HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Didier Cuche nyerte a veteránok csatáját: negyedszer vitte el a lesikló kristálygömböt

2011.03.16. 17:00 :: Dave985

Mint arra számítani lehetett, csupán néhány század döntötte el a Lesikló Világkupa győztesének kilétét. A fokozatosan rosszabbodó látási viszonyok miatt a mezőny első felében induló dobogós hármast már nem volt esélyük a szakág legjobbjainak felülmúlni, így az elvetemültebb rajongóknak vadul matekozhattak. Végül az alsó szakasz, egyetlen kapuvétel, ha tetszik, hat, ha tetszik három századon múlt a kristálygömb sorsa. Az örömittas győztest a tegnap pályafutása folytatását bejelentő Didier Cuche-nek hívják, a holnap visszavonuló Michael Walchhofer keserű szájízzel teszi szekrénybe síléceit. A napi futamot egyébiránt karrierje során először Adrien Théaux nyerte, miután egyetlen századdal megverte Joachim Puchnert, váratlan harmadikként Aksel Lund Svindål állhatott még dobogóra.
 
 
Előzetesünkben már kiokoskodtuk, hogy a Walchhofer és Cuche közt meglévő 14 pontos különbség nem volt igazán jelentős, hiszen a svájcinak egy győzelem, vagy egy második hely (amennyiben nem az osztrák győz) biztosan kristálygömböt ért volna hazai pályán, míg Kröll az első két hely valamelyike mellett riválisai nullázásához is szüksége lett volna. Megtehette volna, de a Szuper-G-re, s különösen a szlalomra tartalékolva Ivica Kostelic ma nem állt rajthoz.
 
A tragikus pályafutást zárt Silvano Beltramettiről elnevezett lenzerheidéi pálya egészen különleges a maga nemében. Mind hosszúságában, mind nyomvonalában inkább hajaz Szuper-G-re, több igencsak merész kombinációt is magában foglalt. Miután ráadásul 200 méterrel lejjebb vitték a rajthelyet, amivel jó 800 méterrel megkurtították a pályát, lassan a régi kétfutamos lesiklásokat idéző sprintszám kerekedett az egészből.
 
Yannick Bertrand (9.) nyitotta a szakág krémjét felvonultató 23 főt számláló mezőnyt a mintegy 5 fokos hőmérséklet mellett, borús időben rendezett utolsó versenyén. Hiányzott a precizitás a francia menetéből, a pálya felső részén található szűk átsíelős részen, az ún. „Pipa Valbellán” vesztett teret, így is idei második, élete hatodik TOP-10-es helyezésével zárta az évet. Werner Heel (15.) jócskán elmaradt tőle, az olasz teljes idényének lenyomata volt a mai futam, alig-alig fért be abba a kapuba, amivel már a francia megszenvedett, az ottani fékezése után már nem is tudta visszaszerezni tempóját, vesztett dinamikájából. Joachim Puchner (2.) már jóval inkább ügyelt a pontos ívekre, a tempóval sem volt gondja, az alsó szakaszon viszont legalább két-három tizedet vesztett, ezen múlt élete első győzelme. A hat tizedes előnyből azért lehetett már erre-arra következtetni. Guillermo Fayed volt a kombinatív pálya első áldozata. Hatalmas tempóban kezdett a spanyol származású francia, fent még 14 százados előnyt jelzett a mérőműszer, majd nem sokkal később, a pálya már említett pontján csúnyán lecsúszott a bukótérbe, majd egy kapuval később már esélye sem volt a korrigálásra.
 
Dominik Paris (14.) ment talán mindközül a legszebb nyomvonalon, nagyon magasan vette a kritikus kanyarokat, ezt sebessége bánta, Heelt azért így is megelőzte. A junior-világbajnok Boštjan Kline (15.) egyáltalán nem vallott szégyent, néhol késésben volt ugyan, de alapvetően biztató menettel Heel-lel holtversenyben a pillanatnyi utolsó helyet foglalta el. Hetedik Világkupáján első pontszerzésének örülhetett, rögtön elég komoly pontmennyiséghez jutott. Peter Fill (6.) elsőként még a második szektorban is jobban állt Puchnernél, míg egy bukkanó miatt ki nem kellett lépnie gubbasztott testtartásából, az ott bukott tizedeken múlhatott a dobogó.
 
 
Adrien Théaux (1.) igazán agresszív sízéssel rukkolt elő, komoly előnyre tett szert az első két szektorban, lent aztán komoly problémái voltak, olyan vehemenciával tette be léceit, hogy gyakran besokallt, de az utolsó előtti szektorban meglévő egyetlen százados előnyét megtartotta. Bőségesen verhető menete végül győzelmet ért számára. Két szlovén, két kiesés következett: Andrej Šporn lécei a Heimberg-Kantén fordultak keresztbe, valahogy még megmentette, majd a kombináció balos fordítóján viszont nem tudta megfelelően terheli léceit. 100-150 méteres csúszás után állt csak talpra. Andrej Jerman ezt a részt még több-kevesebb sikerrel megoldotta, a sikán előtt nem sokkal megdobbant az egyik buckán, ő is a pálya szélére került. Aksel Lund Svindål (3.) katasztrofális hazai hétvégéje után nagyon el volt keseredve, ma azonban ismét bizonyította sportemberi nagyságát: átlépte saját árnyékét. Végig másfél tized környékén maradt a különbség a franciával szemben, akad néhány bizonytalansága, nem is volt felhőtlen az öröme a célba érkezéskor. Pedig ha tudta volna, hogy idei második lesikló dobogóját jelenti ez az időeredmény. A világbajnok Erik Guay (11.) ma finoman szólva sem remekelt, fura íven vette már az ominózus felső szakaszt is, vissza kellett térnie az ideális nyomvonalra. Lényegében onnan jött össze az egy másodpercet is meghaladó hátrány. Patrick Küng (7.) párszor mélyre került, de nem maradt el 5 tizeddel az éllovastól, a kvitfjelli nyolcadik és ötödik után újabb kiváló helyezéssel fejezte be idényét.
 
Christof Innerhofer (4.) menetéből elsősorban a precizitás hiányzott, a tempóval nem voltak gondjai, a pillanatnyi dobogóra elégnek bizonyult. Johan Clarey (12.) nem tudta megismételni honfitársa produkcióját. Látványos hibát nem vétett, a sebessége volt távol az igazitól, éppen csak maradt egy másodpercen belül. Az első kvitfjelli lesiklás győztese, Beat Feuz (8.) immáron a kiemelt csoportban kapott helyet, amivel élni is tudott. Szűken, vehemensen, bár valamivel lassabban vette a kanyarokat, mostani helyezése bizonyíték arra, hogy nemcsak az Olympiabakken-nek köszönheti múlt hétvégi sikerét, talán stabilizálni tudja pozícióját az élmezőnyben az egykori háromszoros junior-világbajnok svájci. Carlo Janka (10.) kevésbé tiszta nyomvonalon közlekedett, a „Steilhangon” csúnya késést kellett hamar korrigálnia, így is csak 8 század választotta el honfitársától. Romed Baumann (18.) szokatlanul gyengécske menettel kiszorult a pontszerzők közül.
 
Klaus Kröllt (15.) alighanem összenyomta a teher, mindent beleadott a számára győzelmi esélyt kínáló első két hely (gyakorlatilag csak az első) eléréséhez, de már a pálya felénél tisztán látszott, hogy ez nem az ő napja lesz, végül Klinével és Heel-lel hármas holtversenyben az utolsó pontszerző helyre ért be. Silvan Zurbriggen ott gyülekezett a rajtnál, valami miatt mégsem indult el. Bevallom, nem láttam, mi történt, Szabó Gábor szerint élénken a szemét piszkálta, talán ez volt az oka. Sokat szerintem nem vesztettek vele a svájciak. Puchnert kivéve nagyon rossz ómennel vághatott neki pályafutása utolsó lesiklásának Michael Walchhofer. (11.) Nem jöttek jól a mezőny második felében induló osztrákok. A kiemelt csoportban indulókhoz hasonlóan az ő dolgát is megnehezítették a rohamosan leromlott látási körülmények. A végletekig kockáztatott, de egynéhány ívtévesztése miatt az első két helyre nem aspirálhatott, a TOP-6-ba minden bizonnyal beért volna, ha nem lett volna az az utolsó szektor, azon belül a célegyenesre fordító, amin teljesen ritmustalanul fűzte át magát. Pechére a két svájci mögé, csak a 10. helyre sorolódott, magyarán a nagy riválisnak elég volt egy ötödik helyezés az ünnepléshez.
Didier Cuche (4.) persze nem volt miért taktikázzon, így hát nekiesett a pályának. Felső részén mélyre került, Walchhofertől 25 századdal gyengébben kezdett, a futam másik fele viszont neki sikerült jobban, de az igazán döntő a már említett kanyar volt, az utolsó szektorban négy tizeddel verte az osztrákot, de ami sokkal fájdalmasabb, hogy teljes időt tekintve 5 századdal a hatodik helyezett Fillt is, vagyis eldőlt, hogy Didier Cuche megvédi szakági kristálygömbjét. Ted Ligety (19.) eleve könnyed bemelegítésnek szánta ezt a futamot, de még esetleges dobogójával sem változtatott volna a helyzeten.
 
 
 
Tarbes szülöttje, Adrien Theaux későn érő típus. Négy TOP-12-es junior-vb-s helyezéssel a háta mögött 20 éves korában, 2004-ben debütált a Világkupában eddig a szezonig mindössze négy TOP-10-es eredményt tudott felmutatni. Beaver Creek-en dobogóra állhatott, de ami akkor melegében kifutott eredménynek tűnt, a későbbiek fényében csak valaminek a kezdete volt. Viszonylag stabil tagja volt a bő élmezőnynek, agresszív, bevállalós versenyzésével sok szimpatizánst szerzett magának. Legnagyobb sikere kétségkívül az a harmadik helyezés volt, amit a legendás Streif-on ért el január közepén. Egy kieséssel és egy 10. helyezéssel zárta a világbajnokságot, majd most slusszpoénként lesikló győzelemmel örvendeztette meg a gallokat. Legutóbb ez Torino olimpiai bajnokának, Antoine Dénériaz-nak sikerült, a 2003 decemberi grödeni viadalon.
 
Joachim Puchner viszonylag későn, 22 éves korában, 2009-ben debütált a Világkupában, az azóta eltelt 34 futamon is csak ritkán került a legjobb húsz helyezett közé, elsősorban szuper-kombinációban voltak jobb eredményei. Idénre fejlődött sokat a két gyors számban, Chamonix-ban már csak egy hajszál választotta el a dobogótól, érdekesség, hogy éppen az a Kröll halászta el tőle, aki most az utolsó pillanatban megfosztotta második helyétől. Ha visszapillantunk karrierje korábbi állomásaira, akkor beláthatjuk, Szuper-G-ben szerzett már junior-világbajnoki ezüstérmet (Beat Feuz mögött 2007-ben), EK- győzelmet, EK szakági második helyezést. Ő is idén robbant be a köztudatban, korábban csak egyetlen pontszerzése volt lesiklásban, mostani második helyezése abszolút legjobb eredménye. Egy nyögvenyelősen induló karrier győztes irányt vehet a szuper-kombináció osztrák bajnokánál. Ha belegondolunk abba, hogy Walchhofer egész biztosan, Scheiber és Grugger szinte biztosan visszavonul, de Kröll évei is meg vannak számlálva, elkél majd egy erős Puchner a jövőbeni sikeres osztrák szerepléshez a gyors számokban.
 
Hiába nyert már világbajnoki címet és négy Világkupa-futamot is ebben a számban, hiába érzi a lenzerheidéi lejtőt Aksel Lund Svindål, hiszen a 2007-es VK- finálé alkalmából három számban is nyerni tudott, ezzel bebiztosítva összetett elsőségét, csak legfanatikusabb szurkolói bíztak abban, hogy a pocsék norvégiai hétvége után újra kitesz magáért. Lake Louise után ez a második TOP-10-es helyezése, egyszersmind dobogója lesiklásban. Egész pályafutása 37., szakági kilencedik pódiumával nagy lépést tett az összetett harmadik hely felé, miután egyetlen ellenlábasa, Carlo Janka mindössze négy ponttal áll jobban.
 
 
A kilencedik lesiklás, Lenzerheide, 2011. 03. 16.
 
 
 
A Lesikló Világkupa-győztes portréja:
 
 
Didier Cuche
 
Született: 1974. augusztus 16., Le Pâquier
Versenyszámai: lesiklás, Szuper-G, óriás-műlesiklás, (kombináció)
Olimpia: olimpiai ezüstérmes (Szuper-G; Nagano 1998), hatodik helyezett (lesiklás; Vancouver 2010), nyolcadik helyezett (lesiklás; Nagano 1998), tízedik helyezett (óriás-műlesiklás; Salt Lake City 2002 és Szuper-G; Vancouver 2010)
Világbajnokság: világbajnok és aranyérmes (Szuper-G; 2009 Val d’Isère), ezüstérmes (lesiklás; 2009 Val d’Isère és 2011 Garmisch), bronzérmes (óriás-műlesiklás; 2007 Åre), negyedik helyezett (lesiklás; 2003 St. Moritz és Szuper-G; 2007 Åre, ill. 2011 Garmisch), ötödik helyezett (Szuper-G; 2001 St. Anton), hatodik helyezett (lesiklás; 2007 Åre és „óriás”; 2009 Val d’Isère), nyolcadik helyezett (Szuper-G; 1999 Beaver Creek és „óriás”; 2011 Garmisch)
Junior-világbajnokság: 12. helyezett (lesiklás; 1993 Monte Campione)
Világkupa-debütálás: 1993, Bormio
Világkupa-rajt: 343
Vk-futamgyőzelem: 17 (9 lesiklás, 5 Szuper-G, 3 „óriás”)
Vk-dobogó: 60 (28 lesiklás, 20 Szuper-G, 12 „óriás”)
Vk-összetett: harmadik helyezett (2001/2002, 2006/2007, 2007/2008, 2008/2009, 2009/2010)
Vk-szakági: a lesiklás négyszeres győztese (2006/2007, 2007/2008, 2009/2010, 2010/2011), az óriás-műlesiklás egyszeres győztese (2008/2009), szakági második Szuper-G-ben (2001/2002, 2006/2007, 2007/2008), szakági harmadik Szuper-G-ben (2002/2003,2006/2007), a kombináció negyedik helyezettje (1998/1999)
Európa Kupa: egy dobogós helyezés
 
További eredményei: nyolcszoros svájci bajnok (4x Szuper-G, 2x lesiklás, 2x „óriás”), kilenc győzelem (18 dobogó) FIS- versenyekről
 
 
 
Hála a magasságosnak most sem kell összegeznünk Didier Cuche sikerekben bővelkedő pályafutását, még legalább egy évig láthatjuk versenyezni a mezőny nagy öregjét, de őt ismerve könnyen kitarthat még Schladmingig, vagy akár Szocsiig is. A vb nem sikerült úgy, ahogyan azt elvárta volna magától, ezzel együtt is karrierje legjobb idényét fejezi be. Negyedik lesikló kristálygömbjével fellépett az örökranglista második helyére, a legfőbb cél mi más lehetne mostantól, mint az 1970-es években aktív Franz Klammer rekordjának a beállítása. Holnap csak valami fatális fordulat akadályozhatja meg, hogy három második hely után Szuper-G-ben is begyűjtse a szakági elsőséget, s mivel több mint 160 ponttal áll jobban Jankánál, szinte bizonyos, hogy az összetett második helyén zárja az idényt.
 
Michael Walchhofer keserű szájízzel fejezi be világbajnoki aranyat, olimpiai ezüstérmet és három lesikló kristálygömböt hozó pályafutását. Részletekbe nála sem bocsátkozunk, jövő héten külön cikkben foglalkozunk a salzburgi kiválósággal. Egyik oldalról nézve hat század döntött tehát a Lesikló Világkupáról, amennyiben ennyivel elmarad Cuche, Fill mögé esik, így elegendő lett volna a 11. helyezés is Walchhofer megdicsőüléséhez. Másrészről 1+2 századon múlt az egész, hiszen Cuche ötödik és Walchhofer tízedik helyezése szintén az osztrák győzelmét hozta volna. Vehetjük úgy is, hogy valamit visszaszolgáltatott a sors Cuche-nek, rengeteg századdal elbukott VK- győzelem, olimpiai és világbajnoki érem után ezúttal őt segítették a századok.
 
Klaus Kröll is már bőven harmincas éveit tapossa, az egykoron mindkét gyors számban junior-világbajnoki aranyérmet jegyző stájer specialista előtt nagyon komoly feladat áll. Walchhofer mellett ugyanis szinte biztosan befejezi pályafutását Hans Grugger és Mario Scheiber is, így Streitberger, Baumann és Puchner mellett neki kell hírnevéhez méltó szinten tartani az osztrák gyorsasági sít. Az Eberharter- Maier- Walchhofer- Strobl korszak ötödik számú osztrákja a 2008/2009-es szezonban alkotott először igazán maradandót, amikor kitzbüheli győzelmével második helyen zárt a lesiklók közt. Idén diadalmaskodott a másik klasszikuson, Wengenben is, így teljesen megérdemelt mostani összesített dobogója.
 
Holnap a másik gyors számmal folytatódik a szezonfinálé Lenzerheidén. Didier Cuche előnye 68 pont Kostelić-hez képest, így gyaníthatóan duplán örülhet majd hazai földön. Én még azt is erősen valószínűsítem, hogy a műlesiklás oltárán a horvát fel fogja áldozni ezt a számot.
 

Szólj hozzá!

Címkék: lesiklás alpesi sí alpesi sí világkupa 2010/2011

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr362744541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása