HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Síugrás: Esélylatolgatás, oslói VB keretek, infók

2011.02.24. 23:27 :: zbigniew

 

Sánc- és VB történet után úgy gondolom érdemes foglalkozni a világbajnoksággal kapcsolatos háttér információkkal is, mely közülük jó pár egy-két hete kapott szárnyra a síugrás berkein belül. Sajnos a legtöbbjük nem éppen örömteli, hiszen míg a norvégok gyászolnak, addig az osztrákok egyik legjobb versenyzőjükért szorítanak, hogy a VB-re felépüljön. Ezen felül átfogó képet próbálok nyújtani az idei VB legnagyobb favoritjairól és természetesen a VB csapatok keretei sem maradhatnak ki. 

A norvégok nagyon várják már a VB-t, melyet sajnos nemrég beárnyékolt egykori olimpiai bajnokuk, Arnfinn Bergmann halála. Az egykori norvég klasszis 1928-ban született Trondheimben. Sportkarrierje az SK Freidig futballcsapatával az 1947/48-as szezonban norvég bajnoki címmel kezdődött, majd ezután a síelés, aztán a síugrás szerelmese lett. A Lyn SFK és SK Bold síklubokban szerepelt, majd 1948-ban junior bajnok lett. Az 1950-es lake placid-i VB-n bronz-, valamint az 52-es oslói rendezésű olimpián 67,5 és 68 m.-es ugrásaival aranyérmet szerzett 120 ezer néző előtt.

http://www.orklahopp.com/Historie/Video_OL_1952.htm

Még ebben az évben megnyerte a Holmenkollen sífesztivált. 3-szoros norvég bajnok (1952, ’53, ’58), valamint 4-szer lett bronzérmes (1949, ’55, ’57, ’59). Ő volt az egyetlen norvég síugró, aki egy azon évben olimpiai-, világbajnoki és nemzeti bajnoki címet is tudott szerezni. 1953-ban olasz, míg 1955-ben svájci turnét nyert. 1954-ben megsérült, ezért ki kellett hagynia a faluni VB-t. 1956-ban kitüntették az ún. Holmenkollen díjjal is. Karrierjét 1959-ben fejezte be, majd ezután civil pályát választott, mintegy 30 évig dolgozott tanárként Oslóban és Baerumban. Nyugdíjazása után hazatért Trondheimbe, ahol egy símúzeum létrehozásán fáradozott, melyet az 1997-es trondheimi VB-re sikerült is létrehoznia, melyben a norvég síelésről és többek között saját pályafutásáról is láthatnak dokumentációkat az oda belátogatók. 82 éves korában hunyt el rövid ideig tartó betegség után. R.I.P.

Az elmúlt napokban szenzációs hír látott napvilágot, miszerint a 45 éves James Lambert is indul a VB-n, méghozzá brit színekben! Ez a hír közel egy hétig tartotta lázban a brit téli sport rajongókat, valamint a síugrást szerető embereket szerte a világon. Az első hírek arról szóltak, hogy Lambert hivatalosan is megkapta az engedélyt az induláshoz, aki a valaha élt legidősebb síugróként versenyzett volna a világbajnokságon, aztán tegnap a brit síszövetség mégsem adta ki az engedélyt a síugró versenyen való induláshoz, ugyanakkor az északi összetettben rajthoz állhat, mely eme sportágban a síugrást sífutás egészít ki. A veterán korú James egyébként Svédországban él és szeretné hazájában ismertté tenni ezt a sportágat. 1993-ban egy lillahammeri Kontinentális Kupa versenyen mutatkozott be, ahol 79. helyen végzett, majd ’94-ben Berchtesgadenben egy 85 m-es rekordot állított föl hazájának, az Egyesült Királyságnak. Egyéni legjobbja azóta már 93 méter, melyet a svájci Einsiedelnben ért el 2009-ben, íme:

A brit rekordot jelenleg Glynn Pedersen tartja 113,5 m-es ugrással, bár Lambert magát tartja rekordernek, mivel ő szerinte Pedersen kanadaiként érte el ugrását. Glynn 1981-ben született Kanadában, viszont szülei britek, akik norvég gyökerekkel is rendelkeznek. 2000-ig juharlevelesként képviselte hazáját nemzetközi versenyeken, viszont ezután már brit színekben ugrott, 113,5 m-ét is már így érte el 2001-ben Park City-ben. Az egykori híres csodabogár, Eddie Edwards (Eddie, a sas) Lambertnél azért jóval fiatalabb volt mikor 1987-ben az oberstdorfi VB-n indult, aki tök utolsóként végzett (67.), majd egy évre rá a calgary-i olimpián is kilógott a mezőnyből, már akkor földet ért, amikor a többiek el sem kezdtek kalimpálni a kezükkel. Eddie minden számban utolsó lett, még az utolsó előtti is 30-40 métert vert rá. Ennek ellenére a brit média felkapta és egy csapásra híressé vált. Lambert elmondása szerint nem akar Eddie „babérjaira” törni és azt se szeretné ha vele hasonlítanák össze, egyszerűen csak élvezni akarja a síugrást. Az esélytelenek nyugalmával készül, veszítenivalója nincs. Nagy valószínűséggel az északi összetettben csak a síugró számban fog versenyezni, így előre borítékolható lesz utolsó helyezése!

 

Az oslói világbajnokság egy kiváló svájci sportember pályafutásának végét is jelenteni fogja, ugyanis Harri Olli után Andreas Küttel is úgy döntött, hogy befejezi síugró karrierjét! A svájciak második számú ugrója az utóbbi időben már nem úgy teljesített, ahogy az elvárható lett volna tőle. Az idei Vk szezonban hihetetlen, de pontot szerezni még nem tudott, a selejtezőből való továbbjutás is nagy kihívást jelentett számára. Az oslói VB-n fog utoljára szerepelni, melyen a nagysánc címvédőjeként próbál majd helytállni. Küttel a 2009-es libereci VB-n szerencsés körülmények között tudott nyerni, hiszen Holle anyónak köszönetet mondhatott: a rendkívül erős hóesés ugyanis irreálissá tette a versenyt és a szervezők két elvetélt folytatási kisérlet után úgy döntöttek „megadják magukat” és az első kör alapján hirdettek végeredményt. Ebben a svájci volt a legjobb, 133,5 m-es ugrásával és mindössze 4 tized ponttal volt jobb, mint a tőle fél méterrel kevesebbet ugró Martin Schmitt, így élete legjobb eredményének örülhetett ennek köszönhetően. Hazájának az 5. VB aranyat szolgáltatta ezzel, korábban Marcel Reymond (1933), Walter Steiner (1972, 77) és Simon Ammann (2007) is elhódította eme nemes trófeát.   

Küttel a libereci VB után 11. helyen zárta a Vk összetettet, többé már nem sikerült érmet szereznie. A következő szezonban elindult a lejtőn, csak 33. lett a Vk-ban, a tavalyi Gp-n pedig csupán a számára oly kedvessé vált helyen, Liberecben tudott csak pontszerző helyen végezni (15.). Ősszel ugyan felcsillant a remény, hogy ismét a régi Küttelt láthatjuk majd a Vk szezonnyitón, hiszen a svájci bajnokságon 10 pontos fórral győzte le csapattársát és legfőbb riválisát, Ammannt. A 2010/11-es idény viszont hozzá nem méltó módon sikerült, hiszen egyszer sem tudott a fináléba kerülni, Vk pont nélkül fejezi be így pályafutását. Küttel 1995-ben debütált a Vk-ban (Lillehammer), első győzelmét pedig 10 évvel később ugyanezen a sáncon szerezte. Ezt még követte további 4 Vk siker, melynek köszönhetően a szezon végén összetett bronzérmes lett. 240 Vk rajtja alatt 15-ször állt a dobogó különböző fokain, 2006-ban ezüstérmet szerzett az Északi turnén, pár héttel később pedig élete legnagyobb távolságát érte el Planicán, akkor 222 méterig repült. Kétségkívül karrierje fénypontja a tavalyelőtti világbajnoki cím volt, remélhetőleg szép búcsú övezi majd utolsó versenyét. A VB után lengyel származású feleségével, Dorotával, valamint kisfiával, Olivérrel Dániában fog letelepedni, felesége orvosként kapott ott állást, így Küttel otthonülő apuka lesz.

 

Történelmi döntést hozott a FIS legutóbbi 2006-os vilamoura-i (POR) kongresszusán, ahol a síugrás története során először a női síugrás is felkerült a 2009-es világbajnokság műsorába. A 118-1 arányú (!) szavazatarány egyhangúan azt jelentette, hogy a kongresszus elismerte a női síugrás jogosultságát a világbajnokságokon. A közös kanadai-amerikai-norvég javaslatot a kanadaiak terjesztették elő, amely igazából a 2011-es világbajnoki megjelenésre vonatkozott, de a javaslat az előzetes várakozásokkal szemben sokkal kedvezőbb fogadtatásban részesült. A sikeren felbátorodva a női síugrás lelkes harcosainak sikerült megszavaztatni, hogy már a 2009-es csehországi Liberecben megrendezendő VB-n indulhassanak. Ez azért volt fontos, mert így volt rá esély, hogy már a 2010-es kanadai rendezésű olimpián is elindulhassanak a női síugrók. Ugyanis csak akkor kerülhet föl egy sportág az olimpia programjába, ha előtte már rendeztek világbajnokságot is. Aztán a NOB elutasította kérésüket mondván, hogy a világon túl kevés a női síugró, mindössze 80-an űzik ezt közülük. Mindez pereskedésig fajult, 15 síugrónő nem fogadta el a NOB döntését, akik azt akarták elérni, hogy már a 2010-es olimpián versenyezhessenek, vagy ha nem, akkor a férfi síugrást is vegyék le a programról (kedves megoldás…). 2009 dec.-ében aztán Kanada legfelsőbb bírósága úgy döntött, nem foglalkozik a női síugrók beadványával, akik az egyenjogúságot hangoztatva közel másfél éven át dolgoztak, hogy a női síugrás is olimpiai sportág legyen.

2009 után most második alkalommal rendeznek számukra világbajnoki versenyt, melyet továbbra is csak normálsáncon tartanak. Az északi sí-VB éppen az ő számukkal indul pénteken a HS100-as Midstubakkenen, mely a Holmenkollentől mintegy fél km-re található dél-kelet irányban. A libereci VB-n – mondhatni nem kis meglepetésre - amerikai siker született, hiszen Lindsey Van a két legnagyobb esélyesnek tartott, Anette Sagen és Daniela Iraschko elől hódította el az első VB serleget. A szezonbeli formát tekintve az osztrákok 27 éves klasszisa, Iraschko tűnik (tűnt) az idei VB elsőszámú favoritjának, hiszen az idei Kontinentális Kupa szezonban16 versenyből 15-ször végzett dobogón és 10 versenyt meg is nyert. Kirobbanó formáját egy sajnálatos sérülés szakította félbe, melyet a legutóbbi zakopanei versenyen szenvedett el (jobb térdére esett), ami most a VB-n való részvételét is kétségessé teszi. Az osztrákok most abban reménykednek, hogy az MR vizsgálat számukra kedvező eredményt hoz és pénteken rajthoz tud állni. Daniela egyébként fölényesen vezeti a Kontinentális Kupát, 1445 ponttal, 345-tel megelőzve a második helyezett 16 éves francia Colin Mattelt, aki legutóbb mindkét zakopanei versenyt megnyerte. Iraschko volt az  első nő, aki 2003-ban a férfiak által is sokáig elérhetetlennek számító álomhatárt is megugrotta, amikor a kulmi sírepülő sáncról a 200 m-es vonalnál ért földet. Íme:

Esélylatolgatások:

Rég volt már olyan világverseny a síugrásban, ahol ennyi győzelemre esélyes ugró bizakodhat első vagy sokadik aranyérmében! Az idei szezon bővelkedik újonc Vk győztesekben, számszerint öten is vannak (Larinto, Freund, Koch, Evensen, Stoch), ráadásul a Vk első 11 helyezettje közül csak Hautamäki nem tudott idén nyerni. Morgenstern szezon elején kirobbanó formáját 7 győzelemmel nyilvánította ki (azóta már összetett győztes lett), az elmúlt 10 versenyt viszont mindig más nyerte, méghozzá olyanok, akik azóta is kitűnnek egy-egy jó teljesítménnyel. Csokorba szedtem azokat az ugrókat, akik a legnagyobb esélyeseknek számítanak az idei VB-n, lássuk hát akkor kikről is van szó:
Simon Ammann

 

Simon Ammann az előző Vk szezonban élete legjobbját nyújtotta, szinte mindent megnyert, amit csak lehetett. A Négysánc kivételével hozta az összetett Vk címet, az Északi turnét, sírepülő világbajnok lett Planicán, valamint 2002 után újból duplázott az olimpián, immár 4-szeres bajnok lett, melyet egyéniben senki sem tudott még rajta kívül produkálni. Az olimpián nagy felháborodást keltett új síléckötése, melynek köszönhetően támadások kereszttüzébe került (főként a rivális osztrákok által), hiszen azzal vádolták, hogy a meghosszabbított saroktámasz révén stabilabban tarthatja lábát, mellyel jobban kontrollálhatja repülését, s így fontos méterekkel hosszabbíthatja meg ugrásait. A svájciak most ismét új technikai megoldásokon dolgoztak és újabb „trükkre” készülnek, hiszen ultrahangos módszerrel új síugróruhát kisérleteztek ki számára, mely akár újabb győzelemre vezetheti Vancouver után. Ammann volt már világbajnok, 2007-ben csupán két tizeddel nyert Olli előtt. Most az összetettben újabb két győzelmet és számtalan érmet szerzett, Morgenstern mögött ezüstérme szinte már borítékolható, Vikersundban pedig új egyéni és nemzeti csúcsot állított föl 238,5 m.-rel. Ammann bármikor képes nyerni, új „csodafegyvere” pedig segítségére lehet ebben!                    

Simon Ammann adatlapja.doc

Adam Malysz

A 33 éves Adam Malysz egyike az oslói VB egyik nagy esélyeseinek, aki kezdeti szezonbeli gyengébb szereplését egyre jobb formája váltotta föl. Sikerült az engelbergi hétvégén dobogós helyre kerülnie, majd hol másutt, mint Zakopanéban négy éves nyeretlenségi sorozatot szakított meg 39. Vk győzelmével a lengyel szurkolók legnagyobb örömére. Majd, mint derült égből a villámcsapás a záró napon irreális körülmények között bukott, sérülése szerencsére nem volt súlyos, sőt, a következő Vk helyszínen már indult is és versenyről versenyre nyerte vissza azelőtti formáját,melynek köszönhetően sikerült a Vk összetett 3. helyére felküzdenie magát. Malysz egyik kedvenc sánca a Holmenkollen, első Vk győzelmét is itt szerezte 15 évvel ezelőtt (érdekes, hogy aznap fejezte be síugró karrierjét a keletnémetek egykori klasszisa, Jens Weißflog…), tavaly sáncrekordot (142 m) is ugrott rajta, ő nyert itt legtöbbször (5-ször), valamint a legtöbb egyéni VB címek tulajdonosa is (4-szeres), ráadásul ebből 3 normálsáncon sikerült. A napokban megválasztották az évtized sportolójának is hazájában, rekordszámú, több mint 3 milliós szavazattal. Malyszt a visszavonulás gondolata is foglalkoztatja, melyet a szezon befejezte után fog mérlegelni, remélhetőleg a Midtstubakken bevétele újabb kihívásokra serkenti majd és meg sem áll Szocsiig!           

Adam Malysz adatlapja.doc          

Thomas Morgenstern 

 

 Thomas Morgenstern 2008 után idén ismét révbe ért, hiszen az egykor csodaugrónak titulált osztrák klasszis (melyet azóta is számtalanszor bizonyít) magabiztosan nyerte az összetett Vk-t, nem különben a Négysáncversenyt, amely még egyedüliként hiányzott tekintélyes éremkollekciójából. Sikerült elérnie, amit még a legnagyobbak sem tudtak, nevezetesen az összes komolyabb megszerezhető címet besöpörte, hiszen összetett Vk-, négysánc- és északi turné győztes, Grand Prix bajnok, olimpiai-, világ- és sírepülő bajnok, igaz e két utóbbi egyelőre még csak csapatban, így adva van az újabb cél, mely új kihívást jelenthet számára a jövőben. Morgenstern idei szezonját parádésan kezdte, hiszen első 18 versenyén csak 3-szor szorult le a dobogóról, 7 alkalommal pedig nyerni tudott, így sikerült megalapoznia újabb összetett győzelmét. Idei újabb 3 csapat sikerével pedig minden idők legtöbb csapat győzelme áll a neve mögött, 11-szer volt tagja győztes csapatnak, a Team Tour sikeres címvédése már csak hab volt a tortán. A még mindig csak 24 esztendős kiválóság az elmúlt 10 versenyén ugyan nem sikerült már győzelmei számát szaporítania, viszont így is a legjobbak között teljesít, s ha valakit, akkor őt egyáltalán nem lehet leírni, a győzelem ízig vérig benne van, a legfőbb esélyesek egyike lehet Oslóban is.   

Thomas Morgenstern adatlapja.doc

 Gregor Schlierenzauer

Gregor Schlierenzauer a mai síugróélet egyik legmeghatározóbb és legtehetségesebb alakja, aki az elmúlt 4 Vk szezonban is bizonyította egyike a világ legjobb ugróinak és repülőinek. Számos rekord és győzelem fémjelzi nevét, pedig még csak 21 éves. A legtöbb Vk verseny győztesek ranglistáján az előkelő 4. helyre küzdötte fel magát, hiszen legutóbb szerzett újabb győzelmével (ami már a 34.) a legendás hírű Jens Weißflogot tolta hátrébb a rangsorban. Gregor hihetetlen küzdeni tudásának köszönheti, hogy bombaformában versenyezhet Oslóban. A szezont (önmagához képest) pocsékul kezdte, a Top10-be kerülés is (ami azelőtt könnyedén ment) nagy kihívásnak tűnt számára. Aztán ezt még tetézte egy rosszkor jött sérülés (nem mintha máskor jól jönne…) és elúszott a Négysánc, amit annyira várt. Szerencsére hamarabb gyógyult, mint azt előtte várni lehetett és versenyről versenyre szerezte vissza korábbi jó formáját, aminek meglett a gyümölcse. Idei két sírepülő győzelmével (mellesleg általa szerzett új osztrák csúccsal: 243,5 m-rel) nagy adag önbizalmat szerezve vághat neki első világbajnoki címének megszerzéséhez. Csapatban ugyan volt már aranyérmes, de az egyéni cím mégis csak szebben csillog!               

Gregor Schlierenzauer adatlapja.doc

Severin Freund

Severin Freund alighanem az idei szezon legnagyobb meglepetése és felfedezettje, aki röpke két hónap alatt vált top ugróvá. Mint azt a statisztikai görbéje is mutatja a szezont nem éppen csúcs formában kezdte. Azóta nagyot fordult vele a világ, alighanem senki sem gondolta volna, hogy az évad második felére felpörög és a németek Hannawald után új siker várományosukat látják benne. Egy sikeresnek mondható Grand Prix szereplés után (7. hely) a fordulópont a négysánc oberstdorfi nyitányán következett be, ahol 6. lett, majd ezt követően teljesítményét az irreális körülmények mélypontra lökték. Sapporo viszont meghozta számára a siker ízét, első győzelmével olyan neveket utasított maga mögé, mint Morgenstern, Ammann, Kofler és Malysz, ez pedig nem kis fegyvertény volt! Újabb győzelme és dobogós helyezései igazolták nem a véletlen műve ez a siker széria, jóformán a névtelenség homályából a prekvalis mezőny elit társaságába verekedte magát, oberstdorfi repülősáncon pedig az is kiderült róla, hogy a repülés sem áll messze tőle, 218,5 m-es új egyéni rekordja önmagáért beszél. Freund győzelmeivel hosszú idő után kiemelte a német síugrást a gödörből, négy év után újból megéreztette csapatával a siker ízét. Talán nem lenne nagy baklövés kijelenteni: mint az idei szezonban úgy az oslói világbajnokságon is meglepetést okozhat!         

Severin Freund adatlapja.doc

 Andreas Kofler

 

Andreas Kofler kiváló teljesítményt nyújtott eddig a szezonban, 19 versenyen szerepelt és csak 3 alkalommal szorult ki a top10-ből. Győzelemmel kezdte a szezont, aztán azt még további kettő követte, közben 3-szor volt dobogós helyen. Egyenletesen jó formát mutatott a Négysáncversenyig (ahol garmischi kiesését csak a rossz időnek köszönhette), majd ezután ott folytatta, ahol azelőtt. Bár a szezon eleji teljesítménye arra inspirálta, hogy a tavalyi Négysánc győzelem után most az összetett Vk megnyerésével próbálkozzon, ezt a tervét azonban teljesen keresztül húzta csapattársa, Morgenstern bombaformája, aki jó néhányszor nem talált legyőzőre a szezon elején, s még az óévben maga mögött hagyta a Vk tabellán, így új célja már csak az ezüst lehetett. Azonban nem számolt Ammann szívósságával sem, aki szintén lehagyta, nem beszélve Malyszról, ő pedig már a dobogóról is letolta. Ez nagyban volt köszönhető annak, hogy kihagyta a két vikersundi versenyét, hogy a VB-re a lehető legjobban felkészülhessen. Morgensternhez hasonlóan ő is csak csapatban volt eddig világbajnok (még 2007-ben), már szombaton kiderülhet megérte-e plusz egy hetes szünetet beiktatni, s ezért az összetett dobogót kockára tenni. Mindenesetre Kofler sáncrekorderként küzdhet meg a legalább tucatnyi esélyes mellett a világbajnoki címért, a tavalyi sáncavatón szerzett 139,5 m-es hivatalos rekordja és jó formája okot adhat a bizakodásra!          
 Tom Hilde

Tom Hilde jelenleg egyike a legjobb formában lévő norvég ugróknak, aki egy jó szezon kezdést egy kisebb hullámvölgy követett, melyből sikerült a Négysáncverseny végére kikászálódnia, onnantól kezdve pedig szállította hazájának a dobogós helyezéseket, egy győzelemmel megspékelve, s állandó top10-es helyezéseket biztosítva. Jelenleg az 5. helyet foglalja el az összetettben és ez a szezon végéig tartós is maradhat, ha ezt a formát tartani tudja. Bár összetett helyezése ennél már volt előkelőbb is (2008-ban csak az isteni Janne tudta őt a bronzéremtől megfosztani), mostani 5. helye abszolút reális. Az idei sírepülő versenyeken bizonyította, hogy a repülés sem áll tőle messze, Oberstdorfban ezüstöt szerzett, ami utoljára 2008-ban fordult elő vele. Világbajnoki szereplése hazai szurkolók előtt pozitív hatással lehet rá, mely doppingolhatja és ezáltal első egyéni érmeit gyűjtheti be. Csapatban kétszer is ezüstérmet szerzett (2007, 2009), s hogy az érem még fényesebben csilloghasson arra társaival egy kiváló osztrák csapatot kell legyőznie, ami hazai „pálya” ellenére is óriási fegyvertény lenne!           

Tom Hilde adatlapja.doc

Matti Hautamäki

Matti Hautamäki utoljára 2007-ben volt úgy elemében, mint a mostani szezonban. Az egykori sírepülő világrekorder az elmúlt években nem kényeztette el szurkolóit magabiztos teljesítménnyel, olyannal melyet a Négysáncverseny kezdetéig produkált. Bár ő az egyetlen a minősített ugrók közül, akinek nem sikerült a szezonban győznie ettől függetlenül kellemes meglepetés és üde színfolt az idei szereplése. Bár a 2011-es esztendőben ismét hullámzik a teljesítménye mégis a top10 egyik biztos tagja, szezon kezdete óta nem szorult ki onnan. Világbajnoki szereplései közül eddig a 2003-as év hozta meg számára a kiugrást, akkor egyéniben ezüstig, míg csapatban aranyéremig menetelt. További 3 alkalommal sikerült még csapatával ezüstérmet szereznie a világbajnokságokon, így ilyen téren már rutinosnak mondható. A szezon elején szintén remeklő Larinto sérülés miatti kiválásával Mattin múlt a finn csapat becsülete, nem rajta múlt, hogy hazáját nem tudta kellőképpen képviselni. Most a csapatversenyen – ha nem is a győzelem a cél – a dobogóra kerülés nem tűnik elérhetetlen célnak, hiszen egy jó formában lévő Happonent (aki kiújult sérülése miatt csak a nagysáncon tudja képviselni hazáját) és Muotkát kapott maga mellé, Koivurantával együtt pedig ütőképes csapatot alkothatnak. Egyéni versenyen egy esetleges érem szerzés sem volna meglepetés, feltenné a koronát egész éves teljesítményére!  

Matti Hautamäki adatlapja.doc

És akikről még esélyesként lehet beszélni:

Kamil Stoch

Kamil Stoch a lengyel síugrósport legnagyobb reménysége, évek óta várták már tőle a kiugrást, mellyel a hamarosan visszavonulni szándékozó Adam Malysz örökébe léphet. Ez az idei szezonban meg is történt, hiszen Kontinentális Kupa győzelmét, egy Grand Prix ezüst követett, majd a Vk szezonbeli gyengébb kezdést követően egyre jobban felvette a fordulatszámot, olyannyira, hogy első Vk győzelmét is megszerezte, hol másutt, mint hazai közönség előtt Zakopanéban. Kochhoz hasonlóan ő is duplázott idén, melynek köszönhetően sikerült minősített ugróvá avanzsálnia és nagy esélye nyílhat rá, hogy a szezon végéig ott is marad az elit mezőnyben. A siker széria tavaly nyár óta tehát tart (összesen 11 győzelmet aratott, 6-ot a COC-ban, 3-at a GP-n, 2-t a Vk-ban) és most sem fog esélytelenül harcba szállni az aranyéremért. 2009-ben a libereci normálsáncon majdnem sikerült a bravúr, akkor csak pár pont hiányzott a bronzéremhez, most annál jóval nagyobb sansza van, hogy feltegye a koronát egész éves teljesítményére!             Kamil Stoch adatlapja.doc

Martin Koch

Martin Koch idei szezonjára alighanem sokáig emlékezni fog, hiszen hosszú nyeretlenségi sorozatot szakított meg azzal, hogy 13 éves pályafutása során sikerült először nyernie, majd utána még egyszer. Hol másutt sikerült mindezt elérnie, mint a saját „szakterületének” számító repülősáncokon (Harrachov, Oberstdorf). Ráadásul 14-szer állt azelőtt a dobogón, de egyszer sem annak legmagasabb fokán (5 ezüst, 9 bronz), így ezzel a két győzelmével most felszakadt benne egy gát, mely a jövőben újabb sikeres eredményekre sarkallhatja. Koch rendkívüli repülő adottságokkal rendelkezik, aki korábban is a legjobbak közt kamatoztatta ebbéli képességeit. Most az idei szezonban kijött a lépés neki, mellyel további lehetőségek nyílhatnak meg számára, hiszen normál- és nagysáncon is esélyes lehet egy jó eredmény elérésére. Sikerült egyéni rekordját is megdöntenie, 241,5 m-es távolságával (ha csak egy teljes napig is) élvezhette a nemzeti rekord büszke címét. Koch címvédőként utazik Oslóba, tavalyelőtt nagysáncon tagja volt az aranyérmes csapatnak, mellyel most is óriási sansza van megvédeni címét társaival együtt mindkét sáncon egyaránt.        

Martin Koch adatlapja.doc     

Johan Remen Evensen

Johan Remen Evensen lett az újabb norvég csillag Romören, Jacobsen és Hilde után, a hazaiak kiváncsian várják sikerül-e jóval kisebb sáncon is rekordot döntenie, hiszen egy hete már ő a világcsúcstartó 246,5 m-rel, melyet az újjá és nagyobbá varázsolt vikersundi sáncon ért el. Kivételes repülő adottságokkal rendelkezik, egyike a legjobb sírepülőknek, melyet most már világrekordja is fémjelez. Normálsáncon utoljára 2007-ben diadalmaskodott, akkor a FIS Cup keretén belül tudott nyerni kétszer is (Sapporo, Zao), nagysáncon idén felemásra sikeredett szereplése, szezon elején volt 2., 4., 5. helyezése is, ugyanakkor volt olyan negatív szériája, hogy egymást követő 3 versenyen sem tudta magát kvalifikálni a másnapi versenyekre. A vikersundi repülő hétvégén aztán egyedülálló teljesítménnyel rukkolt elő, első (243 m) és második ugrásával (246,5 m) is világcsúcsot döntött, majd 3. alkalommal is (240 m) megdöntötte Romören korábbi 6 éven át tartó megdönthetetlennek hitt rekordját, mellyel sikerült első Vk győzelmét is megszereznie, ráadásul úgy, hogy holtversenyben végzett a másik repülő specialistával, Schlierenzauerrel. Két éve Liberecben csapat ezüstöt szerzett és most az osztrák csapat mellett egyetlen aranyéremre esélyes csapat tagjaként küzdhet a legszebben csillogó éremért. Bár ő kifejezetten a repülősáncokon villog, a hazai pálya előnye (mint Vikersundban is nemrég) kisebb sáncokon is kihozhatja belőle a maximumot!

Johan Remen Evensen adatlapja.doc

Aki esetleg nem olvasta volna még:

http://siparadicsom.blog.hu/2011/02/23/siugras_a_holmenkollen_kitarta_kapuit_penteken_indul_a_vb

VB keretek:

A vikersundi sírepülő hétvége után végérvényesen eldőlt, hogy kik utaznak az oslói világbajnokságra. A VB-re nemzetenként eddig 5 ugró indulhatott, ebből viszont csak 4 ugró nevezhető versenyenként, ez alól kivételt képez ha az adott ország adja a címvédőt. A FIS most először biztosított lehetőséget minden nemzet számára, hogy plusz egy főt indíthasson az 5 ugrón felül, hogy sérülés vagy esetleges formahanyatlás esetén se maradjanak versenyző nélkül. Ennek ellenére épp a házigazdák voltak azok, akik nem éltek ezzel a kivételes lehetőséggel. Álljon most itt kivétel nélkül az összes VB-n szereplő ugrók névsora nemzetenként:

A VB pontos menetrendje, programja:

(zbigniew@indamail.hu)

3 komment

Címkék: előzetes síugrás világbajnoki előzetes síugrás világbajnokság északi sí világbajnokság

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr992688803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dave985 · http://siparadicsom.reblog.hu/ 2011.02.25. 02:04:45

"A 118-1 arányú (!) szavazatarány egyhangúan azt jelentette, hogy a kongresszus elismerte a női síugrás jogosultságát a világbajnokságokon."

Azt az egyetlen hímsovinisztát honnan szalajtották? Iránból?:)

VASARELY 2011.02.25. 10:10:59

Szuper a cikk, gratula. Ezt nem öt percbe tellett megírni. Le a kalappal !

zbigniew 2011.02.26. 17:13:20

@VASARELY: Köszi! Hát tényleg nem, két napom volt rá, de úgy érzem megérte görcsölni rajta!:) A statisztikai adatok már régebb óta megvannak, némelyiket csak frissítenem kellett!
süti beállítások módosítása