HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Magyar alpesi Országos Bajnokság

2010.03.12. 09:13 :: Zsuzsi4

 

2010.március 4. és 7. között zajlott az alpesi sí Országos Bajnokság az osztrák St. Lambrecht sípályáján, Grebenzenen. Évek óta ez a pálya ad otthont nemcsak az országos bajnokságnak, hanem a magyar szervezésű egyetemi nemzetközi (hivatalos FIS UNI)versenynek is, amely január végén van.
Mind az ifiknél, mind a felnőtteknél óriás műlesiklásban és műlesiklásban mérik össze erejüket a legjobb magyar versenyzők. Az előző 3 évben rendeztek superG futamot is, azonban ennek szabványos megszervezése mindig sok akadályba ütközött, így az idén már ezt nem rendezték meg.
Az ifjúsági lányoknál az olimpiáról éppen visszatért Döme Zsófia hiányában a Hellner lányok aratták le a babérokat: az idősebb Donáta mindkét számban nyert, a fiatalabb Johanna óriásban második, slalomban azonban csak 5. lett. A Hellner lányok közül a legnagyobb, Szelina, aki már felnőtt versenyző, sérülése miatt nem indulhatott a versenyeken. Mindhárman a Viadal SE versenyzői, és édesapjuk, aki az egyesület vezetője az edzőjük. Szelina azonban már maga is inkább oktat, mint versenyzik. A Szombathely 2 versenyzője: Vass Dorottya és Wágner Júlia 2.-3. Illetve 3.-4. helyezésükkel megelőzték a Viadal SE másik két versenyzőjét: Bordás Flórát és Gulácsi Orsolyát. Az összetett magyar bajnoki címet ezzel Hellner Donáta szerezte meg. A mezőny ez előző évekhez viszonyítva is nagyon kicsi volt, de sajnos még a serdülő és a gyerek mezőnyben is nagyon kevés olyan versenyző van, akik komolyabban foglalkoznak a versenyzéssel. Az ifi mezőnyből egyértelműen Döme Zsófia magaslik ki, ő az, aki a nemzetközi mezőnyhöz mérten is profi edzésmunkát végez. Ő azonban az ifi futamokon nem indult, hiszen a versenyt meg előző napon érkezett haza az Olimpiáról, és még nem heverte ki az átállást- így azonban le kellett mondania a számára egyértelmű bajnoki címről.
A fiúk mezőnye már szélesebb, és a verseny is nagyobb harcot hozott, főleg a 3 olimpiai kerettag között: Bujtás Csaba, Farkas Norbert és Szepesi Bertold.  Mindkét számban erősebb második futammal Farkas Norbert diadalmaskodott: slalomban Szepesi Bertold, óriásban Bujtás Csaba előtt. A mezőny végén elindultak a felnőtt férfiak is, akik un. rangsoroló versenyt tartottak, de a 3 ifi versenyző őket is megelőzte. Figyelemre méltó volt Hegyi Balázs 3. helyezése, aki jóval kevesebb edzésnappal és versenyzéssel is óriásban a dobogó 3. fokára állhatott. Ezek alapján az ifjúsági magyar összetett bajnoki címet Farkas Norbert nyerte el. Norbert az idén Franciaországban az ifi VB-n is nagyon szép eredményt ért el, mert slalomban 41. lett, 109-es rajtszámmal indulva. Bujtás Csaba az idei szezonban a legtöbbet lépett előre a FIS ranglistán, egyre jobb pontokat szerezve és a többi magyar élversenyző nyomába érve.
A felnőtt nők versenyében már részt vett az olimpiáról visszatért 2 lány is: Berecz Anna és Döme Zsófia. Bár a szezon első részében a fiatalabb Zsófi végzett nagyobb részt előrébb ebben a két számban, de most láthatóan Anna bírta jobban a terhelést és tudta hamarabb legyőzni az átállást. Így mindkét számban ő diadalmaskodott, valamint övé lett az összetett magyar bajnoki cím is. A mezőny többi része a várakozásnak megfelelően jelentősen lemaradva tőlük tudott teljesíteni, óriásban Marosi Bea végzett a 3. helyen, slalomban az ifjúsági korú Hellner Donáta.
A fiúk mezőnye itt is jóval nagyobb harcot hozott, néhány százados-tizedes eltérésekkel az olimpia keret tagjai között. Óriás műlesiklásban az olimpiát is megjárt, és éppen hazatért Bene Márton győzedelmeskedett jobb második futamával – és természetesen az olimpiainál sokkal meggyőzőbben - , de a 2 ifjúsági versenyző: Bujtás Csaba és Farkas Norbert csak századokkal maradt el tőle. Nagy teljesítmény volt az előző – torinói – olimpiát megjárt, de időközben visszavonult Marosi Attila teljesítménye, aki 4. helyezett lett ebben a számban, éppen csak elmaradva a dobogóról.
Slalomban az utolsó éves ifjúsági Szepesi Bertold egy nagyon jó első futammal győzedelmeskedett, ezzel erősebbik számában megérdemelten országos bajnoki címet szerzett. Mögötte a dobogón 2 fiatalabb ifi versenyző osztozott: Farkas Norbert és Bujtás Csaba, ugyancsak századokkal elmaradva az első helyezettől. Negyedik helyen Szabó Bence – aki ugyancsak olimpia kerettag – ötödiken pedig az olimpiáról visszatért Bene Márton végzett.
A szoros eredményeknek köszönhetően az összetett magyar felnőtt bajnok a 17 éves Farkas Norbert lett, aki bár az egyik számban második, a másik számban harmadik lett, de olyan kis különbségekkel, hogy kiegyensúlyozottabb versenyzésével – és főleg jobb második futamaival – tudott nyerni.

 
Férfiaknál egyértelműen látszik a fiatalok térnyerése és fejlődése, lányoknál pedig Berecz Anna mellett az ugyancsak ifi Döme Zsófia a jövő ígérete. Bízunk benne, hogy fejlődésük a következő években nagyobb ütemben megy tovább, és a következő olimpiára már saját jogon kijutva olyan eredményeket érhetnek el, amellyel a nemzetközi mezőnyben is kiléphetnek a középmezőnyből.

 

Hivatalos eredménylista:
ifi eredmények: http://www.skihungary.hu/files/IFI_OB_2010.pdf
felnőtt eredmények: http://www.skihungary.hu/files/FELN%C5%90TT_OB_2010.pdf

Szólj hozzá!

Címkék: beszámoló alpesi sí szlalom óriás műlesiklás magyar sportolók

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr761833419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása