HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

VB-előzetes: Óriás-műlesiklás

2011.02.16. 20:00 :: repens

Szakági ismertető: Óriás-műlesiklás (Giant Slalom)

Az óriás műlesiklás a szlalom mellett a másik "technikai" alpesisí-szakág. A pályát jelző kapukat úgy állítják fel, hogy a sízőknek állandóan fordulniuk kell valamelyik irányba. A szlalommal ellentétben azonban ebben a számban még mindig folyamatos, gördülő ritmusban lehet végighaladni. A verseny két futamból áll, az idők összeadódnak.

Az óriás-műlesiklók gyorsabban haladnak, mint a szlalomosok, hiszen kevesebb a kapu, és ezek nagyobb távolságban helyezkednek el egymástól, mint a szlalom esetén. Ennek eredménye, hogy a versenyzők jóval kevesebbszer fékeznek, így nagyobb sebességre gyorsulhatnak. Az óriás-műlesikló kapuk két rúdpárból állnak, a rúdpárokat széles műanyagcsíkkal összekötik, míg a szlalom kapuit két különálló rúd jelzi, melyek azonos színűek (kék vagy piros).

A szlalomban a fékezések sokkal rövidebbek, így a versenyzők szűkebben és a lehető legrövidebb pályavonalon haladnak. A versenyzők így sokkal közelebb kerülnek a kapukhoz, amelyeket így a kezükkel arrébb kell lökniük, hogy a súlypontjukat a pályaívhez lehető legközelebb tartsák. Ezzel ellentétben óriásban a pályavonal sokkal egyenesebb, és a kapuk jóval távolabb állnak egymástól. A versenyzők így kevésbé érintkeznek a kapukkal, és nem a kezükkel, inkább a vállukkal tolják arrébb azokat. Az igazán erős időeredmény alapfeltétele, hogy érintőre vegyék a kapukat, viszont nem szabad túlzásba esni, 60 km/h feletti tempónál ugyanis súlyos sérülést szenvedhetnek, ha letarolják a kapukat.

Az óriás-műlesikláshoz használt síléc hosszabb és keményebb, mint a szlalomléc. A kapukat úgy építették, hogy érintésre rugalmasan hajlíthatóak legyenek. Kevésbé rögzítik őket a hóban, mint a szlalomkapukat. Ezáltal kisebb ellenállást fejtenek ki, ha egy versenyző beléjük ütközik, és el tudja ragadni őket, ezzel minimalizálva a sérülés veszélyét. A biztonság növelésére a FIS a 2007–2008-as szezonban az óriás-műlesikló síléc legkisebb kanyarodási sugarát 27 m-ben (férfiak), illetve 23 m-ben (nők) határozta meg. Meghatározták a léc minimális hosszát is: 185 cm (férfiak) és 180 cm (nők).

Visszatekintés a múltba, statisztika:

1905-ben Mathias Zdarsky Lilienfeldben szervezte az első olyan versenyt, amelynek szabályai nagyban hasonlítottak a modern „óriásra". A kapukat „útjelzőnek" hívták, a gyorsaság mellett a hibamentes sízés is számított. Az angol Arnold Lunn ettől függetlenül alkotta meg az 1920-as években a lesiklás és a szlalom szabályait.

A FIS csak 1950-ben tette a világbajnokság részévé az „óriást", Aspenben, negyedik szakágként a lesiklás, szlalom és kombináció mellé. Az első aranyérmesek Dagmar Rom és Zeno Colò voltak.

A szakág legsikeresebb versenyzői Deborah Compagnoni (2-2 olimpiai győzelem és világbajnoki cím) és Alberto Tomba (2 olimpiai győzelem és egy világbajnoki cím) voltak.

Bevezetése óta az óriás-műlesiklás a világkupa állandó összetevője. A hagyományos helyszínek: Adelbodenben a Chuenisbärgli, Alta Badián a Gran Risa, Kranjska Gorán a Vitranc-kupa és Mariborban a Zlatna Lisica („Aranyróka"). 1999 óta a Vk-szezon minden évben október végén óriással indul a söldeni Rettenbach-gleccseren.

A legsikeresebb sportolók az óriás-műlesikló Vk-ban Vreni Schneider, aki négy alkalommal nyerte meg a szakági Vk-t és 20-szor nyert versenyt, valamint Ingemar Stenmark, nyolc szakági Vk-val és 46 győzelemmel.

A szuper-G-hez hasonlóan igazi specialistákat adott az alpesi sínek ez a szakág is, hiszen mint előbb láttuk, olyan kondíciót igényel az óriás-műlesiklás, amit más számokban csak részben lehet kamatoztatni. A jelenlegi mezőnyben ékes példa erre a típusra a két olasz világklasszis, Massimiliano Blardone és Davide Simoncelli, ők az utóbbi években soha semmilyen más szakágban nem indulnak.

Esélylatolgatás - Kiszámíthatatlan versenyszámok, rossz passzban lévő favoritok:

A női mezőny favoritjai a németek - lettek volna, ha nem sújtja őket egészen elképesztő pechsorozat a hazai VB-n. Igaz, a remény még él, akár mindhárom nagy esélyesük ott lehet a rajtnál - ám kérdés, milyen állapotban. Kathrin Hölzl a hátát fájlalja, emiatt hetek óta nem versenyzett. Csak abban lehetünk biztosak, ha csak egy mód van rá, biztosan ott lesz a rajtnál, de hogy ha ott is lesz, esélyei jócskán csökkentek. Maria Riesch és Viktoria Rebensburg egyaránt komoly megfázással küzdött - a VB előtti utolsó versenyt megnyerő Rebenburg emiatt el sem indult eddig a VB-n, pedig ő gyors számokban sem ügyetlen, szuper-G-ben az élbolyban is lehetett volna. A kérdés esetében is inkább csak az, egyáltalán el tud-e indulni, formájával kapcsolatban aligha lehetnek különösebb illúzióink. Maria Riesch talán már kilábalóban van betegségéből, azonban aligha múlik el nyomtalanul - ráadásképp hármójuk közül ő a legkevésbé esélyes. Igaz, a Kandahar meredek lejtője kedvezhet neki.

Egy egészséges német csapatnak is alaposan meggyűlhetett volna a baja a francia Tessa Worley-vel - alighanem az alacsonynövésű gall lányt tekinthetjük a fő esélyesnek, hisz vezeti a szakági Világkupát. A bemelegítés azonban nem sikerült jól neki, a VB előtti utolsó versenyen, Arber-Zwieselben csak a 10. helyen zárt.

A finn Tanja Poutiainen a rutint és az állandóságot képviseli ebben a gyorsan változó mezőnyben, évek óta ott van a világ élvonalában, most sem szabad kihagynunk a számításból. A formája az utóbbi hetekben kifejezetten biztatónak tűnt. Persze, az osztrákokról sehol sem szabad megfeledkezni, így itt sem. A Vk-ban nem nagyon villogtak, egy meredekebb pályán azonban a VB-n eddig taroló Elisabeth Görgl komoly esélyes lehet. Andrea Fischbacher vagy Kathrin Zettel inkább korábbi eredményeik (és nemzetiségük), mintsem jelenlegi formájuk alapján harcolhatnak az érmekért.

A szlovén Tina Maze nagy kérdőjel - volt már jobbéve is, de már a VB-n is megmutatta, nincs olyan rossz formában. Benne lehet egy érem. A legnagyobb talány - csakúgy, mint a férfi mezőnyben - az olaszok szereplése. Annyira pocsékul teljesítenek az idei Vk-ban, hogy az emberben felvetődik a gyanú, hátha a VB-re készültek. Ráadásképp Arber-Zwieselben Federica Brignone már megrázta magát, 2. hellyel hangolt a VB-re. Képességei alapján Manuela Mölggöt is említhetnénk, de ő még egy Vk-futamon sem bírja el az esélyesség terhét, egy VB-n aligha fogja...

Sokakat említhetnénk még - az amerikai Julia Mancuso VB-formája alapján talán ebben a számban is alkothat (Lindsey Vonn úgy döntött, nem indul már több számban a VB-n, a technikai számokban úgyis vajmi csekély sansza lett volna a dobogóra), esetleg Fabienne Suter a svájciaknak is okozhat némi örömet. Na és persze mindig akadhatnak olyanok, akikre előzetesen senki nem számít...

Nincs egyszerű dolgunk, ha megpróbáljuk felmérni, kik is a legfőbb esélyesek a férfiak mezőnyében, a Világkupát az amerikai Ted Ligety vezeti. Bámulatosan kezdte az idényt, három verseny után sokan már szinte odaadták neki a szakági kristálygömböt - azóta viszont árnyéka önmagának. Ráadásul ebben a szakágban mindig kérdés, mihez is áll közelebb egy pálya: a szlalomhoz vagy a szuper-G-hez. Nos, bár nem tudhatjuk, hogyan is tűzik a pályát, de tekintve, hogy a gyors számoknak otthont adó Kandaharon rendezik a versenyt, utóbbi tűnik valószínűbbnek. Márpedig Ligety szívéhez jóval közelebb áll a szlalom...

A norvég Aksel Lund Svindal üldözi legközelebbről az amerikait a Világkupában, a VB-n kombinációban már aranyat szerzett - neki pedig igazán nem válna kárára egy az átlagnál meredekebb pálya. Jó eséllyel pályázhat egy újabb éremre, ráadásul a norvégok rajta kívül Kjetil Jansrudban is bízhatnak. Jansrud hosszú-hosszú ideje hiába hajszolja az első győzelmet a Vk-ban, ám sokszor állt már közel hozzá, nem lenne meglepetés, ha végül a VB-n sikerülne először a csúcsra érnie.

A franciák Cyprien Richard-ban és Thomas Fanarában bízhatnak elsősorban (bár Steve Missillier is okozhat meglepetést). Richard kiváló kezdés után talán kissé visszaesett, a szám specialistájának számító Fanara viszont kiváló formában van. Az osztrákokról soha nem szabad elfeledkezni, bár amit idén ebben a számban produkáltak, azt nem teszik ki az ablakba... Legjobbjuk, Marcel Hirscher ráadásul megsérült (igaz, előtte sem volt épp csúcsformában), ám ami figyelmeztető jel a mezőnynek: a VB előtti utolsó versenyt Hinterstoderben nagy meglepetésre Philipp Schörghofer nyerte. A meredekebb pálya pedig kifejezetten kedvezhet valamennyi osztráknak, Schörghofer mellett akár Benni Raich*, Romed Baumann vagy Hannes Reichelt is bizakodhat.

* Raich a mai csapatversenyen szenvedett egyebek mellett keresztszalag-szakadást, ami miatt nemcsak a vb, hanem a szezon is véget ért számára. Raich helyére Stephan Görgl-t nevezték az osztrákok.

Nagy kérdés a svájciak szereplése: Carlo Janka az esélyesek között lenne, ha nem kellett volna kurtán-furcsán hazautaznia a VB-ről. Óriásra a hírek szerint visszatér, ám a szívproblémáiról szóló hírek erősen megkérdőjelezik, mennyire is tudott felkészülni erre a számra. Didier Cuche-t** soha nem szabad leírni, ám gyors számokban jóval esélyesebb volt, és ott sem sikerült győznie - ha most sikerülne, az bizony már meglepetés lenne. A korábbi svájci reménység, Marc Berthod lassan kezdi megközelíteni régi önmagát, esetleg ő is beleszólhat a küzdelembe.

** Cuche a mai óriás-műlesikló tréningen törte kezének csukló és ujj közötti részét. Erősítő gipsszel ennek ellenére indulni fog, de erősen kérdéses további sorsa, jövő héten döntenek az esetleges műtétről. Cuche két szakágban is esélyes kristálygömbre.

A múlt alapján mindenképp meg kell említeni az olaszokat, ám Blardone és Simoncelli produkciója ebben az idényben a legpesszimistább várakozásokat is alulmúlta. Persze, akár az is lehet, hogy a VB-re tartalékoltak. Aki viszont biztosan nem a VB-re tartalékolt, az Ivica Kostelić: a horvát ugyan visszatér adriai nyaralásából a VB végére (miután kombinációban nem tartott igényt az utólag még biztosabbra vehető aranyra), ám ilyen "felkészülés" után óriási meglepetés lenne egy jó eredmény.

Zárásként még három név, inkább csak a rend kedvéért. A német Felix Neureuther révén végre a német nézőknek is lesz kinek szurkolni a férfiak versenyében, ám ő inkább szlalomban számíthat igazán jó eredményre. Bode Millert pedig leginkább azért lehet megemlíteni, hogy tudjuk, kit tekinthetünk biztos kiesőnek, bár ki tudja... A finn Marcus Sandell hosszú idő, sérülések és formahanyatlás után Hinterstoderben 7. lett, talán sikerült megőriznie jó formáját.

A „nap meglepetésembere” lehet:

Anemone Marmottan: A franciáknak kiváló éve van ebben a szakágban, talán ők maguk is meglepődtek ezen. Nemcsak Worley okoz fejtörést az ellenfeleknek, a 21. életévét taposó Anemone Marmottan szinte a semmiből robbant be idén az élmezőnybe. Még mindig csak 29 Vk-indulásnál tart, ám idén már háromszor is top-10-ben volt - ebből kétszer a 4. helyen. Utoljára épp Arber-Zwieselben maradt le hajszállal a dobogóról, a VB-n viszont alighanem kárpótolni szeretné magát.

Sandro Viletta: A svájciak negyedik számú óriás-műlesiklója erőteljes formaingadozásairól ismert az utóbbi időben. Mostanában azonban mintha felszálló ágban lenne, Hinterstoderben egész jó eredményekkel zárta a VB-felkészülést. Némi meglepetésre nem indult kombinációban, szuper-G-ben pedig kiesett - benne van egy nagy leégés éppúgy, mint egy kiváló helyezés.



Magyar indulók: Miklós Edit hazautazott. a fiúk selejtezőn harcolhatják ki az indulást (Zsuzsi4)

A hölgyek mezőnyében tűnik egyszerűbbnek a helyzet, ennek azonban nem feltétlenül örülünk. Miklós Edit kiváló kombinácis szereplése után félbe kellett, hogy hagyja a VB-t, új sícipője ugyanis feltörte a lábát. Edit hiányában csak négy induló maradt - ennyien indulhatnak óriásban és szlalomban is. Közülük Berecz Anna és Döme Zsófia indulhat nagyobb esélyekkel. Anna óriásban jobb (31 pont), Zsófi 39 pont, így várhatóan Anna fog előrébb végezni.

Ha Bereczet és Dömét egymás mellett látjuk, nehéz elképzelni, hogy Zsófi nem marad alul mellette. Míg Anna (és Edit) erős, izmos, igazi gyors számos versenyző, Zsófi jóval törékenyebb alkat. Ennek megfelelően Zsófi csak most mutatkozik be a VB-n, óriásban (és SL-ben is) jó esetben 50 között lehet.Az ifi VB jó bemelegítés volt neki, és nem egy félős fajta, korához és méretéhez képest nagyon határozott és tudatos. Az idén még nagy eredményei nincsenek – mármint pontszámban értve.

Mivel a magyaroknak is 4-4 helyük van az indulásra, a 3.-4. helyet a Hellner lányok fogják kitölteni. És ez így pontos – messze nem azon a szinten vannak, mint a 3 másik lány, minimális nemzetközi tapasztalattal, és hozzájuk képest nem olyan komoly felkészüléssel, edzéssel. Hellner Szelina az idősebb, és a GS pontja jobb, így ő az eredeti tervek szerint is indult volna. Már inkább csak oktat és edzősködik, de soha nem volt 100 alatti pontja. Hellner Donáta a fiatalabb, első igazi nagy versenye a mostani ifi VB volt. Alig indult versenyeken is, szlalomban egy kicsit jobb, óriásban Edit hiánya nyithatja meg számára az utat. Szelina 134 és Donáta 140 pontja alapján a céljuk az,hogy hátulról senki ne előzze be őket. Mivel a VB-n minden országból ott van 1-2 versenyző – Líbia, Libanon stb. – így ha jól mennek, akkor nem lesznek utolsók, de mindenképpen a leszakadó mezőnyben lesznek. Az is nagy eredmény lesz, ha leérkeznek, számukra valóban a részvétel jelenti a sikert. Minden más további örömforrás!

Sajnos Anna és Zsófi is magasabb rajtszámokat kap, mint a gyors számokban, a két Hellner- lány pedig a végén fog indulni.

A fiúknak nehezebb dolguk lesz: a sok induló miatt ők csak egy selejtező sikeres teljesítése után indulhatnak el egyáltalán a versenyen.

A Szövetség döntése alapján 8 versenyzőt vittek ki, így szlalomban és óriásban várhatóan más-más sízőink próbálkozhatnak.

Mivel túl sok fiú versenyző van, ezért a VB-n csak az első 50 indul automatikusan a főfutamokon (azaz valószínűeg 4 osztrák, 4 svájci stb...). A többieknek előző nap kvalifikációs versenyre kell menniük.

Erről a versenyről az első 25 helyezett automatikusan mehet a főfutamra. És ezután jön egy érdekes játék: megnézik, hogy a főversenyre jutott 75 (50+25) versenyző között mely országok nem képviseltetik magukat azok közül, akik ott voltak a kvalifikációs versenyen. A FIS ranglista alapján mennek sorban, és minden ország 1 versenyző indítására kap jogot, egészen 25-ig. Tehát így a főfutamon 100 versenyző lehet.

A magyarok nagy valószínûséggel nem tudnak az első 25-ben lenni a kvalin (illetve az félig csoda lenne), így a következő 25 ország között kell ott legyünk. Ha csak a FIS ranglistát nézzük, akkor nem férnénk bele ebbe a 25-be sem, azonban sok országból nem indul el 4 versenyző a 75-ön belül, így nagy valószínûséggel ezen szabály alapján 1-1 versenyző indulhat mind óriásban, mind szlalomban a főfutamon.

Bár a szabály csak azt írja elő, hogy az ország jogot kap 1 versenyző indítására, a Szövetség döntése alapján ezt a jogot a kvalifikáción induló legjobb FIS pontszámú fogja megkapni.

Óriásban indulók – még nem 100%, de nagyon valószínű – Farkas Norbert (74) , Bujtás Csaba (82), Bene Márton (82), Petrovics Dániel (86). Ezek alapján a főfutamon Norbi fog indulni. Legjobb esetben is 90 eleji rajtszámmal, és természetesen a célja az előtte indulók közül minél többet lehagyni. Helyezésre felesleges tippet adni, ez inkább a kiesők számától függ.

Petrovics Dani 92-es, idei évben óriásban vannak jobb eredményei. Robert Zink edzővel dolgozik, az idén egy kicsit nagyobb intenzitással, de ez még a nemzetközi mezőnyhöz képest kevesebb. Néha csinál 1-1 nagyon szép menetet, de nagyon sokszor esik ki. Nemzetközi tapasztalata is alig, most volt először ifi VB-n,és minden évben kevés versenyre is megy.

Bene Marci tavaly nagy küzdelemben kiharcolta az olimpiai résztvételt, és az idén elsősorban az egyetemmel foglalkozik, az előző évekhez képest alig edz, az Universiadéra és a VB-re készült csak fel. Jövő években sem tervezi az erősebb visszatérést, ő inkább leszálló ágban van.Viszont nagyon megbízható versenyző, nagyon ritkán esik ki.

 

Bujtás Csaba és Farkas 4 éven át együtt edzett, versenyzett Armin Brunnerrel, az idén először külön. Csaba tavaly nagyon nagyot lépett előre FIS potszámban, ő volt a legnagyobb nyertese a tavalyi közös magyar olimpiai keretnek és edzőjének.Tavaly a felnőtt OB-n mindkét számban dobogón állt. Az idén igazán kimagasló eredménye még nem volt, de mind erőnlétben, mind síelésben dolgozik rendesen.

Farkas Norbiról meg már aránylag sokat írtam. Idén nagyon sokat érett, fejlődött, de még nem elég biztos a tudása, sokat kiesik. Óriásban jelenleg ő a legjobb pontszámú, így valószínűleg ő megy a főfutamra. Nagyon sokat edz, dolgozik, de korosztályához képest kisebb, később érő, így csak néhány év múlva várhatunk tőle jó eredményeket. Most nagyon szép eredmény lenne tőle, ha a főfutamban 60-ba kerülne az első futam után, mert ennyien mehetnek csak második futamra. De sajnos ez nem biztos.

 

Szerkesztőségi tippelde:

Juglans tippjei:

Férfiak:
1. Aksel Lund Svindal
2. Thomas Fanara
3. Kjetil Jansrud

Ted Ligety hiába volt az év elején meggyőző három győzelmével, azóta leívelőben volt a teljesítménye, és ez itt sem lesz másképp, ezért nem is várom a dobogóra. Svindal viszont kombinációban és a VK-ban is jól megy/ment, így az ő győzelmét remélem. A norvégok örömét Jansrud fogja megkoronázni bronzérmével, míg a kettős sikerbe Fanara fog belerondítani.

Lányok:
1. Viktoria Rebensburg
2. Tanja Poutiainen
3. Elisabeth Görgl

Rebesburg a legutolsó versenyen győzelemmel melegített, remélhetőleg folytatja ezt. Görgl bár nagyon jó formát mutat, de olyan nincs, hogy mindent ő nyerjen, sőt még Poutiainen is megveri, így csak a bronzéremig jut. 
 

 

Dave985 tippjei:

Férfiak:

Két kezemen tudnám csak megszámolni, mennyien esélyesek éremszerzésre. Én is norvég győzelemre tippelek, csak épp Kjetil Jansrud révén, a szakállat növesztett fiatalabbik skandináv már sokszor közel járt első győzelméhez, ezt épp a vb-n el is érheti. A második helyre - csak azért is alapon - Bode Millert várom, Hinterstoderben az első futam során hatalmasat rontott, máskülönben vélhetően elsőként várta volna a folytatást, délután pedig abszolút legjobb időt síelt. Nincs rossz formában, talán végre neki is kijön a lépés. Harmadik helyre egy osztrákot tippelek, legyen mondjuk a vb egyik nagy pechvogele, Romed Baumann.

Lányok:

Meglepetést szimatolok, így egyik német győzelmére sem tennék nagy pénzt. Tina Maze az én jelöltem, jelentős impulzusokat tud adni neki egy-egy siker (márpedig a kombinációs ezüstje után lesiklásban is biztatóan mozgott), összejöhet az a hőn áhított aranyérem. Második helyre érkezhet Elisabeth Görgl. Nem kell magyaráznom: szenzációs formában versenyez, ő alapvetően egy technikai síző, akár nyerhet is, simán. A dobogó harmadik fokára odaérhet valamelyik német, pl. Viktoria Rebensburg. (Fiatal, de jól bírja a stresszt, így inkább erőnléti problémák miatt érzem így.) Drukkolok Poutiainennek, Brignone-ért és Worley-ért, de utóbbi kettő szerintem nem tud megbirkózni a miliővel, a finn pedig inkább szlalomban pályázhat jó eséllyel éremre.

 

Zsuzsi tippjei:

GS fiúk

- Svindal – nálunk ő a nagy kedvenc

- Ligety – ha végre lejut, akkor azért ő a legesélyesebb

- Jansrud – másik nagy kedvenc

GS lányok

- Rebensburg – otthon van

- Tina Maze – mindig tud meglepetést okozni, és azért ott van a legjobbak között

- Zettel – idén nem az igazi, de ő olyan megbízható

 

Repens tippjei:

Férfiak:

1. Aksel Lund Svindal (Nagy formában van, jól bírja a világeseményeken a nyomást.)

2. Kjetil Jansrud (A VB előtt őt tartottam legnagyobb esélyesnek, de a garmischi produkciója nem az igazi.)

3. Marcus Sandell (Csak vágy, minden alap nélkül...)

Nők:

1. Tina Maze (Nagyon érik az az első hely, úgy tűnik, jól időzítette a formáját.)

2. Tessa Worley (Nagy esélyes, de most még talán túl nagy lesz rajta a nyomás.)

3. Maria Riesch (A németeknek így is kudarc marad a VB, de az nem lehet, hohy egy reménybeli fullnémet dobogóból abszolút nulla legyen a vége...) 


 

4 komment

Címkék: alpesi sí óriás műlesiklás magyar sportolók alpesi sí világbajnokság világbajnoki előzetes

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr22663160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kozomago 2011.02.17. 15:01:07

Ajjaj, akkor ha nekimennek a kapunak, akár meg is sérülhetnek :O Hát ez nem lehet egy egyszerű mutatvány akkor, ilyen sebesség mellett annyira jól manőverezni... Mindig csodáltam az ilyen embereket, akik ilyeneket meg tudnak csinálni, én még attól is félek, hogy sílécet húzzak a lábamra...

lüke 2011.02.17. 17:57:51

repens majdnem eltalálta, gratula

tb79 · http://www.ukulele.hu 2011.02.18. 10:46:36

A sífutás izgalmait taglaló leírás is készül majd? :))))))))

Dave985 · http://siparadicsom.reblog.hu/ 2011.02.18. 12:06:16

@tb79: Jelenleg az utolsó, szlalommal foglalkozó bejegyzésen dolgozunk, dolgozom. Az oslói világbajnokságot sífutó részlegét egy vendégszerző viszi, kösz a figyelmeztetést, épp ideje rákérdeznem, hogy, s mint legyen.
süti beállítások módosítása