HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Miklós Edit a mai naptól indulhat magyar színekben

2011.01.17. 19:39 :: Zsuzsi4

Kaszó Klára, a honi sportági szövetség elnöke arról tájékoztatta az MTI-t, hogy bár a románok nem járultak hozzá a már magyar állampolgársággal rendelkező Miklós Edit elengedéséhez, a nemzetközi szövetség (FIS) döntése értelmében a 21 éves síelő a továbbiakban Magyarországot képviselve indulhat a nemzetközi versenyeken. Ez volt az első alkalom, hogy a nemzetközi szövetség anélkül engedett el versenyzőt, hogy az érdekelt felek nem egyeztek meg egymással.

„Sportdiplomáciai szempontból óriási eredmény, hogy a FIS számunkra kedvező határozatot hozott, ugyanakkor azt is tudni kell, hogy Edit 11 hónapja nem versenyzett, nincsenek ranglistapontjai, ezért Világkupán egyelőre nem indulhat. A világbajnokság azonban három hét múlva kezdődik - fogalmazott Kaszó. - Úgy tűnik, nekünk kell ebben az időszakban versenyt rendeznünk, hogy Edit kvalifikálni tudjon a vb-re.”

Ez az MTI hír pontosan azt jelenti, hogy Editnek nulla FIS pontja van, azaz minden versenyen a legutolsók között kell indulnia. Editnek nem jelentene problémát nehezebb helyzetből indulva a minimális kvalifikációt megfutni a VB résztvételhez (ez a gyors számokban 120 pont, a technikai számokban pedig 140 pont), csak az idő nagyon rövid. A VB előtti utolsó pontzárás február 2-án van, így az idő még rövidebb. És a mostani túl szép tavaszias idő sem segít neki, mert sorban maradnak el a versenyek, főleg a gyors számokban. Tehát valóban minden követ meg kell mozgatni, és akár versenyt is rendezni a helyzet javítására. Azt se felejtsük el, ahhoz, hogy Edit jó eredményt érhessen el a VB-n, minél kisebb rajtszámmal kell induljon, ehhez meg jobb pontok kellenek. Biztosak lehetünk abban, hogy ez a későbbiekben nem jelenthet gondot Editnek, de most nagyon-nagyon rövid az idő.

Edit holnap, azaz kedden indul Gerlitzenen egy UNI szlalom versenyen, amivel elkezdődhet a gyors menetelés.

Érdekesség, hogy ma ennek az UNI versenynek az óriás-műlesiklás számában Berecz Anna első, Döme Zsófia pedig 4. lett.

 

5 komment

Címkék: alpesi sí magyar sportolók

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr372591250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsuzsi4 2011.01.18. 13:13:09

Edit a mai szlalom versenyen az első futamot megnyerte - utolsóként indulva - a 2. futam ennyire nem sikerült jól, így a végén 2. helyezett lesz. A pontszámok még nem biztosak, de reméljük 30-40 pont között lesz. Bár kicsit megkavarja a számítást, hogy a verseny büntető pontjának számításában egy pontszám nélküli versenyző is van. Ilyen nem sűrűn fordul elő :). Tehát még egy ilyen verseny Editnek, és a szlalom indulás már bitosított a VB-n. Anna a mai napon 4. lett, Döme Zsófi ma nem volt ott. A fiúk közül Farkas Norbert az első futamban, Szepesi Bertold a 2. futamban esett ki, csak az újonc Halmágyi Zoltán érkezett le.

repens 2011.01.19. 11:15:44

Gratula neki, csak így tovább!
Erről a pontszámításról is igazán írhatnál szerintem valamikor, nekem legalábbis teljesen kínaiul van... :)
Azt esetleg meg lehet már becsülni, hogy mégis milyen közelségben van a Világkupa? Ha kijut a VB-re, ott rögtön szerezhet is annyit, hogy utána a Vk-indulás is biztosítva legyen?

Zsuzsi4 2011.01.19. 11:53:06

A pontszámítás elég bonyolult dolog, rengeteg képlettel. A lényege az, hogy a VK, Olimpia, és VB nulla versenypontos, az EK 6, és minden más normál FIS verseny alapból 9 pontról indul.Minden verseny kap egy alappontot. Ebben 2 dolgot vizsgálnak
- milyen pontszámú versenyzők vannak ott a versenyen - ez a képlet első fele
- ezek közül kik érkeznek le a versenyen - ez a képlet másik fele.
Ez alapján minden verseny kap egy un. alap pontot. A verseny nyertese ennyi pontot fog kapni.

Utána azt nézik, hogy a verseny eredményeként - ha 2 futamos, akkor 2 futam alapján - a leérkezett versenyzők hány %-ot kapnak az első helyezettől.
Ezt a százalékos számot megszorozzák egy szorzóval, ami versenyenként más és más. Pl. szlalomban 6 körüli, óriásban 8 körüli stb.

Példa: az első helyezett a verseny képlete alapján 25 pontot kap - amit kiszámoltak a megjelent és a leérkezett versenyzők alapján-, és ment 2:15:00-át. Ha én mentem 2:20:00-at, akkor kaptam tőle 7,4%-ot, ami ha ez óriás verseny volt akkor 59 (7,4 x 8) versenypont.Tehát összesen kapok 59+25=84 pontot.
Ez alapján látszik, hogy minél kevesebb pontom van, annál jobb versenyző vagyok.
Mehetnék rögtön VK-ra, mert az nulla pontos, de ott nagyon magas %-ot fogok kapni az első helyezettől, nem éri meg odamennem. Olyan versenyre kell így mennem, ahol velem közel azonos , illetve egy kicsit jobb pontszámú versenyzők vannak ott, akkor tudok javítani a fejlődésem alapján.

Világkupa feltétele csak ezek a nagyon magas 120-140 pontok, tehát ezt Edit 1-2 verseny után el tudja érni. Magyarországról 1 ember indulhat a VK-n, ha ez az alap pontszám feltétele megvan. Tehát 1-2 hét után már akár tud is indulni.
A versenyeken azonban a kisebb pontszámúak indulnak előbb, és minél hátrábbról indul, általában nehezebb dolga van. Innentől ez már Edit saját stratégiája, hogy mikor érzi azt, hogy akár indul VK-n.

A VB indulás egész biztos, hiszen látszik, ő bármelyik versenyen megfutja bármikor ezeket a szinteket, és a VK indulás sem függ ettől. A VB azonban nem igazán "pontcsináló" verseny, azaz nem várható, hogy ott jelentősen javítani lehet.Sokkal inkább előtte és utána.
Remélem így már kicsit tisztább.

repens 2011.01.19. 20:52:59

Köszi, így valamivel világosabb... De mi a helyzet több futam után? Akkor valamiféle átlagot számolnak? Vagy a legjobb (legalacsonyabb) számít?

Zsuzsi4 2011.01.20. 13:14:14

A több futamos versenyeknél a 2 futam együttes eredménye számít. Ezt hasonlítják az első helyezett 2 futamának összesített eredményéhez.
Edit tegnap a magyar nemzetköziben szlalomban 58 pontot ment (9. lett). Anna 56 pontot (8., de mint a pontszámítási struktúrából látszik, nem az az igazán fontos, hányadik lett, hanem mennyi pontja lett).
A fiúk közül egyedül Buját csaba jött le értékelhető eredménnyel - 77 pont.
Ma óriás műlesiklás verseny van, de sajnos Edit az első futamban kiesett - ahogy sajnos sokan mások is.
süti beállítások módosítása