HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Razzoli győzelmével zárult az idény, Kostelićé a szlalom kristálygömbje

2011.03.19. 16:00 :: repens

 

A férfi szlalommal zárult a 2010/2011-es Világkupa-idény. Az időjárás nem fogadta kegyeibe a sízőket, a mai nap folyamán sem lehetett szlalomon kívül bármi más számot tartani. A szakági trófeáért küzdő Grange és Kostelić versengése hamar eldőlt, a francia nem bírta a tétet, és kiesett. A horvátnak így már csak a lesipuskás Myhrertől kellett tartania, és pocsék futamaival meg is adta neki az esélyt, hisz pont nélkül maradt. Myhrer azonban csak a 6. helyet tudta megszerezni, így a horváté lett a kirstálygömb; a versenyt Giuliano Razzoli nyerte Mario Matt és Felix Neureuther előtt.

Nem is elsősorban a hó, hanem a köd jelentette a mai versengés fő akadályát, szlalomban is nehezen lehetett látni itt-ott a sízőket. Persze, a legtechnikásabb szakágnál ez nem jelent olyan megoldhatatlan problémát, egy órás csúszással és a tegnapihoz hasonlóan erősen lerövidített pályán meg tudták tartani a viadalt. Sőt, ezúttal a két futam között új pálya tűzésére is volt elég idő.

Az első futam pályáját az osztrák Christian Höflehner tűzte, és Ivica Kostelić próbálhatta ki magát először a pályán. A varázslatos januárja után borzalmas folytatást bemutató horvát összetett győztes a biztonságra ment, már-már csigatempóban haladt végig a pályán (13.). Utólag kiderült, ez a taktika kifizetődött, hisz a szakági kristálygömbért folyó harcban neki ma elsősorban a célba érés volt fontos. Mario Matt indult másodikként, az osztrák remek formában van, saját edzője tűzte a pályát, hamar jöhetett - mi kellhet még egy futamgyőzelemhez? Nyerte is a futamot, igaz, voltak akik később megszorongatták (1.). André Myhrer közel 100 pontos hátrányból minimális eséllyel küzdött a szakági kristálygömbért, közel hét tizedes hátránya nem hozta ehhez közelebb (6.).

Negyedikként rajtolhatott Jean-Baptiste Grange, és rögtön hibával nyitott. A francia korábban arról volt ismert, hogy nehezen bírja a nyomást, és most bizonyította, hogy ezt továbbra sem tudta teljesen kinőni: hiba hibát követett az egyébként végletekig egyszerű pályán, majd a középső szektorban végképp kiesett. A szakági tabella másodikja tehát kiszállt, Ivicának már csak Myhrer miatt kellett minimálisan aggódnia.

Az olasz Cristian Deville remek menetét (5.) Mattias Hargin borzalmasan ritmustalan sízése követte (23.). Az újabb olasz, Manfred Mölgg is kiválóan síelt, fél másodperces hátrányból a 3. helyről várhatta a folytatást. A kanadai Michael Janyk közel sem lehet elégedett (17.), ám ezután újabb kiváló futam következett, a német Felix Neureuther az alsó szakaszon mindenkinél gyorsabb volt, és csak két tizeddel maradt el Matt győztes idejétől (2.).

Manfred Pranger egész jó részidők utána kiesők sorát gyarapította, Jens Byggmark viszont legjobb svédként zárt, Mölggel holtversenyben a 3. helyen. Silvan Zurbriggen idei formája alapján talán a Vk-döntőbe se fért volna be, ennek megfelelően is síelt (18.), és az osztrák Reinfried Herbst sem lesz majd büszke idei szezonjára (10.). Axel Bäck a betliző svédek sorát növelte, rengeteg hibával érkezett a 20. helyre, majd a francia Steve Missillier jó futama zárta az első 15 induló sorát (7.).

Az amerikai Ted Ligety meglepően jól jött, a 11. helyre érkezett, az olasz Giuliano Razzoli pedig még őt is felülmúlta (8.). Az amerikai Nolan Kasper legutóbbi remeklése után most alaposan leszerepelt (22.), a kanadai Julien Cousineau pedig oldalán csúszva fejezte be az idényt. A svájci Marc Gini hazai közönsége előtt elsőre nem igazán tudott bizonyítani (16.).

Markus Larsson tovább gyarapította a svédek számát az élmezőnyben (9.), míg a szlovén Mitja Valenčič remek kezdés után a pálya aljára alaposan belassult (12.). A svájci Markus Vogel kissé outsiderként talán megijedt a lehetőségtől, elég gyenge idő lett a vége (19.), a junior-világbajnok Reto Schmiedigert viszont nem nyomta agyon a hazai közönség előtt zajló Vk-döntő terhe, egyedüli svájciként fért be a top-15-be (15.).

A mezőnyt néhány gyorssíző zárta, akik jó összetettbéli szereplésük miatt ebben a szakágban is elrajtolhattak. Christof Innerhofer a végén sokallt be egy kicsit, így sem lógott ki a sorból (21.) - jövőre érdemes lehet számolni az olasszal! Aksel Lund Svindal is remekelt, ráadásul ő végig bírta a kanyargást, négy századdal Kostelić mögé (!) érkezett (14.). Az utolsó induló, Romed Baumann már az első kaput is nehezen találta el, rövid szenvedés után pár kapuval később le is állt, majd kis gondolkodás után még végigment pár kapun, míg végre végleg feladta a szélmalomharcot.

-------------------------------------------------

A második futamot a svéd Magnus Larsson tűzhette, halovány reményt hagyva ezzel Myhrernek. A köd megmaradt, mellette a havas eső is okozhatott gondot a sízőknek.

Hargin pocsék sízésével indult a második futam, az első svéd tehát alaosan leszerepelt (21.). Az amerikai Nolan Kasper másodjára összekapta magát, becsúszott a pontszerzők közé (15.). Innerhofer sajnálhatja, hogyí most sem érezte meg az utolsó kapuk ritmusát, itt csúszott le egy bravúros szlalom-pontszerzésről (16.). Axel Bäck kiváló sízés után az alsó szakaszra erősen besokallt, így is átvette a pillanatnyi vezetést, végül a 11. helyre lépett előre.

Markus Vogel jó sízés után szintén az alsó szakaszt rontotta el (20.), míg Zurbriggen konstansan lassú volt az egész futam alatt (19.). Michael Janyk jó futamot rakott össze, nagy előrelépés lett a jutalma (5.). Mégsem örülhetett sokáig a kanadai, a hazaiak nagy örömére Marc Gini remek alsó szakasszal átvette a vezetést, alig szorult le a végén a dobogóról (4.).

Schmidiger sem vallott szégyent, 8. helye élete legjobbja a felnőttek közt, várhatják a helvétek a folytatást. Svindal második futama nem jött össze (17.), ezzel az összetett dobogóért küzdő norvégnek nem sikerült összekaparnia a 3. helyhez szükséges néhány pontot. Kostelić tényleg jobban járt volna, ha vakáción marad - másodjára sem rajta múlt, hogy megnyerte a szakágit. Sőt, mindent megtett ellene, öregúras tempóban sétasíelve Svindal mögé érkezett (18.), ezzel szerzett magának néhány perc agyvérzés-közeli állapotot.

Valenčič megtartotta pontszerző helyét (13.), ám századokkal elmaradt Ligetytől (12.). Igaz, meglepetésre mindketten Herbst előtt végeztek, az osztrákból talán a motiváció is hiányzott (14.). Markus Larsson az alsó szakaszon nem tudta tartani a lépést Ginivel, így is előrelépett (7.). Giuliano Razzoli, az olaszok olimpiai bajnoka egy-egy jó futamra mindig képes - most is az volt. Brutális alsó és középső szakasz után még az is belefért, hogy legalább fél másodpercet (!) eldobjon a pálya alján, így is megnyerte a versenyt!

Missillier igencsak megszenvedett a pályával (10.), majd következett a szakági sorrendet eldöntő menet: Myhrer. A svéd már az elején nagy hátrányt gyűjtött be, esélye sem volt megszorongatni az olaszt, sőt, csak a pillanatnyi 4. helyre érkezett - Ivica Kostelić ezzel megnyerte a szlalom kristálygömbjét.

A mai győzelemért persze tovább folyt a harc. Deville a dobogóért küzdve az utolsó kapuknál hibázott hatalmasat, így csak a mezőny végére jött. Mölgg rengeteg hibázott, amolyan "mölggös" második futamot produkálva hátresett (10.). Byggmark még rosszabbul járt: remekül síelve Razzoli idejével harcolt, ám az utolsó kapuk egyikére rálépett, így kiesett. Neureuther jól jött, ám az alsó szakaszon nem tudott hozni Razzolin, így pedig csak az olasz mögé érkezett. Matt hét tizedes előnyét a pálya közepére eladta, sőt, a pálya alján sem tudott jobb lenni az ott hibázgató olasznál, így három századdal csak a második helyre érkezett.

A mai verseny teljes eredménysora, és a teljes idény statisztikái ide kattintva letölthetők! 

Giuliano Razzoli 27 évesen, pályafutása 46. Vk-versenyén második győzelmét aratta, és 6. alkalommal állhatott dobogóra. Vancouveri olimpiai győzelme ellenére idén csak egyszer állt korábban dobogón, Kitzbühelben 3. lett. A szélsőséges teljesítményre képes, rengeteget kockáztató, épp ezért rengetegszer kieső esercitói síző most egy elfogadható első futamot képes volt egy remek másodikkal folytatni, ennek köszönhetően ebben az idényben sem maradt győzelem nélkül.


Mario Matt 32. életévéhez közeledve újra régi fényében csillog (immár nem matt - bocsánat a szóviccért), két győzelem után egy második hellyel zárta az idényt. Nagy kérdés, vajon ősszel képes lesz-e hasonló folytatásra. 154. Vk-versenyén 33. pódiumának örülhetett a tiroli síző.

 


Felix Neureuther 130. Vk-versenyén jubilált, 10. alkalommal állhatott fel a dobogóra. A partenkircheni síző kombinációban már állt dobogón az idényben (Bansko, 2. hely), ám elsődleges számában, a szlalomban csalódást hozott számára ez az idény. Főként hazai pályáján, a VB-n szerepelt le alaposan a partenkircheni síző, ám most legalább a zárás szépre sikeredett ezzel a 3. hellyel.

---------------------------------------------------- 

A szakági versengésben Ivica Kostelić nyert Jean-Baptiste Grange és André Myhrer előtt. Az utolsó két versenyen a három éllovas egymást múlta alul, remélhetőleg őszre mindannyian magukhoz térnek!

 

 

 

A szakági győztes portréja:

Ivica Kostelić

Született: 1979. november 23. Zágráb
Versenyszámai: szlalom, kombináció, szuper-G, óriás-műlesiklás
Olimpia: ezüstérem (kombináció - 2006. Sestriere; szlalom - 2010. Whistler Creekside; szuper-kombináció - 2010. Whistler Creekside); hatodik (szlalom - 2006. Sestriere); hetedik (óriás-műlesiklás - 2010. Whistler Creekside); kilencedik (óriás-műlesiklás - 2002. Park City).
Világbajnokság: világbajnok (szlalom - 2003. St. Moritz); bronzérmes (szuper-G - 2011. Garmisch-Partenkirchen); nyolcadik (szlalom - 2011. Garmisch-Partenkirchen).
Junior-világbajnokság: tizedik (szlalom - 1997. Schladming)
Világkupa-debütálás: 1998. Soelden
Világkupa-rajt: 242
VK-futamgyőzelem: 18 (10 szlalom, 5 (szuper-)kombináció, 2 KO-szlalom, 1 szuper-G)
VK-dobogó: 43 (29 szlalom, 9 (szuper-)kombináció, 2 szuper-G, 2 KO-szlalom, 1 óriás-műlesiklás)
VK-összetett: győztes (2010/11), negyedik (2008/09), ötödik (2009/10), hatodik (2007/08), hetedik (2001/02, 2002/03)
VK-szakági: háromszoros győztes (szlalom 2001/02 és 2010/11; kombináció 2010/11), ezüstérmes (szlalom 2008/09 és 2002/03; kombináció 2007/08), bronzérmes (kombináció 2009/10 és szuper-G 2010/11), negyedik helyezett (szlalom 2009/10; kombináció 2008/09), ötödik (szlalom 2007/08), hetedik (szlalom 2004/05) és nyolcadik (óriás-műlesiklás 2008/09)
Európa Kupa: legjobb hely: 4. (2009. Reiteralm)
További eredmények: 13 győzelem FIS versenyeken.

Miután a tervek szerint a héten egy rövidebb összefoglalóval jelentkezünk Ivicáról, így ezúttal nem méltatnánk. Ehelyett íme néhány volt és jelenlegi sí kiválóság véleménye az idei év összetett győzteséről:

Janica Kostelić (négyszeres olimpiai bajnok, ötszörös világbajnok, háromszoros összetett VK-győztes, Ivica testvére):
Számomra Ivica a világon a legjobb síző! Amikor róla beszélek, mindig csak szuperlativuszokban tehetem ezt. Mint síelő félelemmel tölt el minden alkalommal, de mindig élveztem, amikor együtt gyakorolhattunk. Büszke vagyok arra, hogy része ennek a csapatnak számtalan sikerével.

Bode Miller (olimpiai bajnok, négyszeres világbajnok, kétszeres összetett VK-győztes):
Ivica minden bizonnyal az egyik kedvenc síelőm az elmúlt pár évben. A titka abban rejlik, hogy folyamatosan versenyeket nyer az év elejétől a végéig. Mondhatom, hogy szeret taktikázni, de mindig tökéletes döntéseket tud hozni, ami végül tökéletesen sül el számára.

Michael Walchhofer (világbajnok, háromszoros szakági VK-győztes):
Kostelić egy sí géniusz. Kitűnően siel. És minden versenyszámban profi. De ami számomra a legfigyelemre méltóbb benne, eltekintve a versenyektől, hogy mindig szán időt a kemény edzésekre és arra, hogy dolgozzon a technikáján. Ezt úgy értem, amikor összehasonlítom magam vele, néha úgy érzem magam, mint egy "balek".

Silvan Zurbriggen a 2003-as St. Moritz-i Világbajnokságon szerzett ezüstérme után, ahol Kostelić 33 századdal előzte meg:
Ivica a mai sízők egyik legjobbika. Egyszer Ő van előttem, egyszer valahogy sikerül legyőznöm. De mindezt összevetve - nem nevezném ezt rivalizálásnak köztünk. Ivica és én, a mi kapcsolatunk elsősorban baráti.

Jure Košir (szlovén olimpiai bronzérmes):
Az alpesi sí iránti szeretete és minden erőfeszítése miatta, amit az évek során tett, Ivica teljes mértékben megérdemli az elismerést. Valóban, nem csak Janica, hanem egészen biztosan Ivica is rengeteget tett azért, hogy ma és a jövőben is megváltoztassa az alpesi síről alkotott véleményt Horvátországban. Ez az amire a legbüszkébbek lehetnek, és nem csak azért mondom ezt, mert a szomszédaink.

 

Jean-Baptiste Grange sajnálhatja leginkább az utolsó két versenyt. Pocsék kezdés, sérülés, gyenge forma után az idény végére nagyszerű formába lendült. Kitzbühelben és Schladmingban is nyert, Banskóban 3. lett, a VB-t nagy esélyesként be is húzta - minden adott volt ahhoz, hogy behozza a gyengélkedő Kostelićet. Aztán jött Kranjska Gora, ahol a nagy igyekezetben kapura lépett, majd most Lenzerheidében újabb kieséssel biztosította be, hogy em nyeri meg a szakágat. Csak rajta múlt...


André Myhrer 28 évesen életében először végzett a top-3-ban egy Világkupa-szakágban. A bergsjöi síző 102 Vk-versenyen állt rajthoz, mióta viszonylag későn, 2004-ben bemutatkozott a sorozatban. Nyolc dobogó mellett két győzelmet számlál, az elsőt még 2006-ban Beaver Creekben, a másodikat idén Zágrábban szerezte. A hazai versenyén elorozta tehát a győzelmet Kostelić elől, ám a szakági összesítésben mégis a horvát bizonyult jobbnak. Myhrer főszáma mindig is a szlalom volt, csak rövid, sikertelen kitérőket tett óriásba és kombinációba. Szlalomban sem tudott mostanáig igazán nagyot villantani, egyedül 2004/2005-ben fért be az első 10-be a szakági összesítéskor. Ez az idénye azonban remekül sikerült, a legtöbb versenyen ott volt az éremért küzdők között - végül neki volt legtovább reménye a szakági kristálygömbre a későbbi győztes mellett. Brutálisan erőssé vált a svéd szlalomcsapat, akár éveken át meghatározó nemzet maradhatnak ebben a szakágban.

 

Összetettben is Ivica Kostelićé a győzelem, mögötte Didier Cuche és Carlo Janka zárt. Svindalnak néhány ponton múlt a dobogó - nagyon közel volt ma hozzá. Az összetettről részletesebben majd a jövő hét folyamán írunk!
 

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí szlalom alpesi sí világkupa 2010/2011

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr182752840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása