HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Síugrás: Stoch továbbra is bombaformában

2010.08.24. 15:32 :: zbigniew

 

Szombaton a 2. versenynapra került sor Wislában és a pénteki Malysz-győzelem után újból lengyel sikernek örülhetett a hazai szurkolótábor! Az idei Kontinentális Kupa és Grand Prix szezont parádésan kezdő Kamil Stoch nyert meggyőző fölénnyel, összeségében pedig a két kupában 7 versenyen rajthoz álló lengyel ugró ezüstéremnél rosszabb eredményt nem ért el (5 győzelem, 2 ezüst a mérlege eddig)!
A kvalifikáción 12 nemzet 42 ugrója vett részt, melyen csupán két ugrónak kellett rettegnie a kieséstől, hiszen 40 versenyző juthat be a selejtezőről a versenyre a 10 előjogot szerző prekvalifikációs ugró mellett! A csütörtöki kvalifikáció győztese, Kamil Stoch a pénteki versenyen szerzett ezüstérmével prekvalissá avanzsált, így ő most nem vett részt a selejtezőn. Az összetettben ekkor még 12. helyen állt lengyel ugró ezt végül is annak köszönhette, hogy a prekvalisok közül sem Ammann, sem honfitársa, Maciej Kot nem indult a versenyen, s mivel mindenképp az összetett állás szerinti legjobb 10 sportolót érinti az a kegy, hogy a selejtezőt kihagyva is biztos tagjai a versenynek, így Stoch két helyet előre lépve a táblázaton prekvalissá lépett elő! A kvalin meglepetésre csak hárman értek el K-pont fölötti távolságot, a szlovén Robert Kranjec végzett az első helyen 122 m.-es ugrásával!

Kvalifikáció végeredménye:
 (Wisla HS134)
távolság (méter)
össz-pontszám
1.
Robert Kranjec
122,0
109,6
2.
Kai Kovaljeff
120,0
105,4
3.
Borek Sedlak
119,5
104,1
Teljes lista:

 A verseny 7000 néző előtt kezdődött a 17-es beülőből, kettővel lejjebb, mint a pénteki versenyen. Ez valószínűsíthette, hogy 130 m fölötti ugrások nem igen lesznek, hiszen az egy méterrel lejjebb való nekifutás (egy beülőhossz fél métert jelent) miatt az elugrási sebesség is csökken, ami alacsonyabb távolságokban mutatkozik meg. A zsűri elképzelhetően a 0,9 m/s-os szembeszél miatt döntött így! A selejtező 2. helyén végzett finn Kovaljeff ugrásával indult a verseny, aki 119,5 m-en tette le a léceit. 10.-ként következett Bardal, aki már egy ideje keresi jó formáját, de ezen a napon sem találta meg! 100 m-es ugrása, valamint landoláskor történt esése miatt borítékolható volt, hogy nem látjuk őt a 2. sorozatban! Aztán a tavaly márc.-ban itt még Kontinentális Kupát nyert Koflert sem sok jóval kecsegtette 113,5 m-es ugrása a folytatást illetően, ez elmondható volt a sírepülő specialista Hajekről is, aki csak 109 m-en fogott talajt! 15-en jöttek le, de a vezető pozicíót még mindig Kovaljeff tartotta, majd a kvaligyőztes Kranjec következett, aki az előző versenyen hiába szerepelt jól, s a 9. helyen végzett, mivel a technikai ellenőrzést elmulasztotta, így utólag visszasorolták őt (a honfitárs Prevccel együtt) a mezőny végére. A versenyen az első K-pont fölötti ugrást (120,5 m) viszont ő szolgáltatta, mellyel át is vette a vezetést a finntől! Nem sokkal ezután érkezett Kasai, aki a pénteki versenyen a kiesés sorsára jutott és az eddigi legnagyobb ugrást (123 m) mutatta be, viszont Bardalhoz hasonlóan ő neki sem sikerült megfognia az ugrást, még a fehér vonal előtt elesett, így komoly pontlevonásokat kapott! Hiába volt a nagy távolság most sem érte meg a 2. kört, újból kiesett a versenyből!

 

 

Trofimov követte őt és bár ő nem ugrott olyan nagyot (118 m), mint a japán mégis szinte hajszálra lemásolta Bardal és Kasai esését! Ez a néhány bukás talán a sánc karakterisztikájának tudható be, hiszen kevés olyan sánc van a világon, ahol a kifutórészt (mint ez esetben is) ellenlejtővel oldották meg (pl. az innsbrucki és a régi Holmenkollen), s mivel a landolást követően ez túl hamar bekövetkezik talán szokatlan lehet a versenyzőknek! A mezőny több mint fele lejött már, amikor Janda került sorra, s ha bár 121 m-es ugrása (a megállt ugrásokat tekintve) az eddigi legnagyobb volt, alacsonyabb stíluspontjainak köszönhetően csak Kranjec mögé tudott bejönni. Loitzl következett és hiába ugrott 123 m-es távolságot, az ugrása alatt kapott szembeszele miatt 8,6 pontot vontak le tőle, így csak a 4. helyre tudott beérni! 122 m-es ugrással és minimális kompenzált pontlevonással ugyan, de hosszú idő után sikerült Kranjecet letolni az élről, az „elkövető” Romören volt! Nem sokáig örülhetett a vezetésnek a norvég, hiszen a pénteken csak 8. helyen végző Schlierenzauer következett, aki a 17-es beülő ellenére hatalmasat ugrott (129 m) és több mint 10 pontos előnnyel már ő volt az első! Már csak a prekvalis ugrók voltak hátra, közülük is elsőként az a Stoch érkezett, aki a pénteki versenyen ha csak hajszállal is, de lecsúszott a győzelemről a nagy „öreg”, Malysz mögött! Természetesen lengyel ugró lévén felerősödött a nyáron világszerte oly megismert vuvuzelára hasonlító dudaszó, s nem csalódott a lengyel publikum most sem, Stoch a nap legnagyobb és egyetlen 130 m. fölötti ugrásával (131 m) megelőzte a korábban komoly előnyt szerző osztrák versenyzőt, fel lett adva hát a lecke Adam Malysznak!

 

Az igazi esélyesek következtek már, többek között Hilde, aki egyre jobb formába lendült az elmúlt versenyeken, most is bizonyította ezt, 126,5 m-es ugrásával a 3. helyre ért be. Újból erősebben morajlott a hazai tábor, a nyári versenysorozat egyik felfedezettje, Kubacki következett, aki a pénteki 129 m körüli ugrásai után most csak egy szolid 123 m-eset produkált, ez egyelőre csak a 6. helyre volt elég. Ezután Morgenstern abszolút szélcsendben indulhatott, azaz itt nem lépett életbe a szélkompenzáció (a 0,0 pont az az érték, amit a zsűri referenciaértéknek ismert el, ehhez viszonyítanak, amikor szembe- vagy hátszél fúj)! Az osztrák versenyző 123 m-es ugrásával Stoch és Schlierenzauer mögé érkezett be. Itón volt a sor és 123,5 m-ével csak az 5. helyen ért célba. Malysz volt már csak hátra, aki meglepetésre több mint 10 méterrel ugrott kisebbet (120,5 m), mint az ellenlábas Stoch, így ő csak a 6. helyről várhatta a folytatást! Az első sorozat végén Stoch, Schlierenzauer, Morgenstern volt a sorrend!

 
  A finálét eggyel feljebb, a 18-as beülőből kezdték a versenyzők. Hét ugró után a cseh Sedlak állt az élen 121 m-es ugrásával. Mietus következett, aki négy métert javítva első ugrásán (122,5 m) átvette a vezetést a lengyel szurkolók legnagyobb örömére! Csak két ugrót (Koch, Takeuchi) tudott megelőzni az előtte állók közül, mert Loitzl 122,5 m-es ugrásával és magasabb stíluspontjaival kielőzte őt. Ezután míg Kranjec (121 m) 3 tizeddel, addig Tochimoto (122 m) közel négy pontos előnnyel vehette át a vezetést. Az utolsó tíz ugróhoz érkeztünk, köztük 3 lengyellel! Az egyikük Kubacki volt, aki fél métert javítva (123,5 m) vette át a vezetést! Romören következett és 123 m-es ugrásának eredményeként szintén javított első körös teljesítményén, ennek is köszönhette, hogy azonos pontszámmal holtversenyben állhatott Kubackival az élen, mint utóbb kiderült a „nap embere” titulust is megszerezvén! Zauner rajtolt ezután, akin immár hagyományossá vált jobb eredményre serkentő mellkas veregető kézmozdulata sem segített, csak 115,5 m-en landolt, mellyel jelentősen hátrébb csúszott a tabellán. Szokatlan módon, csak a 6. helyről startolt az összetettet vezető Malysz és a 2. sorozat addigi legnagyobb ugrásával (125 m) közel tíz pontos előnnyel vette át a vezetést! Nem sokáig örülhetett ennek, mert az első körét szintén elrontó Ito feljebb srófolta a távolságot, 129 m-rel immár ő vezetett 5 pontos fórral! Bár pontszámban javított első körös teljesítményén Hilde, szintén 126,5 m-es ugrásával csak a japán mögé tudott bejönni! Már csak 3-an voltak hátra, elsőként Morgenstern érkezett, viszont 124 m-es ugrása kevésnek bizonyult, hogy a dobogón maradhasson, a 4. helyre csúszott vissza! Az első körben parádézó Schlierenzauer következett, joggal hihette mindenki a stadionban, ha valaki, akkor ő lehet a legnagyobb veszéllyel kedvencükre, Stochra! Viszont általános meglepetésre, tőle szokatlan módon csak 118 m-en tette le léceit a műfüvön, így a pénteki versenyhez hasonlóan csak a 8. helyen végzett! Ito ugyan vezetett, de az első sorozatban kereken tíz pontos előnye volt Stochnak vele szemben, így ha nem ront nagyot, ő nyer!

 

Elvileg elég lett volna neki 123-124 m körüli ugrás, de ő nem bízott semmit sem a véletlenre, a 2. körben is a legnagyobb távolságot (129 m) elérve lett az első, élete második GP győzelmét (az elsőt 3 évvel ezelőtt Oberhofban) szerezve! Az idei síugró szezonban fantasztikus formában versenyez, a Kontinentális Kupát magabiztosan vezeti, a Grand Prix-n pedig két versenyből egy győzelem, egy ezüst a mérleg, ha így folytatja kiváló ajánlólevél lesz a téli Vk-szezonra! Eddig meglepetésre csak lengyel és japán siker született az idei GP-n, a példaképéről elnevezett sáncon Kamil kivételesen nagy örömet szerzett a lengyel szurkolóknak, akik tombolva ünnepelték az újabb hazai győzelmet! 4. helye ellenére is vezeti az összetettet Malysz, igaz holtversenyben a nagy rivális Itóval!

Verseny végeredménye:
 (Wisla HS134)
távolság (méter)
össz-pontszám
1.
Kamil Stoch
131,0
129,0
261,5
2.
Daiki Ito
123,5
129,0
248,4
3.
Tom Hilde
126,5
126,5
244,3
Teljes lista:

A következő helyszín Hakuba lesz, aug. 28-29-én, ahol Stoch tovább folytathatja jó szereplését, viszont egészen biztosan nem utazik a távol-keletre Adam Malysz, mivel inkább Finnországban treníroztatja magát személyi edzőjével, Hannu Lepistoe-vel!

Grand Prix állása:

verseny helyezései:

össz-pont:

1.

Adam Malysz

1, 4, 2, 1, 4

380

 

Daiki Ito

6, 1, 1, 3, 2

380

3.

Thomas Morgenstern

2, 2, 14, 6, 5

263

Teljes lista:

http://www.fis-ski.com/pdf/2011/JP/3093/2011JP3093STGP.pdf

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: síugrás nyárigp

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr172244038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása