HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Bjørgen továbbra is 100%-os

2010.12.16. 15:00 :: Dave985

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Az elmúlt hétvégén a svájci Davos adott otthont a sífutók aktuális Világkupa- fordulójának, ahol klasszikus középtávú, valamint szabadstílusú sprintversenyeket rendeztek. A hölgyeknél visszatért Marit Bjørgen, aki annak rendje és módja szerint mindkét napon agyonverte a komplett mezőnyt. A férfiaknál kazah és svéd győzelem született, az összetettben a két évvel ezelőtt bajnok Dario Cologna vette át a vezetést, aki bombameglepetésre dobogóra állhatott sprintben.
 
 
Szombaton 10 km várt a 63 főre duzzadt mezőnyre. Kuusamo után újra sílécet csatolt lábára Marit Bjørgen, az idényben először az indulók közt szerepelt Aino-Kaisa Saarinen neve is, a betegség miatt maródi Charlotte Kalla viszont kihagyta a svájci víkendet. A versenyzőket egyenként indították, a kiemelt csoport ugyan hivatalosan a 16-os rajtszámú Østberggel kezdődött, az előtte induló Saarinenre és Sachenbacher-Stehlére is figyelni kellett.
 
A győztes személyét illetően ezúttal sem kellett lerágnunk körmünket, Bjørgen az első méterektől kezdve magabiztosan vezetett két legfőbb riválisával szemben. Az első időmérési pontnál 6,2 másodperccel állt jobban, mint a szintén norvég Therese Johaug, a táv felénél pedig már 17,5 szekundumos előnyt mutatott az eredményjelző. Ott már Jusztyna Kowałczyk volt az elsőszámú üldöző, aki durván 4 másodperccel verte Johaugot. A differencia a megtett úttal szinte egyenes arányban nőtt, az utolsóelőtti szektor végén már 22 s-es előnyben volt a norvég. A célig erre rápakolt hetet, vagyis néhány század híján fél perccel verte Kowałczykot, akit mintegy 10 másodperccel követett Johaug időeredménye.
 
Ők hárman kimagaslottak a mezőnyből, kellemes meglepetésre Saarinen nevéhez fűződik a negyedik legjobb idő, igaz, csak a dobogótól is közel egy teljes perc választotta el. Marianna Longa zárt az ötödik, a japán Maszako Isida pedig a hatodik helyen. A legjobb német Kathrin Zeller (9.), a legjobb orosz pedig a végére elfáradó Julia Csekaleva (10.) lett.
 
 
Az 1,4 km-es szabadstílusú sprint vasárnap délelőtti kvalifikációja igazi csillaghullással ért fel. 30-on túl zárt, vagyis kiesett a düsseldorfi versenyen magát egészen az elődöntőig verekedő kanadai Chandra Crawford (31.), a váltóban vb-bronzérmes Marianna Longa (32.), a szlovák Procházkova (35.), a svéd Pajala (47.) és Saarinen (64.) sem folytathatta. A legjobb időt Bjørgen (3:18,28) futotta, de csak néhány tizeddel verte meg a szakági címvédő Petra Majdičot.
 
 
Délután öt darab negyeddöntőt rendeztek, ahonnan a futamonkénti legjobb kettőn kívül még ketten idővel jutottak tovább a legjobb 12 közé. Az első ágon Bjørgennek igazán meg sem kellett izzadnia, a svéd Lina Andersson társaságában továbblépett, Katja Visnar meglepetésre kiesett. A második negyeddöntőből Follis és Falla kéz a kézben lépett tovább, az előző héten Fallával közösen csapatban dobogós Brun-Lie viszont elvérzett. A harmadik futamban kiköszörülte a csorbát Nicole Fessel, nagy versenyben lehajrázta a norvég Jakobsent. Visnar után búcsúzott Fabjan is. Az utolsó előtti menet a finneké volt, Muranen mellett a selejtezőben csak a 29. időt teljesítő Sarasoja is egyenes ágon továbblépett, Majdič és Koroszteleva viszont reménykedhetett, ugyanis addig ők szerepeltek a leggyorsabb futamban. S ez már nem is változott, noha a záró felvonás hatosában indult Kowałczyk és Randall mellett a délelőtt remeklő, harmadik legjobb Genuin is. Fél sílécnyivel végül az olasz búcsúzott.
 
Az első elődöntő minden korábbi futamot felülmúlt tempóját tekintve, ez nagyrészt a Bjørgen- Majdič- Follis hármasnak volt köszönhető, de még Jacobsen, valamint a már kieső Falla is jócskán gyorsabb volt, mint a második futam legjobbja. Ahol szintén a papírformának megfelelő hármas küzdött meg a döntőért, Randall és Kowałczyk örülhetett, Muranen búcsúzni kényszerült.
 
A női döntőben tehát igazi sztárparádé volt, az idényben még veretlen norvég Bjørgen mellett az összetett világkupa címvédője, a lengyel Kowałczyk, a sprintvilágkupa győztese, a szlovén Majdič, valamint két sprintvilágbajnok, az olasz Follis és a norvég Jacobsen, valamint a Düsseldorfban érmes amerikai Randall jutott be.

Bjørgen azonban nagyon gyorsan lerendezte a trónkövetelőket, és féltávtól vezetve magabiztosan győzött Follis és Kowałczyk előtt két másodperccel. Míg a többiek elkészültek erejükkel, nem tudtak két atomerős futamot produkálni, a norvég minden gond nélkül megoldotta ezt a feladatot. Utólag a lengyelt még ki is zárták, mert keresztbe sízett a célegyenesben az amerikai Randall előtt. Kuusamóban ugyanígy járt, akkor azért büntették meg, mert tett néhány korcsolyatempót a klasszikus sprint elődöntőjében.
 
A norvég klasszis idén sem szakított már tavaly is sikert hozó felkészülési metódusát, miszerint nem indul valamennyi Világkupa-versenyen, a kihagyott hétvégéken magaslati levegő mellett gyakorol, hogy aztán bombaformában versenyezhesse végig az évet. Mindeddig verhetetlennek tűnik, 200 pont fölé nőtt előnye összetettben, így még azzal együtt is simán nyerheti a pontversenyt, hogy az újévben esedékes Tour de Ski viadalt is ki fogja hagyni. Bjørgen egyébként Davosban behúzta pályafutása 41. VK- győzelmét, amivel beérte honfitársát, az ötszörös világbajnok legendát, Bente Skarit, s mindössze négy siker hiányzik ahhoz, hogy utolérje az abszolút csúcstartót, a kilencvenes évek orosz fenoménját, Jelena Välbét.
 

A sprintverseny végeredménye

 

A nők után a férfiak következtek, a 80 kemény legénynek 15 km-t kellett teljesíteni, szintén egyenkénti indításos verseny keretében. Közöttük volt idén először az összetett címvédője, Petter Northug is. A viadal nagyságrendekkel izgalmasabb küzdelmet hozott, mint a nőknél.
 
A svéd Rickardsson kezdett a leggyorsabban, de már a második időmérési pontnál átvette tőle Legkov a vezetést, s a táv kétharmadáig az első is maradt. Előnye azonban mindössze 4-5 másodpercre rúgott a Cologna- Poltaranyin- Vlegzsanin- Legkov négyeshez viszonyítva. 11,5 km-nél aztán honfitársa, Vlegzsanyin állt az élre, de a hajrára elfáradt, s végül csak hetedik lett.
 
Nem így Poltaranyin, aki a verseny nagy részében a harmadik pozícióban haladt a két orosz mögött, ám remekül hajrázott, okosan beosztotta erejét, s végül meg is nyerte a viadalt. Életében most nyer először Világkupán, hazájában is mindössze a második, akinek ez megadatott. Az összetett éllovasát így is mindössze 9 tizeddel verte meg, Legkov mögött az egyenletes tempóját végigtartó Lukaš Bauer végzett. A hazaiak büszkesége, Cologna 3 tizeddel szorult le a dobogóról. Ötödikként Sami Jauhojärvi, hatodikként pedig Martin Johnsrud Sundby fejezte be a versenyt. Az idény során először indult az összetett világkupa címvédője, a norvég Petter Northug, aki – jó kezdés után – kénytelen volt megelégedni a 13. hellyel, közel 40 másodperces hátrányt szedett össze. A svédek sem zártak eredményes napot, legjobbjuk Rickardsson csak a 21. legjobb idővel, Marcus Hellner (33.) pedig pont nélkül zárt.
 
 
 
A másnap délelőtti sprint selejtezőjén meglepetésre a mindössze 20 esztendős olasz Federico Pellegrino érte el a legjobb időt (2:50,77), több mint egy másodpercet verve a norvég Anders Gløersenre, valamint az olasz Nyikolaj Morilovra. Több kiemelt sprinter is búcsúzott a további küzdelmektől. A finn Lasse Paakkonen (31.) és Matias Strandvall (37.), az olimpiai bajnok norvég sprintváltó tagja, Øystein Pettersen (36.), a kuusamói sprinten győztes John Kristian Dahl (42.), az egykori vb-ezüstérmes Mats Larsson (38.), a svájciak elsőszámú sprintere, Eigenmann (41.), az oroszoktól pedig Parfenov (45.) és Panzsinszkij (51.), az olaszoktól pedig Fabio Pasini (48.) számára is véget ért a verseny.
 
 
 
Mivel néhány specialista ellazsálta a kvalifikációt, a negyeddöntős hatosok között színvonalban elég komoly eltérések alakultak ki. Az első futamban két olasz is helyet kapott, így nem ért senkit sem váratlanul, hogy az óvatos taktikázás jellemezte minden méterét; ha csak az időket nézzük, valamennyi futam összes versenyzője megverte volna a két itteni továbbjutót. Az olaszok számítása azonban bejött, Renato Pasini és Pellegrino révén kettős győzelmet arattak, a svéd Halfvarssont 1 tizeddel megelőzve. Szomorkodni utóbbinak sem volt oka, ugyanis most szerzett pontot pályafutása során először sprintben.
A következő menetben már a nyers tempó döntött, ami nem is véletlen, ha megnézzük, hogy Hattestad, Scola és Newell is a mezőnyben volt. Végül az amerikai húzta a rövidebbet, nem elég, hogy fél bokányival lemaradt az automatikus továbbjutást jelentő helyről, még „szerencsés vesztesként” sem léphetett tovább. Ha a neveket nézzük, a harmadik futam volt a legerősebb. Csak célfotóval dőlt el, hogy a két svéd közül Jönsson futott be elsőként, Hellner másodikként, de még Petyuhov is örülhetett, időeredménnyel szintén továbbjutott. Hofer, Gyevjatyarov mellett Petter Northug is búcsúzott, érezhetően idény eleji formában volt mindkét nap.
A hazaiak nagy örömére a negyedik körből Cologna másodikként, Jesper Modin mögött továbbléphetett, hasonlóan Gløersennel („lucky looser”). Az utolsó futam ismét valamivel lassabb volt, a papírforma igazolódott: Brandsdal és Morilov továbbjutását senki nem veszélyeztette.
 
Az elődöntő első felvonásában három olasznak is szerepet osztottak. Újra a megfontoltság döntött és újfent az olaszok javára. Pellegrino és Scola jutott a fináléba, Hellner és Hattestad is búcsúzni kényszerült. Ismerve a nem túl acélos időt, a második futam résztvevői előtt nagy esély kínálkozott, amit ki is használtak. Petyuhov és Jönsson egymásra figyelve, gond nélkül hozták az első két helyett, a másik orosz, Morilov mellett Cologna nagy bravúrral lehajrázta Modint.
 
A férfiaknál tehát két-két olasz és orosz, valamint a sprintvilágkupa címvédője, a svéd Jönsson és a hazaiak korábbi összetett vk- győztese, Cologna jutott a fináléba. Az orosz Petyuhov vezette fel a mezőnyt, akit féltávnál előzött meg Emil Jönsson, és már nem is adta ki a kezéből a vezetést, míg a harmadik helyen, a hazai szurkolók legnagyobb örömére Dario Cologna ért célba. A svájci ezzel összetettben is átvette a vezetést az orosz Legkovtól, míg a harmadik helyen az elődöntőig jutó svéd Hellner áll.
 
Szombaton és vasárnap Franciaországba (La Clusaz) látogat a mezőny, ahol előbb 15, ill. 30 km-es tömegrajtos egyéni, majd váltóversenyeket rendeznek. December 31-én aztán kezdetét veszi Oberhofban a Tour de Ski.
 
 
 
 

 

Szólj hozzá!

Címkék: sífutás sífutó világkupa

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr392518130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása