HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Megkezdődött a női curling világbajnokság Swift Currentben

2010.03.22. 15:25 :: GeoCucc

Valahol a messzi Kanada mélyén, Saskatchewan államban található egy kis, 15000 lakosú városka, Swift Current. Egy teljesen átlagos település, melynek legnagyobb nevezetessége egy modern, 4 pályás curling csarnok - pontosan úgy, mint bármelyik másik magára valamit is adó kanadai városban. Egyik reggel azonban az arrafelé sétálók heves súrolás hangját, és csatakiáltásnak is beillő női sikolyokat véltek kiszűrődni a városuk kulturális központjának is nevezhető teremből. Ez csak egy valamit jelenthetett: a női curling világbajnokság elkezdődött, és a hölgyek, mint a fenti kép is demonstrálja, némi színt hoztak Swift Current szürke mindennapjaiba.

A rajongók nagy örömére az esemény minden évben megrendezésre kerül. A kontinenstornákkal ellentétben azonban a nők és a férfiak nem egyszerre, ugyanazon a helyszínen zavarják le a versengést; utóbbiak csak április 3-án, az olaszországi Cortina d'Ampezzoban ragadnak majd seprűt. Ennek a különválasztásnak a nagyobb figyelem elérése mellet a fő oka egyszerűen a helyhiány: 2005 óta az EB-n és az olimpián megszokott 10 helyett 12 csapat méri össze tudását a világversenyeken, és pont ekkorra datálódik a két bajnokság különválasztása is. Ekkor jött létre az a különös szabály is, hogy a férfi és női verseny közül felváltva az egyiket mindig Kanadában kell tartani, ami ugyan kiszúrásnak tűnhet a többi résztvevővel szemben, a sportág ottani népszerűségét, eredményeit, és az ország nagyságát figyelembe véve azért valahol mégis érthető.

Nem számít tehát meglepőnek, hogy a 2010-es torna legnagyobb esélyese a 2008-as bajnok, a Jennifer Jones által irányított hazai csapat, akik a tavalyi világversenyen ugyan nagy megrökönyödést keltve csak a negyedik helyen végeztek a kínaiak, a svédek, és a dánok mögött, de idén zsinórban harmadszor megnyerve a nagy presztízsű kanadai válogató bajnokságot, a szakma szemében is egyértelműen nagyobb erőt képviselnek, mint a pár hete az olimpián szintén parádésan játszva ezüst érmet nyerő Cheryl Bernard és csapata.

A juharlevelesek déli szomszédja, az Egyesült Államok is állandó résztvevője a tornának, nekik azonban pár hete még egy három győzelemig tartó selejtezőt kellett vívniuk Dél-Amerika legjobbjával, Brazíliával. Az alacsonyabb szinten curlingező brazilok elleni találkozókra azonban inkább felkészülési mérkőzésként tekintettek Erika Brownék, hiszen három nagyarányú győzelemmel be is biztosították helyüket a legjobb 12 között.

Mellettük még Ázsia két favoritja, szokás szerint Japán, és a címvédő, olimpiai bronzérmes Kína kapott helyet nem-európaiként a tabellán. A többi nyolc együttes mind az öreg kontinenst képviseli, a megszokott nemzeteket, de nem minden esetben a megszokott arcokat láthatjuk. Két tapasztalt, közkedvelt együttes is kikapott a hazai válogatón többnyire fiatalabb, feltörekvő kvartettektől, így sem Anette Norbergéket, sem Mirjam Ottékat nem hívták meg az idei VB-re. Helyettük a svédeket a Cecilia Östlund, a svájciakat a Binia Feltscher által skippelt csapatok képviselik, ami még ugyan végleges trónfosztást koránt sem jelent hazájukban, tapasztalatszerzés szempontjából biztosan jót tesz majd az új játékosoknak a világbajnoki részvétel. A svájciak skipje számára persze már nem lesz új a szituáció, egészen a tavalyi évig Mirjam Ott csapatát erősítette harmadik dobóként vagy éppen csereként, így része volt már egy olimpiai, és három európa-bajnoki ezüst éremben is. Az újdonság az lehet számára, hogy ezúttal skipként neki kell összefognia csapatát, ami nem a leghálásabb feladat egyik sportágban sem.

Egy újonc országot is köszönthetünk viszont a mezőnyben, ők pedig azok a lettek, akik a decemberi kontinensviadalon harcolták ki a részvételt, miután megnyerték a "többiek" számára rendezett B csoportos bajnokságot, majd egy két győzelemig tartó finnek elleni párharcban a világeseményre is kvalifikálták magukat. Az (előre szólok, ne próbáld kiolvasni) Iveta Staša – Šaršūne által vezetett letteket eme sikerszériájuknak köszönhetően majd a decemberi EB-n is láthatjuk.

A küzdelmek szombaton kezdődtek el, mostanra mindenki túl van az első három meccsén (most ugyebár mindenki 11-et fog játszani a csoportban), tehát még nagyon az elején járnak a hölgyek. A jelenlegi állásból tehát még kár is bármiféle esélylatolgatásba bocsájtkozni, annyi viszont talán említést érdemel, hogy máris csak egyetlen olyan csapat maradt, akinek sikerült eddig mindhárom mérkőzését megnyernie, s ezzel 100%-os teljesítménnyel áll a lista élén - ki más is lehetne ez, mint Kanada. A tabella végén három vereséggel ketten állnak: a már emlegetett, új csapattal felálló svájciak, és nagy meglepetésre a címvédő kínaiak. Wang Bingyuék feltűnően nem találták még meg a góllövő követ, hiszen a dánoktól öt, a skótoktól pedig nehezen felejthető tíz pontos vereséget szenvedtek, egy hatost kapva a 8. endben, ami után már csak a kézfogások következtek.

A többi csapat mind 2:1-es vagy 1:2-es aránnyal áll, tehát még tényleg bárkivel bármi lehet. A csoportkörök végeredményére péntek hajnalban fog fény derülni, s mi természetesen jelentkezünk majd az állással és a további fejleményekkel is.

 

Eddig tehát így állnak a hölgyek:

CsapatSkip győzelemvereség
KanadaJennifer Jones 30
NémetországAndrea Schöpp 21
USAErika Brown 21
OroszországLudmila Privivkova 21
SkóciaEve Muirhead 21
DániaAngelina Jensen 21
SvédországCecilia Östlund 21
NorvégiaLinn Githmark 12
JapánMoe Meguro 12
LettországIveta Staša-Šaršune 12
SvájcBinia Feltscher 03
KínaWang Bingyu 03

 

Zárásként az alábbi videó bemutatja Jennifer Jones egyik legszebb ütését, amivel lehetetlen helyzetből megnyerte csapata számára a 2005-ös kanadai bajnokságot. Azóta is csak úgy emlegetik, mint "A Lövés" (The Shot).

Szólj hozzá!

Címkék: előzetes curling

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr501859730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása