HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Megvannak a legjobb négyesek, a magyar lányok is továbbjutók!

2010.12.09. 20:32 :: GeoCucc

 

 

 

A továbbjutók kilétében csak kisebb meglepetések fedezhetőek fel, azok is inkább csak annak köszönhetően, hogy több volt az elődöntőt érdemlő csapat, mint a kiadó helyek száma. Egyedül a házigazda svájciak tudtak a férfi és női együttesükkel is életben maradni, míg a B csoportban a magyar lányok kiváló szereplése keltett feltűnést, akik a második helyen végezve ráadásul a könnyebb ágon folytathatják a küzdelmet a feljebbjutásért. De lássuk mindezt bővebben…

 
Férfiak:
 
A férfiak küzdelme igen szorosan alakult, több csapat is váltotta egymást a tabella élén a 9 fordulós sorozat folyamán. Száz százalékos teljesítménnyel végül senki sem zárt, az első három helyezett egyaránt elszenvedett két-két vereséget, így közöttük a sorrend a DSC érték, azaz a minden mérkőzés előtt a csapatok által eldobott, a kezdésről döntő kő házközéptől mért távolságainak átlaga alapján alakult ki (ami már csak a megfogalmazást olvasva is elég bonyolult dolog, nem is szokták vele terhelni a tévénézőket a közvetítés alatt). A lista élén ezek szerint a házigazdák végeztek, akik Christof Schwaller vezetésével álltak ki a jégre idén. Mindössze a franciák és a dánok tudtak nekik megálljt parancsolni a kilenc mérkőzés alatt, olyan csapatok, akikre előzetesen talán nem is számítottak. Tőlük azonban meglehetősen nagyarányú vereséget szenvedtek, de mint utólag már látszik, ez még épp belefért.
 
Ellenfelük Norvégia lesz, akik az előzetes várakozások alapján ismét a legjobbak között végeztek. Ulsrudékat csak a dánok és a svájciak tudták legyőzni egy-egy szoros meccsen. Dánia neve már másodszor került elő, hiszen a tabella első két helyezettje ellen is sikerült diadalmaskodniuk, így nem is meglepő, hogy velük is találkozhatunk a továbbjutók névsorában. Az idénre megfiatalított csapat a negyedik helyen zárt, ellenfelük pedig az Andy Kapp által irányított, most éppen felfelé ívelő hullámot meglovagoló német együttes lesz a rájátszás nehezebb ágán.
 
Két nagy nevet hiányolhatunk az élről: a skót, és a címvédő svéd válogatottat. Persze az 5-6. helyet ők csípték el, mindössze egy győzelemnyi lemaradással a továbbjutók közül, ráadásul a szakadék is jól megfigyelhető az őket követőkhöz képest, de hát a legjobb négy között soha nincs elég hely hat csapat számára. Különösen fájó lehet ez Niklas Edinéknek, akik a tavalyi meglepő siker után a dobogó irányába is minimum elvárásként tekintgettek. Skóciának pedig ezek szerint nem vált be az öreg bajnok, Hammy McMillan visszatérése, de a világbajnokságig talán majd jobban összeérik a csapat.
 
Az utolsó két helyen az A bajnokságba tavaly feljutó két együttes, Oroszország és Hollandia végzett, így ők e rövid élvonalbeli látogatás után jövőre ismét a második ligában folytathatják.
 
A B mezőnyben eközben az olaszok és a lettek állnak a legjobban, a magyar válogatottnak viszont idén nem jött össze a jó szereplés, két győzelemmel és öt vereséggel az utolsóelőtti helyen végeztek a csoportban (a 16 férfi csapat két nyolcas csoportra osztva kezdte a versengést).
 
 
Nők:
 
A hölgyek küzdelmét ideiglenesen a nem sok ellentmondást megtűrő skótok nyerték egyetlen vereséggel, miközben néhány nagyarányú győzelmet is elkönyveltek, mint például amikor 9:1-re múlták felül az egyébként ezt leszámítva remekül teljesítő, és a lista második helyére felkapaszkodó oroszokat. Ez azt is jelenti, hogy Eve Muirhead és Ludmila Privivkova csapatai újra fognak találkozni a play-off szakasz rövidebbik ágán, és ha nem vezették volna be idéntől az Európa-bajnokságokra is a „bronzmeccs-szabályt” a tradicionális curling-előírások helyett, akkor máris mindketten biztosan magukénak tudhatnának egy érmet. Mostantól viszont akár az is előfordulhat, hogy egyikük lecsúszik a dobogóról, hiszen a második fináléba jutó csapat kilétéről döntő meccs vesztese még kénytelen megküzdeni a gyengébbik playoff-mérkőzés vesztesével. Egyszerű játék ez a curling, néhány szabály leírása azonban sokkal bonyolultabb, mint amilyennek tűnik a valóságban.
 
A harmadik és negyedik helyen a svájciak és a svédek végeztek, így ők indulhatnak el a rögösebb úton a bajnoki cím felé. Sokáig jó esélyük volt a jól kezdő norvég lányoknak is a továbbjutásra, ehhez azonban meg kellett volna nyerniük két utolsó sorsdöntő meccsük legalább egyikét, az oroszok vagy a svédek ellen.
 
A német csapat neve hiányzik nagyon a felsorolásból. Az előző esztendő bajnokai tehát nem csak a férfi, hanem a női mezőnyben is a kiesés sorsára jutottak. A tavaly szinte mindent vivő Andrea Schöppék mindössze négy győzelemmel végeztek a tabella 7. helyén. A két kieső pozíció a finneknek és a hollandoknak jutott.
 
Nem kis meglepetés született azonban a B csoportban, legalábbis magyar szempontból. A Szekeres Ildikóval, Béres Alexandrával, Nagy Gyöngyivel és Ádám Boglárkával felálló csapat a második helyen végzett a tíz résztvevő közül, így nem csak hogy továbbjutottak, de egyből a könnyebb ágon folytathatják a küzdelmet. Egyszerű dolguk azonban nem lesz, ellenfelük a döntőbe jutásért a veretlen Csehország, és a másik két helyen továbbjutó osztrákok és olaszok is ugyanúgy 7-2-es győzelmi aránnyal zártak, mint a magyar lányok. Anélkül, hogy bármire is előre innánk, csak informatív jelleggel megjegyeznénk az e szinten elérhető sikereket. Egy esetleges döntőbe jutás automatikusan A csoportos kvalifikációt jelent a következő évi Európa-bajnokságra, a végső győzelem pedig esélyt arra, hogy a bajnok egy három győzelemig tartó küzdelemben döntse el a világbajnokság utolsó kiadó helyének sorsát az A csoportos küzdelem 8. helyezettjével, akik jelen esetben a lett hölgyek.
 
Az idei EB minden nemben, minden csoportban, és minden esetben véget ér szombat este, a végeredményekről pedig természetesen beszámolunk majd.
 
 

 

 

 

 
Pár nap alatt be is fejeződtek mind az A, mind pedig a B csoport küzdelmei, s a legjobb csapatok szinte azonnal fejest ugranak az egyenes kieséses szakaszba, ami mint tudjuk, a curlingben nem is annyira egyenes…

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr112505226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása