szerezte meg, lehajrázva a norvég Magnus Moant és az idényt nagyszerűen kezdő, ám aztán kicsit eltűnő német Eric Frenzelt. Kissé lemaradva jött az amerikai Johnny Spilane, majd a német Björn Kircheisen vezetésével az a hatfős boly, melyet Lamy zárt.

Január 10-e sem Lamyról szólt. A vasárnapi versenynap ugrórészét elfújta a szél és a hó, így a korábbi edzéseredmény alapján meghatározott, ún. provizórikus eredményt kellett figyelembe venni. Lamy annyira nem állt rosszul, a 7. helyről, és alig több mint fél perces hátrányból indulhatott a győzelemért, azonban a végén majd egy perces hátránnyal csak ugyanezen a helyen ért célba. Az élről egyébként a finn Anssi Koivuranta indulhatott, aki futásban aztán visszaesett. A versenyt a 2. helyről induló amerikai Bill Demong nagy fölénnyel nyerte, a második helyre honfitársa, Todd Lodwick jött be. A dobogó 3. fokára ismét Eric Frenzel állt fel, míg a hatalmasat futó Felix Gottwald a 33. helyről indulva a 4.-re küzdötte fel magát.

 Val di Fiemme, szombat: 

1. Felix Gottwald (osztrák)

24:44,5

2. Magnus Moan (norvég)

+0,8

3. Eric Frenzel (német)

+2,0

4. Johnny Spilane (amerikai)

+8,3

5. Björn Kircheisen (német)

+13,6

6. Todd Lodwick (USA)

+14,0

 

Val di Fiemme, vasárnap: 

1. Bill Demong (USA)

33:49,9

2. Todd Lodwick (USA)

+15,3

3. Eric Frenzel (német)

+24,1

4. Felix Gottwald (osztrák)

+28,8

5. Magnus Moan (norvég)

+34,2

6. Pavel Churavy (cseh)

+41,2

 

Január 16-án Chaux-Neuve-ben folytatódott a versenysorozat, a hazai nzők nagy örömére Lamy is magára talált. Kissé foghíjas volt a mezőny ezen a hétvégén, a finn csapat úgy döntött, a közeledő olimpiára készülve kihagyja ezt a két versenynapot. A síugrást ismét Lamy nyerte, és ismét egy japán végzett mögötte: ezúttal Kobayashi Norihito lett a 2. A sífutórész aztán megintcsak nem Lamyról szólt: Moan 50 másodperces hátrányból, a 29. helyről jött fel az élre. A francia nézők azért nem szomorkodhattak annyira, hisz Lamy a 2. helyre azért beérkezett, megelőzve Lodwickot. Az amerikaiak sokáig hármas diadalban reménykedhettek, ám végül csak Lodwick állt dobogóra, Spillane 5., Demong 6. lett. Hihetetlen kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt az idényben az ezúttal 4. cseh Pavel Churavy, és Kobayashi sem panaszkodhatott, csak a 7. helyig csúszott hátra.

Január 17-én lekopírozták szinte az előző napot: ismét Moan nyert Lamy előtt. A síugrórészt a kevéssé ismert osztrák, Bernhard Gruber nyerte (végül 11. lett), Lamy lett a második. Az előző naphoz hasonlóan Moan mintegy 50 másodperc hátránnyal vágott neki a sífutórésznek (ez most a 11. helyet jelentette). A végére ismét a norvég és a francia pároscsatájáva vált a verseny, ám a cél előtti sprintnél most sem lehetett kétséges, hogy ezt a harcot Moan nyeri. A 3. helyre az osztrák Mario Stecher jött be, lehajrázva Demongot; Churavy ezúttal is szállította a top10-es helyezést Csehországnak, a 6. pedig a kitűnően ugró német Johannes Rydzek lett.

Összetettben Lamy előnye csak egyre nő, míg mögötte az üldözők személye hétről hétre cserélődik. A Nemzetek Kupájában a kitűnő chaux-neuve-i hétvégéjükkel az osztrákok beérték az addig vezető németeket.

Folytatás hétvégén Németországban, Schönachban (egy egyéni és egy csapatversennyel), majd az ausztriai Seefeldben jön az utolsó két verseny az olimpia előtt.

Chaux-Neuve, szombat: 

1. Magnus Moan (norvég)

23:30,7

2. Jason Lamy-Chappuis (francia)

+4,2

3. Todd Lodwick (USA)

+7,1

4. Pavel Churavy (cseh)

+8,2

5. Johnny Spillane (USA)

+11,7

6. Bill Demong (USA)

+14,0

 

Chaux-Neuve, vasárnap: 

1. Magnus Moan (norvég)

24:10,8

2. Jason Lamy-Chappuis (francia)

+1,0

3. Mario Stecher (osztrák)

+13,6

4. Bill Demong (USA)

+14,8

5. Pavel Churavy (cseh)

+19,9

6. Johannes Rydzek (német)

+42,5

 

Az Összetett Világkupa állása (13 verseny után): 

1. Jason Lamy-Chappuis (francia)

869 pont

2. Felix Gottwald (osztrák)

589 pont

3. Magnus Moan (norvég)

542 pont

4. Tino Edelmann (német)

480 pont

5. Johnny Spillane (USA)

465 pont

6. Eric Frenzel (német)

457 pont

 

A Nemzetek Kupája állása (13 verseny után): 

1. Ausztria

1665 pont

1. Németország

1665 pont

3. Norvégia

1347 pont

4. USA

1202 pont

5. Franciaország

1087 pont

6. Finnország

924 pont

 

Szólj hozzá!

Címkék: beszámoló északi összetett

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr421687331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása