HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Val d'Isère-ben tovább tart az osztrák sikersztori – és a svájci kudarc is

2009.12.12. 17:00 :: repens

Forrás: www.life.com

 

Szombaton szuperóriás-műlesiklással folytatódott a férfi alpesi sízők hétvégi programja Val d'Isère-ben. Az előző napi hármas osztrák siker alaposan feldobhatta a sógorok hangulatát, a mai napon pedig újabb győzelemmel sikerült ezt fokozniuk. Igaz, ezúttal csak egy osztrák volt a dobogón, Walchhofer nyert az amerikai Ligety és az olasz Heel előtt. A svájciak tovább rombolják az idény eddigi részében felépített legyőzhetetlen imázsukat, újabb csúfosra sikerült futamon vannak túl. Mentségükre szóljon: a mai verseny kifejezetten rossz időjárási körülmények között zajlott.

Pocsék idő, szakadó hóesés, időnként egészen irreális körülmények fogadták a sízőket a Bellevarde lejtőin. Sajnos, nehéz eldönteni, mekkora szerepet játszottak a percről percre változó körülmények a végeredmény kialakulásában – valamekkora szerepük bizonyosan volt.

Persze túl egyszerű lenne a kieséseket csak az időjárásra fogni – az elsőként induló osztrák Streitberger rögtön kaputévesztéssel adta meg a verseny alaphangulatát. Végül a 69 indulóból mindössze 36-an jutottak el a célig!

Az alapidő így a 2-essel induló déltiroli Staudacher nevéhez fűződik, akinek idejét Ted Ligety rögtön meg is döntötte közel egy másodperccel. Kevesen gondolták volna ekkor, hogy Staudacher ideje végül 4. helyet fog érni, mégis így történt! Ligety ugyanis nagyszerű időt repesztett (na és jó időpontban lépett pályára), amellyel hosszú ideig az élen állt, és végül 2. helyet szerzett. Staudacher és Ligety között indult volna Järbyn, ám visszalépett – mivel tegnap is ezt tette, feltételezhető, hogy a svéd veterán is a sérültek táborát gyarapítja.

Az első blokk hátralévő részében (azaz 15-ös rajtszámig) gyenge idők és kiesések váltogatták egymást. Előbbiek közül Zurbriggen menete volt még a legjobb (14.), az osztrák Kröll (22.) és az előző Super-G-t nyerő Osborne-Paradis  (21.) viszont kifejezetten csalódást keltett teljesítményével. Marco Büchelről (23.) nehéz jót írni idén – most is csak a rengeteg kiesőnek köszönheti, hogy megszerezte Liechtenstein első pontjait a szezonban (felborult a megszokott erősorrend a miniállamban: idén a hölgyek jóval eredményesebbek). A svájci Ambrosi Hoffmann még Büchelt is alulmúlta 25. helyével. Na de ők legalább célba értek és pontot szereztek, ellentétben a kanadai Dixonnal és Bourque-kal, az amerikai Sullivannel, és a svájci Grünenfelderrel és Jankával. Bizony, Carlo Janka ismét csak kiesett, a múlt heti triplázást követő médiafelhajtás szemmel láthatólag rossz hatással volt rá – csak remélni lehet, hogy hamar magához tér.

16-22 között jöttek a nagyágyúk, ezúttal nagy részük méltó is volt erre a címre. Didier Defago kevésbé, bár ezen a svájci szempontból borzalmas hétvégén 12. helye már-már jónak tűnik. Az osztrákoknak viszont nagyon is tökéletes ez a hétvége, ezt a 17-essel rajtoló Michael Walchhofer bizonyította is: a pálya felső szakaszán kis hátrányban volt ugyan, ám a végén közel 3 tizedes előnnyel beérkezett az első helyre Ligety elé. 18-assal újabb osztrák jött, Benni Raich – nehéz eldönteni, hogy az alapesetben kitűnő 4. helye ezen a hétvégén mennyire teszi boldoggá, talán több is volt ebben a futamban számára.

19-essel Innerhofer jött, a rossz formában lévő olasz ezúttal is csak 17. helyet szerzett. Honfitársa, Werner Heel annál jobban jött: Walchhoferrel és Ligetyvel nem kelhetett versenyre, ám bejött mögéjük a dobogó 3. fokára. Svindål a győzelemtől továbbra is távol áll, ám egyre előkelőbb helyen gyűjtögeti a pontokat, ezúttal 7. helyet szerzett. 22-essel Didier Cuche zárta ezt a blokkot – legalább pontokat szerzett ezen a futamon is a sérüléssel bajlódó svájci, ráadásul 9. helyével valamennyi honfitársát megelőzte.

Mario Scheiber még szebbé tette az osztrákok napját egy 6. hellyel, a szlovén Jerman pedig idei önmagát adva most sem szerzett pontot – kiesett. 25-össel érkezett Bode Miller, a szokásosnál kevésbé öngyilkos menettel, ami holtversenyes 9. helyet ért számára. Theaux a kiesők táborát gyarapította, Gauthier de Tessières viszont 15. hellyel vigasztalta a hóemberré váló hazai nézőket. Weibrecht sorozatban harmadik versenyén esett ki, Hannes Reichelt pedig megmutatta, hogy egy osztrák is hibázhat – ő is kiesett. 30-assal egy újabb szlovén, Aleš Gorza jött – és a nagyon gyenge idényt produkáló szlovén férfi csapat eddigi legjobb helyezését szállítva 8. helyet szerzett.

A 30 fölöttiek kezdetben még egész jó eredményeket produkáltak, na persze, hisz 31-32-essel rögtön két osztrák jött. Baumann 18., Hirscher 11. helyet szerzett, sőt, a lassan magára találó olasz Manfred Mölgg is bejött a 13. helyre. A cseh Zahrobsky nem tudott felnőni az előtte lesiklókhoz, a szlovén Šporn viszont egy kifejezetten dícséretes 20. helyet szerzett.

Ezután azonban alighanem még tovább romlottak a körülmények – tévéközvetítés hiányában ez persze csak feltételezés. Ami biztos: a 36-os és 47-es számmal indulók közül mindössze ketten látták meg a célvonalat, két olasz: Thanei (26.) és a hosszú sérülés után visszatérő Varettoni (35.) – mindketten nagyon gyenge idővel. A kiesések gyakorisága ezután valamelyest kisebb lett, ám így is érthetetlenül magas maradt – született azonban néhány kifejezetten jó idő is. Az osztrák (mi más?) Gruber pl. 55-össel bejött a 18. helyre, az utána induló norvég Jansrud pedig a 16.-ra.

A rengeteg kieső miatt az utolsó versenyzőkig reális cél maradt a pontszerzés, végül azonban nem született igazán nagy meglepetés: a „sítörpeállamok” képviselői vagy kiestek, vagy a 31-36. helyen osztoztak – igazán dühítő lehetett ez számukra.

Michael Walchhofer 34 évesen, 212. Vk-futamán 15. győzelmét szerezte meg. Ted Ligety 120. futamán 18., Werner Heel 85. futamán 6. pódiumának örülhetett.

Összetettben Janka előnye egyre fogy Raich előtt, az osztrákok lassan a nemzetek versenyében is beérik a sorozatban betliző svájciakat.

A mai futamok statisztikái (női és férfi együtt) excel-táblázat formájában ide kattintva érhetők el.

 

 

Val d'Isère (Franciaország), Ffi Szuperóriás-műlesiklás

1. Michael Walchhofer (osztrák)

1:20,78

2. Ted Ligety (USA)

1:21,06

3. Werner Heel (olasz)

1:21,53

4. Patrick Staudacher (olasz)

1:21,92

5. Benjamin Raich (osztrák)

1:21,95

6. Mario Scheiber (osztrák)

1:21,97

7. Aksel Lund Svindål (norvég)

1:22,21

8. Aleš Gorza (szlovén)

1:22,43

9. Bode Miller (USA)

1:22,45

9. Didier Cuche (svájci)

1:22,45


A férfi Szuperóriás-műlesikló Világkupa állása (2 futam után):

1. Michael Walchhofer (osztrák)

160 pont

2. Benjamin Raich (osztrák)

125 pont

3. Ted Ligety (USA)

112 pont

4. Manuel Osborne-Paradis (kanadai)

110 pont

5. Werner Heel (olasz)

75 pont

 

A férfi Összetett Világkupa állása (9 versenyt követően):

1. Carlo Janka (svájci)

460

pont

2. Benjamin Raich

426

pont

3. Didier Cuche

384

pont

4. Michael Walchhofer

268

pont

5. Ted Ligety

255

pont

6. Aksel Lund Svindål

243

pont

7. Werner Heel

228

pont

8. Didier Defago (svájci)

207

pont

9. Romed Baumann (osztrák)

189

pont

10. Ivica Kostelić (horvát)

167

pont

 

 

Visszatekintő:

- Lake Louise (Szuper-G)

 

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí alpesi sí világkupa szuper g

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr341592682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása