HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Úgy tűnik, senki nem állítja meg Lindsey Vonnt...

2009.12.06. 12:00 :: repens

 

 

 

„Ki állítja meg Lindsey Vonnt?” – hangzott a pénteki napról szóló írásom címe. Hiba volt ezt a címet adni, hisz így bajba kerültem a szombati napról szóló beszámoló címadása kapcsán...

Lényegesen jobb idő, kitűnő látási viszonyok fogadták a versenyzőket, így végre teljes hosszában bemutatkozhatott a pénteken némiképp lerövidített pálya. Egy alpesi síben merőben szokatlan tendencia azonban nem változott: 58 hölgy indult el, és mind az 58 célba is ért – két verseny után még mindig nem volt kieső Lake Louiseban, ez igencsak rekordgyanús!

A mezőny első felében a lesiklók legnagyobb része svájci volt – a népes helvét küldöttség azonban egymást múlta alul, kibérelték a mezőny hátsóbb régióit. Talán Lara Gut sérülése, talán a formaidőzítés az ok, de a svájci hölgyek eddig nem tudták megközelíteni a férfiak teljesítményét. Nadja Kamer volt az első versenyző a pályán, a 2-essel induló amerikai Julia Mancuso (12.) rögtön meg is előzte. Monika Dumermuth volt a következő svájci, aki honfitársával vívott csak nagy csatát, Mancusóra veszélytelen volt. A sormintát tartva egy amerikai, Stacey Cook (11.) volt a 4. versenyző, aki pedig Mancusót szorította maga mögé néhány századdal. Ezután a minta némiképp borult, hisz egymás után 3 svájci jött – Styger, Martina Schild és Dettling menete után elszörnyedve konstatálhatták a helvét szurkolók, hogy 7 versenyző után „lilatehén” honfitársai nagy harcot vívnak a 3-7. helyen...

Pénteken Elisabeth Görglnek nem ment túl káprázatosan, ezúttal azonban kifejezetten jól siklott az osztrák hölgy, ő síelte az első igazán jónak tűnő időt, végül ez 6. helyet ért neki. A francia Revillet fordított eset: pénteki jó sízése után ezúttal igen gyengén ment, az meg már szinte meglepő se volt, hogy Fabienne Suter menete után csak eggyel tovább nőtt a hátsó régiókat feltöltő svájciak száma. A következő francia, Marchand-Arvier sem tudta megelőzni Görglt és a két amerikait – ám a többieket igen.

Görgl a 12-essel érkező Emily Brydon lesiklásáig volt az élen, a kanadai síző tegnapi remek formáját mára is átmentve kitűnő idővel vette át a vezetést. Két gyengébb menet következett német (Gina Stechert) – olasz (Daniela Merighetti) koprodukcióban, majd a 15-össel rajtoló francia Marion Rolland (9.) bejött Görgl és az amerikaiak közé.

16-22-es számmal jöttek a „nagymenők” (bár páran közülül csak papíron bizonyultak annak...). Maria Riesch pénteken Brydon mögé szorulva bronzérmes lett – most visszavágott a kanadainak, tetemes előnnyel érkezett be elé, így joggal bízhatott egy fényesebb éremben. A svéd Anja Pärson Brydon mögé sorolt be, a szlovének reménysége, Tina Maze pedig meglepően gyenge napot fogott ki, az idény során először még a 30-ból is kicsúszott.

19-essel aztán érkezett a pénteki győző. Lindsey Vonn az első szektorban már vezetett, és bár a második és harmadik szektorban Riesch valamivel jobb volt nála (pénteken minden szektorban Vonné volt a legjobb idő), a pálya alsó szakaszán újított az amerikai lány, és ismét csak nagy előnnyel érkezett be a mezőny élére. Hiába volt hátra a mezőny közel kétharmada, sejthető volt, hogy Lindsey Vonn 24 óra alatt második lesiklógyőzelmét aratja Kanadában. A többieknek pedig maradt vigaszként az, hogy mostmár legalább a pálya felső két szektorában akadt olyan versenyző, aki jobb időt tudott menni Lindsey-nél.

Vonn után Nadia Fanchini jött – elég pocsékul, a svájciak közé érkezett be; és az osztrákok se fogják megdícsérni Fischbachert 20. helyéért. A svájciak becsületét az utána következő Dominique Gisin mentette meg egy ötödik hellyel. Ezzel le is jöttek a (papíron) legjobbak – valóban, az első 6 sorrendje már nem is változott a továbbiakban.

Britt Janyk (8.) azért tegnapi jó eredménye után ma is bizonyította, hogy fekszik neki ez a pálya, bejött az első tízbe, csakúgy, mint a francia Ingrid Jacquemod (7.). Anna Fenninger a leszereplők táborát gyarapította, csakúgy, mint a pénteken legjobb osztrákként tündöklő Holaus. A 26-ossal érkező Kelly Vanderbeek még megörvendeztette a hazaiakat egy egész jó síeléssel (13.), majd pár gyenge futammal le is zárult az első 30. Az emberben pedig felmerült a kérdés: vajon mi alapján sorolták ide a pénteken és szombaton is borzasztóan kilógó Ruíz Castillót és Siorpaest?

 A mezőny második felében indulók közül már senki nem tudott beleszólni a közvetlen élboly sorrendjébe, bár az 50-es rajtszámmal induló amerikai Alice Mckennis 10. helye mindenképp kiemelendő. Büszke lehet erre a futamára a kanadai Larisa Yurkiw (34-essel 16.) és az első szektor top-idejét produkáló olasz Elena Fanchini (33-assal 19., megelőzte Nadia Fanchinit...). Legmagasabb rajtszámmal a liechtensteini Tina Weirather szerzett pontot, 54-essel lett 20., holtversenyben Fischbacherrel. Becsúszott még a pontszerzők közé az amerikai Leanne Smith (38-assal 23.), Chelsea Marshall (43-assal 25.) és az olasz Lucia Recchia (35-össel 24.) is.

 

(Figyelem, déja vu következik:) A 25 éves Lindsey Vonn (egykoron Lindsey Kildow) idénybeli második győzelmét aratta, összességében 212. Vk-futamán 24. győzelmét ünnepelhette. (Vajon még Lake Louiseban jön majd a 25. is?) Maria Riesch 199. futamán 31. dobogóját szerezte meg, Emily Brydon 188. futamán 9. alkalommal állhatott pódiumra.

Vonn és Riesch párviadala jellemezte az előző idényt, és úgy tűnik, idén is ez a helyzet: összetettben Riesch vezet, ám előnye minimális az amerikai előtt. A mezőny pedig máris tisztes távolból figyel...

 

 

A szombati futamok (női és férfi együtt!) statisztikái excel-táblázat formájában ide kattintva tanulmányozhatók!  Újdonság a táblázatban: új munkalapon feltüntetjük a Vk-pontverseny állását országok szerint.

 

Végeredmény, női lesiklás, Lake Louise (Kanada):

1. Lindsey Vonn (USA)

1:50,06

2. Maria Riesch (német)

1:50,41

3. Emily Brydon (kanadai)

1:50,76

4. Anja Pärson (svéd)

1:51,17

5. Dominique Gisin (svájci)

1:51,29

6. Elisabeth Görgl (osztrák)

1:51,33

7. Ingrid Jacquemod (francia)

1:51,53

8. Britt Janyk (kanadai)

1:51,54

9. Marion Rolland (francia)

1:51,61

10. Alice Mckennis (USA)

1:51,70



 

 

A Női Lesikló Világkupa állása:

 1. Lindsey Vonn (USA)

200 pont

2. Emily Brydon (kanadai)

140 pont

2. Maria Riesch (német)

140 pont

4. Anja Pärson (svéd)

90 pont

5. Dominique Gisin (svájci)

85 pont

 

 

A Női Összetett Világkupa állása (6 versenyt követően):

1. Maria Riesch

316

pont

2. Lindsey Vonn

309

pont

3. Kathrin Zettel (osztrák)

220

pont

4. Anja Pärson (svéd)

172

pont

5. Tanja Poutiainen (finn)

165

pont

 

 

 

komment

Címkék: lesiklás alpesi sí alpesi sí világkupa

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr991577510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása