HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Christof Innerhofernek végre kijött a lépés, olasz világbajnok szuper-G-ben

2011.02.09. 14:06 :: repens

A mai napon a férfiak számára is elkezdődött a 2011-es alpesi sí világbajnokság Garmisch-Partenkirchenben. A hölgyekhez hasonlóan az uraknál is szuper-G-vel kezdődött a versengés a Kandahar lejtőjén. A jeges, buckás, helyenként igencsak trükkösre tűzött pálya alaposan megnehezítette a versenyzők dolgát, kevesen tudtak hiba nélkül végigjönni rajta. Közülük is legjobban a dél-tiroli Christof Innerhofernek sikerült a legjobban összeraknia mai sízését, kisebb meglepetésre ő lett a világbajnok. Dobogóra állhatott még az osztrák Hannes Reichelt és a horvát Ivica Kostelić - az összetett éllovas jól kezdte tehát a VB-t. A címvédő Didier Cuche a 4. helyen zárt, nem sikerült igazán jól a svájciak mai napja.

 

A férfiak teljesen más pályán síeltek, mint előző nap a hölgyek, Ulrike Maier tragikus kimenetelű bukása óta nem engedik a gyengébbik nem képviselőit a régi Kandaharra, számukra egy jóval könnyebb pályát állítottak össze 2008-ban. Az átépítés a férfiakat is érintette, több helyen biztonságosabbá tették a lejtőt.

A Szuper-G rajthelye az ún. Stegerwald-nál található. Ezt követő az átépítés során létrehozott Alte Quelle, a Bödele szűk jobbosával ismét az ősrégi nyomvonalon halad a mezőny. Az Eishang nevű szakaszon kicsit szusszanhatnak a sízők, van is mire tartalékolni, ugyanis a Seilbahnstadelsprung nevű ugrató utána olyannyira szűkre tűzte a svájci edző a jobbos fordulót, hogy minden apró bizonytalanság súlyos időveszteséget, rosszabb esetben kiesést vonhat maga után. Egy újabb ugrató (Kramersprung) után nem sokkal elérkeznek a következő nagyobb letöréshez, a Padöls egy hosszan nyújtott balos kanyar után, egy keresztsíelő szakaszon (Kreuzeck-Bahn) át egy lankásabb átjáróba (Auf der Mauer) torkollik. Ezt követi a pálya legmeredekebb része (90%), a Freie Fall, innen már belátható a célegyenes, a versenyzők szívéről leeshet a kő. A Tauber-Schuss és a célegyenes már a hölgyeknél ismert nyomvonalat követi. Hozzá kell tenni, hogy az előbb említett ugratók Szuper-G-ben kevésbé látványosak, részint az alacsonyabb tempó, részint a pálya tűzése miatt, szombaton gyakran 40-60 méteres ugrásokat is láthatunk majd.

 

A mai pályát a svájci edző jelölhette ki, aki nem kímélte a sízőket, helyenként brutálisan nehéz íveket talált ki.

A pálya adatai:
Név: Kandahar-2
Start: 1395 m, Cél: 770 m
Hossz: 2200 m, Magasságkülönbség: 625 m
Pályatűző: Hans Flatscher (svájci)

Igencsak meleg idő, 8°C fogadta a sízőket - némileg alátámasztva a szervezők igazát, nem nagyon volt más választásuk, mint egy nagyon kemény, jeges pályát kialakítani, így is aggódhattak a magasabb rajtszámmal indulók. Más kérdés, hogy ez nem feltétlenül magyarázat a versenyzői sirámok másik fő okára, a buckákra. A 36 éves Didier Cuche például azt nyilatkozta verseny előtt, hogy még soha nem síelt ilyen buckás pályán...

Rengeteg síző vágott neki a viadalnak, 73 név állt a startlistán. Nem kevesebb, mint 30 ország lakosai szurkolhattak sajátjaiknak, fájdalom, mi, magyarok nem voltunk ezek között. A hátsóbb régiókat tanulmányozva megtudhattuk ellenben, hogy Kazahsztán sí-nagyhatalom, hisz négy sízővel indultak ebben a számban - persze mind a mezőny végefelé foglalt helyet. Moldova ismét témát szolgáltat az élcelődésre: a dél-tiroliból honosított Deflorian mellett előhúztak a kalapból egy újabb honosított osztrákot is, Georg Lindner személyében (egyébként egyikük sem ért célba). Vajon mikor jön az első bahreini versenyző?

A szlovén Aleš Gorza nyitotta a mai versenyt, egész jó nyomvonalon jött, épp csak a sebesség volt kérdéses - utóbb kiderült, igen alacsony (22.). Ted Ligety következett, a felső, technikás szakaszt jól oldotta meg, ám aztán komolyan lecsúszkált az ívekről. Így is rengeteget vert volna a szlovénre, ám az utolsó kapuk egyikébe már nem fért be. A francia Thomas Frey egy kiválóan sikerült hétvége után érkezett ide, ám a mai versenye nem sikerült: a pálya közepén lesodródott a pályáról, alig talált vissza - így sem sokkal maradt el a szlovéntől (25.). Újabb szlovénon volt a sor, Andrej Jerman is sokszor kereste az íveket, így is hatalmas előnnyel ért célba (16.). 5-ös rajtszámmal indult a nagy öreg, a 42 éves svéd Patrik Järbyn, voltak hibái, nagyokat mentett, ám csak a célbaérésnek örülhetett (23.). Ki tudja, talán legközelebb újra megpróbálja...

6 sízőből 3 szlovén: Andrej Križaj következett; gyenge kezdés után túl sokat kockáztatott, és nem fért be egy kapuba. Első svájciként Sandro Viletta kiváló sízést mutatott be egészen a végéig - ám pár kapuval a cél előtt ő is búcsúzott. Az osztrákok első embere Romed Baumann volt, hiba nélkül jött végig, másfél másodperccel vette át a vezetést. Végül a 6. helyen zárt, amivel talán csak azért elégedetlenkedhet, mert két honfitársa is megelőzte. Werner Heel révén az olaszok is bemutatkoztak, nagyon lecsúszkált az ívekről, így sem volt messze az osztráktól (8.). Tobias Grünenfelder már a pálya felső szakaszán elvesztette a fonalat, újabb kieséssel keserítette a helvéteket.

11-essel indult a sokak által titkos favoritnak kikiáltott Bode Miller. Egyik botját a pálya felső részén elhagyta, ez még különösebben nem zavarta volna, ám az alsó szakaszon keresztbe állt, és ez már túl sok volt - még így is célbaért (12.). Hannes Reichelt jól oldotta meg a pálya trükkös részeit, nagy előnnyel átvette a vezetést - tovább taroltak az osztrákok. Ráadásul Reichelt elé csak egyetlen síző került a későbbiekben, a férfiaknál is osztrák dobogóval indult tehát a VB. Adrien Théaux nem vállalt elég nagy tempót, ez ma nem sok mindenre nem volt elég (10.). Két újabb olasz zárta az első 15 síző sorát: Peter Fill sem találta az ideális íveket (9.), Christof Innerhofer viszont kiválóan síelt, végig vezetett, és hat tizeddel vette át a vezetést. Utóbb kiderült, a dél-tiroli sízése volt ma a megközelíthetetlen etalon, amely győzelmet ért a nagyon mélyről az élre visszatérő Innerhofer számára.

A szakági legjobbak sorát Carlo Janka nyitotta, a felső szakaszon fél másodperces hátrányt gyűjtött be, majd nagyot is hibázott - eddig ez nem a svájciak napja volt (7.). Michael Walchhofer nem tudott felnőni az előtte síelő osztrákokhoz, nem találta az íveket, alig vergődött el a célig élete utolsó VB-jén (11.). 18-assal rajtolt a svájciak nagy esélyese, a címvédő Didier Cuche - már az első szakaszon nagy hátrányt gyűjtött be, hiába jött jól a pálya alsóbb részein, csak a két osztrák közé ékelődött be (4.). Egyik legerősebb számukban maradtak így végül dobogó nélkül a helvétek, persze a VB folyamán még bőven javíthatnak!

Ivica Kostelić nem indította rosszul a VB-t, ám Innerhoferrel ő sem tudott konkurálni - végül századokkal Reichelt is előtte végzett. A horvát persze így sem bánkódhat, hisz harmadik legerősebb számában sikerült nyitásként a dobogó 3. fokára állnia. A norvég Aksel Lund Svindal sem tudott mit kezdeni az olasszal, a végén be is sokallt és kiesett. Benjamin Raich indult utolsó osztrákként, ám már az elejétől esélytelen volt Innerhofer idejére. Alul azért egész szépen jött, így előkelő helyre érkezett (5.) - második legjobbként a sógorok közt. A szakági menők közül utolsóként a kanadai Erik Guay következett, ám a pálya középső szakaszán kiesett - Innerhofer pedig kezdhetett ünnepelni.

Két amerikaival folytatódott a verseny: Travis Ganong éles kontrasztot jelentett a legjobbakhoz képest (18.), Tommy Ford hozzá képest volt csak kevéssel jobb (14.). Matteo Marsaglia kiváló kezdés után a középső részen nagyon lecsúszott az ívekről, így elmaradt az újabb olasz meglepetés (15.). A franciák ifjú reménysége, Alexis Pinturault még rosszabbul járt, kieséssel keserítette a gallokat. A svájciak utolsó - igen halovány - reménye, Silvan Zurbriggen a VB-re is tartósította pocsék formáját, hatalmas hátránnyal jött be a 13. helyre... Utolsó szlovénként Andrej Šporn is gyengécske idővel ért célba (20.), a francia Yannick Bertrand pedig sérülése miatt el sem indult. Az első 30-at a norvég Kjetil Jansrud zárta, kieséssel.

A 30-on túli indulók sorát is kiesések nyitották: a kanadai Jan Hudec csak kaput tévesztett, a brit Ed Drake viszont esett, a háló állította meg - nem történt baja. A cseh Petr Zahrobský és a finn Andreas Romar is a kaputévesztők sorát gazdagította, míg végre a Keppler sérülése miatt lefejezett német csapat első képviselője, Andreas Sander elcsorgott a célig (21.). A svéd Hans Olsson tovább folytatta a kiesési sorozatot, majd újabb német jött, Tobias Stechert - fenéken csúszva zárt. Rövid pályakarbantartás után újabb kiesők: Mirko Deflorian nem bizonyította, hogy jól döntöttek volna honosításával a moldávok, Paul de la Cuesta a spanyolokat keserítette. Natko Zrnčić-Dim legalább célbaért (26.), ahogy az új-zélandi Benjamin Griffin (32.) is célbacsorgott.

A kiesők aránya továbbra sem akart csökkenni, ám akadt köztük még néhány figyelemre méltó menet. A kanadai Benjamin Thomsen (43-assal 19.) és a cseh Ondřej Bank (45-össel 17.) is bizonyította, hogy esetükben igencsak csalt a FIS-ranglista. A cseh lemaradása tetemes volt ugyan, ám így is kis reménysugár ez a további versenyszámok előtt: talán visszatalál idényeleji formájához. Elégedett lehet a svéd Matts Olsson (24.) és az orosz Sztyepan Zujev is (27.). Top-30-ban zárt végül a norvég Lars Elton Myhre (55-össel 28., tőle ez várható is volt), az andorrai Roger Vidosa (57-essel 29., őt is láthattuk már a Világkupában régebben) és a bolgár Georgi Georgiev (61-essel 30., nagy siker a bolgároknak, és jó példa arra, hogy érdemesebb saját tehetségeikkel törődni a honosítgatások helyett).

Mindenképp dícséretet érdemelnek azonban rajtuk kívül mindazok, akik ezen a trükkösre sikeredett pályán egyáltalán elértek a célig. A 73 nevezettből mindössze 41-nek sikerült ez a bravúr, megérdemlik, hogy a még nem említettek nevét is felsoroljuk: Tim Café (31., új-zélandi), Nicola Kindle (33., liechtensteini), Jurij Danilocskin (34., fehérorosz), Igor Zakurdajev (35., kazah), Matej Falat (36., szlovák), Michal Klusak (37., lengyel), Igor Laikert (38., bosnyák), Dmitrij Koskin (39., kazah), Rosztiszlav Fescsuk (40., ukrán) és Tarasz Pimenov (41., kazah).

A világbajnok portréja:

Christof Innerhofer

Született: 1984. december 17., Bruneck
Versenyszámai: lesiklás, Szuper-G, (szuper-) kombináció
Olimpia: 6. helyezett (Szuper-G; 2010 Vancouver), 8. helyezett (szuper-kombináció; 2010 Vancouver), 19. helyezett (lesiklás; 2010 Vancouver)
Világbajnokság: világbajnok és aranyérmes (Szuper-G; Garmisch, 2011), 4. helyezett (Szuper-G; 2009, Val d’Isère), 8. helyezett (csapatverseny, 2007 Åre), 10. helyezett (lesiklás; 2009, Val d’Isère) és 15. helyezett (szuper-kombináció; 2009, Val d’Isère)
Világkupa-debütálás: 2006, Levi
Világkupa-rajt: 112
Vk-futamgyőzelem: 1 (lesiklás, Bormio, 2008)
Vk-dobogó: 4 (2 lesiklás, 1 Szuper-G, 1 szuper-kombináció)
Vk-összetett: tizenegyedik (2008/2009)
Vk-szakági: ötödik (Szuper-G 2008/2009), tizedik (lesiklás 2008/2009)
Európa Kupa: az összetett 8. helyezettje, a lesiklás szakági és a Szuper-G szakági 4. helyezettje (mind 2005/2006), 6 dobogó, 3 futamgyőzelem
Fedett pályás EB: ezüstérmes (2009 Amnéville, KO-szlalom)

További eredményei: olasz bajnok (kombináció, 2006), olasz ezüstérmes (szuper-kombináció, 2007) és olasz bronzérmes (Szuper-G,2007); 7 győzelem FIS- versenyeken

Innerhofer három éves korában Gais település mellett fekvő síterepen kezdett el síelni. Fiatalkorát szülővárosának egyik sportiskolájában töltötte, majd a rendőrségi sportegyletben folytatta pályafutását. 1999 óta szerepel különféle FIS- versenyeken, az eltelt évek során 18 dobogós helyezéssel büszkélkedhet. Négy év múlva már az Európa Kupában is rajthoz állt, immáron egy profi síklub igazolt versenyzőjeként. Remek szereplésére felfigyeltek, a következő, 2006/2007-es szezonban már a Világkupában is kipróbálhatta magát. Decemberben máris pontszerzőként végzett szuper-kombinációban, aminek eredményeként meghívást kapott a világbajnoki csapatba. Egy év múlva hazai földön, a bormiói lesiklás során újabb lépést tett felfelé a ranglétrán első TOP-10-es helyezésével. A következő évben ugyanott nagy meglepetést okozva pályafutása első sikerét aratta. Ugyanebben a szezonban további két dobogós helyezést mutatott fel, amitől a világbajnokságon is csak századok választották el.

Az előző szezonban bormiói harmadik helyét kivéve nem hozta a várt eredményeket, ha nem is tűnt el teljesen a süllyesztőben, de egyre inkább olybá tűnt, nem tudja beteljesíteni a hozzá fűzött reményeket. A szakemberek ugyanis a jövő nagy olasz összetettesét látták benne, tegyük gyorsan hozzá, 26 évesen még rengeteg siker állhat előtte. Mostani világbajnoki címe csak azoknak meglepetés, akik félszemmel figyelik a sportág történéseit. Innerhoferben régóta benne volt egy kiugró eredmény lehetősége, állandó rendszerességgel tagja a kombináció és a gyorsasági szakágak szűk élmezőnyének, a kérdés csak az volt, mikor jön ki a lépés, mikor lesz képes egy tökéletes futamot összerakni. Tessék, pont a legjobbkor összejött! Christof Innerhofer a Szuper-G második olasz világbajnoka Staudacher 2007-es, valóban szenzációszámba menő győzelmét követően.

- Láttam Bode Miller kockáztatós síelését, és azt gondoltam magamban: Ma így kell itt menni. A futam közben azt mondtam magamnak: Christof, padlógáz, ilyen verseny csak kétévente van. Mindig csak 80%-ot adok ki magamból, most viszont mindent beleadtam. - mondta a győztes dél-tiroli.

Hannes Reichelt, a 30. életévéhez közeledő salzburgi síző kiváló formában, a VB előtti utolsó szakági Világkupa-versenyt megnyerve érkezett Garmisch-Partenkirchenbe. Ennek ellenére kisebb meglepetés a dobogója, hisz Hinterstoderben egy igencsak kanyargós pályán, kissé foghíjas mezőnyben érte el ezt az eredményt. Ráadásképp hosszabb ideje elkerülték a sikerek, Hinterstoder előtt még VB-indulását sem vehette biztosra. Most azonban bizonyított, úgy zárt a dobogón, hogy esélyesebbnek hitt honfitársait mind megelőzte. Öt alkalommal győzött már a Világkupában, ám alighanem ezt a mostani 2. helyet tarthatjuk élete eddigi legnagyobb sikerének.

Ivica Kostelić esetén (Dave985 tegnapi fogalmazását átvéve) talán nem szükséges a hosszabb ismertető; nagy meglepetés lenne, ha a mostani 3. hely jelentené a horvát mostani VB-jének csúcspontját. Az összetett világkupát toronymagasan vezető, a szuper-kombinációt megnyerő és szlalomban is élen álló Ivica számára ez a szuper-G egy igazán szépen sikerült bemelegítés. A nagy cél azonban az, hogy 2003-as, szlalomban szerzett VB-címe után újra aranynak örülhessenek a horvát szurkolók.

 

Alpesi Sí Világbajnokság, Garmisch, férfi szuper óriás-műlesiklás, végeredmény:

A világbajnokság valamennyi eredménye egy helyen megtekinthető (részidőkkel, egyedi pontozással) a linken elérhető excel-táblázatban.



 

 

 

 

 

 

 

 

Az első női lesikló edzésről Dave985 tudósít:

A férfiak versenye után szinte azonnal a hölgyek vették át a stafétát a Kandaharon, pontosabban az emelkedő másik oldalán kiépített pályán. Mint azt tegnapi nyilatkozatai alapján sejteni lehetett, kihagyta az első edzést Lindsey Vonn. A címvédőként csak hetedik helyig jutó amerikai klasszis elmondása szerint megbizonyosodott róla, hogy teljesen nem sikerült kipihennie magát múlt heti bukása után. „Nem voltam a koncentráció, a mozgóképesség és a mentális gyorsaság azon fokán, hogy úgy teljesítsek, ahogyan azt elvárom magamtól. A férjemmel, az orvosokkal és az edzőkkel közösen azt a döntést hoztuk, hogy kihagyom ezt az edzést.” Vonn nem rejtette véka alá, hogy elsősorban a lesiklásban bízik, az ottani aranyéremért kész kihagyni akár a pénteki szuper-kombinációt is.
 
A tegnapi Szuper-G futamon szerencsére elmaradtak a súlyos bukások, sérülésről viszont megint be kell számolnunk. A garmischi születésű Gina Stechert 80 km/h-át meghaladó sebességgel csapódott be az egyik megerősített hálósorba, néhány perces üldögélés utána saját lécével siklott le a célba. Mint este kiderült, a hüvelykujja komolyan megsérült, az operáció nem tűr halasztást, így Stechert számára is véget ért a vb. Az osztrákok mellett a német csapat háza táján sincs kolbászból a kerítés, egyetlen potens férfi gyors sízőjük, Stephan Keppler Wengenben szenvedett súlyos sérüléseket, két óriás-műlesikló ászuk jövő csütörtöki szereplése is erősen kétséges. Az olimpiai bajnok Viktoria Rebensburg lázas beteg, alaposan legyengült a szervezete, a világbajnoki címvédő Kathrin Hölzl krónikus hátfájdalmai miatt került nehéz helyzetbe.
 
Az edzés legjobb idejét Marie Marchand-Arvier (1:51,23) érte el, a francia lánytól egy tizeddel maradt el Lara Gut, a harmadik helyen a franciák veterán sízője, Ingride Jacquemod végzett jó három tizedes hátránnyal. Pärson, Mader, Ross (a képen látható), Fenninger, Suter, Merighetti, Revillet a legjobb 10 további sorrendje. Messzemenő következtetéseket persze ezekből az edzésekből éppúgy badarság levonni, mint a Forma-1-es tesztek után, nem tudni ugyanis, ki, melyik szakaszon ment teljes erőbedobással, illetve hol volt visszafogottabb. Az esélyesek közül Mancuso a 12. helyen zárt, míg Maria Riesch kaputévesztés következtében nem ért célba. Noha Miklós Edit neve is szerepelt a rajtlistán, végül csak Berecz Anna próbálta ki a pályát, kicsivel több, mint 14 másodperccel gyengébb idővel, két versenyzőt megelőzve a 44. helyen zárta az első edzést.
 
Vonn-on kívül – többek közt – Görgl és Fischbacher sem állt rajthoz. Az újdonsült világbajnoknak vélhetően engedélyeztek egy görbe éjszakát, az olimpiai bajnok viszont apró zúzódásokat szenvedett tegnapi esése következtében jobb combján, de az orvosok bizakodnak.

 

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí szuper g 2010/2011 alpesi sí világbajnokság

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr862649122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása