HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Tour de Ski: Kowałczyk és Cologna áll az élen két etap után

2011.01.01. 17:49 :: Dave985

 

Szilveszter és újév, petárda, tűzijáték, virsli, bólé, pezsgő, lencse, meg ami ilyenkor dukál. Na, nem a téli sportok aktív művelőinek! A síugrók az elmúlt évtized utolsó napján selejteztek Garmischban, ma pedig kezdetét veszi a Négysáncverseny második fordulója. A sífutók sem lazsáltak, tegnap prológgal kezdődött, ma pedig üldözéses versennyel folytatódott a Tour de Ski ötödik kiírása. Két nap után a hölgyeknél a címvédő Justyna Kowałczyk, a férfiaknál a két évvel ezelőtti győztes Dario Cologna áll az élen.
 
 
Idén ötödik alkalommal kerül megrendezésre a híres francia országúti kerékpáros körverseny mintájára megálmodott Tour de Ski versenysorozata, ami egyébként szerves része a Világkupának, a szakaszonként kiosztott, megszokotthoz képest nagyjából feleannyi ponton túl a végső győztes 400 pontot is kasszíroz. Nem meglepő tehát, hogy a férfiaknál a tavalyi év kivételével mindig az nyerte az összetettet, aki a sífutás népszerűsítése végett életre hívott sorozatban diadalmaskodott.
 
A versenyzők hét szakaszon, két ország négy helyszínén teljesítik a férfiak számára 102, a hölgyeknek 60 kilométeres távot. A szakaszok hossza különböző, az 1.2 kilométeres sprinttől a 20 km-ig más-más stílusú (klasszikus és szabad) versenyeket rendeznek, amelyeken a kerékpáros körversenyekhez hasonlóan időjóváírásokat is kapnak legjobbak. A szakaszonkénti első helyezett 15, a második 10, a harmadik pedig 5 másodpercet kasszíroz.
 
A férfiaknál a cseh Lukaš Bauer mondhatja el magáról egyedül, hogy kétszer is diadalmaskodott ezen a kemény erőpróbán, rajta kívül még a német Tobias Angerer (2007) és a svájci Dario Cologna (2009) győzött, míg a hölgyeknél az elsőt és a harmadikat a finn Virpi Kuitunen, a kettő köztit a svéd Charlotte Kalla nyerte, az előző kiíráson pedig a lengyel Justyna Kowałczyk nem talált legyőzőre.
 
Már az előző olimpiai szezonban is elmondhattuk, hogy a sorozat vesztett fontosságából, abban az értelemben, hogy a világ legjobb sífutói a nagy világversenyre való felkészülésnek minősítették, azzal együtt is, hogy a nagyon komoly pénzdíjazás azért kecsegtetőnek hatott. Ahogyan tavaly, úgy idén sem utazott el Németországba a norvégok idén még veretlen háromszoros olimpia bajnoka, Marit Bjørgen, ő jó szokása szerint magaslati edzőtáborból készül a következő erőpróbára, Liberecre, hosszabb távon persze az oslói világbajnokságra. Két másik honfitársa is lemondta a részvételt, a váltóban világ- és olimpiai bajnok Kristin Størmer Steira is Vibeke Skofterud neve is hiányzott a rajtlistáról.
 
A hölgyek körében a szakértők többsége Justyna Kowałczyk győzelmét várta, ugyanakkor kiemelték, hogy a svéd Kalla, a finn Saarinen, vagy az olasz Follis és Longa megnehezíthetik a lengyel dolgát.
 
 
Pénteken, még az óévben a hölgyek számára 2,8 km-es szabad stílusú egyéni időfutam várt. Közel 4000 ember követte figyelemmel a franciák két meglepetésemberének, Aurore Jean és Laure Barthelemy szárnyalását. Mikor már több magasan jegyzett sífutó a célban volt, még mindig az ő nevük díszelgett a lista élén. Végül előbb a 12., utóbbi a 9. helyen zárt. Maguk mögé utasították példának okáért Stefanie Böhlert (13.), Marthe Kristoffersent (14.), Arianna Follist (17.), Anna Haagot (19.), Therese Johaugot (22.), vagy Marianna Longát. (24.)
 
A győzelemért az 58-as rajtszámmal induló Kowałczyk és a kettővel korábban rajtoló Charlotte Kalla szállt harcba. Fél távnál, vagyis 1,4 km-nél még a svéd állt jobban, mindössze fél másodperces hátrányát azonban remek hajrával ledolgozta, és másfél szekundumos előnyre fordította a lengyel. A verseny felénél még Saarinen foglalta el a harmadik pozíciót a végül közel 5 másodperccel a dobogó harmadik fokán záró Astrid Jacobsent megelőzve, a finnt még Roponen és az orosz Csekalova is megelőzte a célig. A legjobb német, Denise Herrmann a hetedik, a tavalyi prológ győztese, a szlovén Petra Majdič pedig szűk 10 másodperces hátránnyal a 8. helyen zárta a bemelegítő etapot.
 
Ma délelőtt 10 km-es szabad stílusú hendikepes versenyben mérték össze tudásukat a hölgyek. A kellemes sífutó időben rendezett futamon az előző napi prológ eredményeinek (+ időjóváírás) megfelelő sor- és időrendben vágtak neki a távnak. Vagyis Kowałczyk mindössze hat másodperccel kezdett hamarabb, mint az őt üldöző Kalla. A lengyel azonban remek formának örvend, a szakaszon mindössze 10. helyen zárt svédre közel 35 másodpercet vert. A pocsék prológ után összeszedte magát Longa, 24. indulóként a legjobb 10 km-es idővel (igaz, csak egyetlen másodperccel verte a lengyelt) felkapaszkodott a szakasz és az összetett harmadik helyére, hátránya azonban így is meghaladta a fél percet. Szintén remekül szerepelt a finnek fiatal reménysége, Krista Lahteenmaki, ő foglalja el jelenleg a tabella második helyét, egyben begyűjtötte pályafutása első VK-érmét.
 
 
Az esélyesek közt számon tartott többi sífutó már két nap elteltével is alaposan el van maradva. Saarinen, Majdič és Roponen is – az időjóváírások miatt – bőven fél percen túli hátrányból várhatja a folytatást. Follis, Johaug és Csekaleva zárja a legjobb 10 mezőnyét. A holnapi sprintben bízhat a norvégok 2007-es világbajnoka, a 11. helyre visszacsúszott Astrid Jacobsen.
 
 
 
 
 
Az urak pénteki 3,75 km-es prológjának az előzetesen leadott nevezési listához képest néggyel kevesebben, 75-en vágtak neki. Mint utóbb kiderült, négyük vérében az orvosi vizsgálat a megengedettnél nagyobb arányban találtak hemoglobint, aminek következtében versenyzési jogukat öt napra felfüggesztette az FIS. A két észt (Kärp, Einaste) és a szlovák Bajcicak távolmaradása nem nagy érvágás, annál inkább Makszim Viljegzsanyiné, akit az előző La Clusaz-ban rendezett 30 km-s verseny győzteseként sokan a Tour de Ski egyik titkos favoritjaként könyveltek el.
 
Orosz favorit az ő hiányában is akadt, az összetettet vezető Legkov tűnt a legesélyesebbnek arra, hogy megszorongassa a Cologna- Northug párost, a címvédő Bauer formája kapcsán erős kétségek merülnek fel.
 
A mezőny elején indulók közül az olasz Loris Frasnelli volt a leggyorsabb, a nyolcas rajtszámmal induló olasz versenyző hosszú ideig a célban és az 1400 méteres ellenőrző pontnál is vezetett. Utóbbin ugyan előbb a svéd Jesper Modin (33.), majd pedig az orosz Alekszej Petyukov is megelőzte őt, de Frasnelli számára már ekkor egyértelmű volt, hogy akár még dobogós is lehet. Végül nem lett az, de hatalmas meglepetésre így is az ötödik helyen fejezte be az oberhofi prológot. A célban előbb a remekül hajrázó Petter Northug (3.) vette át tőle a vezetést, akit viszont hamarosan követett a sprint specialista orosz Alekszej Petyuhov (2.), aki még a norvégok kétszeres olimpiai bajnokánál is gyorsabb volt, igaz csupán kilenctized másodperccel.
 
A mezőny végén induló favoritok közül a svéd Marcus Hellner kezdett a leggyorsabban, aki ugyan az 1400 méteres pontnál még csak a harmadik legjobb idővel rendelkezett, de a célban már ő vette át a vezetést és ezzel meg is nyerte a szakaszt. (Ez volt ötödik egyéni VK- győzelme.) Az összetett Világkupát továbbra is vezető orosz Alekszander Legkov is nagyot hajrázott, de végül a dobogóról éppen leszorulva a negyedik helyen zárt. A férfiak mezőnyében nem voltak különösebben nagy meglepetések, az összetett győzelemre pályázó Dario Cologna a hetedik, a címvédő cseh Lukas Bauer pedig a kilencedik helyről várja a második szakaszt, lemaradásuk pedig nem tekinthető számottevőnek. A finnek közül Matti Heikkinen (11.), a németeknél Axel Teichmann (13.) zárt a legelőkelőbb helyen.
 
 
A férfiak számára szombaton egy 15 km-es klasszikus stílusú verseny szerepelt a programban. Mivel a prológon az első 45 versenyző 20 másodpercen belül ért célba, ismerve a kiegyenlített férfi mezőnyt, nem ért senkit sem váratlanul, hogy már a második kör végén tömegrajtos futamra emlékeztetett a verseny, miután előbb Petyuhovot, majd Hellnert is utolérte a mezőny, szökési kísérletük hamvába holt.
 
A táv felénél a Tour de Ski sorozat 2007-es győztese, a német Tobias Angerer feladta a versenyt (a sprinter Renato Pasini el sem rajtolt), míg a svéd Anders Södergrennek pedig egy bukás következtében eltört a léce, így ő is lemaradt a főmezőnyről. A mezőnyben senki nem mert hosszú ideig iramot diktálni, az ászok a végső hajrára tartalékoltak. Elsőként a Tour de Ski címvédője, Lukaš Bauer az egyik emelkedőn megpróbált elszökni. Az iramváltásra azonban tudtak reagálni a többiek, így a cseh nem tudott előnyt szerezni. Az utolsó körben megindult a mozgolódás, Dario Cologna vette át az irányítást, aki Devon Kershaw-val együtt hosszú hajrát nyitott. A kanadai egyébként nem semmi tettet hajtott végre azzal, hogy a 37. helyről küzdötte fel magát a dobogóra.
 
Az összetett verseny nagy esélyesének gondolt norvég Petter Northug végig a középmezőnyben „pihent meg”, túlságosan is, későn reagált Cologna iramváltására. A hajrában sokáig Kershaw vezetett, de a célegyenesben végül Cologna elment mellette és ezzel átvette a vezetést az összetett versenyben. A kanadai sífutó második helyezése így is hatalmas meglepetés, az orosz Alekszander Legkov harmadik helye ugyanakkor nem az, néhány centin múlt csupán, hogy beérje a kanadait. Northug végül az ötödik helyre jött fel, míg a verseny során sokat akciózó, ám a végére elfáradó Lukaš Bauer csak a 13. helyen ért célba. Remekeltek az oroszok, Csernusov a negyedik helyen zárta a szakaszt. Három finn is a legjobb tíz között foglalt helyet, Northug mögött sorrendben Jauhojärvi, Heikkinen és Nousiainen futott be. Még egy kanadai, Alex Harvey, valamint a németek örömére Axel Teichmann került még a TOP-10-be.
 
 
Az összetettet 5,5 másodperces előnnyel Cologna vezeti Kershaw, és több mint 10-zel Legkov előtt. Northug 20-on túli hátránya még kezelhetőnek tűnik, Bauer lemaradása viszont már közelíti a fél percet.
 
A csapatversenyt jelenleg a finnek vezetik, bő 20 másodperccel megelőzve az olaszokat, a harmadik helyen az oroszok állnak.
 

Tour de Ski állása 2 szakasz után, férfiak

Szólj hozzá!

Címkék: sífutás sífutó világkupa tour de ski

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr542552606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása