HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Lindsey Vonn papírforma-győzelmével zárult a női lesiklóidény

2012.03.14. 18:27 :: repens

Vonn DH Schladming 2012.jpg

Amilyen "izgalmasan" alakult az idei szezon női lesiklóversenyeinek többsége, ahhoz méltó módon is zárult: Lindsey Vonn majd egy másodperccel vert mindenkit, a valódi harc a "vonn-mentes liga" megnyeréséért folyt. Végül meglepetésre a francia Marion Rolland zárt a 2. helyen, Tina Maze pedig 3. helyével nagyot lépett az összetett ezüst felé. A szakági "legjobb nem-Vonn" címét az idén berobbant, ma 4. helyet szerző liechtensteini tehetség, Tina Weirather szerezte meg.

Pedig egészen a 22-es rajtszámig egész izgalmas versenynek tűnt - persze csak azért, mert Vonn a lehető legmagasabb rajtszámmal érkezett. Meglehetősen kanyargós, trükkös pálya - a férfiak versenyéhez hasonlóan itt sem ártott, ha valaki szuper-G-ben is jó.

Tessa Worley nyitotta a versenyt, a franciák óriás-menője tökéletesen elégedett lehetett, 12., pontszerző helyen zárt. Az amerikai Laurenne Ross is a pontszerzésnek örülhet, bár alighanem kicsit többet várt magától (15.), Aurèlie Revillet szempontjából pedig az tűnik kicsit kínosnak, hogy kikapott honfitársnőjétől (13.). Igaz, másik olvasatban ugyanolyan időt ért el, mint Riesch...

Fränzi Aufdenblatten ma is rosszabbik arcát mutatta, (lassan felmerül a kérdés, megvan-e még neki a jobbik; 21.), az újabb svájci, Nadia Kamer viszont véget vetett Worley szokatlan uralkodásának (7.). Az olaszok kettes számú lesiklója (vagy inkább egyes?), Johanna Schnarf rögtön Kamer idejét is megjavította, nem is kevéssel: 4 tizeddel vette át a vezetést. A szakágat lassan már osztrák-szinten behálózó amerikaiak újabb képviselője, Alice McKennis biztató részidők után elmaradt az olasztól, ám 4 századdal befért Kamer elé (7.).

Tina Maze úgy tűnik, az összetett 2. helyre is komoly célként tekint, ma legalábbis ritkán látott jó lesiklást mutatott be, jól sikerült a "célegyenese" is, 4 századdal befért Schnarf elé (3.). Lara Gut honfitársai közül sajnos nem Kamerről, hanem Aufdenblattenről vett példát - bizonyára örül neki, hogy mindjárt itt a vége ennek az idénynek (17.). Az újabb amerikai, Stacey Cook hozott egy nem túl pozitív amerikai jellemzőt: a túlzott kockázatvállalást, és ennek következtében a bukást. Nagyot esett, szerencsére baja viszont nem esett - a védőhálónak annál inkább, hosszan állt a verseny.

Rolland DH Schladming 2012.jpg

Andrea Fischbacher futama a hazaiak nagy bánatára rá is ment a várakozásra (16.), Viktoria Rebensburg viszont egész jó lesiklással érkezett pontszerző zónába - utóbb kiderült: ő lett a jobbik német (11.). A következő osztrák, Anna Fenninger már nem hivatkozhat a kényszerszünetre, legfeljebb a melegre és a romló pályára - azonban a későbbi eredményeket elnézve erre sincs sok értelme. Egyszerűen gyenge napot fogott ki ma, talán megbénította a hazai pálya (19.). Marion Rolland viszont megmutatta, hogyan kell itt síelni: végig Maze idejét ostromolta, majd az utolsó szakaszon a szlovénnél is sokkal gyorsabb volt, 3 tizeddel vette át a vezetést - nyerte is a női léceken síelők különversenyét (2.). Az olaszok reménysége, Elena Fanchini a középmezőnybe érkezett (10.), majd jöhettek a szakág legjobbjai.

Daniela Merighetti ehhez méltóan is síelt, századra tartotta a lépést Rolland-nal - ám a pálya közepén oldalára esett, szerencséjére volt tere "kicsúsznia" magát. Tina Weirather végig reménykedhetett a jó eredményben, az utolsó szakasz talán nem sikerült a legjobbra, a 4. helyre ez is elég volt - márpedig ennyi is elég volt a szakági 2. helyhez. A többi élmenő ugyanis nem fogott ki jó napot: először Maria Höfl-Riesch mutatott be valami elképesztően gyenge sízést (13.), majd Julia Mancuso biztatóbb teljesítménnyel is elmaradt néhány századdal a liechtensteinitől, sőt, Schnarftól is (6.). Marie Marchand-Arvier kicsit talán maga is meglepődött, milyen előkelő társaságba került, megközelíteni sem tudta honfitársa menetét (17.), majd Elisabeth Görgl gyenge kezdésével gyakorlatilag már a felső szakasz után kiszállt a versenyből, a top-10-ben azért benn tudott maradni (9.).

Vonn (1) DH Schladming 2012.jpg

A legjobbak közül utolsóként, 22-essel érkezett Lindsey Vonn - és megmutatta, miért tartják annyira nyomasztónak a fölényét a gyors számokban. A szokásos kisebb hibák most is benne voltak a menetében, azonban egészen más dimenzióban síel a lécein, mint a többiek, 0,92 másodperces előnnyel nyerte a szezonzárót is.

A verseny ezzel persze eldőlt, 3 síző viszont még hátravolt. Leanne Smith talán úgy gondolta, ő most megpróbál Vonnal versenyezni - esés lett a vége. A szlovén Maruša Ferk annyi sikerélménnyel gyarapodott, hogy Aufdenblattent megelőzte (20.), az utolsóként rajtoló Lucia Recchiának viszont ennyi öröm sem jutott (22.).

Vonn Rolland Maze DH Schladming 2012.jpg

Lindsey Vonn 302 Világkupa-versenyen 97 dobogónál és 53 győzelemnél jár, a mostani idényben pedig 1908 pontnál - minden bizonnyal a három szakági és az összetett győzelem mellé a bűvös 2.000 pontos határ is meglesz neki.

Marion Rolland számára ünnepnap a mai: a 30. életévéhez közelítő pallud-i sízőnő 85 verseny alatt most állhatott életében először dobogóra. Az elmúlt két hónapban két top-10-es helyezéssel már jelezte, rövidebb-hosszabb hullámvölgyek után egyre jobb formába lendül, remekül sikerült idényzárás után akár a Jacquemod utódját kereső francia csapat élére állhat.

Tina Maze pályafutása 298. versenyén 38. dobogóját szerezte, nagy lépést tett az összetett 2. helye felé - köszönhetően persze Riesch csalódást keltő teljesítményének is. A szlovén lány egészen elképesztő teljesítményt nyújtott már az előző szezon végén is, a VB-n óriás-műlesiklásban összejött neki a győzelem, majd a Világkupa utolsó versenyein is sorra jöttek a sikerek. A mostani idényben sem lehet oka a panaszra, 10 dobogóig jutott - és ha nincs Vonn...

A verseny részletes statisztikájáért kattints a linkre!

Vonn Weirather Görgl DH 2012.jpg

A szakági kristálygömböt végül 690 ponttal nyerte Lindsey Vonn. Róla a későbbiekben jön majd a részletesebb ismertető - hisz úgyis lesz még pár cím, amit elhódít(ott)...

"Csak" 290 pontot kapott tőle a 2. helyezett - Tina Weirather kiegyensúlyozott teljesítményének köszönheti ezt a váratlan sikert - mindig ott volt az élmezőnyben, még ha első győzelme továbbra is várat magára. A schaani lány, aki sikeres sízőcsalád leszármazottjaként nem is nagyon választhatott más utat, még 21. életévét se töltötte be, ám már rengeteg sérülésen van túl. Idén végre elkerülték a sérülések, és rögtön be is tört az élmezőnybe: 5 dobogó (ebből 3 lesiklásban), mellette további 5 top-10-es helyezés - mind lesiklásban. Ha egészséges marad, övé lehet a jövő...

Elisabeth Görglnek hazai pályán nem jött össze a 2. hely, a dobogóra viszont még felfért - 5 ponttal előzte meg a nála is nagyobbat betliző Maria Höfl-Riescht. Görgl két olimpiai bronza (2010-ből), és tavalyi, garmischi két VB-aranya ellenére sem mondhatja magát igazán szerencsés sízőnek. 30 éves múlt, időtlen idők óta ott van az élmezőnyben több szakágban is, volt már ezüstérmes szuper-G-ben (kétszer is) és óriásban, ám a győzelem nem akar összejönni. A gyors számokban Vonn formáját elnézve valószínűleg nem is fog...

A top-4 után jelentős szakadék, majd Mancuso, Rolland, Merighetti, Marchand-Arvier, Maze és Cook egészíti ki a top-10-et. Maze legalább egy - csak a statisztikában számító - rangsorban jobb lehet Vonnál: a szlovén minden egyes szakágban top-10-ben zárhat.

női lesiklás 2012 végeredmény.JPG
Folytatás holnap szuper-G-vel.

Szólj hozzá!

Címkék: lesiklás alpesi sí schladming alpesi sí világkupa 2011/2012

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr854316963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása