HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Síugrás: A wislai sas újra szárnyalt

2010.08.22. 21:41 :: zbigniew

 

  A hétvégén Lengyelországban, méghozzá Adam Malysz szülővárosában „randevúztak” a síugrás szerelmesei, na és persze a verseny főszereplői, az ugrók! Wisla idén új helyszínként debütált a GP-n, az a Zakopane mondott le a rendezési jogról javukra, mely most a nyáron kiszolgáló épületeit építi át a Vk-szezonra! Az új HS134-est négy évnyi építkezés után, 2008 szeptemberében adták át rendeltetésének és az egykori Malinka a pénteki győztesről, Adam Malyszról kapta a nevét, aki így az összetettben átvette a vezetést a japánok meglepetésemberétől, Itótól!
Az idén 3 helyszínre rövidült Nemzetek GP után jó páran döntöttek úgy a sportolók közül, hogy kihagyják a lengyel hétvégét! Így tett Ammann, Küttel, Hautamäki, Jacobsen és Schmitt is, akik legalább két (de lehet, hogy több…) verseny erejéig szünetet tartanak és inkább a további felkészülést választják a későbbi versenyekre, hasonlóképp döntött Ahonen is! Ugyanakkor a GP-szezon kezdete óta hiányzók közül most csatlakoztak először a mezőnyhöz az osztrák „A”-csapat kiválóságai, azaz Schlierenzauer, Loitzl, Kofler és Koch, valamint a cseh Janda és a hazaiak két hete nősült versenyzője, Stoch is!
A kvalifikációt 46 versenyző részvétele mellett kezdték el, s a 6.-ként rajtoló, a hivatalos tréninget erős migrénje miatt kihagyó Kontinentális Kupa-éllovas Kamil Stoch rögtön első ugrásával sáncrekordot ért el (!), 134,5 m-ig szállt, beállítva ezzel Malysz idén nyáron, a lengyel bajnokságban szerzett rekordját! Nem tudta megelőzni ezután senki, így a GP-n Kubacki és Kot után immár 3. lengyelként nyert selejtezőt, nagy örömet szerezve ezzel a hazai közönségnek!
Kvalifikáció végeredménye:
 (Wisla HS134)
távolság (méter)
össz-pontszám
1.
Kamil Stoch
134,5
142,4
2.
Gregor Schlierenzauer
129,0
130,6
3.
Rafal Slíz
125,5
126,5
Teljes lista:

A verseny villanyfény mellett kezdődött el az esti órákban a 19-es beülőből, 5000 lelkes néző előtt. A sort GP pont nélküli lengyel ugrók kezdték, s mindjárt a 4.-ként rajtoló zakopanei Bachleda egy 127 m-es ugrással lelkesítette be a hazai közönséget megadva ezzel a verseny hangulatát! Rögtön utána a kvaligyőztes Stoch egy hatalmas (132,5 m), mint utóbb kiderült a nap legnagyobb ugrásával ragadta magához a vezetést, nagy örömet szerezve ezzel a lengyel publikumnak! Nem sokkal ezután az idei Négysáncverseny győztes Kofler következett, aki egy viszonylag alacsony, 122,5 m-es ugrással mutatkozott be az idei GP-n. Janda, aki legutóbbi két versenyét megnyerte (igaz, „csak” a COC-ban) 124 m-en fogott talajt, mellyel a lengyelek mögé érkezett be. Míg Kranjec 127,5 m.-es ugrása elég volt ahhoz, hogy Bachledát kielőzze, addig Koch (121,5 m) és Hajek (119,5 m) ugrásai nem sikerültek, K-pont körüli ugrásaik nem sok jót igért a folytatást illetően! Ezután az osztrákok újabb, „A”-keretes ugrói következtek, előbb a 6-szoros világbajnok Loitzl (igaz ebből 5-ször csapatban), majd az extraklasszis Schlierenzauer ugrott egyaránt 122,5 m-es távolságot, érződött rajtuk, hogy még nincsenek igazán jó formában, hiszen később kezdték el a felkészülést! Bár a japánoké jól sikerült a nyáron (Ito, Takeuchi, Yumoto révén), a két legendás „öreg”, Funaki (110,5 m) és Kasai (114 m) mégsem tudott értékelhető produktumot bemutatni, a 2. kört már nem érték meg!

 

A mezőny fele lejött már, de még mindig Stoch vezetett! Az elmúlt Vk-szezon egyik meglepetésembere, Prevc jelezte 125 m-ével nincs rossz formában, a 4. helyre volt elég az ugrása. Hogy mennyire erős a hazai csapat azt Hula is bizonyította, 126 m-es ugrása a 4. legnagyobb volt addig és érdekes, hogy ebből a 4-ből hárman lengyelek érték el! S még hátra volt Kubacki és Malysz is, a folytatásban izgalmas versenyre volt kilátás! Az elmúlt verseny bronzérmese, Kot ugrott ezután és nagy meglepetésre 120 m-e kevésnek bizonyult a továbbjutáshoz! A norvégok legjobbja, Hilde következett és hatalmas ugrásával (129,5 m) sikerült az addigi 2. Kranjecet beelőznie, de Stochnak még mindig maradt 3,5 pont előnye, így továbbra is ő állt az élen! Kubacki gondoskodott ezután, hogy újból belelkesüljenek a hazai szurkolók, 129 m.-es távolsága adott erre okot, bár Hildét nem tudta megelőzni. A lengyelt követően Zauner (127,5 m) és Keituri (126,5 m) sem ugrott gyengét, viszont a „nagyok” dolgába ők sem tudtak beleszólni, az első tízbe azért befértek. Morgenstern 130 m-es ugrásával szorosan Stoch mögé érkezett be szűk 2 pontos hátránnyal, majd következett a wislai sas, azaz Adam Malysz, aki a lengyel bajnokságban már nyert ezen a sáncon idén, éppen a vezető Stochhal szemben és a nap 2. legnagyobb ugrásával (131 m) már csak 1,1 pontra apadt a honfitárs még a verseny elején megszerzett előnye, de még mindig vezetett!

 

Az előző két versenyt megnyerő Ito volt már csak hátra és egy 128 m-es ugrással csak a 6. helyre ért be! Az első kör végén Stoch, Malysz, Morgenstern volt a sorrend és az első 10-ben 5 lengyel versenyző várhatta a folytatást a döntő körben!

A 2. körben nem változtatott a zsűri, maradt a beülő a 19-esben. Koch (118,5 m) kezdte a finálét, de nem tudott javítani helyezésén, maradt az utolsó. Nem sokkal ezután Uhrmann következett, ellenben az osztrákkal ő 5,5 m-t (126 m) javított és egy darabig vezette is a mezőnyt! Loitzl váltotta le őt a vezető pozicíóból ezt követően, 125 m-e és az első körben szerzett 2 pontos előny elég volt erre! Ezután Sedlak (126,5 m), Mietus (125,5 m) és az első körében rontó Schlierenzauer is javított, 127 m-es ugrásával már az osztrák versenyző vezetett! Már csak tíz ugró volt hátra, az első körben remeklő Bachleda következett, aki csak 121,5 m-t ért el, mellyel jócskán visszább esett a tabellán. Hula viszont remekelt, 125,5 m-e elég volt, hogy átvegye a vezetést az osztráktól, még ha csak egy tizeddel is! Kranjec is rontott ezután, csak 123,5 m-ig repült, így ő is visszacsúszott! Ito ugrott ezután és a 2. sorozat legnagyobb ugrásával (130,5 m) több mint 16 pontot vert Hulára, így a 6. helyről megnyílt a lehetőség, hogy dobogóra kerüljön a végelszámolásnál! Kubacki is nagyot ugrott (129,5 m), de ezzel csak a japán mögé tudott beérni! Hilde következett, de hiába ugrott kiválóan, a 130 m-e csak arra volt elég, hogy Kubacki elé jöjjön be. Morgenstern bár 128 m-ig szállt nem tudta átvenni a vezetést Itótól, aki már így biztosan a dobogóra állhatott! Már csak a két vetélytárs, Malysz és Stoch volt hátra!

 

Malysz 129 m-ig repült és magasabb stíluspontjainak (csupa 19-eseket kapott a biróktól) köszönhetően több mint 2 pontos fórral vette át a vezetést az összetettben élen álló Itótól! Ekkor már tombolt a lengyel közönség, hiszen tudták, hogy aznap este mindenképp lengyel siker születik! Stoch következett és 129,5 m-es távolsága úgy tűnt elég lesz a győzelemhez, de hiába ugrott mindkét körben messzebbre Malysznál 6 tizeddel alulmaradt összeségében és a kiváló kezdés ellenére az ezüstéremmel kellett beérnie! Mindent összevetve sikeresen zárták az első versenynapot a lengyelek, hiszen az első 10-ben öten végeztek (Malysz és Stoch mellett Kubacki 5., Hula 7.,míg Mietus 9. lett), régen volt erre példa a manapság egyre inkább osztrák háziverseny benyomását keltő síugrósportban! A verseny végére maradt egy kínos szituáció, ugyanis a szlovének két versenyzőjének, Kranjecnek és Prevcnek a 2. körben elért eredményeit törölték! Ezt azzal indokolták, hogy a verseny végeztével nem haladtak át a kötelező érvényű technikai ellenőrzésen (ruha, kötés, léc stb.), így a 9. és 10. pozicíó helyett visszaminősítették őket a 30-as mezőny végére!

Verseny végeredménye:
 (Wisla HS134)
távolság (méter)
össz-pontszám
1.
Adam Malysz
131,0
129,0
269,9
2.
Kamil Stoch
132,5
129,5
269,3
3.
Daiki Ito
128,0
130,5
267,5
Teljes lista:

 

Szólj hozzá!

Címkék: síugrás nyárigp

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr822239732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása