HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Prológgal vette kezdetét az idei Tour de Ski

2010.01.02. 02:07 :: Dave985

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A férfiaknál Petter Northug sikerével ért véget Oberhofban a Tour de Ski versenysorozat első állomása. A norvégok négyszeres világbajnoka mindössze nyolc tizeddel előzte meg a svédek meglepetésemberét, Marcus Hellnert. A nőknél a szlovén sprintspecialista, Petra Majdic győzött.
 
 
 (Köszönjük CSD-nek, hogy rendelkezésünkre bocsátotta beszámolóját. A szöveg az NSO-n is olvasható, így ne lepődjön meg senki, magánszerkesztőnktől, fórumtársunktól engedéllyel "nyúltuk le".:)) 
 
 
Idén negyedik alkalommal kerül megrendezésre a híres francia országúti kerékpáros körverseny mintájára megálmodott Tour de Ski versenysorozata, ami egyébként szerves része a Világkupának, a szakaszonként kiosztott, megszokott számú ponton túl a végső győztes 400 pontot is kasszíroz. Nem meglepő tehát, hogy a férfiaknál mindig az nyerte az összetettet, aki a sífutás népszerűsítése végett életre hívott sorozatban diadalmaskodott.
 
A versenyzők hét szakaszon, három ország öt helyszínén teljesítik a férfiak számára 102, a hölgyeknek 60 kilométeres távot. A szakaszok hossza különböző, az 1.2 kilométeres sprinttől a 20 km-ig más-más stílusú (klasszikus és szabad) versenyeket rendeznek, amelyeken a kerékpáros körversenyekhez hasonlóan időjóváírásokat is kapnak legjobbak.
 
A férfiaknál eddig a német Tobias Angerer, a cseh Lukás Bauer és a svájci Dario Cologna győzött, míg a hölgyeknél az elsőt és a harmadikat a finn Virpi Kuitunen, a középsőt pedig a svéd Charlotte Kalla nyerte.
 
 
 
A hölgyek számára kiírt 2.8 km-es és az urakra váró 3.7 km-es, szabad stílusú egyéni időfutamokkal vette kezdetét a 2010-es Tour de Ski, melyet negyedik alkalommal rendeznek meg a kerékpáros körversenyek mintájára.
 
A téli olimpia évében a sorozat kissé veszíteni látszott a fontosságából, mivel a világ legjobb sífutói, nyilatkozataikban rendre olimpiai felkészülésnek minősítették, és a nőknél például Marit Björgen el sem utazott Németországba, de a prológ eredményeit figyelve kijelenthetjük, igenis remek szakaszok várnak ránk, megjósolhatatlan végeredménnyel. Hiszen a legnagyobb sztárok nevük mellett a teljesítményüket is „odatették” az oberhofi nyitányon.
 
A nők nyitották a Tourt, melyen sokáig a 7-essel versenyző német Miriam Gössner állt az élen. Az 1.5 km-es ellenőrzőpontnál rendre legalább 10 másodperccel elmaradtak tőle a magasabb rajtszámmal indulók, és a táv második felében is remek tempót ment, mert előnye nem sokat csökkent. Elsőként az 56-ossal száguldó honfitársnője, a prológspecialista Claudia Nystad vette át tőle a vezetést 1.5 km-nél, de a finsire már nem maradt ereje és 6 mp-cel elmaradt az éllovastól.
 
Már a legnagyobb nevek is a pályán voltak és Gössnerre senki sem volt veszélyes. A kétszeres győztes finn Virpi Kuitunen, az orosz Olga Rocseva, vagy a norvég Kristin Steira sem tudott mit kezdeni a német idejével, pedig bőszen kapkodták a síléceiket.
 
Egészen Arianna Follisig reménykedhettek a németek. Az olaszok klasszisa az ellenőrzőpontnál 5 mp-cel átvette a vezetést és azt egészen a célig meg is őrizte. Már csupán a négy legmagasabban rangsorolt induló volt hátra, amikor az orosz Natalija Korosztyeleva repesztett egy félelmetes időt, rávert az olaszra 5 másodpercet, és hasonló idővel úton volt a tavalyi második Aino Kaisa Saarinen is. A finn azonban a végére elfáradt és csak hatodikként ért be több mint tíz másodperccel lemaradva. Már csak ketten győzhették le Korosztyelevát: a lengyel Justyna Kowalczyk és a szlovén Petra Majdic 1, illetve 2 másodperccel előzte meg 1.5 km-nél az oroszt. Ám a hajrát egyedül a szlovén bírta: 2.1 másodperccel Korosztyeleva elé tudott bejönni, miközben Kowalczyk kicsit elfáradt, de a harmadik helyre így is jó volt, hat másodperccel lemaradva a szakaszgyőztestől. Majdic vehette fel tehát a versenyben vezetőnek járó sárga trikót, ő indulhat el elsőként a holnapi 10 km-es szabad stílusú viadalon, amelyre a sílövészetben már megszokott üldözéses rendszerben kerítenek sort.
 
 
 
Tour de Ski, prológ, női 2,8 km:
 

1.
73
Petra Majdić
szlovén
6:35.3
 
2.
71
Natalia Koroszteleva
orosz
6:37.4
+ 2,1
3.
74
Justyna Kowalczyk
lengyel
6:41.6
+ 6,3
4.
66
Arianna Follis
olasz
6:42.3
+ 7,0
5.
7
Miriam Gössler
német
6:48.0
+ 7,7
6.
72
Aino-Kasia Saarinen
finn
6:50.8
+15,5
7.
63
Celine Brun-Lie
norvég
6:51.0
+15,7
8.
68
Riita- Liisa Roponen
finn
6:51.5
+ 16,2
9.
69
Kristin Størmer Steira
norvég
6:51.7
+ 16,4
10.
45
Hanna Brodin
svéd
6:52.9
+ 17,6

 
 
 
Tour de Ski, női összetett állása (a prológ után):
 

1.       Petra Majdić:
6: 20,00
 
2.       Natalia Koroszteleva:
6: 27,00
+ 7,00
3.       Justyna Kowalczyk:
6: 36,00
+ 16,00
4.       Arianna Follis:
6: 42,00
+ 22,00
5.       Miriam Gössler:
6: 48,00
+ 28,00
6.       Aino-Kasia Saarinen:
6: 50:00
+ 30,00
7.       Celine Brun-Lie:
6: 51,00
+ 31,00
8.       Riita- Liisa Roponen:
6: 51,00
+ 31,00

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A férfiak mezőnyéből is csak egyetlen élversenyző jelezte távolmaradását, az oroszok klasszisa, Vaszilij Rocsev. Elképesztő névsort láthattak a szurkolók a startlistát böngészve. A legnagyobb favorit, az idén már nem csak hosszú távon és szabad stílusban, hanem klasszikusban és sprintben is megfoghatatlan Petter Northug zárta a sort 88-as rajtszámmal.
 
Az első húsz futó közül Loris Frasnelli nevéhez fűződött a legkomolyabb idő. Az olasz az 1.5 km-es ellenőrzőpontig erős közepes tempót futott, utána viszont begyújtotta a rakétákat és rendesen odapörkölt a mezőnynek: öt másodperccel előzte meg a hazaiak versenyzőjét, Andreas Katzot, a többieket pedig csaknem tízzel.
 
Már túl voltunk a mezőny felén, amikor érkezett Szergej Sirjajev és átvette a vezetést. A kétéves eltiltásából idén visszatérő orosz az ellenőrzőpontnál még csak a negyedik volt, de hajrájának köszönhetően 1 másodperccel meg tudta verni Frasnelli idejét. Nagyon jó tempót ment Lukás Bauer is, ám a csehek Tour-győztese a végét nem bírta és 1.9 másodperccel elmaradt Sirjajevtől.
 
Nem sokáig örülhettek az oroszok, 63-assal Axel Teichmann száguldott át a célvonalon, és ideje 3 másodperccel jobb volt, így a hazaiak örömére német állt az első helyen. De még 25-en hátra voltak, ráadásul egytől-egyig klasszisok. Teichmann idejével továbbra sem tudtak mit kezdeni, pedig olimpiai és világbajnokok sora próbálta megdönteni. Giorgio Di Centa, Eldar Rönning, Pietro Piller Cottrer is remek időt futott az ellenőrzőpontig, ellenben a hajrára elfogytak.. Már csupán tízen voltak hátra és a Teichmann, Sirjajev, Frasnelli sorrend egyelőre nem változott. Ekkor jött a címvédő Dario Cologna: a svájci félelmetes hajrát produkált, és fél másodperccel Techmann mögé érkezett be a második helyre.
 
 
Hatalmas lendülettel elrajtolt Northug is, így már minden versenyző a pályán volt és Teichmann is valószínűleg az utolsó pár futóra hegyezte ki a figyelmét, így kisebb sokként érte – leginkább a német szurkolókat –, hogy egyszer csak a semmiből feltűnt a svéd Marcus Hellner, aki az ellenőrzőpontnál még mindössze a 17. helyen állt, de elképesztő hajrával bejött Teichmann elé. Az esélyesek közül közben Tobias Angerer az első harmincba sem fért be, Alekszandr Legkov is épphogy bekerült az első tíz közé, és már csupán Northug volt hátra, aki az immár szokásos utolsó száz métere révénl 0.8 mp-cel Hellner elé ért be, így övé lett a szakaszgyőzelem. A norvég klasszis ott folytatta, ahol az előző évben abbahagyta – ő indulhat el elsőként a holnapi 15 km-es üldözőversenyen, amely az időkülönbségek miatt gyakorlatilag egy tömegrajtos futammal lesz egyenértékű.
 
 
Tour de Ski, prológ, férfi 3,7 km:
 
 

1.
88
ifj. Petter Northug
norvég
7:37.4
 
2.
83
Marcus Hellner
svéd
7:38.2
+ 0,8
3.
63
Axel Teichmann
német
7:39.4
+ 2,0
4.
78
Dario Cologna
svájci
7:39.9
+ 2,7
5.
45
Szergej Siriajev
orosz
7:42.6
+ 5,2
6.
20
Loris Frasnelli
olasz
7:43.6
+ 6,2
7.
55
Lukaš Bauer
cseh
7:44.5
+ 7,1
8.
74
-->

Szólj hozzá!

Címkék: sífutás sífutó világkupa tour de ski

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr591638613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.